Kesäreissussa koiran ehdoilla

Me vietimme Taisto Terrierin kera huikean upean viikon ystäviemme mökillä. Säät olivat kesäisen vaihtelevat, päivien kulku sisälsi niin yhteistä puuhaa, kuin runsaasti lepoa ja uintia ja koirat viihtyivät kaikki yhdessä ihmisten valvovan silmän alla tonttia tutkien.

Kun me ihmiset olemme pohtineet, suunnitelleet ja tutkailleet keväästä lähtien kalentereja, karttoja ja aikatauluja ja näin sisäistäneet lomasuunnitelmat koirille retket tulevat yllätyksenä.

Toki koira saattaa aavistaa jonkin olevan käynnissä oman ihmisen käytöksestä. Etsitään rinkkoja, kylmälaukkuja, sohvalle kertyy pinoja vaatteista, hyttyskarkotteista ja rantasandaaleista. Sitten eräänä aamuna ihminen pakkaa kaiken kassiin ja matka alkaa.

Epäluuloinen koira on ehkä jo tässä vaiheessa lievän stressaantunut. Koiran arki on poikennut totutusta ja nyt ei suunnatakaan tutulle lenkkipolulle, vaan autoon tai muuhun kulkuvälineeseen.

20200627_110607.jpg
Junassa omalla paikalla on turvallista olla. 

Meidän matkamme alkoi junalla. Ohjeet sujuvaan matkustamiseen julkisilla kulkuneuvoilla löytyy täältä. Meidän perheessä matkustaminen on sikäli helppoa, että Taisto Terrieri on hyvin innokas matkaamaan millä tahansa kulkuneuvolla. Kunhan kukaan vieras eläin tai ihminen ei tule Terrierin reviirille liian ahtaissa tiloissa.

Julkisilla matkustettaessa kaikkeen tulee varautua. Vuosien saatossa meille on rakentunut oma tapa voittaa matkan haasteet yhdessä. Pyrin siihen, että Terrieri näkee muut matkakumppanit hyvän välimatkan päästä pysäkeillä. Jos junaan nousee asemilta uusia koiria saa omani seurata näitä junan ikkunasta. Kun vieras koira asettuu vaunuun lähellemme vien Terrierin huomion pois käytävän liikkeestä peittämällä näkyvyyden huivilla tai takilla ja tarjoan tilalle jotakin mielekästä puuhaa, kuten meidän laukkujen sisällön tutkimisen. Kun matka jatkuu Terrieri nuuhkii hetken ilmaa, mutta rauhoittuu nopeasti ymmärtäessään, ettei toinen eläin tule meidän lähelle vaan pysyy omalla paikallaan.

20200702_103551.jpg
Sinilevän vallatessa kotirannat oli mahtavaa jatkaa uintikautta puhtaassa järvessä.

Jos matkan päämääränä on koiralle vieras mökki kannattaa perille päästyä kiertää tilukset koiran kanssa ja näin tehdä paikasta kotoisampi ja helpommin lähestyttävä. Kovin matkaväsyneen koiran kanssa kannattaa ottaa yhdessä päiväunet ja levittää omaan makusoppeen koiralle tuttuja tuoksuja vaatteiden ja tavaroiden muodossa. Koira ei välttämättä uskalla rentoutua yksin vieraassa paikassa, joten on syytä malttaa ja aloittaa loma yhteisellä lepohetkellä, vaikka mieli tekisi jo kirmailemaan rantaveteen ja grillin viritykseen.

Meille tämä mökki oli jo entuudestaan tuttu, mutta kiersimme silti alkuun yhdessä tutkimassa tonttia. Samoin, vaikka koirat ovat kohdanneet toisensa muutaman kerran joka vuosi tutustutimme koirat toisiinsa pikkuhiljaa yhdessä puuhastellen ja pidimme huolta, että kaikki koirat hyväksyivät ja muistivat toisensa jälleen. Onneksemme meillä oli niin paljon tilaa ja rauhaa, ettei koiria tarvinnut pitää kiinni hihnoissa ja liinoissa. Kaikki koirat pääsivät vapaasti liikkumaan ja olemaan, sekä tarvittaessa hakeutumaan omaan rauhaan jos näin halusivat.

Nukuimme Terrierin kanssa omassa rauhassa saunan vierashuoneessa, joten koirat saivat riittävän etäisyyden toisiinsa yöunien aikaan, eikä mökin sisätiloja näin tarvinnut rajata jokaisen koiran tarpeiden mukaan. Iso mökki oli omien koirien reviiriä ja saunamökki Terrierin. Koirat myös söivät omissa mökeissään. Etukäteen tiesimme, että mahdolliset koirien väliset kinat tulisivat liittymään ruuan tai ihmisten omimiseen, joten pyrimme ennakoimalla minimoimaan mahdolliset ärtymyksen aiheet.

20170623_142940.jpg
Yhdessä luontoa tutkien. 

