Lumi virikkeenä

Koko maa on juuri nyt huikean, runsaan lumen peitossa ja tämä ilmainen virike kannattaa hyödyntää koiran ulkoilutuksessa.

Kaivaminen. Lumen ansioista kaupunkikoiralla on kerrankin ylen määrin sallittuja kaivuupaikkoja. Valitse ulkona turvallinen, puhdas lumikasa, kinos tai lumen peittämä ojanpiennar ja kannusta koiraasi kaivamaan koloja ja tunneleita.

Etsintä. Lumeen on helppo ja hauska piilottaa koiran etsittäväksi leluja tai koiran nameja. Pyydä koiraa ensin odottamaan, piilota lelut ja anna koiran etsiä ne. Kannattaa huomioida, että puuterilumeen kadottaa helposti ihan oikeasti leluja, joten pidä alue rajattuna, kunnes olet varma, että koirasi löytää lelut.

Kuntoilu. Puuterilumessa kävely ja juoksu on raskasta. Voit kannustaa koiraa, koiran kunnon mukaan, hippaleikkiin umpihangessa.

20190124_104138

Rohkaisu. Lumeen voi kaivaa polkuja, turvallisia onkaloja, koloja tai harjuja. Luolakoira saattaa olla innoissaan lumiluolasta ja sinne kätketystä aarteesta, arempi saattaa rohkaistua jo matalaan lumikuoppaan uskaltautumisesta tai lumisen oksan alittamisesta.

Kiipeily. Lumikasojen ja penkereiden päälle kiipeäminen vaatii lihaksia ja rohkeutta. Valitse turvallisia, omalle koiralle sopivia haasteita ja kannusta koiraa, älä ikinä pakota. Korkean lumikasan päällä koiraa voi myös rauhoitella pysähtymään ja tuoksuttelemaan ilmaa, tai seuraamaan liikennettä kasan juurella.

Kieriminen ja sukeltaminen. Jos koira kierähtää epämääräiseen ruskeaan kasaan se saa omistajan parahtamaan, mutta puhtaassa lumessa kierivä koira on hellyyttävä, söpö ja ehkä jopa aavistuksen puhtaampi, kuin ennen sukellusta.

Lumipallot ja -ukot. Suojalumella voit tehdä koiran ihmetykseksi isoja lumipalloja ja kannustaa koiraa kiertämään tai pujottelemaan niiden lomitse.

Tuoksuttelu. Lumi ja kylmyys taatusti muuttavat koiran kokemaa tuoksumaailmaa ja jo siitä nauttiminen on elämys. Lumen päällä näkyvät hiiren tai muiden eläinten jäljet auttavat myös ihmistä ymmärtämään mikä tuoksu koiraa mahdollisesti houkuttelee.

20190124_104431
Se tunne, kun aurinko lämmittää selkää pitkän talven jälkeen.

Koirahiihto.  Tosiurheilijoille. Koira kannattaa totuttaa varusteisiin ja itse lajiin turvallisesti koiran tahtiin. Tarvitset koiralle kunnon valjaat, joustavan vetoliinan ja itselle vetovyön. Ota myös selvää koiramyönteisistä laduista, vältä laturaivoa!

Lumi sisällä. Jos ulkona on paukkupakkanen voi lumen kantaa myös sisälle! Muutama ämpärillinen lunta kylpyhuoneen lattialla pitää koiran puuhakkaana. Jos oikein innostut voit tarjoilla koiran ruuan lumeen kätkettynä tai piilottaa sekaan koiran etsittäväksi lelun.

Tarkkaile ja kuuntele koiraasi. Osa koirista nauttii talvesta ja lumesta, osa ei. Pienet koirat saattavat kokea lumiset penkat pelottavana näköesteenä, toisille samat penkat saattavat tuoda kaivattua suojaa kadulla. Lumi muokkaa ja luo ääniä, pakkanen saattaa paukahdella, huppujen turkisreunukset, isot talvipipot ja peitetyt kasvot saattavat ahdistaa arkoja koiria.

Teette talvella ulkona mitä tahansa pidä huoli, ettei koira palele, että varusteet ovat koiralle miellyttävät, että koiran tassut eivät kärsi terävästä lumesta tai polttavasta suolasta, että teillä molemmilla on mukavaa ja vietätte juuri sillä hetkellä parasta yhteistä lumiseikkailua ikinä.

img_5642
Lunta kylppärissä! Taisto Terrierin lempilelut lumipiilossa.

 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s