Trimmaajalla

Taisto Terrierillä on karkea, likaa ja vettä hylkivä ’päällysturkki’, joka tulee nyppiä noin kolme kertaa vuodessa. Kun nyppiminen tehdään oikeaan aikaan, turkin ollessa vaihtumassa, toimenpide ei satu koiraan, vaan koira on jopa helpottunut päästessään eroon päälikarvasta.

Mutta kivuttomuus ei takaa, että toimenpide olisi miellyttävä.

Koska turkinhoito on toimenpide, kuten eläinlääkärillä käynti, joka tehdään koiralle useamman kerran elämän aikana on selvää, että tapahtuman olisi syytä olla koiralle neutraali, ei pelottava hetki. Pentuna totutin Taisto Terrieriä hoitotoimenpiteisiin leikin ja namien avulla. Tassujen nostelu, hampaiden tarkistus, kynsien leikkuu, mutta myös koko kehon sively ja tunnustelu muodostui rutiiniksi ja näin koira tottui kosketukseen.

Turkin nyppiminen on asia, jonka voin koiralle tehdä, mutta mieluummin annan työn ammattilaiselle. Ammattilainen tekee työn huomattavasti minua nopeammin ja tarkemmin. Toisaalta minusta on mahtavaa maksaa palvelusta yrittäjälle, joka on löytänyt kutsumuksensa koirista.

Ongelmana on tietysti se hyvän trimmaajan löytyminen. Aivan kuin eläinlääkärien kanssa, en aluksi tajunnut miten erilaisia koiran käsittelijöitä trimmaajista löytyy, sinisilmäisenä uskoin kaikkien kohtelevan koiraani kunnioittavasti ja ilman pelottelua. Taisto Terrierin nuoruudessa kerran jopa vein hänet trimmaajalle, joka myöhemmin tuomittiin hurjista ja rajuista otteista koiriin. Meillä oli tuuria, minä odotin koiraa eteistilassa ja äänien perusteella trimmaaja ei retuuttanut Taisto Terrieriä. Mutta pelästyin tuomiosta kuultuani ja aina, jos vaihdan syystä tai toisesta trimmaajaa selvitän uuden taustat ja periaatteet mahdollisimman tarkkaan ennen ajanvarausta.

Minun taktiikkani on ensin tutkia uuden trimmaajan kotisivut. Mitä trimmaaja kertoo itsestään, mitä koiria kuvissa näkyy, miltä työtila näyttää. Sen jälkeen yritän kysellä onko tutuilla kokemusta trimmaajasta. Jos tähän asti kaikki näyttää hyvälle soitan trimmaajalle. Voin varata uuden ajan netin kautta, mutta ennen kuin Taisto Terrieri astuu trimmauspöydälle olen haastatellut trimmaajan. Minulle on tärkeää, että koirani nypitään vain, jos tilanne on koiralle ok. On aivan sama jääkö nypitys kesken, onko koira minkä näköinen, kunhan koira tietää, että tilanteesta pääsee halutessa pois. Kysyn myös miten trimmaaja suhtautuu pelokkaaseen koiraan, onko tilassa muita koiria, tunteeko hän rauhoittavat signaalit ja seuraako hän koiran eleitä. Kysyn myös onko asiakaskoira joskus purrut häntä ja jos, niin missä tilanteessa ja miten hän hoiti tilanteen.

Jos saan minulle oikeita vastauksia varaan ajan.

Jotkut trimmaajat antavat omistajan jäädä odottamaan trimmauksen ajaksi samaan tilaan. Jotkut antavat odottaa eteisessä, jolloin omistaja kuulee mitä huoneessa tapahtuu ja jotkut pyytävät työrauhaa ja lupaavat soittaa, kun koira valmis.

Taisto Terrierin nykyinen trimmaaja kuuluu jälkimmäiseen ryhmään ja tämä käytäntö sopii minulle. Koirani on ainut asiakas työtilassa,Taisto Terrieri jää pöydälle rauhassa, vaikka minä poistun paikalta ja tunnelma on rento.

Taisto Terrieri on myös oppinut, että nypityksen jälkeen taskusta löytyy uusi vinkulelu. Lelua on hyvä huudattaa kadulla, kun olo on kevyt ’kuolleen’ turkin jäätyä trimmaajan lattialle.

Vinkit sujuvaan trimmaukseen:

Totuta koira tilanteeseen ja paikkaan koiran ehdoilla.

Valitse trimmaaja huolella. Aina halvin tai lähin ei ole paras.

Jos tilassa on koiria häkeissä odottamassa vuoroa/omistajaa tai tilassa on meteliä, tai tila on epäsiisti mieti onko ympäristö koirallesi stressaava vai ei.

Jos koirasi ei halua sisään, pelkää, murisee, itkee perääsi tai ei ole muuten oma itsensä lähtekää pois ja etsi ratkaisu ongelmaan.

Vaadi hyvää palvelua, kunnioitusta koiralle, mutta myös kehu, suosittele ja maksa ilolla ammattilaiselle.

 

 

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s