Hyvä suhde koiraan

Vietän päivittäin työssäni aikaa kaikenlaisten koirien kanssa, joihin jokaiseen pyrin luomaan reilun, kestävän ja molempia tyydyttävän onnellisen suhteen. Iltaisin juttelen puhelimessa vapaaehtoistyöni puitteissa vieraiden ihmisten kanssa siitä, mitä koiran hankinta oikeasti tarkoittaa ja minkälainen on hyvä koiran ja ihmisen yhteiselo. Taisto Terrieri on pitänyt omalta osaltaan huolen, että pohdin koiran ja ihmisen välisen suhteen merkitystä päivittäin ja opin uutta jatkuvasti, välillä kantapään kautta.

Monet meistä haaveilevat Lassie-tyyppisestä koirasta, joka ymmärtää puhetta, on uskollisesti rinnalla kaikissa elämän pyörteissä ja paras ystävämme. Mutta hyvän suhteen eteen joutuu tekemään töitä ja luottamus tulee ansaita, aivan kuten ihmistenkin välillä.

On koira sitten kotiutuva pentu, aikuinen kodinvaihtaja, kumppanin mukana tullut uusi perheenjäsen tai maailmalta saapunut rescue on yhteiselämä huomattavasti rikkaampaa ja rakkaampaa, kun koiraan luo toimivan, molempia kunnioittavan suhteen.

Kaiken perustana on ymmärtää mikä koira on. Monet meistä rakastavat koiria, mutta läheskään yhtä moni ei tiedä mikä koira on, mitä tarpeita koiralla on ja minkälaista hyvä koiranelämä on.

Me ihmiset saatamme kokea jonkin käytöksen ongelmallisena, mutta koiralle käytös on täysin luonnollista koiramaista toimintaa, kuten vaikka haukkuminen. Koira ilmoittaa vieraista äänistä, koska on koira, eikä ymmärrä ihmisen ärtymystä toiminnalleen.

Kun tiedämme miksi ja miten koira toimii, pystymme helpommin kouluttamaan koiraa ihmisten maailman sääntöihin ja samalla luomaan koiralle hyvän, onnellisen koiramaisen elämän.

Koirien elekieli

Kaikkien, joiden elämään koirat liittyvät tavalla tai toisella tulisi opetella ainakin koirien elekielen perusteet. Koirat puhuvat kehollaan, ilmeillä ja eleillä ja kun osaamme tulkita näitä signaaleja meidän on huomattavasti helpompi ymmärtää mistä koira pitää, mikä ei ole koiran mieleen, mitä koira pelkää ja minkälainen olo koiralla on.

Kun opimme lukemaan koirien elekieltä meidän on huomattavasti helpompi ymmärtää esimerkiksi koiran pelko kadulla vastaantulevaa vierasta koiraa kohtaan. Kun huomaamme oman tai vieraan koiran elekielen muutokset voimme reagoida ja ennakoida mahdolliseen konfliktiin hyvissä ajoin ennen koirien kohtaamista.

Samalla periaatteella voimme ennaltaehkäistä tilanteita, jotka ovat koiralle liian vaikeita ja toisaalla luoda koiralle positiivisia kokemuksia ja onnistumisia, jotka taas luovat koiran elämästä onnellisempaa ja turvallisempaa. Kun koira tulee kuulluksi hänellä ei ole tarvetta huutaa.

Koiran yksilöllisyys

Koirien elekieli on universaalia, mutta on tärkeää oppia myös yksilön tapa puhua ja olla. Jokainen koira tulee ottaa huomioon omana itsenään. Joku koira saattaa viihtyä paremmin koira- kuin ihmisseurassa, toinen on ujompi ja kolmannen kärsivällisyys on hyvin rajallinen. Toinen koira saattaa puhua enemmän hännällään tai kasvojen ilmeillä, joku muu taas käyttää enemmän ääntä.

Oman koiran tunteminen on avain onnelliseen yhteiseloon. Kun tietää mitkä ovat koiran mieltymykset ja miten oma koira reagoi eri tilanteissa on huomattavasti helpompi ennaltaehkäistä vaikeuksia ja murheita. Kun tuntee oman koiran huomaa myös helpommin mahdolliset kivusta johtuvat muutokset koiran käytöksessä. Esimerkiksi Taisto Terrieri ei siedä muita koiria lähellään, jos selkä tai lihakset ovat jumissa.

