Koira tekee hyvää

Koiran omistaminen vaatii sitoutumista, kärsivällisyyttä, johdonmukaisuutta ja toisinaan pitkää pinnaa. Toisessa vaakakupissa on koiran positiiviset vaikutukset meihin ihmisiin, niin meidän fyysiseen, kuin psyykkiseen terveyteen.

Jokainen koirallinen tietää, miten huikeaa on tulla kotiin, kun vastassa on jälleennäkemisestä iloitseva koira. Vaikka töissä stressaa, ihmissuhteet ovat haastavia, huolet painavat, koiralle olemme aina tarpeeksi, koiralle riitämme olemalla läsnä.

Koiran kanssa puuhaaminen tuo meille myös katkon omiin ajatuksiin. Ikävä työpäivä unohtuu lenkkipolulle, ulkona metsässä koiran kanssa asiat saavat oikean mittasuhteen ja tärkeintä on läsnäolo, luonto ja koira.

Tutkimuksissa on todettu koirallisten toipuvan sydänkohtauksista nopeammin, kuin koirattomien. Koiran ja omistajan katseiden kohtaaminen saa oksitosiinin, eli ’onnellisuushormonin’ lisääntymään molemmilla. Toki ulkoilu koiran kanssa myös pitää ihmisen liikkeessä ja näin kunnossa paremmin, kuin sohvalla makoilu.

Koira saattaa myös vähentää yksinäisyyttä. Koira itsessään on seuraa, mutta koiran kautta myös tutustuu helpommin uusiin ihmisiin, kuin koiratta.

Motivaation ja oikean palkan kautta koira oppii, kuten myös ihmiset. Koiran kanssa hioutuneita koulutustaitoja voi soveltaa myös läheisten ihmisten kanssa toimimiseen. Kehu palkkana on mieluinen myös ihmisille.

Välillä maailma saattaa vaikuttaa kaaoottiselle. Koira ei kuitenkaan välitä menneestä tai tulevasta, maailman politiikasta tai ihmisten valtapelistä. Koira välittää omasta ihmisestä ja yhteisestä ajasta.

Vietetään viikonloppuna aikaa koirien kanssa iloiten, nauran ja yhdessä uutta kokien! Kerrotaan koiralle miten tärkeä hän on, miten paljon hän merkitsee ja miten paljon iloa hänestä syntyy. Unohdetaan hetkeksi arki, murheet ja huolet. Kesä ja koira ovat nyt, tässä.

 

 

 

 

 

Leikitään!

Kesän myötä puistoista, niityistä, metsistä ja rannoista herää koirien oma huumaava tuoksupuisto. On ihanaa nauttia rennosta kävelystä luonnossa koiran haistellessa tuoksuja, mutta ulkona voi myös leikkiä!

Suurin osa koirista leikkii läpi elämänsä. Leikin kautta koira rentoutuu, oppii uusia asioita, kehittää tasapainoa ja kehonhallintaa, on sosiaalinen ja saa olla koira. Koiran kanssa leikkimisen kautta myös ihminen rentoutuu, heittäytyy ja suhde koiraan paranee.

Se, miten koira leikkii riippuu sekä koiran rodusta, että luonteesta. Terrieri todennäköisesti nauttii vetoleikeistä, kun taas noutaja mielellään kantaa esineitä suussa. Oman koiran kanssa monipuolisesti leikkien opit tuntemaan koirasi lempileikit ja tavan leikkiä. Leikkiminen on niin paljon enemmän, kuin pallon heitteleminen puistossa!

Leikin tulee aina olla molemmille hauskaa ja turvallista!

Vetoleikit

Valitse sopiva lelu koiran mukaan. Houkuttele koira ottamaan lelu suuhun ja liikuta lelua hitaasti. Vetoleikin tulisi olla hidastempoista, vältä rajuja, repiviä liikkeitä, jotka voivat satuttaa koiraa.  Leikin varjolla voit opettaa koiralle myös itsehillintää. Opeta koira luopumaan lelusta ja koiran irrottaessa palkitse koira vielä paremmalla lelulla tai herkulla.

Anna koiran myös voittaa!

Saippuakuplat

Jonkin liikkuvan saalistaminen on monelle koiralle palkitsevaa. Saippuakuplien hyvä puoli on, että ne liikkuvat ilmavirran mukana esimerkiksi palloa hitaammin ja suunta saattaa vaihdella. Kuplat myös hajoavat ja katoavat, joka saattaa hämmentää koiraa. Saalista ei siis saa kiinni! Pidä leikki mukavana, äläkä anna koirasi kiihtyä saalistuksesta liikaa.

Valmistus:

 • Ekologinen, kemikaaliton, tuoksuton nestemäinen pesuaine
 • Vesi
 • Sokeri

Sekoita pesuaine ja vesi, suhde 1:4. Lisää sokeri ja sekoita hyvin. Sokerin tarkoitus on vahvistaa kuplia.

soap-bubbles-672658_1920
Pidä leikki mukavana ja rentona!

