Jäätävä jääkausi

Istuin kampaajalla ja selasin uusimpia naistenlehtiä. Hämmennys ja järkytys oli suuri, kun törmäsin meikki- ja vaatemainosten lomassa juttuun koirasta, joka oli viety kyseenalaisilla keinoilla kouluttavaan koirakouluun hihnassa vetämisen vuoksi.

Ymmärrän täysin, että koiranomistaja, joka etsii apua koiran koulutuksen tai käytösongelmiin ei tiedä, etteivät kaikki kouluttajat ole päteviä. On käsittämätöntä, että Suomessa kuka tahansa, millä tahansa taustalla saa kutsua itseään koirien kouluttajaksi.

Yleensä kouluttaja valitaan etäisyyden ja hinnan perusteella. Miksi ajaa pitkä matka koirahallille, jos omalta kylältä löytyy paikallinen yrittäjä, joka vetää kohtuu hintaisia kursseja hyvin tuloksin. Varsinkin, jos sivuilla lukee, ettei tarkoitus ole alistaa tai satuttaa koiraa.

Ja juurikin tässä on se suurin ristiriita. Koirakouluttajan nettisivuilla saatetaan  todeta, ettei koiraa alisteta tai satuteta, kuitenkin mm. jääkausi, kolinapurkki tai hihnasta nykiminen satuttavat ja alistavat koiraa.

Jotkin koirakoulut puhuvat laumakäyttäytymisestä. Mitä tuo pitää sisällään onkin kinkkisempää. Ihminen ja eläin eivät voi muodostaa laumaa. Lauma syntyy saman lajin yksilöiden välille. Ihminen ja koira elävät yhdessä, mutta laumaa meistä ei saa.

1940-luvulla tehtiin surullinen tutkimus vangituilla susilla. Susien käytöstä liian pienessä tarhassa tutkittiin ja luotiin perusta dominanssille, joka ulotettiin koskemaan myös koiria. Tutkimus on useaan kertaan osoitettu virheelliseksi, myös tutkijoiden itsensä toimesta, mutta edelleen myytti johtajuudesta elää vahvana.

Nykyään tiedetään, että koiralaumassa on jonkinlainen hierarkia, mutta ei sen kaltaista vahvaa diktaattori-johtajuutta, kuin myyteissä. Päinvastoin, koirien laumassa jokainen koira voi haluta itselleen lämpimän makuupaikan tai mieluisen lelun. Koirat siis voivat kiistellä paikasta, tavarasta tai ruuasta, mutta laumassa ei ole yksittäistä johtajaa, joka hallitsisi näitä kaikkia asemansa avulla.

Yleinen harhaluulo siitä, ettei koira ikinä saisi aloittaa leikkiä tai varsinkaan voittaa sitä on näin myös virheellinen. Päinvastoin on huikeaa, jos koira on oma-aloitteinen ja tulee ehdottamaan leikkiä!  Koira osoittaa leikkiin kutsulla, että arvostaa meitä, on sosiaalinen, itsevarma ja haluaa kontaktia.

Yleinen myytti on myös, että koska emo kurittaa pentua saa ihminenkin tehdä näin. Vetoan ensin siihen faktaan, että ihminen EI ole pennun emo. Koirilla on oma elekieli, jota meidän ihmisten on mahdollista oppia tulkitsemaan, mutta emme ole koiria. Emo saattaa hyvinkin pitkään viestiä pennun kanssa ilman, että ihminen edes ymmärtää mitä tapahtuu. Kun ihminen kurittaa/ojentaa/näpäyttää pentua on se AINA väkivaltaa.  Huomattavasti tehokkaampaa on ohjata koiraa oikeaan suuntaan. Jos pentu pureskelee kiellettyä helpoimmalla pääsee, kun tarjoaa pennulle kiinnostavamman vaihtoehdon.