Kun kohtaan uuden koiran annan aina aluksi koiralle tilaa ja odotan, että koira tulee minun luokseni. Meillä ihmisillä on suuri tarve koskea, silittää ja paijata meille täysin vieraitakin koiria heti, mutta maltti on valttia. Kun odottaa, että koira itse pyytää rapsutuksia olet koiralle huomattavasti mieluisempi ystävä, kuin suoraan iholle käyvä tyrkky-ihminen.

Koiran on myös hyvä antaa tehdä valintoja. Koiralle voi antaa mahdollisuuden valita ulkoilun suunnan, pituuden tai tempon. Tai koira voi valita herkun, jonka saa kaupasta mukaan tai lelun, jolla leikitään.

Leikki

Koirat rakastavat leikkiä, iloa ja hauskuutta! Kun opettelee leikkimään koiran kanssa saa olla varma, että koira viihtyy seurassasi. Koiran kanssa leikki on paljon muutakin, kuin pallon heittoa. Vetoleikit, esineiden etsintä, yhdessä puutarhan tonkiminen ja vaikka vedessä ilakointi saavat niin ihmisen, kuin koiran stressitasot laskemaan, onnellisuuden lisääntymään ja elämän tuntumaan ruusuilla tanssimiselta..

Koulutus
Yhdessä oppiminen ja kokeminen on hauskaa! Koiran on toki hyvä osata perusasiat, jotta elo ihmisten kera on sujuvampaa, mutta välillä on mukavaa opetella uusia taitoja vain oppimisen ilosta. Kun koira oivaltaa, pähkäilee ja ratkoo tehtäviä koira saa aivoille karkkia yhdessä oman ihmisen kanssa.

Rutiinit
Koirat pitävät rutiineista! Se, että koira tietää etukäteen mitä tulee tapahtumaan luo turvallisuuden tunteen ja auttaa koiraa hahmottamaan eloa ihmisten parissa. Eikä kaiken välttämättä tarvitse tapahtua juuri samaan kellonaikaan päivästä, vaan enemmänkin samoilla vihjeillä.

Meillä esimerkiksi Taisto Terrieri tietää heti aamusta onko työpäivä vai ei siitä laitanko klassisen musiikin soimaan. Klassinen musiikki on Terrierille merkki rauhoittumisesta ja levosta, kun taas rinkan pakkaaminen merkitsee yhteistä hurjaa luontoseikkailua.

Koiran tulee myös pystyä luottamaan siihen, että nukkumista, tai ruokailua, ei häiritä. Jos koira joutuu kokoajan jännittämään tippuuko taivas päälle ja saako syödä rauhassa koira saattaa olla hyvinkin ärtynyt ja stressaantunut, eikä luota ihmisiinsä.

Oma mielentila

Koirat lukevat meitä kuin avointa kirjaa. Kun meidän perheessä minä olen stressaantunut sitä on myös Taisto Terrieri ja toisinaan saamme aikaan kierteen, jota on vaikea katkaista. Jos huomaat olevasi stressaantunut ja koirasi reagoivan tunteeseesi ota aikalisä, hengitä ja laske hartiat.

Jos koiran oma ihminen käy jatkuvasti kierroksilla, on epäreilu tai arvaamaton koiran energiasta suuri osa menee ihmisen tunteiden tulkitsemiseen ja sen mukaan reagoimiseen. Puhumattakaan, jos koiran pitää pelätä omaa ihmistään.

Rentoutuminen

Onnellinen koiranelämä on rapaa, mutaa, juoksua ja seikkailua, mutta myös rentoa yhdessäoloa. Koiraa ei ole pakko päästää omaan sänkyyn nukkumaan, mutta on todella tärkeää viettää yhdessä ”tekemätöntä aikaa”. Olla läsnä koiralle ihan vaan olemalla, ilman puhelinta tai muuta ihmisten virikettä.

 

Kuten ihmissuhteissakin myös suhteessa koiraan on omat ylä-ja alamäkensä. Välillä koira on maailman parasta seuraa, uskollinen kumppani ja välillä koko koiran ottaminen omaan elämään tuntuu suurelta virheeltä.  Ja todennäköisesti koirasi on toisinaan myös turhautunut sinuun ja toilailuihisi.

Kun oma koira ärsyttää on hyvä ottaa askel taaksepäin ja keksiä jokin yhteinen puuha tai seikkailu, joka saa suhteen taas loksahtamaan kohdilleen ja muistamaan miten huikean upean tyypin onkaan saanut rinnalleen.

 

 

 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s