Rentoutuminen ulkona

Nyt kevään koittaessa ulkona rentoutumisen taito kannattaa ottaa haltuun ennen kesän rientoja. Kun koira osaa rauhoittua ulkona sujuvat puistohengailut ja piknikit kaikkien osalta miellyttävämmin.

Pakkaa reppuun:

  • istuinalusta. Huom. Ota huomioon koirasi. Yksi viihtyy lumessa, toinen mahtuu syliin, kolmas arvostaa omaa istuinalustaa, neljäs lämmittelee viltin ja kuumavesipullon turvin. Pakkaa siis mukaan tarvittaessa koiralle lämmintä vaatetta.
  • termospulloon mieleistäsi kuumaa juomaa, koiralle vettä
  • herkut. Itselle ja koiralle omat
  • tarvittaessa aurinkolasit ja aurinkosuoja myös koiralle

Tehkää koiralle mieluinen kävely. Anna koiran nuuhkia ja tutkia, liikkukaa rennosti ilman tavoitteita ja kiirettä. Kun koira on saanut purettua suurimman intonsa ulkoiluun etsi kivi, kanto tai puistonpenkki, joka on hieman syrjässä liikenteeltä ja mihin aurinko paistaa. Asetu, kannusta koiraa tekemään samoin.  Voit pujottaa koiran hihnan oman jalkasi ympäri, jos hihna kädessä häiritsee rentoutumista. Tärkeää on, että koira ei pääse karkaamaan, etkä sinä stressaa asiasta.  Nauti lämmintä juomaa, hengitä, laske hartiat ja ole.

  • Hengitä muutama kerta syvään nenän kautta, puhalla suun kautta ulos
  • Sulje silmät
  • Tunne aurinko iholla
  • Tunne koira vierelläsi, voit silittää koiraa, jos tämä on koiralle mieleen
  • Kuuntele lumen sulamista, lintujen ääniä, hiljaisuutta.
  • Nauti hetkestä

Ennen kuin tulee kylmä kummallekaan pakkaa termospullo reppuun, kiitä koiraasi hienosta rentoutumisesta ja lähtekää rauhallisesti kohti kotia, molemmat virkistyneinä ja uusin voimin.

IMG_5653
Taisto Terrieri rentona. Edes tiellä ohi kulkeva koira ei kiinnosta.

Joillekin koirille rauhoittuminen on haastavampaa, kuin toisille. Koiran ikä, luonne, terveys ja stressitaso saattavat tehdä pysähtymisestä välillä lähes mahdotonta. Aloita tällöin harjoitukset pienesti. Istahda alas, pyydä koira viereen, tarjoa namia ja kun koira on syönyt lähtekää jatkamaan matkaa. Näin koira, tai sinä, ei turhaudu pysähdykseen, vaan molemmille jää hetkestä hyvä mieli. Seuraavalla kerralla voitte istahtaa hetken pidempään ja pikkuhiljaa pidentää pysähdystä. Koira saattaa myös oppia vihjeet.  Sama penkki, istuinalusta, termospullo tai kahvin tuoksu voi muistuttaa koiralle, että näiden läheisyydessä rauhoitutaan.

Yhteinen rauhoittuminen tekee molemmille hyvää. Koira osaa tutkimusten mukaan lukea meitä ihmisiä, kuin avointa kirjaa, ja reagoi meidän stressiimme. Jos kotona riidellään, on äänekästä tai huolet ja murheet painavat ihmisen hartoita on hyvä yrittää luoda koiralle turvallisia, stressittömiä hetkiä. Samoin, kuin ihmisille. Saatat myös huomata, että rauhoittumisen jälkeen molempien liikkuminen muuttuu, olemus rentoutuu ja olette molemmat positiivisemmalla mielellä.

Koirasi saattaa jopa oppia itse tarjoamaan hengähdystä ulkona. Meillä Taisto Terrieri on oppinut nauttimaan yhteisistä meditointihetkistä ja johdattaa minut istumaan tietyille kiville ja kannoille. Terrieri hypähtää syliin, kuuntelee hengitystä ja kierähtää toisinaan kerälle onnellisena huokaisten.

IMG_5654
Meidän molempien lempipuuhaa. Rentoutuminen keskellä järveä.

 

 

 

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s