Meidän perheen ehdoton vesipeto on Taisto Terrieri. Koira ui mielellään aina kun siihen on mahdollisuus ja into veteen määrittää toisinaan ulkoiluamme hyvinkin paljon. Keväisin, kun vesi on vielä liian kylmää tai loppukesästä, kun sinilevä valtaa uintivedet me emme mene lähellekään rantoja. Jos uiminen on kiellettyä on aivan turha  kiusata koiraa viemällä häntä rannalle.

Terrierin tauko rannalla
Parasta on telttailu veden  äärellä, uimaan pääsee heti aamusta ja viimeksi illalla.

Uimaretken suunnittelu kannattaa aloittaa etsimällä sopiva ranta. Virallisille uimarannoille koirilla ei ole yleensä asiaa ja muutenkin kannattaa noudattaa kohteliaisuutta ja olla muut rannalla oleilevat huomioiva reilu koiranomistaja. Koira, joka jahtaa muita eläimiä, pelottaa lapsia tai haukkuu taukoamatta ei ole suosittu rantaleijona.

Jos koira on uimiseen totutteleva on hyvä, jos koira itse, omaan tahtiin, pääsee kahlaamaan veteen, eikä ainakaan joudu hyppäämään laiturilta tai pelästy äkkisyvää. Kalliot muuttuvat liukkaiksi kastuessaan myös tassujen alla ja kivikkoinen rantavesi saattaa hämmentää arempaa koiraa. Paras ranta koiran uittamiseen on hieman varjoisa, kovapohjainen ja rantatörmiltään matala, jotta koira pääsee itse helposti veteen ja pois.

Kaikki koirat eivät välitä uimisesta ja tämä tulee hyväksyä. Koiraa ei saa pakottaa uimaan tai ylipäätään veteen. Koiraa voi kuitenkin houkutella ja innostaa veteen leikin ja yhteisen kisailun avulla. Kun ranta on matala kannattaa itse kahlata rantavedessä ja leikittää koiraa vesirajassa, jotta koira tottuu ja innostuu vesileikeistä.

Samoin, jos koira menee täysin kierroksille uimisen mahdollisuudesta, kuten Taisto Terrieri,  koiralle kannattaa opettaa leikin lomassa rauhoittumisen jalo taito. Meillä uinti ja rentouttava hieronta viltillä rytmittävät rantapäivää nykyään.

20200510_093051.jpg
Toisinaan vedenalaiset kivet kummastuttavat Terrieriä.

Koiralle voi heitellä veteen lelua noudettavaksi, koiran kanssa voi leikkiä vesisotaa matalassa rantavedessä, kaivaa kuoppia vesirajassa tai vaikka lähteä yhdessä uimaan. Tärkeintä on, että kaikilla osapuolilla on hauskaa ja tekeminen on turvallista.

Osa koirista suhtautuu varsin suojelevasti omaan ihmiseen, joka ui. Jos koira hätääntyy oman ihmisen uimisesta kannattaa koira totuttaa tähänkin pikkuhiljaa. Itse olen opettanut Taisto Terrierin kiertämään minut vedessä. Uimme yhdessä, rannan suuntaisesti, sopivan matkan, annan Terrierin uida minun ympäri ja palaan kiltisti Terrierin perässä rannalle. Molemmilla on mukavaa ja kumpikin saa uimisesta riemua.

Jos toisinaan mökillä haluan uida yksin varmistan ensin, että Terrieri nukkuu mökissä sisällä, ei kuule aikeitani uimisen suhteen ja on näin onnellisen tietämätön ihmisensä salaisista retkistä.

Terreri ja Hangon hiekkarannat
Hangon hiekkarannoilla on koirillekin tilaa uida.

Koiran tapaa uida kannattaa tarkkailla ja tarpeen vaatiessa pukea pelastusliivit koiralle. Hyvät pelastusliivit auttavat koiraa säilyttämään oikea uintiasento ja saattavat luoda varmuutta opettelevaan uimariin. Pelastusliivien hankinnassa kannattaa neuvoa kysyä pätevältä myyjältä. Sopimattomat pelastusliivit saattavat muuttaa painopistettä niin, että ne ovat vaaraksi koiralle.

