5+1 vinkkiä arkeen

Tuttu tilanne kaikille koiranomistajille. Arki vie mennessään, on kiire, stressaa ja koirakin kaipaa huomiota.

Helpoin tapa virikkeistää koiraa on antaa hänelle jotakin uutta tutkittavaa.

 1. Tutun koirakaverin lelu

Kaapissa kannattaa aina säilyttää muutamaa tutun koirakaverin lelua. Itse kävin ystäväni kanssa kaupassa, molemmat ostimme kolme pientä lelua, annoimme ne omalle koiralle ja viikon päästä lelut vaihdettiin. Lelut odottavat kaapissa hetkeä, kun koira kaipaa puuhaa. Tutulta koirakaverilta tuoksuva lelu pitää oman koiran touhukkaana pitkän aikaa.

kaverilelut
Leluja, joilla tuttu koirakaveri on leikkinyt on helppo säilyttää kaapissa odottamassa hetkeä, kun oma koira kaipaa erityistä puuhaa.

2. Nuuskumatto

Nuuskumatolle voi heitellä koiran lempiherkkuja samalla, kun itse päivittelee somea ja kirjoittaa blogitekstejä.

IMG_5177
Valmiit nuuskumatot

3. Piknik lattialla

Aseta lattialle viltti tai lakana. Etsi keittiön kaapeista turvallisia, koiralle jännittäviä ruoka-aineita. Esimerkiksi multainen porkkana, omena, pala kurkkua, keitetty kananmuna, yrttiruukku. Ota huomioon, että koira saattaa syödä ruuan, älä siis tarjoa mitään, mitä koirasi ei saa syödä. Asettele ruuat viltille. Mukaan voit asettaa vaikka ulkoa tuomasi oksan, kiven tai peilin. Kirjapinoilla voit tehdä lattialle erikorkuisia tasoja. Voit heitellä viltin päälle koiran lempinameja. Näin koira saa sekä etsiä namit, että tutkia ja haistella erilaisia ruokia ja esineitä.

piknik
Peitolla on kiviä, sulka, peili, poronsarvi, oksa, porkkana, bataatti, keitetty kananmuna, pakasteherneitä, mustikoita, parsakaali ja lehtikaalia.

4. Kätketyt namit ja lelut

Tee koiralle revittäviä nami-tai lelukätköjä. Laita luu paperipussiin, rutista pussin suu kiinni ja anna koiran repiä pussi. Käytä myös tyhjät vessapaperirullat, kananmunakennot ja pahvilaatikot. Jos koirasi on erityisen tottunut kätköihin piilota namit useampaan laatikkoon sisäkkäin.

Voit myös näyttää koiralle lelun, pyytää koiraa odottamaan ja kätkeä lelun toiseen huoneeseen. Aloita helpoilla piiloilla ja keksi haastavampia kätköjä koiran taitojen karttuessa.

namit ilmassa
Aina piilojen ei tarvitse olla maassa. Ilmasta roikkuvat namipussit tai nakinpalat ovat uusi hauska haaste koiralle.

5. Ongintaa kylpyhuoneessa

Täytä vati vedellä, ripottele veteen kuivanameja tai leluja. Anna koiran noukkia namit ja lelut vedestä.

pesuvati
Pesuvadissa vettä ja leluja.

 

 + 1. Yhdessä olo

Ota koira kainaloon sohvalle, unohda turhat kiireet. Tee vain välttämätön ja sulje läppäri, puhelin tai kirja. Tunne sormissa koiran turkki, koiran sydämen lyönnit, hengitä ja nauti. Tärkeintä on läsnäolo, ei stressissä elo.

villasukka
Ole läsnä ja unohda kiire!

 

DIY nuuskumatto

Tee itse koiralle nuuskumatto! Matto on helppo tehdä ja materiaalit ovat lähes ilmaiset.

Nuuskumatto ohjeita alkoi löytyä netistä muutamia vuosia sitten. Maton idea on huikea, koira saa etsiä maton kätköistä nameja, kuin pitkästä ruohikosta. Nenätyö rauhoittaa koiraa, antaa mielekästä tekemistä ja on oivaa koiramaista puuhaa.