Vesileikit

Varsinkin helteellä vesileikit virkistävät! Jos koira pitää uimisesta voitte käydä yhdessä uimassa, mutta pihalle voit virittää isommalle koiralle lasten kahluu-altaan, pienemmälle saattaa riittää pesuvati. Houkuttele koira kahlaamaan vedessä, poimimaan vedestä leluja tai herkkuja. Matalassa vedessä voi myös vain kölliä ja näin viilentyä kuumana päivänä. Älä ikinä pakota koiraa veteen!

koira rannalla
Veteen!

Etsintä

Nenätöitä ulkona! Jokaisen koiran unelma! Piilota pihalle koiran herkkuja, leluja tai mene itse piiloon ja anna koiran etsiä.

Aloita pyytämällä koira olemaan paikallaan, hyvää itsehillintää koiralle! Ja piilota aluksi herkut helpoihin paikoihin, jotta koirasi oppii pelin. Koiran taitojen kasvaessa voit lisätä haastetta, piilo voi välillä olla ylempänä, esimerkiksi puun kolossa tai kiven päällä.

Kaivuu

Jotkut koirat rakastavat kaivamista! Multa-ja hiekkakasat ovat oivia kaivuupaikkoja, mutta myös ojanpenkat ja rannat. Voit myös etukäteen piilottaa koiran lelun tai herkun maahan ja kannustaa koiraasi etsimään piilon. Luomalla koiralle sallitun paikan kaivaa annat koirasi toteuttaa itseään ja samalla säästät muun osan pihaa ylimääräisiltä kuopilta.

Rentoutuminen

Yhdessä puuhailun jälkeen on ihanaa vain olla! Lekoteltaa nurmella, nauttikaa toistenne seurasta, kesästä ja hetkestä.

summer-2826300_1920

 

 

Maistelulauta koiralle

Maistelulauta on helppo ja mukava tapa virikkeistää koiraa. Ideana on tarjota koiralle uusia tuoksuja ja makuja, samalla oppien uutta koiran makutottumuksista.

Alustaksi voit valita lautasen, leikkuulaudan tai vaikka asetella herkut kivelle tai viltille. Herkuiksi voit valita mitä tahansa koiralle turvallista syötävää. Mukaan kannattaa valita koiralle muutamia tuttuja makuja, jotta koira innostuu tutkimaan ruokia ja toisaalta, siksi, että koira kokee tutkimisen palkitsevana. Jos lauta olisi täynnä koiralle vain epämiellyttäviä makuja tai tuoksuja koiran into tutkia lautaa seuraavalla kerralla saattaa laskea. Toisaalta, jos kaikki esillä oleva on koiralle tuttua ja herkkua koira saatta hotkaista kaiken kerralla ja virikkeistys jäi vaisuksi.

Koiran ei tarvitse syödä kaikkea, mitä on tarjolla. Koira saa itse oma-aloitteisesti syödä, nuuhkia ja vaikka leikkiä ruualla. Tai olla kiinnostumatta mistään. Koiraa kannattaa kuitenkin seurata. Saatat huomata, että jokin haju epäilyttää koiraa heti, jokin toinen taas vetää kovasti puoleensa. Entä tuoksutteleeko koira kaikki herkut läpi vai syökö parhaat herkut heti alussa? Yllättääkö koira syömällä kurkkua, mutta jättämällä juuston väliin?  Löytääkö koirasi jonkin uuden herkun, mistä et tiennyt koirasi pitävän?

Maistelulauta sekä aktivoi koiran haju-ja makuaistia, mutta myös kannustaa koiraa itsenäiseen puuhaan. Arka koira saattaa saada lisää itsevarmuutta itsenäisestä työskentelystä,  toisaalta nenän käyttö saattaa rauhoittaa levotonta koiraa.

Monipuolisen maistelulaudan voit koostaa vaikka ottamalla jotakin jokaisesta seuraavista ryhmästä. Vihanneksia, hedelmiä, yrttejä, maito-ja viljatuotteita, lihaa ja kalaa. Huomioi, että koiralle vaarallisia ruoka-aineita ovat mm vahvat mausteet, liika sokeri ja suola, sipuli, suklaa, xylitoli, avokado, viinirypäleet ja rusinat.

IMG_5294
Taisto Terrierin laudalla on kurkkua, näkkileipää, persiljaa, juustoa, kanaa, kikherneitä, maapähkinävoita, porkkanaa, mustikoita, tyrniä ja naudankieltä.

Miten löytää paras kouluttaja/ koirakoulu?

Koiran omistajana välillä yllättyy miten helposti koira oppii uusia käytöksiä, vaikka emme edes kouluta niitä! Koira oppii, että avainten kilinä tarkoittaa ulko-oven avautumista, jääkaapin oven narahdus ruokaa.

Vaikka koiran oppiminen tapahtuu helpolla on välillä oikeiden käytösten oppimiseen hyvä käyttää ammattitaitoista kouluttajaa. Varsinkin, jos perheessä on ensimmäinen koira tai tuntuu, että kouluttaminen ei itsellä ole vahvin osa-alue, koiran käytöstä ei ymmärrä tai jos koira on jo oppinut ei-toivottuja-tapoja. Toisaalta hyvän kouluttajan opissa on huikean hauskaa sekä koiralla, että omistajalla ja samalla tutustuu muihin koirakoihin, koirakouluun meno on siis myös sosiaalista toimintaa molemmille.