Koirauimalat ovat myös oivia paikkoja varmistaa, että koira ui oikein. Uimaloihin sisältyy yleensä alussa kouluttajan ohjaama ja valvoma uintikerta, jolloin varmistetaan, että koiran liikkeet ja tapa uida eivät riko koiraa. Uimalan kouluttajalta saa myös yksilölliset vinkit juuri oman koiran uittamisen suhteen. Koirauimalat takaavat vesipedoille oivan kuntomahdollisuuden läpi vuoden puhtaassa, turvallisessa ympäristössä.

Uiminen on myös raskasta ja kuntoa vaativaa. Koiraa ei siis kannata jättää yksin rannalle, vaan ennemminkin valvoa koiran touhuja ja tarvittaessa houkutella koira rannalle, varjoon lepäämään. Koiralle kannattaa varata myös puhdasta, raikasta vettä juomiseen. Varsinkaan meriveden juominen suurissa määrien ei ole suotavaa koiralle.

Terrieri rantavedessä
Joko saa uida??

Jos sopivaa rantaa ei ole lähellä voi koiralle rakentaa kahluu-altaasta oman uimapaikan pihalle. Kannattaa huomioida, että koiran kynnet ja hampaat saattavat osuessaan rikkoa altaan muovireunat.

Auringon valon heijastuessa veden pinnasta koiran silmät saattavat altistua liialliselle ultraviolettisäteilylle tai karvaton iho palaa,  aivan kuten meidän ihmistenkin kohdalla, joten varsinkin aurinkoisena päivänä koiran vedessä oloa on ehkä syytä rajoittaa ja uintiretkiä suunnitella hetkiin, jolloin aurinko ei porota täydellä voimalla. Kesällä aikaiset aamut ja myöhäiset illat luovat sadunomaiset puitteet yhteiselle uintiretkelle!

Terrieri, meri ja aurinko
Auringon lämmittämä rantakallio, uimisesta väsynyt koira ja kesäyö.

Sinilevä on uintiretkien tuho. Kun kukintojen aika koittaa on rantavesi syytä tutkia huolella ennen koiran päästämistä veteen. Jos koira on ehtinyt uimaan ennen mahdollisen levän havainnointia on syytä konsultoida eläinlääkäriä. Sinilevän suhteen ei kannata ottaa riskejä ja vaarantaa koiran terveyttä.

Toinen uintikauden pilaaja on hot spot, koirien melko yleinen ihotulehdus. Koiran turkin kuivaaminen uinnin jälkeen tai turkin trimmaaminen lyhyeksi saattaa vähentää riskiä tulehdukseen.

Taisto Terrierin vinkit onnistuneeseen uintiretkeen:

  • Pitkä liina. Kaikki rannat eivät ole turvallisia koiran vapaana ololle, joten pitkä, kevyt, kelluva liina antaa koiralle tilaa uida. Pariksi kannattaa varata kevyet valjaat, jotka kuivuvat nopeasti tai vaihtaa uinnin jälkeen kuivat valjaat päälle.
  • Uintilelut. Hyvään leluun koiran on helppo tarttua vedessä. Kerran ihminen oli niin hölmö, että heitti veteen lelun, joka upposi. Meni koko kesä rantaa naaratessa lelusta, jota ei lopulta koskaan löytynyt. Jos leluja ei tullut mukaan kepit toimivat oivina noutoleluina.
  • Hyvät eväät. Uiminen väsyttää ja retken jälkeen nälkä on kova, myös koirilla.
  • Äkkinäiset syöksyt ja hypyt veteen liukkailta rannoilta saattavat aiheuttaa lihasvenähdyksiä koirille. Hyvä, säännöllinen hieronta ja monipuolinen liikunta vähentävät riskiä ja lisäävät muutenkin elämäniloa.
  • Uiminen on märkää, likaista ja kuraisaa. Ihmisen on siis syytä säästää valkoiset kesämekot kaupunkikesään ja varata mukaan isoja pyyhkeitä märkää koiraa varten.
  • Vaikka suppailu, melontaretket ja veneily on uinnin jälkeen parasta on näitä syytä välttää paahtavalla helteellä tai ainakin suojata koira liialta auringolta ja huolehtia koiran hyvinvoinnista erityisen hyvin.
  • Uiminen ja vedessä leikkiminen on parasta kesässä. Yhdessä, turvallisesti.
Terrieri ja kesäyö järvellä
Huomenna uidaan lisää!

Jätä kommentti

Trending

Website Powered by WordPress.com.