Suurin osa netin ohjeista on matoille, jotka on tehty fleecestä. Fleece on viime aikoina paljastunut ympäristön saastuttajaksi irtoavan mikromuovin johdosta. Tutkimuksissa on selvinnyt, että pestessä fleecetakista voi irrota jopa parituhatta pientä palaa muovia.

Jos nuuskumaton tekee fleecestä voi vain kuvitella mikä määrä pientä muovipölyä irtoaa fleecesuikaleista koiran haistellessa ja pöhistessä maton uumenissa. Käytä siis maton tekoon luonnonkuituja, kuten vanhaa puuvillalakanaa. Toki kaikesta tekstiilistä irtoaa pölyä, mutta suikaleiksi revitystä puuvillasta sitä irtoaa ehkä vähemmän ja pöly ei ainakaan ole muovia.

Tarvikkeet:

 • Pala liukuestemattoa
 • vanha lakana tai muuta tekstiiliä (ei fleece, frotee, tai muu pöllyävää)
 • sakset
 • aikaa
IMG_5179
Tarvikkeet

Valitse maton koko käyttötarkoituksen mukaan. Pieni nuuskumatto on helppo ottaa mukaan autoon, kylään tai vaikka mökille, isompaa voi käyttää myös makuualustana. Jos teet maton omasta vanhasta lakanasta matto myös tuoksuu sinulle. Pelkäävä koira voi saada turvaa lepäillessään nuuskumaton päällä, joka tuoksuu omalta ihmiseltä.

Nuuskumattoja voi toki olla myös useita. Meillä on erikseen makuualusta, joka on esillä aina ja pienempi matto otetaan esiin, kun on aika etsiä nameja. Pienempiä nuuskumattoja voi myös vaihdella koirakaverien kesken, jolloin kaverikoiran tuoksu välittyy omalle koiralle.

Leikkaa tai revi kangas suikaleiksi. Jos teet maton vanhasta lakanasta pääset helpommalla, kun revit lakanan pitkiksi suikaleiksi ( ulkona tai vaikka kylpyhuoneessa, tämä vaihe tuottaa tekstiilipölyä) ja sen jälkeen leikkaa suikaleet paloiksi.

Poista jo tässä vaiheessa irtonaiset langanpätkät paloista.

Palan koko noin 2,5cm x 10cm. Nuuskumatto saa olla epätasainen, joten palat voivat olla keskenään erikokoisia, kunhan palan voi sitoa mattoon kiinni.

IMG_5180
Palojen koko on noin 2,5cm x 10cm

Pujota kangaspala verkkoon ja solmi kiinni yksinkertaisella perussolmulla.

 

IMG_5181
Pujota suikale verkkoon.
IMG_5182
Ja tee solmu palan puoliväliin

Riippuen miten tiiviin maton haluat ja mikä on palojen ja verkon koko voit solmia kankaan joko jokaiseen ruutuun, tai harvemmin. Itse olen solminut palan yleensä joka toiseen ruutuun.

IMG_5178
Valmis matto alapuolelta. Kangas on sidottu joka toiseen ruutuun.

Matto on helppo tehdä, mutta se on hieman työlästä. Sitominen edistyy nopeammin, esimerkiksi televisiota katsellen, podcasteja kuunnellen tai hyvässä seurassa.

IMG_5176
Nuuskumattoa tehdessä on hyvä pitää myös taukoja, pyöräyttää hartioita ja suunnitella maton käyttöä.

Valmista mattoa voit käyttää koiran virikkeistämiseen arjessa, ottaa maton mukaan koiralle jänniin kyläpaikkoihin, treenihalliin tai kun koiran liikkumista on rajoitettava vaikka loukkaantumisen vuoksi.

IMG_5177
Valmiit nuuskumatot

Kuten kaikien koiran lelujen kanssa, seuraa koirasi leikkiä. Jos koiran leikit ovat rajuja koira voi repiä maton palasiksi. Tarkkaile myös kangaspalojen kuntoa, joistain kankaista irtoaa enemmän lankoja. Pyri aina leikkaamaan irtolangat pois, jotta koira ei ylenmäärin syö niitä.