On hyvä tietää, että kuka tahansa voi sanoa olevansa koirakouluttaja ilman minkäänlaista pätevyyttä. Some mahdollistaa kenen tahansa huutelevan koulutusvikkejä, joista suurin osa on hyviä, mutta joukkoon mahtuu myös koiraa pelottavia ja alistavia vinkkejä. Kaikki toimivat koirakoulutkaan eivät ole eettisiä tai  koulutukseen oikeasti perehtyneiden ammattilaisten pitämiä.

Eläintenkouluttaja on tutkinto, jonka voi Suomessa suorittaa näyttötutkintona. Näyttöön osallistuminen ei vaadi opintoja, näyttöpäivänä kokelas kouluttaa eläimiä ja näytönvastaanottajat päättävät onko koulutus niin tasokasta, että tutkinto hyväksytään. Näyttötutkinto ei kuitenkaan ole lonkalta heitettävä nopea koe. Kokeen läpäisy vaatii työtä ja vankkaa, monipuolista näyttöä osaamisesta.  Eläintenkouluttamista ja näyttöön johtavaa opiskelua voi opiskella esimerkiksi Amiedussa Helsingissä, täällä lista muista oppilaitoksista.

Suomen eläintenkouluttajat ry:n alta löytyy lista näyttötutkinnon suorittaneista eläintenkouluttajista, jotka ovat myös sitoutuneet yhdistyksen eettisiin sääntöihin. Heidän kouluttajalista on täällä. Yhdistykseen voi myös liittyä kannattajajäseneksi, jos toiminta kiinnostaa.

dog-2633224_1920
Agility ja Nosework ovat suosittuja harrastuksia, mutta muitakin lajeja löytyy.

Kun etsit teille sopivaa koirakoulua mieti ensin mitä haluatte. Tutki lähistön koirakoulujen nettisivuja, voit jopa pyytää lupaa käydä seuraamassa tuntia ennen kuin itse osallistut opetukseen. Mieti myös mitä haluatte oppia. Agility voi olla kivaa, mutta on myös monia muita kursseja mistä valita. Ja joskus koulutus voi olla vain hauskaa yhdessäoloa ilman suurempia tavoitteita. Jos olet epävarma mikä kurssi sopii teille kysy kouluttajalta vinkkiä.

Itse kävin koirani kera melkein kaksi vuotta koirakoulua, jossa kokeilimme lähes kaikkia lajeja, joita oli silloin olemassa. En olisi ikinä itse valinnut koiratanssikurssia, mutta yllättäen se oli sekä minusta, että koirastani todella hauskaa ja opimme monia hauskoja temppuja. Samoin tajusin, ettei meistä kumpikaan innostunut Rally-Tokosta, mutta molemmat pitivät Dobo-pallosta ja Noseworkista. Säännölliset tapaamiset samalla ryhmällä olivat myös tärkeä sosiaalinen tapahtuma ja edelleen pidämme yhtä ryhmän kanssa, vaikka kurssia ei enää olekaan.

Hyvän kouluttajan tuntomerkkejä

 • asiallinen, on kiinnostunut teistä, kuuntelee, tekee muistiinpanoja, kyselee
 • kertoo taustastaan. Missä ja kenen opissa opiskellut, miten seuraa alaa
 • ei käytä väkivaltaa, pakota tai pelottele. Jos kouluttaja mainitsee jääkauden, kolinapurkin, pevin, Cesar Millanin tai lauman johtajuuden etsi uusi kouluttaja. Tämä kouluttaja ei seuraa aikaansa ja kouluttaa pelolla/kivulla.
 • osaa perustella mitä ja miksi kouluttaa. Tuntee ja osaa kertoa myös koirien ja eläinten koulutukseen liittyvistä tutkimuksista, eikä vain omasta kokemuksestaan
 • ei lupaa hokkuspokkus-temppuja, vaan kertoo realistisesti miten koulutus etenee ja mitkä ovat osatavoitteet
 • sinä ja koirasi tunnette itsenne hyväksytyiksi ja puhutte kouluttajan kanssa samaa kieltä
 • saat maksuista kuitin ja kouluttaja on vastuullinen yrittäjä
 • Itse koulutustila on siisti
  • Vesikupit vaihdetaan jokaisen tunnin jälkeen
  • Sermit takaavat jokaiselle koiralle oman turvallisen tilan
  • Ryhmän koko on pieni ja kouluttaja huomioi jokaisen tasapuolisesti
  • Lattiamateriaali on koiralle turvallinen
  • Tilassa on miellyttävää olla, eikä esimerkiksi melutaso ole huumaava

 

Älä tyydy huonoon kouluttajaan.  Jos et ymmärrä jotakin kysy, anna palautetta, sekä kiitosta, että kritiikkiä ja maksa ammattilaiselle ilolla.

