Terrierin syksy

Tätä kirjoittaessa ulkona vihmoo tuuli ja ehkä kohta sade lyö ikkunaan. Terrieri nukkuu vieressäni sohvalla turkki aamulenkin jäljeltä hieman kosteana ja poimin muutaman havunneulasen pois hänen parrastaan. Vaikka maailma on sekaisin meidän sohvalla on kaikki juuri nyt hyvin.

Syksy on aina ollut lempivuodenaikani. Ihanan, rutiinittoman kesän jälkeen koittaa sadonkorjuu, uudet harrastukset ja paluu arkeen. Kesällä oleskellaan mökillä, puistoissa ja rannoilla, syksyllä on jälleen aika kaivaa reppu ja pitkä liina esiin ja miettiä uusia reittejä ja seikkailuja. Kesän rantaelämän jälkeen metsä tuntuu runsaalle, värikkäälle ja olevan täynnä elämää. Kevään ja kesän villiyrttien jälkeen olemme käyneet Terrierin kanssa poimimassa mustikoita, puolukoita ja sieniä. Olemme löytäneet aivan uuden pienen metsän läheltä kotia ja Terrieri on tehnyt kehonhuoltoa tasapainottelemalla kivillä ja puunrungoilla.

Luontoretkien lisäksi seikkailemme kaupungissa, joka kutsuu jälkeen raikkaana ja värikkäänä . Otamme iltaisin suunnaksi jonkin kaupunginosan ja kävelemme katuja ristiin rastiin kaikkea näkemäämme, ja Terrierin haistamaa, ihmetellen. Tervehdimme uusia koiratuttuja ja löydämme tulevia lempipaikkoja. Turvallisuus huomioiden käymme lempikahviloissamme ystävien kera kuulumisia vaihtaen. Ja toki Terrieri saa tahtonsa läpi ja ajelemme kauppakeskusten hisseillä edestakaisin tai hyppäämme ratikkaan ihan vain huvin vuoksi.

Tasapaininottelua kivikossa.

Olen jo pessyt ja huoltanut Terrierin pelastusliivit, uimalelut ja rantapyyhkeet odottamaan seuraavaa kesää. Vastaavasti etsin komerosta laatikon, jossa säilytän Terrierin syys/talvivarusteita. Led-valoihin on vaihdettu patterit, koiran sadetakki on ripustettu eteisen naulakkoon, villapaita tuulettuu parvekkeella. Kaikki omat takit on varustettu heijastimilla, samoin hihnojen käsilenkit. Varmistin samalla, että valjaat ja hihnat ovat edelleen ehjiä ja koiralle sopivia. Sekä kaivoin esiin eteisen hyllylle pinon tassupyyhkeitä kurakelien varalle.

Syksyn myötä koti kiinnostaa lähipuistoa enemmän ja sen myötä Terrieri kaipaa iltaisin enemmän virikkeitä ja puuhaa. Minulla on tylsien hetkien varalle olohuoneessa laatikko, josta löytyy Terrierin lempinameja, värilliset muovimukit, pikkuautoja ja muuta pientä rekvisiittaa sadeiltojen tempputreeneihin. Terrierin lempileikki on edelleen kätkeminen/etsintä. Meillä leikkiä leikitään molempiin suuntiin, jompikumpi piilottaa lelun/herkun ja toinen etsii innokkaasti kätköä pitkin asuntoa. Toiseksi mieluisinta koiralle on kaikki kosketusleikit. Terrieri osaa värejä, soittaa kelloa, tekee valintoja ja saa palkaksi kehuja ja herkkuja.

Kura tekee hyvää tassuille.

Keittiöön olen koonnut joukon kongeja, onttoja ydinluita ja jääpalamuotteja piristämään Terrierin ruokailuhetkiä ja Pähkinä on kaivettu esiin iltaisia jumppahetkiä varten. Terrieri muisti heti joogamaton nähdessään miten matolla pystyy venyttämään itsensä juuri niin pitkäksi, ettei ihminen millään mahdu viereen tai toiseen päätyyn. Onneksi sohvalle nostettu lempiviltti on hyvä ja pehmeä korvike päiväunille, kun ihminen vaatii joogamaton itselleen ja ihmisen meditoidessa matolla saa kömpiä viereen. Yhteiset hengitysharjoitukset ovat parasta.

Syksyn myötä myös yhdessä harrastaminen kiinnostaa jälleen. Me asumme alueella, jossa toimii useampi huikean hyvä koirakoulu ja olenkin selannut kurssikalentereja, koronapäivitysten lisäksi, ahkeraan. Me harrastamme omaksi huviksi ilman tavoitteita ja tärkeintä meille ei ole mitä harrastamme vaan miten. Nuorempana olin arempi ja erehdyin muutaman kerran koiran kera kursseille, joissa meno oli aivan liian vakavaa, kaoottista ja tuomitsevaa. Nykyään ymmärrän enemmän ja varmistan etukäteen kurssitilojen toimivuuden, vetäjän pätevyyden ja itse harrastuksen sopivuuden meille. Me harrastamme ennen kaikkea, jotta Terrieri saa mielekästä puuhaa, jotta me koirakkona saamme yhteisiä kokemuksia ja iloa ja jotta syksyn harmaudessa meillä on vaihtoehtoja Terrierin energian kuluttamiseen. Hyvällä kurssilla oppii uutta itsestään ja koirasta, mutta tärkeintä on huomata jälleen miten huikean täydellisen koiran onkaan elämäänsä saanut ja miten mukavaa hänen kanssaan on puuhata.

Leikkiä lehdillä.

Arkeen ja rytmiin palaaminen tarkoittaa myös Terrierin terveystarkastuksia. Kalenteriin varataan aikoja niin rokotuksiin, ikä- ja hammastarkastuksiin, kuin myös hierojalle tai osteopaatille. Keski-ikäisen koiran terveydestä on erityisen tärkeää huolehtia nyt, kun ilmat kylmenevät ja kaikenlaiset lihasjumit vaanivat nurmikon kasteessa ja ojien jääriitteessä.

Ja tietysti syksyyn kuuluu osaltaan tietynlainen rauhoittuminen. Ulkoilun jälkeen köllitään yhdessä sohvalla, luetaan kirjoja, rapsuttelen koiran turkkia kynttilän valossa. Pakataan iltalenkille mukaan termarillinen lämmintä juotavaa, Terrierille neule ja istutaan puiston reunalla ihaillen tähtitaivasta. Jos korona suo käydään ystävillä kylässä, oleskellaan sisällä ja rentoudutaan yhdessä. Muistellaan kesän seikkailuja ja kommelluksia, sekä suunnitellaan uusia.

Kaunista syksyä!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s