Nuuskumatto on konepestävä. On hyvä muistaa, että pienikin matto painaa aika paljon kosteana ja kuivuminen saattaa kestää.

 

Trimmaajalla

Taisto Terrierillä on karkea, likaa ja vettä hylkivä ’päällysturkki’, joka tulee nyppiä noin kolme kertaa vuodessa. Kun nyppiminen tehdään oikeaan aikaan, turkin ollessa vaihtumassa, toimenpide ei satu koiraan, vaan koira on jopa helpottunut päästessään eroon päälikarvasta.

Mutta kivuttomuus ei takaa, että toimenpide olisi miellyttävä.

Koska turkinhoito on toimenpide, kuten eläinlääkärillä käynti, joka tehdään koiralle useamman kerran elämän aikana on selvää, että tapahtuman olisi syytä olla koiralle neutraali, ei pelottava hetki. Pentuna totutin Taisto Terrieriä hoitotoimenpiteisiin leikin ja namien avulla. Tassujen nostelu, hampaiden tarkistus, kynsien leikkuu, mutta myös koko kehon sively ja tunnustelu muodostui rutiiniksi ja näin koira tottui kosketukseen.

Turkin nyppiminen on asia, jonka voin koiralle tehdä, mutta mieluummin annan työn ammattilaiselle. Ammattilainen tekee työn huomattavasti minua nopeammin ja tarkemmin. Toisaalta minusta on mahtavaa maksaa palvelusta yrittäjälle, joka on löytänyt kutsumuksensa koirista.

Ongelmana on tietysti se hyvän trimmaajan löytyminen. Aivan kuin eläinlääkärien kanssa, en aluksi tajunnut miten erilaisia koiran käsittelijöitä trimmaajista löytyy, sinisilmäisenä uskoin kaikkien kohtelevan koiraani kunnioittavasti ja ilman pelottelua. Taisto Terrierin nuoruudessa kerran jopa vein hänet trimmaajalle, joka myöhemmin tuomittiin hurjista ja rajuista otteista koiriin. Meillä oli tuuria, minä odotin koiraa eteistilassa ja äänien perusteella trimmaaja ei retuuttanut Taisto Terrieriä. Mutta pelästyin tuomiosta kuultuani ja aina, jos vaihdan syystä tai toisesta trimmaajaa selvitän uuden taustat ja periaatteet mahdollisimman tarkkaan ennen ajanvarausta.

Minun taktiikkani on ensin tutkia uuden trimmaajan kotisivut. Mitä trimmaaja kertoo itsestään, mitä koiria kuvissa näkyy, miltä työtila näyttää. Sen jälkeen yritän kysellä onko tutuilla kokemusta trimmaajasta. Jos tähän asti kaikki näyttää hyvälle soitan trimmaajalle. Voin varata uuden ajan netin kautta, mutta ennen kuin Taisto Terrieri astuu trimmauspöydälle olen haastatellut trimmaajan. Minulle on tärkeää, että koirani nypitään vain, jos tilanne on koiralle ok. On aivan sama jääkö nypitys kesken, onko koira minkä näköinen, kunhan koira tietää, että tilanteesta pääsee halutessa pois. Kysyn myös miten trimmaaja suhtautuu pelokkaaseen koiraan, onko tilassa muita koiria, tunteeko hän rauhoittavat signaalit ja seuraako hän koiran eleitä. Kysyn myös onko asiakaskoira joskus purrut häntä ja jos, niin missä tilanteessa ja miten hän hoiti tilanteen.

Jos saan minulle oikeita vastauksia varaan ajan.

Jotkut trimmaajat antavat omistajan jäädä odottamaan trimmauksen ajaksi samaan tilaan. Jotkut antavat odottaa eteisessä, jolloin omistaja kuulee mitä huoneessa tapahtuu ja jotkut pyytävät työrauhaa ja lupaavat soittaa, kun koira valmis.

Taisto Terrierin nykyinen trimmaaja kuuluu jälkimmäiseen ryhmään ja tämä käytäntö sopii minulle. Koirani on ainut asiakas työtilassa,Taisto Terrieri jää pöydälle rauhassa, vaikka minä poistun paikalta ja tunnelma on rento.

