DIY nuuskumatto

Tee itse koiralle nuuskumatto! Matto on helppo tehdä ja materiaalit ovat lähes ilmaiset.

Nuuskumatto ohjeita alkoi löytyä netistä muutamia vuosia sitten. Maton idea on huikea, koira saa etsiä maton kätköistä nameja, kuin pitkästä ruohikosta. Nenätyö rauhoittaa koiraa, antaa mielekästä tekemistä ja on oivaa koiramaista puuhaa.

Suurin osa netin ohjeista on matoille, jotka on tehty fleecestä. Fleece on viime aikoina paljastunut ympäristön saastuttajaksi irtoavan mikromuovin johdosta. Tutkimuksissa on selvinnyt, että pestessä fleecetakista voi irrota jopa parituhatta pientä palaa muovia.

Jos nuuskumaton tekee fleecestä voi vain kuvitella mikä määrä pientä muovipölyä irtoaa fleecesuikaleista koiran haistellessa ja pöhistessä maton uumenissa. Käytä siis maton tekoon luonnonkuituja, kuten vanhaa puuvillalakanaa. Toki kaikesta tekstiilistä irtoaa pölyä, mutta suikaleiksi revitystä puuvillasta sitä irtoaa ehkä vähemmän ja pöly ei ainakaan ole muovia.

Tarvikkeet:

  • Pala liukuestemattoa
  • vanha lakana tai muuta tekstiiliä (ei fleece, frotee, tai muu pöllyävää)
  • sakset
  • aikaa
IMG_5179
Tarvikkeet

Valitse maton koko käyttötarkoituksen mukaan. Pieni nuuskumatto on helppo ottaa mukaan autoon, kylään tai vaikka mökille, isompaa voi käyttää myös makuualustana. Jos teet maton omasta vanhasta lakanasta matto myös tuoksuu sinulle. Pelkäävä koira voi saada turvaa lepäillessään nuuskumaton päällä, joka tuoksuu omalta ihmiseltä.

Nuuskumattoja voi toki olla myös useita. Meillä on erikseen makuualusta, joka on esillä aina ja pienempi matto otetaan esiin, kun on aika etsiä nameja. Pienempiä nuuskumattoja voi myös vaihdella koirakaverien kesken, jolloin kaverikoiran tuoksu välittyy omalle koiralle.

Leikkaa tai revi kangas suikaleiksi. Jos teet maton vanhasta lakanasta pääset helpommalla, kun revit lakanan pitkiksi suikaleiksi ( ulkona tai vaikka kylpyhuoneessa, tämä vaihe tuottaa tekstiilipölyä) ja sen jälkeen leikkaa suikaleet paloiksi.

Poista jo tässä vaiheessa irtonaiset langanpätkät paloista.

Palan koko noin 2,5cm x 10cm. Nuuskumatto saa olla epätasainen, joten palat voivat olla keskenään erikokoisia, kunhan palan voi sitoa mattoon kiinni.

IMG_5180
Palojen koko on noin 2,5cm x 10cm

Pujota kangaspala verkkoon ja solmi kiinni yksinkertaisella perussolmulla.

 

IMG_5181
Pujota suikale verkkoon.
IMG_5182
Ja tee solmu palan puoliväliin

Riippuen miten tiiviin maton haluat ja mikä on palojen ja verkon koko voit solmia kankaan joko jokaiseen ruutuun, tai harvemmin. Itse olen solminut palan yleensä joka toiseen ruutuun.

IMG_5178
Valmis matto alapuolelta. Kangas on sidottu joka toiseen ruutuun.

Matto on helppo tehdä, mutta se on hieman työlästä. Sitominen edistyy nopeammin, esimerkiksi televisiota katsellen, podcasteja kuunnellen tai hyvässä seurassa.

IMG_5176
Nuuskumattoa tehdessä on hyvä pitää myös taukoja, pyöräyttää hartioita ja suunnitella maton käyttöä.

Valmista mattoa voit käyttää koiran virikkeistämiseen arjessa, ottaa maton mukaan koiralle jänniin kyläpaikkoihin, treenihalliin tai kun koiran liikkumista on rajoitettava vaikka loukkaantumisen vuoksi.

IMG_5177
Valmiit nuuskumatot

Kuten kaikien koiran lelujen kanssa, seuraa koirasi leikkiä. Jos koiran leikit ovat rajuja koira voi repiä maton palasiksi. Tarkkaile myös kangaspalojen kuntoa, joistain kankaista irtoaa enemmän lankoja. Pyri aina leikkaamaan irtolangat pois, jotta koira ei ylenmäärin syö niitä.

Nuuskumatto on konepestävä. On hyvä muistaa, että pienikin matto painaa aika paljon kosteana ja kuivuminen saattaa kestää.

 

Advertisement

Yksi vastaus artikkeliiin “DIY nuuskumatto

  1. Päivitysilmoitus: 5+1 vinkkiä arkeen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s