Oma lukunsa on lomamatkan kauppareissut. Jos ihmisiä on useampi ja käytössä henkilöauto on varsin helppoa järjestää ostoksilla käynti niin, että koiran seuraksi autolle jää aina joku. Jos matkaa yksin koiran kera kannattaa yrittää soittaa kauppaan etukäteen ja pyytää kauppiasta valmiiksi pakkaamaan ostokset ja ehkä jopa kantamaan ne kaupan pihaan maksettavaksi, jolloin koiraa ei tarvitse jättää yksin odottamaan missään vaiheessa.

Tällä reissulla ystäväni koirat jäivät aina mökille nukkumaan kaupassa käynnin ajaksi. Terrieri tuli mukaan ja me ihmiset kävimme vuorotellen kaupoissa toisen jääden aina varjoon ihmettelemään maailman menoa Terrierin seuraksi. Vaikka mökki ja koirat ovat toisilleen tuttuja en silti kokenut turvalliseksi jättää koiraani vieraaseen paikkaan, emmekä varsinkaan jättäneet koiria keskenään yksin.

20200703_111626.jpg
Seikkailulla lähiluonnossa.

Kotikoiralle saattaa käydä kuin ihmiselleen lomalle päästessään. Kaikki on niin kivaa ja poikkeavaa arjesta, ettei oikein malta syödä, nukkua tai juoda. Tulee oltua auringossa liikaa, rymyttyä pitkin varvikkoa liikaa ja sitten kaikki alkaa ärsyttää. Ensin hiukan harmittaa muut ja lopulta on niin kiukkua täynnä, että kaikelle ja kaikesta tulee ärähdettyä. Tai sitten lähtee kierrokset niin yli, ettei koiraa meinaa millään saada illallakaan mökkiin nukkumaan.  On syytä hengähtää ja luoda rytmi loma-arkeen. Lisätä lepoa, taata säännöllinen ruokarauha, tehdä koiralle hitaita rapsutushetkiä laiturilla ja olla läsnä.

20170623_180205.jpg
Terrieri ja ystävät.

Meidän lomamme koostui uimisesta, hitaista kävelyistä metsässä, auringonlaskun ihailusta laiturilla, sopivasta määrästä pihatöitä, kuopan kaivuusta, keppien kantamisesta, punkkitarkastuksista ja yhdessä olosta aina huomioiden sen, että kaikilla koirilla on hyvä olla.

Jos omaan mökkielämään kuuluu grillaus kannattaa miettiä miten haluaa koiran siihen suhtautuvan ja missä koira saa olla. Onko helpompaa antaa koiran nukkua mökissä, antaa koiralle luu kaluttavaksi tai mahtuuko koira turvallisesti pyörimään grillin viereen ihmisten kera. Kuten lapset, myös koirat karsastavat humalaisia. Kesällä on ihanaa juoda lasi kylmää valkoviiniä tai saunakalja, mutta humalahakuisuus koirien seurassa ei ole suotavaa.

20200702_103653.jpg
Terrierin mielipuuhaa mökillä. 

Taisto Terrieri on intohimoinen uimari, joka ei oikein sulata oman ihmisen uimista. Tai Terrieri osaa kyllä kauniisti tulla mukaan uimaan, mutta jos koiraa ei enää huvita ei hänestä ihmisenkään tarvitse vedessä lotrata. Terrieri haukkuu rannalla niin kiivaasti, ettei luonnonrauhasta ole tietoakaan. Eli jos haluan uida omassa rauhassa laitan ensin koiran mökkiin  nukkumaan ja sen jälkeen käyn vaivihkaa uimassa ilman suurta numeroa. Kaikilla on kivempaa ja sopu säilyy näin paremmin.

Meidän loma sujui hyvin, kukaan koirista ei kolhinut itseään, punkkeja oli vähän ja hyttysiä vielä vähemmän. Taisto Terrieri koki suuren ihastumisen, kun kävimme hakemassa mökkinaapurin kaivosta vettä. Paluumatkalla huomasin Terrierin kantavan suussaan naapurin pihatonttua. Kaupunkikoira oli sitä mieltä, että pihatonttu oli mitä parhain aarre, joka olisi tullut piilottaa metsään. Hetken keskusteltuamme tonttu vaihtui vinkuleluun ja naapuri sai pitää tonttunsa. Ainakin tällä kertaa.

20200701_172701.jpg
Parasta on juosta metsätiellä vapaana ystävien kera kilpaa.

Kun loma on lopuillaan alkaa pakkaaminen uudestaan. Nyt koira on jo ehkä niin väsynyt, ettei stressaa samalla tavalla kuin lähtiessä. Mutta hieman epäilyttävää ihmisen käytös on jälleen. Kotiinpaluussa on hyvä huomioida, että koira on todennäköisesti hyvin väsynyt päästessään takaisin tuttuun omaan kotiin ja petiin. Arkeen paluu kannattaa tehdä koiralle lempeästi ja antaa koiralle tilaa sopeutua jälleen vanhaan tuttuun rytmiin.

PS. Puhelimeen kannattaa varmuudeksi tallettaa mökkiseudun päivystävien eläinlääkärien puhelinnumerot. Jos jotain sattuu on apu huomattavasti nopeammin saatavilla, kun paniikissa ei tarvitse etsiä kaikkea alusta.

20200703_230920.jpg

 

 

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s