Taisto Terrieri on myös oppinut, että nypityksen jälkeen taskusta löytyy uusi vinkulelu. Lelua on hyvä huudattaa kadulla, kun olo on kevyt ’kuolleen’ turkin jäätyä trimmaajan lattialle.

Vinkit sujuvaan trimmaukseen:

Totuta koira tilanteeseen ja paikkaan koiran ehdoilla.

Valitse trimmaaja huolella. Aina halvin tai lähin ei ole paras.

Jos tilassa on koiria häkeissä odottamassa vuoroa/omistajaa tai tilassa on meteliä, tai tila on epäsiisti mieti onko ympäristö koirallesi stressaava vai ei.

Jos koirasi ei halua sisään, pelkää, murisee, itkee perääsi tai ei ole muuten oma itsensä lähtekää pois ja etsi ratkaisu ongelmaan.

Vaadi hyvää palvelua, kunnioitusta koiralle, mutta myös kehu, suosittele ja maksa ilolla ammattilaiselle.

 

 

 

 

Airline Travel Survival Guide for You & Your Furkid Lennä lemmikin kanssa – Selviytymisopas

 

When picking a dog for you and your family, among other things you can take into account how convenient he is for airline travel. No really! The author of this blog did just that and the decisions made were good – my lovely Tibetan Spaniel boy Gimli is around 8kg including the canine travel bag which makes him fit the airline regulations on pet in cabin just perfectly. 😉

The thought of pet traveling on a plane fills many dog parents with dread. It doesn’t need to though – it’s very much doable and with a bit of planning and zen mind you can absolutely take your dog to Croatia as well and it might be even easier than taking a human baby. Over the almost six years of flights between Vienna/Budapest/Prague and Helsinki we have acquired a lot of practical wisdom with Gimli and today we have a couple of tips for you that will help you to have a smooth flight experience.airport travel gimli 5.jpg

 

1. Learn the rules and adhere to them as much as possible

One of the main reasons why airline travel with a pet seems so scary is the investment made into it and how final it feels once you take off. We missed our flight just twice but it was devastating for our morale and my account balance!

Each airline will have a (often quite hidden) section on its website dedicated to travelling with a pet on board (PETC) and in pet hold (AVIH) and the fees you will pay for it. Our preferred airline Finnair has this section here. Our second preferred airline Lufthansa has all the information over here. Whatever is written there is the Word of God, amen!

 

2. Make sure you own the right bag for your furry traveller

Our favourite travel bags are from Trixie because they are affordable and sturdy. This brand is unfortunately not so widely stocked in Finland but you can buy their bags for example at Zooplus.fi, sometimes in Musti ja Mirri and often in Faunatar shops.

Make sure the bag is not too small for your pet but in the same time, its size must fall within the maximum dimensions specified by each airline. As the pet must be by your feet in the bag ideally during the whole flight (as the rules say) and minimally during take-off and landing (as the Finnair cabin crew sometimes let’s me do ;)), your dog must be as comfortable as possible in the bag, even though it’s quite a claustrophobic arrangement. The easiest way to tell if a bag is absolutely correct for airline travel is to check if it is IATA approved. You can usually find this information on the dog bag’s tag.

airport travel gimli 4

3. Book your dog in advance 

This goes without saying, but don’t wait for 1 day before the flight (unless you booked your airticket so last minute) – the airline will need to send a request for your dog either as PETC or AVIH and then they must get a confirmation about it that will be attached to your specific booking reference code. The maximum number of pets on board is usually two so if you’d like to take your dog with you, grab one of the two spots fast 🙂 With Finnair, you can send this online booking form for your dog after you’ve made your own airticket reservation. Most of the other airlines require that you call about your furry companion in advance to the customer service.