Mari

 

 

Kotimaanmatkailua koiran kera

Kotimaanmatkailu koira seurana on huikean hauskaa ja avartavaa! Pienellä suunnittelulla ja ennakoinnilla molemmat nauttitte seikkailusta ja saatte uusia yhteisiä muistoja. Retkeily kannattaa aloittaa lähiseudulta ja kun koira tottuu matkustamiseen reissujen pituutta voi lisätä koiran jaksamisen mukaan.

20161119_122733
Suomen luonto tarjoaa upeita elämyksiä niin koiralle, kuin ihmiselle.

Mieti etukäteen

 • miten matkustatte
 • mitä koira syö reissussa
 • missä yövytte
 • mitä koiralle pitää pakata mukaan
 • minne koiran kanssa voi mennä ja voiko koira olla yksin

 

Matkustus

Millä tahansa kulkuneuvolla matkustatte varmista ennen matkaa, että koira viihtyy kulkuneuvossa. Vinkit autoiluun täältä  ja junaan ja linja-autoon täältä. Jos taas haaveilet vene/ kanoottiseikkailusta täällä vinkit siihen. Voi kuulostaa tylsälle ja työläälle etukäteen totuttaa koiraa autossa rentoutumiseen tai kanootissa paikalla oloon, mutta pelokas, huutava tai uikuttava koira on tuskallinen matkakumppani. Kun kerran teet pohjatyön huolella nautitte matkoista molemmat enemmän.

Jos matkustatte julkisilla selvitä etukäteen onko koirasi tervetullut mukaan kyytiin. Koiramyönteisyys on viime vuosina lisääntynyt hurjasti ja välillä koira pääsee mukaan yllättäviinkin kohteisiin. Ota aina muut matkustajat huomioon, ole kohtelias ja varmista, ettei koirasi häiritse muita. Eikä sotke.

Ota myös huomioon yllättävät käänteet. Itse tulin kerran Taisto Terrierin kera parin tunnin junamatkaa reilut viisi tuntia. Onneksi juna pysähtyi välillä ja koira pääsi tarpeilleen. Konduktööri ystävällisesti toi meille myös lisää juomavettä (koira ei pääse ravintolavaunuun, enkä jätä koiraani yksin) ja ainut harmi lopulta oli meidän molempien nälkäkiukku ja puutuneet jäsenet määränpäässä.

20170716_101502
Kuntoilua luonnossa. Vesipullo kannattaa aina pitää mukana.

Koiran ruoka

Jos koirasi syö kuivaruokaa teillä ei ole ongelmia. Ruokasäkki reppuun ja matkaan!

Jos taas koirasi syö raaka-tai kotiruokaa joudut pohtimaan miten saat varmistettua, ettei kylmäketju katkea.  Kylmälaukut, ruuan ostaminen paikan päältä (kannattaa etukäteen selvittää mistä ja onko ruokaa saatavilla) ovat vaihtoehtoja.

Taisto Terrieri syö kotona kotiruokaa, mutta annan koiralle säännöllisesti myös nappulaa, säilykeruokaa ja kuivattua lihaa juurikin sen vuoksi, että varmistan matkojen sujuvuuden. Koiran tulisi syödä matkalla samaa ruokaa, kuin kotona, jotta mahdolliset vatsavaivat eivät yllätä. Älä siis ota reissulle mukaan uutta, koiralle vierasta ruokaa. Voit myös muutamaa viikkoa ennen matkaa lisätä koiran ruokaan hyvälaatuisia maitohappobakteereja.

Jos patikoitte, liikutte normaalia enemmän luonnossa huomioi tämä myös koiran ruuan määrässä. Ja kuten ihmisillä, myös koirilla retkeilyn tärkeä osuus on eväät. Superherkku nuotiopaikalla on ansaittu molemmille päivän päätteeksi.

20170720_113308
Matkalla jossain päin Suomea.

 

Yösijat

Etukäteen kannattaa selvittää missä yövytte. Sesongin aikana koiramyönteiset hotellit ja hostellit ovat varsin kysyttyjä. Missä yövyttekään ota huomioon, että koira saattaa arastella huonetta, jossa on vieraat tuoksut, valot ja varjot. Älä siis jätä arkaa koiraa yksin huoneeseen itkemään! Jos olet totuttanut koiran häkkiin se saattaa helpottaa koiran kotiutumista. Tuttu häkki ja viltti luovat turvaa vieraassa ympäristössä. Telttaan koira kannattaa totuttaa kulkuneuvojen tapaan pikkuhiljaa.

Ole myös majapaikoissa kohtelias koiranomistaja. Siivoa koirasi jäljet, noudata sääntöjä ja ota muut matkailijat huomioon.

