Mennään ulos! Ja pysytään etäällä.

Koiranomistajille ulkoilu vähintään kolmesti päivässä on normaali arkea. Varsinkin näin keväällä aurinko, kevääseen heräävä luonto ja innokas koirakaveri houkuttelevat ulos luontokohteisiin. Mutta mitä tehdä, kun luontopoluilla on ruuhkaa ja turvaväliä on mahdoton ylläpitää? Miten pitää oma ulkoilu mielekkäänä ja samalla pysyä etäällä muista ulkoilijoista?

Lähiluonto

Usein me ihmiset turrumme arjessa lähiluontoon. Kun saman koivun ohittaa joka päivä useamman kerran ei puuta oikeastaan edes huomaa, sehän on siinä aina muuttumattomana. Mutta juuri lähiluonto tarjoaa huikean mahdollisuuden nähdä luonnon moninaisuus ja vuodenaikojen, sekä sään vaikutus ympäristöön. Varsinkin nyt keväällä on helppo seurata luonnon heräämistä, lehtien avautumista, kukkien kasvua ja muuttolintujen paluuta. Lähikaduilta saattaa löytää paljonkin uusia kasveja, merkkejä eläimistä ja uusia lempikallioita, kun katselee seutua uusin, kiireettömin silmin.

Teollisuusalueet ja parkkipaikat

Kuka haluaa ulkoilla teollisuusalueilla tai tyhjillä parkkipaikoilla? Ehkä maisemat eivät ole parhaat mahdolliset, mutta koiralle alue saattaa olla tuoksutaivas! Arkena ihmiset ovat tuoneet tuoksunsa alueelle ja hämärän aikaan alueen saattaa vallata varsin kirjava joukko erilaisia eläimiä ketusta hiireen. Kun koira keskittyy tutkimaan aidanvierustojen tuoksuja voi itse tehdä askelkyykkyjä ilman, että muut lenkkeilijät häiritsevät omaa suoristusta.

Patsaat, arkkitehtuuri ja muut nähtävyydet

Yksi tapa löytää uusia ulkoilukohteita ja määränpäitä kävelyille on tutkia oman kotiseudun nähtävyyksiä. Me olemme Taisto Terrierin kanssa aloittaneet ”patsaskävelyt”, eli käymme läpi lähialueen patsaita ja monumentteja. Aivan kuten lähiluontoonkin oman alueen erikoisuuksiin turtuu arjessa. Vaikka olen tiennyt lähipuiston patsaan olemassa olon ”aina”, en ole kertaakaan miettinyt mitä patsas oikeasti esittää, kuka sen on tehnyt ja miksi. Sen lisäksi, että koira oppii uusia reittejä, haistelee uusia tuoksuja, itse ihmisenä oppii oman asuinalueensa historiasta. Ja samalla voi ottaa hauskoja poseerauskuvia patsaiden edustalla ystävien iloksi, nyt kun sosiaaliset kontaktit ovat rajalliset.

Leikki

Aina ei tarvitse tehdä pitkää kävelyä, vaan ulkoilu voi olla leikkiä puistossa. Mukaan muutama koiran lempilelu, koiralle pitkä liina ja sopivan syrjäinen puiston kulma takaavat iloa sekä ihmiselle, että koiralle. Bonuksena monipuolinen liikunta, riemukas yhteinen kokemus ja parempi mieli molemmille.

Roskien keruu

Jos korona-aika ahdistaa ja mieli on maassa kannattaa panostaa tekoihin, joista tulee hyvä mieli. Yksi helppo ja konkreettinen tapa tehdä hyvää on kerätä ulkona koiran ulkoilutuksen lomassa roskia ja koirankakkoja pois katujen ja teiden varsilta. Mukaan iso roskapussi, sekä hyvät suojakäsineet. Jos saaliina on pantillisia tölkkejä tai pulloja tuotto kannattaa käyttää oman parhaan ystävän hyväksi. Koira taatusti ilahtuu extranamista kävelyn lomassa.

Uudet ulkoiluajat

Jos houkutus mennä suosittuihin luontokohteisiin on suuri kannattaa ulkoilu ajoittaa niin, että muita reippailijoita on mahdollisimman vähän liikkeellä. Esimerkiksi aikainen aamu on usein oiva ja rauhallinen hetki, tai myöhäinen ilta, kun aurinko on jo laskemassa.  Luonto myös näyttää, tuoksuu ja kuulostaa hyvin erilaiselta eri vuorokaudenaikoihin, tämäkin lisää ulkoilun vaihtelevuutta koirakolle.

Rentoutuminen auringossa

Välillä ulkona voi myös vain olla. Kannattaa valita hieman syrjäinen puistonpenkki, kaatunut puunrunko tai iso kivi, sopivan iso ja miellyttävä istuinpaikka molemmille. Mukaan voi ottaa termarillisen kahvia tai teetä, ehkä kirjan ja nameja koiralle. Kuunnellaan yhdessä luonnon ääniä, nautitaan seurasta ja hetkestä.

Parkour

Vaihtelevuutta ulkoiluun saa myös helpoilla parkour tempuilla. Tekemisen tulee aina olla koiralle mieluista ja turvallista.

 

Nautitaan yhdessä, erikseen, keväästä, auringosta ja seikkailuista luonnossa turvallisesti.

 

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s