Information the airline needs from you: your booking reference code, dimensions of the bag, weight of the dog including the bag, which flight (There? Also back? Both ways?) and whether you wish to pay over the phone or on the airport in person

4. Triple check all documents – especially the pet passport

Your doggy must have a valid rabies vaccination, a valid microchip and – in case of travelling to Finland, though it’s rarely controlled – also a recently taken de-worming pill, in order to minimise taking certain diseases to our pristine forest country 🙂 You should also not forget your passport because while EU travelleres flying with only small in-cabin luggage within the Schengen area can get their boarding pass to their phones and can basically board the plane without showing anyone their passport, us travellers with furkids will be asked about it.

If you are travelling out of European Union (or into it), you will also need a stamped and signed confirmation from your vet that your doggy is healthy and fit for travel. There is a special section for these confirmations in your dog’s passport.

Helpful tip: When flying from Helsinki, go directly to one of the Finnair’s Service Counters at T2. They will need your passport and your dog’s passport and they will process the dog’s “airticket” payment here. The boarding pass automats won’t work for you because you have a “special baggage”, meaning your dog. This saves you some hassle. 🙂

6. Minimise friction at the security check

This means to dress in as simple way as possible – no belts, no keys in pockets, no metal anywhere (jewelry is okay). Prepare everything in such a way that you won’t be fishing for stuff in your bag while also having to handle your dog.

At the security, they will ask you to remove the collar/harness and leash from your dog and you will have to hold him in your hands, pass the security gate, wait for your luggage, wait for your dog’s bag and his collar/harness, pack everything, not go sweaty and crazy and manage to not let your dog run away to the duty free shop and steal some gourmet salami. It’s quite a task, really…so be prepared: Cosmetics in a clear bag. Laptop reachable and easy to take from the bag and into the bag. Harness/collar that’s easy to take on and off. Strong arms to hold your dog. Nerves of steel. Congratulations, you did it! 🙂 It gets better from now onwards, really.

Pro tip: Have a tiny bowl (we prefer steel) in your bag. After the security hassle you can refill your water bottle or buy a new water bottle in the duty free shop and give your dog (and yourself!) water to drink. Don’t give him too much to drink though, because there are no outdoor places to pee once you are in the after-security area.

7.  Keep calm and FLY on
If this is your first flight, you will be nervous – and so will be your dog! That is normal and understandable…however, try to keep a calm demeanor, because dogs are sensitive towards us humans and seeing you all jittery won’t help the situation. If you are worried that your doggy will be really nervous, you can try giving him calming herbal-based pills before the flight. There are also calming sprays for pets and though we hadn’t tried it yet, we think that the special vests used for dogs during fireworks and other stressful situations might be also helpful.

In case you are flying with a cat too, DO NOT give her the same canine herbal calming medication as you are giving to your dog as cats are very sensitive towards certain components in herbs and can even die if they are administered something unsuitable. It’s best to consult cat-friendly supplements with your vet a couple of days before the flight and also whether the canine spray can be used in the vicinity of a cat.

If you are on a longer flight, it’s good to have your small steel bowl nearby and ask the cabin crew to fill it with water – here and there your dog might be thirsty. Some dogs are too excited to drink though, so you might find out that your doggy will become very thirsty only after you land. 🙂

airport travel gimli 7

 

8. After the flight

Hopefully all went well with your flight and you have landed safely – well, from now onwards it goes smoothly! When you exit the plane, you can put the leash on your dog and let him out of the bag. He will be so happy to stretch his paws and wag tail on the strangers at the airport!

If you have luggage to take, take it swiftly and then leave the airport so your dog can have a small 5 minute walk and pee on some bush nearby. It’s alright even if your “walk” is actually the walk to the garage or the bus – everything counts! Once you are at your final destination, you can take your furry traveller for a proper walk, give him water and food in bigger bowls and beam with pride at how well you managed. Congratulations!

***

We hope these tips were helpful and useful for you. Let us know in the comments below if you’ve ever flown with your dog or if you are planning to…and if you have more tips, we will be happy to hear them too!

Michaela

 

MICHAELAN OHJEET LYHYESTI SUOMEKSI:

SELVITÄ HUOLELLA KAIKKI MAHDOLLINEN ETUKÄTEISTIETO MITÄ LENTOYHTIÖ SIVUILLAAN TARJOAA LEMMIKIN KANSSA LENTÄMISESTÄ.