Koiran matkatavarat

Riippuen teettekö kaupunki vai luontoretken pakkaa mukaan aina koiralle

 • viltti, jolla koira makoilee esim. kulkuneuvoissa tai hotellihuoneessa
 • pyyhe kurakelien ja uimisen varalle
 • ruokaa ja herkkuja (Herkut auttavat koiraa viihtymään ja rentoutumaan vaikka terassilla)
 • vesikuppi ja vesipullo aina mukana
 • muutama lelu leikkihetkiin
 • ensiapupakkaus
 • helteellä viilennystuotteet helpottavat koiran oloa, toisaalta Suomen kesä saattaa antaa tarvetta myös lämmittelyyn
 • panta/valjaat ja hihnoja tarpeen mukaan. On käynyt myös niin, että keskellä erämaata valjaista hajoaa lukko. Varavaljaat/panta kannattaa siis pakata mukaan.
 • vesille koiralle pelastusliivit

2016-08-24-14-39-11

Minne mennä?

Persoonallisimmat retkikohteet löytyvät Egenland-ohjelmasta.

Huikeat luontokohteet löytyvät Metsien kätkemästä. Sekä ohjelmasta, että kirjasta.

Lisäksi Retkipaikalla on oiva karttasovellus niihin vähemmän tunnettuihin luontokohteisiin.

Koiraystävällisiä kohteita voit etsiä Koira Suomesta tai Tassut Kartalla sivuilta.

Muita vinkkejä

Seuraa koiraasi, muuta tarpeen mukaan suunnitelmia ja eläkää hetkessä.

Ota koiran tarpeet huomioon matkustaessa. Tarpeeksi usein pysähdyksiä ja ulkoilua, leikkihetkiä ja lepoa.Matkustaminen saattaa väsyttää koiraa, uudet tuoksut vievät huomion, kotioloista poikkeava rytmi on vieras ja me ihmisetkin todennäköisesti käyttäydymme hieman arjesta poiketen. Pidä siis huoli, että koira pystyy lepäämään rauhassa. Pidemmän patikoinnin jälkeen koirankin niveliä saattaa kolottaa, joten kevyt hieronta saattaa olla tarpeen rasituksen jälkeen.

Jos kaipaat reissulla myös omaa aikaa ja koirasi on myönteinen vieraille voit palkata paikanpäältä ulkoiluttajan. Kun itse käyt kulttuuririennoissa palkattu apu viihdyttää koiraasi luonnon helmassa. Etsi luotettava, osaava ulkoiluttaja ja maksa hänelle hyvästä palvelusta.

Kotona sohvaperunana loikoileva Murre saattaa olla yllättävän vikkelä metsässä saadessaan riistan vainun tai ärsyyntyessään itikoista. Pidä siis koirasi hihnassa tai liinassa luonnossa liikkuessa.

Jos viihdytte yhdessä kohteessa pidempään kannattaa, varmuuden vuoksi, selvittää päivystävän eläinlääkärin numero etukäteen. Paniikissa tiedon etsintä on työlästä!

Anna aina palautetta hyvästä/huonosta palvelusta, jaa vinkit eteenpäin ja nauti retkestä yhdessä koirasi kera!

Mari

 

 

 

DIY namikerä

Koirat rakastavat nenätyötä, etsintää ja ongelmanratkaisua. Namikerä on kaikkea tätä, helppo tehdä ja syntyy parista vanhasta T-paidasta.

Tarvitset:

 • 2 vanhaa puuvillaista T-paitaa
 • sakset
 • vähän sorminäppäryyttä ja aikaa
IMG_5255
2 T-paitaa, hyvät sakset ja koiralle iloa pitkäksi aikaa.

 

IMG_5275
Leikkaa helmataite pois, samoin leikkaa paita kainalosta kainaloon.
IMG_5276
Leikkaa paita noin 3cm leveiksi suiruiksi, jätä toisesta sivusaumasta leikkaamatta noin 4cm.
IMG_5277
Suorista lattialle paidan sivusauma, se, johon jätettiin leikkaamaton kaitale sivuun ja leikkaa vinottain viillosta viiltoon, jolloin saat pitkää suikaletta.

Keri kude kerälle, voit säilyttää T-paidan yläosan ja helman suikaleen, niihin tulee DIY ohje myöhemmin:)

Sormivirkkaa kude naruksi, joka toinen silmukka eri värillä.

IMG_5259
Sormivirkkausta. Jätä silmukat melko isoiksi, niin saat pujoteltua niihin nameja.

Nyt kun kerä on valmis päästää itse asiaan! Saat koiralle vaihtelevia namikätköjä kerän avulla. Kokeile eri korkeuksia, koiraa voi kannustaa kurottamaan, kiertämään, kumartumaan. Aina muistaen turvallisuus!

Namikerä on pestävä, voit tarvittaessa pestä sen muun pyykin mukana, muista kuitenkin koiran herkkä hajuaisti ja unohda voimakkaan tuoksuiset pyykinpesuaineet.

IMG_5265
Pöydän jalkoihin sidottu kerä. Koiran lempiherkkuja on siroteltu silmukoihin koko narun pituudelta.
IMG_5269
Tuolin ympäri kiedotussa kerässä koiralle riittää nuuhkittavaa ja etsittävää. Vaihtelua koiralle tuo myös erilaiset kuivanamit, välillä kerään voi pujottaa vaikka pienen luun.
IMG_5270
Taisto Terrierin lempikerä. Lelut korissa kaipaavat pelastajaa.
IMG_5274
Herkkukerä. Kerän sisällä pieni lelu ja erilaisia nameja kiedottu kerän sisään.

