Täytetyt ydinluut

En ole huikean taitava kokki, mutta pidän vaihtelusta ja kokeilusta. Innostun helposti testaamaan erilaisia raaka-aineita, kerään uusia jännittäviä reseptejä ja usein keittiössä onkin useampi kattila liedellä samaan aikaan poreilemassa. Samalla periaatteella ruokin Taisto Terrieriä.

Terrieri saa toisinaan ruuan kupista, toisinaan pahvilaatikosta, joka pitää koiran ensin repiä. Joskus ruoka on ripoteltu puiston nurmelle, joskus piilotettu pitkin asuntoa, kiireisenä päivänä Terrieri saattaa syödä kuivanappulaa namipallosta. Aika usein ruoka on ydinluun tai vastaavan sisään jäädytetty.

Jos Terrieri saa valita hän syö väsyneenä ruuan mielellään kupista, mutta energisinä päivinä ruuan etsintä ja erilaiset virikkeet ovat kovasti koiran mieleen. Epäilen, että juurikin vaihtelevuus innostaa Terrieriä, joka vaikuttaa odottavan yhtä paljon sitä mistä ruuan saa, kuin mitä tänään syödään. Terrierin ruoka on aina hieman erilaista ja eri tavalla tarjoiltua.

Oman koiran tunteminen auttaa myös ruokinnan suhteen. Oman koiran mieltymyksiä voi testata vaikka maistelulaudalla. Samoin kannattaa seurata miten koira syö ja vaihteleeko tapa syödä väsymyksen, päivänajan tai vaikka iän myötä. Omistajan tehtävä on varmistaa, että koira syö monipuolisesti ja saa kaiken tarvitsemansa ruuasta, mutta ruuan ei suinkaan tarvitse olla joka päivä samanlaista ja samalla tavalla tarjottua.

Vilkkaalle ja energiselle koiralle ruuan tarjoaminen erilaisista virikeleluista voi hyvinkin olla koiran elämänlaatua isostikin parantava asia. Koira saa puuhaa, ratkoo haasteita ja saa palkkana itse ”hankitun” ruuan. Koira saa purkaa tarpeensa kalvaa, nakertaa ja pureskella syömisen yhteydessä ja se ehkä vähentää tarvetta nakertaa kiellettyjä asioita, kuten johtoja tai lattialistoja.

Koiran hotkiessa hän samalla usein nielee ilmaa ja tästä saattaa seurata vatsavaivoja. Hotkijalle ruuan tarjoaminen niin, että syöminen hidastuu saattaa ratkaisevasti vaikuttaa koiran terveyteen ja hyvinvointiin.

Koiran ei pidä turhautua ruuan etsintään nälkäisenä, eikä koira välttämättä hypi innosta jos joutuu ratkomaan ruuan eteen liian vaativia aivopähkinöitä. Virikeruokinta kannattaa siis aloittaa harkiten ja kannustaen koiraa onnistumisiin.

Ydinluun asemasta Kong on monen omistajan suosima tapa virikkeistää koiraa ruokinnan suhteen. Kongin idea onkin täysin sama, en itse vaan innostu useamman Kongin ostamisesta tai saman täyttämisestä useampaan kertaan viikolla. Kokeilin aikoinaan tarjota Terrierille samaan aikaan sekä täytettyä ydinluuta että Kongia ja koiran valinta osui aina ydinluuhun. Se ainut hankittu Kong on toki mukana ja käytössä, mutta herättää luuta vähemmän innostusta Terrierissä tai minussa.

Minä olen kerännyt Terrierin kaluamat ydinluut talteen ja noin kerran kuussa täytän kaikki luut ja varta vasten ostetut kuivatut henkitorvet erilaisilla ruokasekoituksilla. Yksi pakastimen hylly on pyhitetty luille ja henkitorville ja näin koiran ruokinta on helppoa ja vaivatonta.

Herneitä, mustikoita, chian siemeniä, omenaa, banaania ja porkkanaa.

Terrieri ei aivan joka päivä saa täytettyä ydinluuta, mutta useamman kerran viikossa kyllä. Muina päivinä Terrierin ruokavalioon kuuluvat sisäelimet, kalat ja erilaiset luut.

Kun kerään erilaisia raaka-aineita luiden täyttämiseen pyrin pitämään huolta, että Terrieri saa monipuolisen ja kattavan ravinnon niiden kautta. Tähänkin auttaa useamman viikon ydinluiden täyttäminen kerralla. Samalla saan varmistettua, että luiden sisältö on vaihtelevaa ja itse ruoka sisältää kaiken Terrierin tarvitseman.

Innokas Terrieri odottaa, että ydinluu on täytetty ja valmis syötäväksi.

Ydinluiden sisältö:

Eläinproteiinit Suosin kotimaista hevosen, lampaan naudan, tai kalkkunan lihaa. Lihan voisi käyttää raakana, mutta kokemuksesta tiedän Terrierin vatsan voivan paremmin, jos kypsennän lihan kevyesti.

Hiilihydraatit Varaan luihin pieniä annoksia keitettyä couscousia, quinoaa tai lihaliemessä turvotettuja chian siemeniä. Jos jääkaapista löytyy ihmisiltä jäänyttä riisiä tai pastaa hyödynnän myös nämä tähteet.

Vihannekset, hedelmät ja marjat Terrieri ei varsinaisesti ole vihannesten ystävä, mutta saatan lisätä mukaan kevyesti höyrytettyä porkkanaa tai parsakaalia, herneitä, banaania, omenaa tai mustikkaa. Sekä hyppysellisen kuivattua nokkosta, mesiangervoa tai ruusunmarjajauhetta. Superherkkuna saatan sipaista mukaan maapähkinävoita.

Vitamiinit ja öljyt lisään ydinluiden päälle ennen tarjoilua.

Koiran ruokinnan tulee ennen kaikkea olla koiralle sopivaa, jotta koira voi mahdollisimman hyvin ja saa ruuasta kaiken tarvitsemansa. Jos koira syö nappulaa voi siitä tehdä veden kera puuroa ja täyttää ydinluut näin. Halutessaan nappulapuuron sekaan voi laittaa makupaloiksi jotakin koiralle mieluista herkkua.

Ydinluut valmiina pakkaseen ja sieltä ruuaksi.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s