HANKI HYVÄ KULJETUSLAUKKU – MICHAELA SUOSITTELEE TRIXIEN LEMMIKKILAUKKUJA.

VARAA LEMMIKILLE PAIKKA AJOISSA! LENTTOYHTIÖ TARVITSEE SINULTA TIETOJA MM KOIRAN PAINOSTA.

TARKISTA KOLMESTI KAIKKI TARVITTAVAT DOKUMENTIT – ET HALUA ETTÄ MITÄÄN PUUTTUU, KUN OLET KIRJAUTUMASSA LENNOLLE. LEMMIKIN PASSI ON OLEELLINEN- VARMISTA, ETTÄ KAIKKI TARVITTAVAT ROKOTUKSET JA VASTAAVAT OVAT KUNNOSSA.

PUKEUDU JA VARUSTAUDU NIIN, ETTÄ KIRJAUTUMINEN JA TURVATARKASTUS SUJUU MAHDOLLISIMMAN JOUHEVASTI. kOIRAN PANTA LAITETAAN MYÖS LÄPIVALAISUUN, SEN TULISI SIIS OLLA HALLINNASSASI SEN AIKAA ILMAN PANTAA.  OTA MUKAAN PIENI ASTIA VETTÄ VARTEN. SAAT OSTETTUA PULLON VETTÄ LÄHTÖPORTTIEN PUOLELTA KUN OLET MENNYT TURVATARKASTUKSEN LÄPI.

TUE KOIRAA RAUHOITTAVILLA VALMISTEILLA – SE REAGOI JOKA TAPAUKSESSA VÄHINTÄÄN SINUN VÄISTÄMÄTTÖMÄÄN JÄNNITYKSEESI. JOS KÄYTÄT LUONNON UKAISIA YRTTITUOTTEITA, TARKISTA ETTÄ NE TODELLA SOPIVAT KYSEISELLE ELÄIMELLE. VOIT PYYTÄÄ. HENKILÖKUNNALTA LEMMIKILLESI VETTÄ.

 

LENTOKONEESTA POISTUTTUASI PÄÄSTÄ KOIRA NOPEASTI JALOITTELEMAAN. hAE MATKATAVARAT JA KÄY KOIRAN KANSSA PIENELLÄ PUSKANHAISTELU JA PISSAKIERROKSELLA.  kUN PÄÄSET MAJAPAIKKAASI, TEHKÄÄ KUNNOLLINEN, RENTOUTTAVA ULKOILU.

Hyvää matkaa!

t: Michaela

 

Michaela Istok – Introduction – Esittely

 

 

 

Hello! My name is Michaela, and I am the only finnified Slovak in the KoiranLuonto team. In the team I am mostly creating visuals and illustrations but as I also really enjoy writing, here and there you can read a blogpost from me as well.

Michaela Istok on uusi upea Koiran Luonto-tiimin Kroatian vahvistus! Ehkä olettekin jo kiinnittäneet huomiota muutamiin Michalean kuviin – ne ovat ihastuttavia! Michaela myös kirjoittaa – ja Koiran Luonto julkaiseekin vastedes silloin tällöin Michalean englanniksi kirjoittamia tekstejä.

I have a long career in the biggest Slovak animal rights non-profit Sloboda Zvierat (‘Freedom of Animals’) where I went from volunteering on infokiosks and helping in shelter to working on our nationwide campaigns as the art director and graphic designer. Occassionally I still do work for Sloboda Zvierat – just recently we wrapped up a pre-Christmas campaign on compassion to carps, which have the sad honor of being the Slovakia’s preferred Christmas food and now I am working on the complete website redesign of the NGO.

Michaela on pitkään työskennellyt eläinoikeusjärjestössä nimeltä Sloboda Zvierat – Vapautta eläimille. Se on Kroatian suurin eläinoikeusjärjestö. Hän on toiminut sekä vapaaehtoisena järjestön valistustoiminnassa, että toiminut kampanjoiden visuaalisena vastaavana.  Viimeksi hän on ollut kampanjoimassa karppien oikeuksien puolesta. – ne kun ovat  suomen sikojen tapaan  suosittua kroatialaista jouluruokaa.

