Kotimaanmatkailu koira seurana on huikean hauskaa ja avartavaa! Pienellä suunnittelulla ja ennakoinnilla molemmat nauttitte seikkailusta ja saatte uusia yhteisiä muistoja. Retkeily kannattaa aloittaa lähiseudulta ja kun koira tottuu matkustamiseen reissujen pituutta voi lisätä koiran jaksamisen mukaan.

20161119_122733
Suomen luonto tarjoaa upeita elämyksiä niin koiralle, kuin ihmiselle.

Mieti etukäteen

  • miten matkustatte
  • mitä koira syö reissussa
  • missä yövytte
  • mitä koiralle pitää pakata mukaan
  • minne koiran kanssa voi mennä ja voiko koira olla yksin

 

Matkustus

Millä tahansa kulkuneuvolla matkustatte varmista ennen matkaa, että koira viihtyy kulkuneuvossa. Vinkit autoiluun täältä  ja junaan ja linja-autoon täältä. Jos taas haaveilet vene/ kanoottiseikkailusta täällä vinkit siihen. Voi kuulostaa tylsälle ja työläälle etukäteen totuttaa koiraa autossa rentoutumiseen tai kanootissa paikalla oloon, mutta pelokas, huutava tai uikuttava koira on tuskallinen matkakumppani. Kun kerran teet pohjatyön huolella nautitte matkoista molemmat enemmän.

Jos matkustatte julkisilla selvitä etukäteen onko koirasi tervetullut mukaan kyytiin. Koiramyönteisyys on viime vuosina lisääntynyt hurjasti ja välillä koira pääsee mukaan yllättäviinkin kohteisiin. Ota aina muut matkustajat huomioon, ole kohtelias ja varmista, ettei koirasi häiritse muita. Eikä sotke.

Ota myös huomioon yllättävät käänteet. Itse tulin kerran Taisto Terrierin kera parin tunnin junamatkaa reilut viisi tuntia. Onneksi juna pysähtyi välillä ja koira pääsi tarpeilleen. Konduktööri ystävällisesti toi meille myös lisää juomavettä (koira ei pääse ravintolavaunuun, enkä jätä koiraani yksin) ja ainut harmi lopulta oli meidän molempien nälkäkiukku ja puutuneet jäsenet määränpäässä.

20170716_101502
Kuntoilua luonnossa. Vesipullo kannattaa aina pitää mukana.

Koiran ruoka

Jos koirasi syö kuivaruokaa teillä ei ole ongelmia. Ruokasäkki reppuun ja matkaan!

Jos taas koirasi syö raaka-tai kotiruokaa joudut pohtimaan miten saat varmistettua, ettei kylmäketju katkea.  Kylmälaukut, ruuan ostaminen paikan päältä (kannattaa etukäteen selvittää mistä ja onko ruokaa saatavilla) ovat vaihtoehtoja.

Taisto Terrieri syö kotona kotiruokaa, mutta annan koiralle säännöllisesti myös nappulaa, säilykeruokaa ja kuivattua lihaa juurikin sen vuoksi, että varmistan matkojen sujuvuuden. Koiran tulisi syödä matkalla samaa ruokaa, kuin kotona, jotta mahdolliset vatsavaivat eivät yllätä. Älä siis ota reissulle mukaan uutta, koiralle vierasta ruokaa. Voit myös muutamaa viikkoa ennen matkaa lisätä koiran ruokaan hyvälaatuisia maitohappobakteereja.

Jos patikoitte, liikutte normaalia enemmän luonnossa huomioi tämä myös koiran ruuan määrässä. Ja kuten ihmisillä, myös koirilla retkeilyn tärkeä osuus on eväät. Superherkku nuotiopaikalla on ansaittu molemmille päivän päätteeksi.

20170720_113308
Matkalla jossain päin Suomea.