Jotkin kouluttajat suosivat jääkautta, jonka uusi nimi on huomioimattomuuskausi. Uusi nimi ei paranna tätä erittäin kyseenalaista tapaa opettaa koiralle ei-mitään. Lähtökohtaisesti on omituista, että tavalle on pitänyt keksiä uusi nimi, mutta sisältö on sama. Kauden idea on, että koira jätetään huomiotta tietyksi ajaksi. Koira kyllä ruokitaan ja ulkoilutetaan, mutta muuten koira on kuin ilmaa. Ja mitä tällä saavutetaan? Kouluttajan mukaan täydellinen koira. Oikeasti koirasta tulee aloitekyvytön, passiivinen ja jopa masentunut. Mitä iloa on koirasta, joka ei koskaan tarjoa itse mitään, vaan vain makaa pedillään ilman kontaktia meihin? Ja mikä on ylipäätään syy tähän sosiaalisen eläimen passivointiin? Jos koiralla on käytösongelma koulutuksen tulee paneutua siihen, ei ylimalkaiseen koiran huomiotta jättämiseen, mikä opettaa koiralle vain, ettei mikään kannata.

Jos kouluttaja tarvitsee koulutuksen avuksi välineitä, joiden saanti on vaikeaa ja vain harvat pääsevät niihin käsiksi ja koulutustapaan liittyy omituisia piirteitä kannattaa harkita niiden käyttöä. Joidenkin mukaan kolinapurkki on ihan ok, oikeasti taivaalta tippuva purkki jo muutenkin jännittyneen koiran viereen saattaa todella traumatisoida koiran. Jos kolinapurkki toimii, se perustuu pelkoon.

Oikea tapa on lukea koiraa, opettaa koiralle, ettei vastaantulevaa koiraa tarvitse pelätä ja luoda koiralle onnistuneita kokemuksia muiden koirien ohituksesta. Siis poistaa pelkoa sen lisäämisen sijaan.  Kaikenlaiset hihnan virittelyt koiran jalkojen ympäri, hihnasta nyppiminen, repiminen, nipistely on AINA väkivaltaa. Väkivalta opettaa koiran pelkäämään meitä, ei mitään muuta.

Ihminen määrittää rajat koiralle, mutta ne rajat tulee määrittää niin, että koira ymmärtää mitä siltä halutaan. Hyvä koiran koulutus perustuu molemminpuoliseen luottamukseen. Koira tietää, että olemme samalla puolella, meihin voi luottaa ja meidän käytös on johdonmukaista ja reilua.

Entä se naistenlehti? Kirjoitin rakentavan palautteen toimittajalle, johon sain myös vastauksen. Kouluttaja oli vakuuttanut toimittajan siitä, ettei hänen tapansa alista koiraa tai fyysistä väkivaltaa ei käytetä ja toimittaja oli uskonut tämän.

Ihana koiranomistaja! Käytä omaa harkintaa, kyseenalaista, vaadi perusteluja. Älä usko guruja tai taikatemppuja. Jos jokin koulutustapa tuntuu oudolle kysy lisää! Hyvä kouluttaja osaa perustella miksi jotain tapaa suosii ja miten se koiraan vaikuttaa. Väkivalta, alistaminen tai pelottelu ei kuulu koulutukseen!

Muista myös, että koirin kouluttaminen on oikea ammatti, johon opiskellaan kouluissa. Ala myös kehittyy koko ajan huimaa vauhtia ja tunnollinen, innokas, koiran parhaaksi toimiva kouluttaja kehittää itseään ja osaamistaan aktiivisesti.

Pätevän kouluttajan löydät esimerkiksi täältä

Advertisement

2 vastausta artikkeliin “Jäätävä jääkausi

  1. Kiitos tärkeästä kirjoituksesta ❤

    Kunpa kaikki toimittajat tekisivät taustatyöt aina hyvin 😦 On todella ikävää, että aivan väärää "tietoa" leviää isolle lukijakunnalle, suodatamatta ja kyseenalaistamatta.

    Olen samaa mieltä, että kouluttajien ammatin tulisi olla tiukemmin säädelty. Hieman ohi aiheen, mutta vastaavaa olen miettinyt myös kasvattajista. Aika lyhyellä kurssituksella pääsee tekemään eläinten koko elämän mittaisia ja sukupolvien ylikin meneviä päätöksiä muun muassa terveydestä.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s