Koira ja pelottavat kasvomaskit

Meidän ihmisten elämä on viime aikoina kokenut suuria mullistuksia, mutta entäpä koirien? Sen lisäksi, että oma ihminen viettää paljon aikaa kotona poissaolevana osa ihmisistä on muuttunut ”kasvottomiksi” ja näiden ihmisten hengitystapa poikkeaa totutusta. Onko oma koirasi huomannut muutoksen sinussa tai vastaantulijoissa lenkkipolulla?

Koirilla on oma elekielensä, jossa tärkeässä osassa ovat koiran kasvot. Koirat viestivät toisilleen muun muassa silmillä, suulla, suunpielillä, korvilla, kuonolla ja pään asennolla. Kun opettelee tulkitsemaan näitä pienen pieniä signaaleja oma koira on jälleen hieman onnellisempi. Enää koiran ei tarvitse huutaa, vaan ihminen ymmärtää tilanteen kuiskauksesta. Ja toki kielitaidolla pystyy tulkitsemaan miten kadulla vastaantuleva koira suhtautuu omaan koiraan ja näin tarpeen mukaan voi itse ennakoiden auttaa koiria kohtaamaan sopuisasti.

Ystävälläni on pieni koira, joka usein syliin hypättyään tuijottaa ystävääni silmiin samalla siristäen omia silmiään voimakkaasti. Pitkään ystäväni luuli, että koiran silmissä on roskia, mutta lopulta keksimme paremman syyn siristelylle. Ystäväni on kova stressaamaan ja pieni koira yritti rauhoittaa ystävääni. Koira hyppäsi syliin ja yritti kaikin keinon viestittää omalle ihmiselleen, että kaikki on hyvin, ei ole mitään syytä stressata, kaikesta selvitään. Nykyään, kun koira hyppää syliin silmiä siristäen ystäväni hengittää, laskee hartiat ja tyytyväinen koira kierähtää syliin nukkumaan, maailma on jälleen kohdillaan, kun oma ihminen keskittyy hetkeen ja rauhoittuu.

Tutkimuksissa on selvinnyt, että eniten koiria kiinnostaa tutkia toisten koirien kasvoja, mutta toiseksi mielenkiintoisimmat ovat ihmisten kasvot. Koira myös tulkitsee mielenliikkeitämme kasvojemme ilmeistä.  On siis hyvin ymmärrettävää, jos koirien mielestä maailma on muuttunut viime aikoina huomattavan paljon pelottavammaksi, kuin vielä hetki sitten.

Oma koirani, Taisto Terrieri on suhtautunut aina epäluuloisesti ihmisiin, joilla on aurinkolasit kasvoilla. Koirani ei joko pysty tulkitsemaan mihin ihmisen katse kohdistuu tai ihmisen silmät ovat pelottavan suuret ja mustat, jotka tuijottavat tyhjinä suoraan kohti.

Joka ikinen kevät me palaamme hetkeksi lähtöruutuun ja kaarramme ihmiset aurinkolaseineen hieman kauempaa. Samoin itse käytän aurinkolaseja kohtuudella ja laitan ne aina kasvoille niin, että Terrieri näkee mitä teen. Toisinaan jos koira viilettää ulkona edelläni pitkään, otan lasit pois kasvoiltani ennen kuin Terrieri kääntyy katsomaan minua. Koira on saattanut  unohtaa aurinkolasit ja pelästyy, että oma ihminen on muuttunut yllättäen zombieksi. Kesän puolivälissä tilanne on jo normalisoitunut ja Terrieri on tottunut ihmisten omituisuuksiin, kunnes seuraavana keväänä kaikki alkaa alusta.

Nyt osalta ihmisistä on kadonnut suurin osa kasvojen alaosasta. Koira ei näe ihmisen nenää, poskia tai suuta, tilalla on maski, joka muuttaa myös hengityksen äänen, tuoksun ja ilmavirran. Maailmanloppu saattaa olla lähellä.

Meillä Terrierin on helpompi sulattaa ”kevyt” hengityssuoja, se, joka on suorakaiteenmallinen pala korvalenkeillä. Isompi, kupumainen herättää koirassa selvästi enemmän huolta. Eikä ihme, suoja alkaa heti silmien alta ja muuttaa myös ihmisen kasvojen muotoa.

Jos huomaat koirasi pelkäävän vastaantulevia kasvottomia ihmisiä helpointa on ennakoida ja kaartaa ihmiset vielä normaalia turvaväliä hieman kauempaa. Koiralle on huomattavasti helpompaa lähestyä jännittävää asiaa hieman sivuttain, kylki kohti pelottavaa kohdetta. Jos koira on todella epäluuloinen on parasta kääntää suuntaa kokonaan pois ihmisistä, joilta koiran mielestä puuttuu kasvot.

Jos maskillinen hahmo yllättää teidät kulman takaa pyri saamaan koirasi huomio pois vieraasta ihmisestä. Pyydä koiralta jokin helppo temppu, vaikka kuonokosketus kämmeneen tai heitä koiran lempinameja maahan, sivulle polulta. Anna koirasi etsiä herkut maasta ja näin unohtaa pelottava ihminen.

Jos taas teidän lenkkipoluilla liikkuu paljon maskillisia ihmisiä, ettekä voi aina hypätä syrjään voit asettua koirasi kera turvallisen, teille molemmille, matkan päähän vilkkaasta lenkkipolusta ja rauhassa tutkia uutta ihmisryhmää. Koiralle kannattaa samalla syöttää superherkullisia herkkuja ja näin kertoa koiralle, ettei huoleen ole syytä. Koira huomaa, että ihmiset liikkuvat kuten ennenkin ja löytää näin uudelleen rohkeuden ohittaa kasvottomat.

Kun itse haluat pukea maskin kasvoillesi ota yksi maski testikäyttöön. Anna koiran tutkia ja haistella maskia, aseta maski kasvojesi eteen ja pois koirasi suhtautuessa maskiin neutraalisti. Jos koira pelästyy maskia kasvoillasi olet ehkä edennyt liian nopeasti, eikä koirasi ymmärrä mitä tapahtuu. Ota tällöin  harjoituksissa askel taaksepäin ja anna koirallesi aikaa tutustua maskiin koiran tahtiin.

Muista, että maskit ovat kertakäyttöisiä. Maski, jolla totutat koirasi ei enää sovellu käyttöön, mutta voitte jatkaa sillä treenejä turvallisesti kotona.

Selvää on, jo turvavälien vuoksi, että tällä hetkellä kukaan vieras ihminen ei tervehdi koiraasi, mutta pidä silti vielä erikseen huolta, että maskilliset ihmiset eivät lähesty koiraa. Eivätkä huutele tai pelottele tarpeettomasti koiraasi maskin takaa.

Pidetään huolta toisistamme, koirista ja näin kaikkien hyvinvoinnista!

 

 

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s