 

 

Videolla Mihail etsii kerästä herkkuja. Huomaa, miten nenä käy ja miten kauniisti koira pitelee kerää tassuissa.

Koiralle voi opettaa myös kerän etsimisen.

Koira odottaa toisessa huoneessa ja sanalla, vaikka ”Kerä” koira etsii minne naru on nyt pujotettu ja mitä herkkuja/leluja siihen on kätketty.

Kerä on helppo ottaa mukaan kylään, mökille, piknikille, kerää voi käyttää, jos koira kaipaa tekemistä, jännittää ympäristöä tai ihan huvin vuoksi.

Kerän voi myös vaihtaa koirakaverien kesken, näin koirat saavat rauhassa tutustua toistensa tuoksuihin.

Kuten aina, seuraa koirasi leikkiä ja pidä leikki turvallisena ja hauskana.

Mari

Mikä ongelmakoira?

Ongelmakoiralla tarkoitetaan yleensä koiraa, jonka käytös on epämiellyttävää joko omistajalle tai koiralle itselleen.

Jokainen koira käyttäytyy joskus omistajan mielestä ongelmallisesti. Usein käytös on ohimenevää, kuten koiran reagoiminen yllättävään ääneen tai uroksen innostuminen juoksuisesta nartusta. Käytös saattaa olla omistajan mielestä ärsyttävää, mutta omistaja ja koira elävät siitä huolimatta sopuisasti yhdessä, eikä käytös määritä arkea.

Toisinaan koiran käytös saattaa kuitenkin olla häiritsevää ja molempien arkea ja yhteiseloa rajoittavaa.

Koiran käytökselle on aina olemassa syy. Koira saattaa olla stressaantunut, on oppinut toiminnan kannattavaksi tai taustalla on tunne, kuten pelko, kipu tai innostus. Koira ei ikinä kosta, käyttäydy tahallaan huonosti, eikä protestoi.

Koira oppii aina, myös silloin, kun emme tietoisesti kouluta koiraa. Kun esimerkiksi koira haukkuu rapun ääniä helposti me ihmiset yhdymme kuoroon. Koira haukkuu, me kiellämme, koira haukkuu lisää, me kiellämme korottamalla ääntä. Kierre on valmis! Ihminen ei ymmärrä miksi koira ei lopeta, tottele,  koira taas kokee, että rapun uhka on todellinen, koska ihminenkin metelöi sen vuoksi!

Tai kun kadulla vastaan tulee juokseva lapsi. Omistaja saattaa vaistomaisesti kiristää koiran hihnaa lyhyemmäksi, ettei koira vain pelästytä lasta. Lapsi juoksee kohti, hihna kiristyy, mikä on koirasta epämiellyttävää. Koira siis yhdistää lapsen ja ikävän tunteen kaulalla toisiinsa.

angry 5
Kun koira käyttäytyy ei-toivotulla tavalla, joka häiritsee omistajaa tai koiraa itseään puhutaan ongelmakoirasta.

Jos koirasi käyttäytyy omasta mielestäsi ongelmallisesti, hengitä, istahda alas ja mieti mitä käytöksen taustalla on. Älä syytä tai syyllisty, äläkä jää ongelman kanssa yksin. Suurin osa ongelmista on ehkäistävissä ja ratkaistavissa.

ÄLÄ IKINÄ RANKAISE KOIRAA ONGELMAKÄYTÖKSESTÄ! Jos esimerkiksi koira haukkuu kotona sitruunapanta saattaa lopettaa haukun, mutta ei koiran tarvetta haukkua.

Eli: Koira kuulee rapusta ääntä, se pelottaa koiraa, koira haukkuu karkoittaakseen äänen aiheuttajan. Sitruunapanta estää koiran haukun, mutta edelleen koira pelkää. Pahimmillaan koira pelkää sekä ääniä, että sitruunan suihkausta kuonolla. Nyt pelko saattaa purkaantua vaikka pureskeluna tai hätäpissana. 

angry 3
Kunhan ongelmakäytöksen syy(t) löytyvät käytös on yleensä ratkaistavissa.

Seuraa koiraasi, tarkkaile mitä tapahtuu ennen ongelmakäytöstä, missä tilanteissa ongelmakäytös ilmenee ja miten itse käyttäydyt tilanteissa.

Pyri ennakoimaan ja ehkäisemään tilanteet, joissa koiran käytös on ongelmallista. Jos koira rähisee ulkona mustille koirille yritä kiertää mustat koirat kaukaa, tai vaikka vaihda koirasi kanssa suuntaa. Tai jos koirasi pureskelee kengät piloille piilota kengät kaappiin ja anna koirallesi sallittua pureskeltavaa.

Jos et itse keksi käytöksen syytä tai pysty sitä muuttamaan älä jää asian kanssa yksin, vaan pyydä rohkeasti apua! Jos koiran käytös on toistuvasti ongelmallista se vaikuttaa omaan tunteeseen koirastasi, koirasi vaistoaa ärtymyksesi ja yhteiselonne vaikeutuu entisestään.

