Koira vie ulos. Se on ehdottomasti yksi koiran omistamisen hyvistä puolista. Koiran kanssa lähikadut ja -polut tulevat väistämättä tutuiksi, jopa liian tutuiksi välillä.

Vaihtelua ulkoiluihin saa koiran lenkeistä, siitä, että koira valitsee reitin. Toinen hauska keino on mennä kävelylle vieraalle asuinalueelle, molemmille tuntemattomille kulmille. Ilman koiraa ja päämäärää haahuilu uusilla seuduilla on ainakin minulle hieman vaivaannuttavaa, mutta koiran kera tutustuminen vieraisiin kulmiin on hauskaa! Ja miten paljon ympäristöstään oppiikaan kävelemällä ilman kiirettä ja aistit avoinna!

20181009_121927
Talvipuutarhan vesiallas ja karpit ovat Taisto Terrierin mieleen.

Koiralle uudet tuoksut, polut ja kohtaamiset tuovat oivaa helppoa vaihtelua arkeen, uusien kulmien tuoksut ja tunnelmat virkistävät ja väsyttävät ihan eri tavalla, kuin tuttu lenkki kodin lähellä. Arka koira saattaa kasvattaa rohkeutta, vilkas saa aisteille virikkeitä ja uusia kokemuksia. Jokaisen lenkin ei tietenkään tarvitse olla sirkusta ja huikeaa huvia. Rutiinit, tutut kadut ja tuoksut luovat turvallisuutta ja ovat tärkeä osa koiran arkea. Uudet tutkimattomat alueet kutsuvat, kun kaipaatte vaihtelua, arki painaa tai tarvitsette piristystä, uutta intoa ja kun haluat yllättää koiran yhteisellä seikkailulla.

20180826_121444
Lähiretkeily uusiin kahviloihin ja maisemiin.

 

Yhteinen seikkailu myös parantaa yhteistä kommunikointia, kun pohditaan kadunkulmassa uutta suuntaa, ihmetellään hiekkakasoja tai kiivetään kallioille ihailemaan maisemaa ja pohditaan missä eväät syödään. On samalla jännittävää huomata miten hyvin koira tunnistaa paikkoja ja seutuja. Taisto Terrieri muistaa helposti reitin kivaan kahvilaan, hyvään uintirantaan tai metsäisen reitin tuulen tuoksuihin, vaikka edellisestä käynnistä kulmilla olisi pitkäkin aika. Hyvät muistot tallentuvat koiran mieleen ja edellisen retken eväspaikka nuuhkitaan tarkasti, vaikka välissä olisi vuosikin aikaa.

20180923_111626
Kauppakeskuksen kattotasanteella riittää ihmeteltävää molemmille.

Jos arki-iltana ei ennätä kauemmas ulkoilemaan kannattaa hyödyntää omien kulmien koiramyönteisyyttä. Pikainen piipahdus kirjastoon, apteekkiin, postiin tai kirpputorille tuo sekin vaihtelua koiralle. Meille arkinen asioidenhoito on koiralle seikkailu. Uudet tuoksut, ihmiset, valot ja lattiapinnat tuovat virikkeitä koiran aistille samalla, kun ihminen ostaa postimerkkejä tai palauttaa lainakirjaa. Toki aina ota huomioon koirasi, koiran pitäisi olla kiinnostuneen utelias ja reipas, liian pelottavia retkiä ei pidä tehdä ja pyri olemaan huomioiva, kohtelias asiakas. Esimerkiksi sadesäällä märkä, kurainen koira ei välttämättä ole haluttu asiakas.

20180831_212957
Välillä iltalenkillä voi myös piipahtaa ulkoilmakonsertin reunamilla.

 

Jätä kommentti

Trending

Website Powered by WordPress.com.