koirani, tein sinusta pullukan

Keväällä joku ilta olin pukemassa Terrierille valjaita eteisessä onnistumatta. Aluksi epäilin valjaiden olevan väärinpäin koiran päällä, mutta tutkittuani asiaa huomasin valjaiden olevan liian pienet koiralle. Hetken luulin valjaiden mystisesti vaihtuneen eteisen korissa toisiin, mutta tarkemman tarkastelun jälkeen totesin Terrierin olevan melko pullukka.

Koirien ylipaino on kasvava ongelma ja joidenkin arvioiden mukaan meillä Suomessakin noin joka kolmas koira painaa enemmän, kuin ihannepaino soisi. Koiran ylipaino on samalla vähintään yhtä arka aihe, kuin ihmisten paino.

Kun vein Terrierin hammashuoltoon myöhemmin keväällä kerroin varmuudeksi jo ovella olevani tietoinen koirani ylipainosta ja työstäväni asiaa. Ennen kuin Terrieri oli käynyt vaa’alla ja kuulisin paheksuntaa aseman henkilökunnalta. Oletin siis itse joutuvani puhutteluun Terrierin kadonneiden kylkiluiden suhteen ja puolustauduin ennen kuin sain kerrottua miksi saavuimme tai keitä olimme. Toki keskustelimme eläinlääkärin kanssa aiheesta, ihan hyvässä hengessä, ilman että koin syyllistämistä tai minua epäiltiin huonoksi koiranomistajaksi.

Huono koiranomistajahan minä silti omasta mielestäni olin. Kaikki näkivät Terrieriä vilkaistessaan, että koira oli ylipainoinen ja minä olin antanut koiran paisua, koska en ollut tarkkaillut koiran syömisiä riittävästi. Nyt Terrierin elinikä saattaisi lyhentyä, elo olisi kurjaa , uhkana oli nivelrikko, syöpä ja diabetes. Hetken aikaa pohdin puolivakavissani pukevani Terrierille löysän takin päälle aina ulkoillessamme ja jättäväni kaikki kuvat ottamatta someen.

Me ihmiset sokeudumme helposti oman koiran ulkonäölle. Kun koira on mukana arjessa joka hetki ei välttämättä huomaa, että koirat kyljet pyöristyvät, kunnes valjaat, muiden ihmisten kommentit tai vaaka paljastavat karun totuuden.

Viimeistään silloin, kun huomaa koiran tukevoituneen kannattaa aloittaa koiran arjen tarkkailu. Helposti me ihmiset palkitsemme koiraa pitkin päivää herkuilla ruokapöydästä, sohvalla tai kun koira jää yksin kotiin. Vieressä kerjäävä koira sulattaa sydämet ja hellymme jakamaan herkut koiran kera. Annamme makupaloja vieraiden kyläillessä tai ihan vain siksi, että on perjantai, sunnuntai tai sadepäivä.

Jos kaiken koiralle annettavan ruuan annostelee valmiiksi astiaan aamulla on helppo tarkkailla, ettei koira saa ylimääräisiä kaloreita. Tai vastaavasti, jos kirjaa viikon ajan ylös ihan kaikki koiran saamat ylimääräiset namit on helppoa saada käsitys miten paljon ylimääräistä koira syö ajan kuluessa.

Syömisen lisäksi kannattaa tarkkailla liikunnan määrää ja laatua. Koiran tulee saada nuuskutella ulkona tuoksuja, mutta samalla on hyvä, jos toisinaan ulkoilu on reippaampaa ja koira pääsee myös juoksemaan vilisti vapaana. Sallitulla alueella turvallisesti.

Koira kannattaa toki myös punnita säännöllisesti. Omaa vaakaa ei ole pakko omistaa, vaakoja löytyy kaupoista ja eläinlääkäriasemilta, joilla voi piipahtaa iltalenkillä. Kulkematta herkkuhyllyn kautta.

Kun pohdin meidän arkea ja tutkin kalenterimerkintöjäni tajusin heti missä kohdin Terrierin paino oli alkanut kertyä. Talvella kovien pakkasten aikaan teimme Terrierin kanssa lyhyitä lenkkejä, mutta en puuttunut ruuan määrään mitenkään. Koirani söi siis aktiivisen terrierin ruoka-annoksia ja liikkui huomattavasti vähemmän. Pienelle koiralle muutaman viikon tauko liikunnassa näkyy heti vatsan koossa. Nyt, kun helteet koittivat tajusin heti puuttua ruuan määrään ja toivoakseni Terrierin laihduttaminen ei ottanut takapakkia.

Lisäksi Terrieri on keski-ikäinen leikattu uros. Aktiivinen pentuaika on eletty vuosia sitten ja nyt sohva kiinnostaa riehumista enemmän.

Laihduttaminen on teoriassa hyvin helppoa. Vähemmän ruokaa ja enemmän liikuntaa. Käytäntö onkin sitten hieman erilainen. Ainakin meillä.

Terrieri ei ollut yhtään mielissään ruoka-annosten pienenemisestä ja hetken aikaa välimme olivat melko haastavat. Terrieri oppi nopeasti, että yöllä ihminen on hövelein täyttämään kerjäävän koiran kupin. Lopulta löysimme tasapainon. Minä lisään Terrierin kotiruokaan vihanneksia, soseutettuna, luomaan kylläisyyden tunnetta, Terrieri saa pienen annoksen ruokaa juuri ennen nukkumaanmenoa. Lisäsin ruokahetkiin puuhaa, jotta Terrierin ruokailu kestäisi pidempään ja olisi näin mielekkäämpi koiralle. Samalla koira ehtisi tuntea vatsan täyttyneen. Terrieri saa myös hieman enemmän kovaa pureskeltavaa nykyään.

Liikumme hieman normaalia enemmän, Terrieri rakastaa uimista, joten vien hänet rannalle useamman kerran viikossa. Uiminen on loistava laihdutuskeino, koska ylipaino ei rasita niveliä, mutta liikunta on tehokasta. Leikimme ulkona enemmän juoksuleikkejä ja kannustan Terrieriä venyttelyyn, kurotteluun ja turvallisiin hyppyihin. Hitaasti, mutta varmasti Terrierin kadonneet kylkiluut ovat löytymässä jälleen.

Oman koiran painonhallintaan voi myös pyytää apua ja vinkkejä. Koiran ruokinnan voi käydä läpi ravintoterapeutin tai eläinlääkärin avulla. Koirien fysioterapeutti voi antaa vinkkejä liikunnan lisäämisen suhteen ja kouluttajan kursseilta voi löytää uuden reippaan harrastuksen molempien iloksi.

Jos huomaat ystäväsi tai naapurin koiran pyöristyneen asia kannattaa ottaa puheeksi, koiran vuoksi. Mutta mieti miten asia on parasta kertoa ihmiselle. Koiriin ja omistajiin kertyy nykyään valtavasti paineita ulkopuolisilta ja paino koetaan myös hyvin henkilökohtaiseksi asiaksi. Painonhallintaan tulee suhtautua vakavasti, mutta samalla ilman turhaa syyllistämistä niin muita, kuin itseään kohtaan.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s