Some, koirapuistot ja koirapiirit on täynnä wannabe-kouluttajia. Suhtaudu heidän neuvoihin kriittisesti. On ehdottoman positiivista, että me koiranomistajat jaamme kokemuksia ja vinkkejä, ne antavat aina uusia näkökulmia omaan koiramaiseen eloon, mutta kouluttaminen on ammattilaisten työtä!

Oikean, pätevän kouluttajan löydät esimerkiksi täältä.

Aina, kun otat yhteyttä kouluttajaan kysy mikä hänen taustansa on, miten hän kouluttaa (ei ikinä kivun tai pelon kautta) ja onko hänellä ollut asiakasta, jolla on samankaltainen ongelmakäytös, kuin koirallasi. Jos yhtään epäilet kouluttajan pätevyyttä tai et muuten luota kouluttajaan etsi käsiisi toinen, teille paremmin sopiva kouluttaja. Kyse on myös henkilökemiasta ja sinulla tulee olla kouluttajan opissa turvallinen ja luotettava olo. Ole rehellinen kouluttajalle. Hän tekee työtään teidän vuoksi ja mitä enemmän tilanteesta kerrot sitä paremmin hän saa kiinni ongelman syistä. Noudata kouluttajan ohjeita! Harvoin ongelmakäytös ratkeaa silmänräpäyksessä, vaan vaatii työtä teiltä kaikilta kolmelta.

Se, että koirallasi on ongelmakäytös ei tee sinusta huonoa koiranomistajaa, eikä koirastasi ongelmakoiraa. Teillä on vain väliaikainen ongelma, joka on mitä todennäköisimmin hoidettavissa ammattilaisten avulla.

angry 4

 

 

 

 

 

 

Mitä koiran tulee osata?

Kun kotiin tulee koira koiranomistaja päättää, tietoisesti tai tiedostamatta, mitä koiran tulee osata. Koiran kanssa saatetaan mennä koirakouluun, aloittaa harrastus tai koira saa juosta ulkona säännöistä liiemmin piittaamatta.

Jotkin asiat olisi kuitenkin jokaisen koiran hyvä hallita:

 • koira kulkee kauniisti hihnassa ja myös ohittaa vastaantulijat liikoja reagoimatta
 • koira tulee varmasti ja iloisesti luokse kutsuttaessa
 • koira ei syö maasta luvattomia herkkuja (myrkkyjä, purkkaa, nenäliinoja)
 • koira osaa liikkua portaissa ja erilaiset pinnat tassujen alla ovat ainakin siedettäviä
 • koira osaa matkustaa autossa ja/tai julkisissa kulkuneuvoissa
 • koira sallii käsittelyn, kynsien leikkuun, korvien ja suun tutkimisen, myös vierailta ihmisiltä
 • koira päästää omistajansa ihmisvieraat kotiin ylireagoimatta
 • koira osaa rauhoittua ja odottaa
 • koira antaa pukea valjaat tai pannan, tässä omistajan vastuulla on katsoa, että välineet eivät satuta koiraa, ovat oikean kokoiset ja pukemiseen totutellaan koiran tahtiin
 • koira on sisäsiisti

 

Jokaisessa perheessä on toki omat sääntönsä, mutta kaikilla perheenjäsenillä, myös eläimillä, tulee olla turvallinen olo kotona ja elon sopuisaa. Jos koira asuu kaupungissa haukkumista saattaa olla syytä hillitä, maalla taas pihalla pysyminen saattaa kuulua perustaitoihin.

koulutus 3

Välillä koirille opetetaan täysin omituisia asioita, kuten, että koiralta otetaan ruoka pois kesken syömisen. Koiran on ehdottaman hyvä osata jättää rauhaan ulkona ojasta löytyvä lihapulla, mutta miksi koira ei saisi ruokarauhaa omassa kodissa? Tai mikä on tilanne, jossa taitoa tarvitaan? Miten usein tulee kotona vastaan tilanne, että koira ruuan saatuaan joutuisi luopumaan siitä kotona, sisällä? Pahimmillaan koira saattaa alkaa hotkia tai vahtia ruokaa, jos epäilee ihmisen tulevan ottamaan kupin pois. Sen sijaan, että koira oppii, että ruuan voi menettää kannattaa koiralle opettaa luvan kysyminen tai jätä-sana ulkoa löytyvien ”herkkujen” osalta.

Kun mietit mitä taitoja oman koiran on syytä osata kannattaa muitakin vanhoja oppeja kyseenalaistaa. Jos et keksi, missä taitoa tarvitaan mieti onko se teille tarpeellinen. Toisaalta, vaikka koiran ei nyt juuri tarvitse olla yksin kotona aina voi tulla vastaan tilanne, jossa koira joutuu odottamaan omistajaansa muutaman tunnin. Yritä siis nähdä koiran oppiminen ja opettaminen laajemmin. Mitä taitoja teidän perheessä koiralla on hyvä olla?