 

Yösijat

Etukäteen kannattaa selvittää missä yövytte. Sesongin aikana koiramyönteiset hotellit ja hostellit ovat varsin kysyttyjä. Missä yövyttekään ota huomioon, että koira saattaa arastella huonetta, jossa on vieraat tuoksut, valot ja varjot. Älä siis jätä arkaa koiraa yksin huoneeseen itkemään! Jos olet totuttanut koiran häkkiin se saattaa helpottaa koiran kotiutumista. Tuttu häkki ja viltti luovat turvaa vieraassa ympäristössä. Telttaan koira kannattaa totuttaa kulkuneuvojen tapaan pikkuhiljaa.

Ole myös majapaikoissa kohtelias koiranomistaja. Siivoa koirasi jäljet, noudata sääntöjä ja ota muut matkailijat huomioon.

Koiran matkatavarat

Riippuen teettekö kaupunki vai luontoretken pakkaa mukaan aina koiralle

  • viltti, jolla koira makoilee esim. kulkuneuvoissa tai hotellihuoneessa
  • pyyhe kurakelien ja uimisen varalle
  • ruokaa ja herkkuja (Herkut auttavat koiraa viihtymään ja rentoutumaan vaikka terassilla)
  • vesikuppi ja vesipullo aina mukana
  • muutama lelu leikkihetkiin
  • ensiapupakkaus
  • helteellä viilennystuotteet helpottavat koiran oloa, toisaalta Suomen kesä saattaa antaa tarvetta myös lämmittelyyn
  • panta/valjaat ja hihnoja tarpeen mukaan. On käynyt myös niin, että keskellä erämaata valjaista hajoaa lukko. Varavaljaat/panta kannattaa siis pakata mukaan.
  • vesille koiralle pelastusliivit

2016-08-24-14-39-11

Minne mennä?

Persoonallisimmat retkikohteet löytyvät Egenland-ohjelmasta.

Huikeat luontokohteet löytyvät Metsien kätkemästä. Sekä ohjelmasta, että kirjasta.

Lisäksi Retkipaikalla on oiva karttasovellus niihin vähemmän tunnettuihin luontokohteisiin.

Koiraystävällisiä kohteita voit etsiä Koira Suomesta tai Tassut Kartalla sivuilta.

Muita vinkkejä

Seuraa koiraasi, muuta tarpeen mukaan suunnitelmia ja eläkää hetkessä.

Ota koiran tarpeet huomioon matkustaessa. Tarpeeksi usein pysähdyksiä ja ulkoilua, leikkihetkiä ja lepoa.Matkustaminen saattaa väsyttää koiraa, uudet tuoksut vievät huomion, kotioloista poikkeava rytmi on vieras ja me ihmisetkin todennäköisesti käyttäydymme hieman arjesta poiketen. Pidä siis huoli, että koira pystyy lepäämään rauhassa. Pidemmän patikoinnin jälkeen koirankin niveliä saattaa kolottaa, joten kevyt hieronta saattaa olla tarpeen rasituksen jälkeen.

Jos kaipaat reissulla myös omaa aikaa ja koirasi on myönteinen vieraille voit palkata paikanpäältä ulkoiluttajan. Kun itse käyt kulttuuririennoissa palkattu apu viihdyttää koiraasi luonnon helmassa. Etsi luotettava, osaava ulkoiluttaja ja maksa hänelle hyvästä palvelusta.

Kotona sohvaperunana loikoileva Murre saattaa olla yllättävän vikkelä metsässä saadessaan riistan vainun tai ärsyyntyessään itikoista. Pidä siis koirasi hihnassa tai liinassa luonnossa liikkuessa.

Jos viihdytte yhdessä kohteessa pidempään kannattaa, varmuuden vuoksi, selvittää päivystävän eläinlääkärin numero etukäteen. Paniikissa tiedon etsintä on työlästä!

Anna aina palautetta hyvästä/huonosta palvelusta, jaa vinkit eteenpäin ja nauti retkestä yhdessä koirasi kera!

Mari

 

 

 

  1. Kiitos hyvistä ja selvästi kokemuksen kautta hankituista vinkeistä!

    Tykkää

    1. Kiitos Mari kommentista. Koira on oiva matkakumppani ja koiramyönteisyys on onneksi lisääntynyt viime vuosina hurjasti.

      Tykkää

Jätä kommentti

Trending

Website Powered by WordPress.com.