Huuhaata vai totta?

Istuin muutama vuosi sitten luentosalin lattialla viltin päällä ja ojentelin Taisto Terrierin haisteltavaksi pieniä ruskeita lasipulloja, joissa tuoksuivat erilaiset eteeriset öljyt. Luennoitsija ohjeisti tekemisiäni ja samalla valitsi uusia pulloja koirani haisteltavaksi. Tuo viikonloppu muutti minun ja Taisto Terrierin eloa.

IMG_4770
Taisto Terrieri nukkuu eteeristen öljyjen tuoksussa.

Zoopharmacognosy, tarkemmin  applied zoopharmacognosy, oli löytänyt tiensä Suomeen. En ole löytänyt sanahirviölle sujuvaa käännöstä, mutta yksinkertaisesti kyse on eläimen itsensä kyvystä lääkitä itsensä luonnosta löytyvillä rohdoilla.

Tämä saattaa kuulostaa pahimman luokan hölynpölylle ja ehkä se sitä onkin. Mutta.  Minä olin jo ennen tuota viikonloppua huomannut, että Taisto Terrieri etsii välillä ulkona aivan tiettyä kasvia syödäkseen. Minusta se on samanlainen vihreä ruohonkorsi, kuin kaikki muutkin, mutta selvästi koirani tuntee kasvit minua paremmin. Mikään muu ruoho tai lehti ei vatsavaivaiselle koiralleni kelpaa. Miten koirani tunnistaa kasvin? Mistä Taisto Terrieri on oppinut, että juuri tämä lehti auttaa rauhoittamaan vatsan?

Caroline Ingraham on tutkinut jo yli 30 vuotta eläinten kykyä parantaa itsensä. Samalla hän on matkustanut ympäri maailmaa auttamassa niin villi-, tuotan- kuin kotieläimiäkin. Carolinen luennot perustuvat siihen, että eläin ymmärtää mikä luonnon tuote parantaa eläimen oloa. Rohtoja ovat erilaiset eteeriset öljyt, kuivatut yrtit, levät, savet ja mineraalit. Eläin myös itse päättää syökö, haisteleeko ja vaikka piehtaroiko eläin yrttien päällä.

Meillä esimerkiksi Taisto Terrieri usein pyytää rohtolaatikkoa esiin, kun on ulkona pelästynyt jotakin tai vatsa vaivaa.

2016-06-04 17.19.10
Taisto Terrieri hakeutuu usein nukkumaan yrttien päälle.

Koirien koulutuksessa ja pidossa on viime vuosina otettu huikeita harppauksia eteenpäin. Enää emme näe koiraa, tai muitakaan eläimiä, pelkästään ihmisen tahdon alaisina olentoina. Vaikka ihminen luo säännöt ja puitteet sujuvalle yhteiselolle on koirakin yksilö ja eläimellä tulisi olla päätäntävaltaa. Koira, joka pystyy vaikuttamaan omaan elämäänsä on taatusti oma-aloitteisempi ja ehkä hiukan vähemmän stressaantuva, kuin koira, joka ei koskaan saa päättää mistään elämäänsä liittyvästä.  Olemme jo oppineet, että koirat pystyvät haistamaan sairauksia, osaavat varoittaa meitä tulevista sairauskohtauksista tai haistavat tien kotiin metsästä. Olisiko se niin omituista, että koirat tunnistaisivat myös mikä yrtti milloinkin auttaisi kipuun, loisiin tai tulehduksiin?

Koiran, tai eläimen yleensä, hoitaminen näin on täysin turvallista. Sairas eläin viedään ehdottomasti hyvälle eläinlääkärille. Koiraa ei ikinä jätetä hoitamatta, vaan rohtoja voi käyttää täydentävänä apuna. Koiraa ei myöskään pakoteta, tiedän, että jotkut lisäävät yrttejä tai eteerisiä öljyjä koiran ruokaan.Tämän Caroline kieltää ehdottomasti. Koiralla on aina vapaa pääsy pois rohtojen luota, jos eläin näin valitsee.

Sen lisäksi, että Taisto Terrieri välillä itse pyytää rohtolaatikkoa esille käy välillä myös toisinpäin. Kun nostan laatikon esille ilman koiran pyytämättä mitään öljyä ei haluta. Koirani kääntää laatikolle selkänsä tai poistuu huoneesta.

Image
Taisto Terrieri nukkuu tuoksuissa.

 

 

Saman viikonlopun aikana, jolloin Taisto Terrieri haisteli eteerisiä öljyjä pulloista, oli paikalla myös koira, joka pyysi omistajaltaan kipua lievittävää öljyä. Kun ihminen kaatoi öljyä kädelleen koira asettui käden alle niin, että ihminen pystyi hieromaan öljyä koiran kipeään selkään. Paikalla oli myös eloisa ja vilkas koira, joka nukahti rentona rauhoittavien rohtojen äärelle. Esimerkkikoirat siis jokainen käyttivät yrttejä eritavalla ja eri vaivoihin. Sekin oli vaikuttavaa ja sai vakuuttumaan koirien ymmärtävän rohtojen merkityksen.

Viime vuonna kirjoitin sähköpostin Carolinelle ja kiitin. Olen lukenut hänen kirjan  hiirenkorville ja vaihdan ystävieni kera kokemuksia rohtojen käytöstä. Kirjeenvaihdon seurauksena olemme nyt ystävieni kanssa järjestämässä ensimmäistä Carolinen Suomen vierailua. 3-4.3. pidettävä workshop tulee olemaan viikonloppu täynnä iloista puhetta, paljon tietoa ja muutaman koiran hoitamista esimerkkeinä yleisölle.

IMG_4762
Eteerisiä öljyjä.

 

Hyvinvointia koiralle luonnosta

Workshop by Caroline Ingraham

3-4.3 Helsingissä

Viikonlopun ohjelma:

Learn the difference between Zoopharmacognosy and Applied Zoopharmacognosy

How to communicate through the language of smell to help your dog’s health

Understand the self-selection method for dogs

How to read responses

How smell and taste are used to achieve homeostasis

How plant extracts can effect physical and psychological function

Understand the origins of behavioural problems

Why some dogs may poison themselves

Understand purging

Understand the different routes of administration

How your dog determines dosage

How to create a therapeutic environment

How to be safe, working with AZ and your dog

Q&A

Liput ovat myynnissä nyt!

Ilmoittautuminen:

workshop@kotikoira.fi

 

 

4 vastausta artikkeliin “Huuhaata vai totta?

  1. Kiitos mielenkiintoisesta jutusta! Enpäs ole ennen kuullut tällaisesta! Miksi ihmeessä olisi huuhaata? On vaikea uskoa, että olisi täysin sattumaa, että samaan aikaan kuin kasvimaailma on kuin lääkekaappi, eläimet olisivat täysin kyvyttömiä sitä hyödyntämään. Luulen ennemminkin, että koska me ihmiset olemme niin vajavaisia kuuntelemaan intuitiotamme, mikä olisi meille parhaaksi, haluamme kuvitellessamme olevamme jotenkin korkeampia olentoja kuin muut myös kuvitella, että muutkaan eläimet eivät pysty, jos emme itsekään ilman tieteellisiä näyttöjä jne. Kiinnostavaa!

    Tykkää

      1. Uskon, että koiran kautta voi oppia myös itse kuuntelemaan itseään ja hoitamaan omaa vointia paremmin. Voi tuska, kun tuo ajankohta ei mulle sovi. Laitoin sähköpostia.

        Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s