Onko kesäloma koiralle stressiä vai iloa?

Kuvittele olevasi koira, joka on tottunut elämään isommassa perheessä ja kaikki ihmiset lapsesta aikuiseen lähtevät aamulla kiireellä ulos talosta. Talo hiljenee ja koira käy tyytyväisenä huokaisten jatkamaan unia. Yhtenä aamuna rytmi muuttuu. Talo ei tyhjenekään aamulla, vaan lapset lisääntyvät. Ihmisaikuiset lähtevät edelleen pois, mutta sen jälkeen talon valtaavat lapset ja lasten äänet. Koira ei pysty entiseen tapaan nukkumaan, vaan huolestuneena kuuntelee ja seuraa lapsien puuhia kerryttäen univelkaa.

Tai koiran oma ihminen jää yhtenä kauniina aamuna kotiin, alkaa kaivaa kaapeista ja kellareista oudolta tuoksuvia laukkuja, pakkaa ne ja koiran autoon. Ajetaan koiralle jo tutulle mökille, missä tuoksut ja vapaus valtaa koiran mielen. Koira nauttii olostaan ja samalla rytmi muuttuu. Ihmiset valvovat yöt, mökillä käy tuttuja ja tuntemattomia vieraita, ihmiset puuhaavat ja koira osallistuu niin innokkaana, ettei malta nukkua.

IMG_5421
Koiran luonteella on väliä. Osa seuraa taustalla, osa on aina puuhassa.

Koirat lukevat meitä kuin avointa kirjaa ja tietävät jo pienistä eleistä ja vinkeistä mitä seuraavaksi tapahtuu. Aamulla herätyskellon ääni tarkoittaa tuttuja aamurutiineja, illalla tutun TV-sarjan tunnusmusiikki tietää iltaruokaa, avainten kilinä ulkoilua. Viestimme koko ajan koiralle pienillä ilmeillä ja eleillä mitä seuraavaksi aiomme ja mitä tapahtuu. Lomalla kuitenkin käytöksemme, rytmimme ja koko asuinympäristö saattaa muuttua kertaheitolla. Koira yrittää ennakoida ja lukea meitä, se väsyttää, rytmin muutos väsyttää ja kaikki uusi on ehkä koirasta vielä niin huikean hienoa, ettei koira millään malta enää levätä.

20170720_112651

Me kaikki saamme parhaan kesän ikinä, kunhan pidämme huolta, että koiralla on tilaisuuksia, paikka ja aikaa levätä. Samalla saatamme ehkäistä koiraa syksyllä vaanivan eroahdistuksen. Yhtä suuri yllätys, kuin kesän tiivis yhdessäolo, saattaa olla se, että yhtenä aamuna kaikki koiran ilo on ohi ja ihmiset katoavat taas päiväksi pois kotoa.

Itse löysin Bullet Journal kalenterin viime talvena. Aluksi opettelin käyttämään tekniikkaa oman arjen hallintaan, mutta aika pian ymmärsin sen helpottavan myös koiran elämän seurannassa. Nykyään minulla on joka kuukausi oma aukeama Taisto Terrierin elämän hallintaan. Oma kalenterini on hyvin yksinkertainen, käyn illalla viimeksi läpi päivän kulun, merkitsen rasteilla valmiiksi tekemiin taulukkoihin seuraamani asiat ja käyn läpi seuraavan päivän tapahtumat.

Vuodenajasta riippuen kirjaan ylös erilaisia tapahtumia, esimerkiksi nyt kesäkuussa merkitsen ylös pidemmät retket, uintikerrat, punkit, terrierin levon määrän ja mielialan.  Varmistan rastittamalla isommat seikkailut kalenteriin, etten vahingossa seikkaile koiran kera liikaa, että retkien välissä on varmasti riittävä määrä lepoa. Koiran mielialan ylös merkitseminen on osoittautunut meillä oivaksi keinoksi. Jos terrieri on monta päivää peräkkäin väsynyt on syytä pohtia rutiineja, äreys puolestaan on merkki joko hieronnan tarpeesta tai orastavista vatsavaivoista. Kirjaamalla löytyneet punkit varmistan, että käytän tarpeeksi tehokasta öttiäistorjuntaa. Helppoa, nopeaa ja tehokasta.

Koiran omistajana sinun ei ole pakko opetella kesälomaan mennessä uutta kalenteritekniikkaa, mutta omaa koiraa ja koiran hyvinvointia kannattaa seurata myös lomalla. 

Hyvää kesää kaikille koulunsa päättäville ja  lomansa aloittaville!

IMG_5653
Taisto Terrierin rentous. Edes tiellä ohi kulkeva koira ei huoleta.

 

 

2 vastausta artikkeliin “Onko kesäloma koiralle stressiä vai iloa?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s