Sitten on erikseen aktivointitemput. Hyvään koiranelämään kuuluu tarpeeksi virikkeistystä, koiramaista puuhaa, mutta myös ongelmanratkaisua ja puuhaa aivonystyröille. Nämä tehtävät voivat olla helppoja taitoja, joille ei varsinaisesti ole käyttöä arjessa, mutta niiden yhdessä opettelu on hauskaa molemmille. Temppuja kannattaa listata muistiin sadepäivän varalle, tai kun koira joutuu olemaan vähällä liikunnalla esimerkiksi leikkauksen jälkeen.

Koiralle voi opettaa vaikka:

 • sormien tunnistamisen, koira siis tökkää kuonolla nimettyä sormea
 • valojen sytyttämisen tai sammuttamisen
 • värierottelua
 • omien lelujen siivoamista lattialta koriin
 • avainten tai muiden tavaroiden etsintää
 • ihmisen jalkojen lomassa pujottelua

Mitkä tahansa taidot haluat oman koirasi osaavan, muista aina, että sinä omistajana olet vastuussa koirastasi ja siitä, että koirasi pärjää meidän ihmisten välillä omituisessa maailmassa.  Kaiken oppimisen tulee myös olla koiralle mieluisaa ja palkitsevaa, eikä pelon tai kivun tuottaminen koiralle koskaan kuulu koulutukseen. Me ihmiset luomme tilaisuuden koiralle oppia ja onnistua.

koulutus 2

 

Hyvää Pääsiäistä!

 

Pääsiäisenä on hyvä ottaa aikaa ja olla rennosti. Kokosimme alle muutaman linkin blogista, jos kaipaat lukemista.

Suunnitteletko lomaa ulkomailla koirasi kera? Vinkit lentoon täältä.

Jos kaipaat rentoutumista kokeile joogaa!

Saatat miettiä miten koirasi ratkoo ongelmia? Tällä testillä se selviää!

Entä jos tutustuisitte lähiluontoon uudella tavalla?

Jos hetkessä olo on hankalaa tämä saattaa helpottaa.

Missä ikinä oletkin ja mitä teetkin nauti koirasi kanssa keväästä, yhdessäolosta ja seikkailusta!

 

 

 

On siis kevät!

Ulkoillessa havahtuu valoon. Koiran kakat näkee kerätä ilman kännykän valoa, koiran turkki näyttää kaipaavan pesua, samoin oma takki. Kevät!

Kevään merkkejä on muitakin. Koira saa ulkona päänsä sekaisin huumaavista tuoksuista, pojat sekoavat tytöistä, kaikki sekoavat mullan ja maan höyryistä, luonnoneläinten liikkeistä ja vanhatkin nuortuvat.

Our_favorite_evening_walk_path____
Tuoksuja! Kevät on täynnä huumaava tuoksuja!

Koirien kiinnipitoaika alkoi 1.3. ja sitä on syytä noudattaa. Luonnoneläinten pesäpuuhat saattavat häiriintyä koiran läsnäolosta, vaikka koira ei varsinaisesti saalistaisikaan.

Kun koira pitkän talven jälkeen pääsee mökille, haistaa rusakon, ketun, myyrät, voi juoksujalkaa alkaa vipattaa. Koira kannattaa pitää kiinni, jos epäilet vähääkään, ettei koira malta pysyä tontilla.

Luoksetuloa kannattaa kerrata turvallisella alueella jo ennen mökille menoa. Tarkista myös, että koiran valjaissa tai pannassa on yhteystietosi ja ota koiran karvaa talteen, siltä varalta, että koira lähtee itsekseen kylille. Etsijäkoirat pääsevät näin nopeammin karkulaisen jäljille.

Kevät on myös otollista aikaa koirien vatsataudeille. Niiden torjumiseksi voi koiran vastustuskykyä tukea esimerkiksi maitohappobakteerikuurilla.

räntä
Kevät on myös räntää ja kuraa.

Ilman lämmetessä myös punkit heräävät. Täältä voit lukea erilaisia vaihtoehtoja koiran suojaamiseen näiltä ikäviltä öttiäisiltä.

Koirankakkakeskustelu ja sen seurauksena myrkkylihapullien pelko kuuluvat niin ikään kevään varjopuoliin. Jos koirasi on innokas luvattomien herkkujen syöjä kannattaa miettiä miten voit ennakoida tilanteita. Voitko opettaa koiralle luvan kysymisen, jätä-sanan tai turvaudutteko kuonokoppaan? Jos näet maassa epäilyttäviä ruokakasoja kerää ne pois ja tiedota asiasta muita lähiseudun koiranomistajia.

Kun illat ovat valoisia jää lenkeillä aikaa myös nauttimiseen. Tee ulkoilusta seikkailu teille molemmille. Kuunnelkaa lintujen laulua, veden solinaa, nauttikaa eväät kalliolla. Kannusta koiraa hyppimään kiville ja kannoille, opetelkaa uusia reittejä lähiympäristössä ja juuri nyt on hyvä aika opetella tunnistamaan villiyrttejä. Niistä lisää täällä.

jäätelö
Aurinko ja ensimmäinen jäätelö ulkona! Helsingissä Jädelino myy toisinaan koirien omaa jäätelöä.