In the meantime I’ve also worked in three creative agencies in Helsinki, got a Tibetan Spaniel son from Czechia, started writing a book for kids about life with a Tibbie, opened up a dog-themed Society6 shop and so on. My dog love is central to me and very present in my creative work!

Lisäksi Michaela työskentelee Helsingissä graafikkona ja  hänellä on tiibetinspanieli Gimli, josta hän kirjoittaa myös lastenkirjaa!

Michaelalla on oma putiikki  Society6 – nettikaupassa.

Rakkaus koiriin on läsnä kaikessa Michaelan tekemisessä.

Besides design, illustration and dogs, I also love food, tea, nature, architecture, art, traveling, hiking our Slovak mountains, our Persian cat Tuhka, reindeer, Lapland and the turquoise sea of Croatia and Greece. 🙂 You can see my work here: http://www.misul-do.com

Michaela rakastaa designia, kuvituksia, koiria, ruokaa, teetä, luontoa, taidetta, matkailua sekä vaelluksia Slovakian vuoristossa, perheensä persialaiskissa Tuhkaa, poroja, Lappia, Croatian ja Kreikan turkoosia merta.

Käy Michaelan sivuilla:

www.misul-do.com

 

 

 

Joogahetki koiran kanssa

fullsizerender-11

Jooga on keino rauhoittua ja tuoda stressitasoja alas. Kuuntele rauhassa sekä omaa että koiran mieltä ja kehoa.

Pysyt hengittämään, pystyt joogaan.

Ihminen rentoutuu – koira rentoutuu – kun koira rentoutuu – ihminen rentoutuu jne.

Välitä ympäristöösi hyvää energiaa.

Rauhallinen harjoittelu parantaa suhdetta koiraan.

 

Ylöspäin- ja alaspäin katsova koira liikkeet (asanat) saattavat olla tuttuja jos olet joogannut. Koiraystäväsi tekee näitä liikkeitä todennäköisesti päivittäin luonnostaan )yleensä herättyään). Koirat ja kissat ovat hyviä venyttelijöitä.

Joogamatto on hyvä tehdä tutuksi koiralle. Uutena asiana se voi innostaa tai olla jopa jännittävä joillekin koirille. Avaa matto rauhallisesti ja laita siihen vaikka nameja niin että siitä tulee mukava asia koiralle.

Joogamatto on myös erinomainen alusta harjoitella, koska siinä tassut pysyvät tukevasti.

Teimme Minin kanssa tänään ”kobra”-asennon harjoitusta. Tarkoitus on venyttää koiran rinnan ja kaulan aluetta. Ihmiselle tässä asennossa tulee rintarangan avaus ja vastaavasti selän taakse taivutus. Tee sen verran kuin itsellesi sopii. Muista pyöristää oma selkä lopuksi. Joogassa asento on nimeltään lapsen lepoasento.

Etene hitaasti. Älä pakota itseäsi tai koiraa mihinkään. Pienikin liike on jo upea suoritus.

Ota namit valmiiksi käteen (4-5 kpl).  Pyydä koira eteesi maahan. Koira voi myös aluksi istua mikäli maahan meno ei ole opittua tai koira haluaa istua. Voit vaihtoehtoisesti tse istua tai olla polviseisonnassa. Vie namia nenän edestä ylöspäin, kun koira venyttää kaulaa kehu ja anna palkkio heti, pienestäkin liikkeestä. Alkuun saattaa riittää, että katse on koiralla ylöspäin. Tarkoitus on että koira pysyy maassa ja venyttää vain kuonoa ylöspäin.  Tee alkuun vain muutama kerta ja pidä taukoa. Kun koira oppii taivuttamaan ilman, että nousee ylös ( 9/10 menee oikein) voit lisätä vihjesanan esim ”ylös” ja sitten voitte tehdä liikettä yhtäaikaa 🙂

Muista rentous ja hengitys. Koirasi löytää sinun energiatasolle.

 

Rauhoittavat eteeriset öljyt sopivat harjoitteluun erinomaisesti. Itse olen käyttänyt laventelia, pari tippaa veteen sekoitettuna ja tuoksu alkaa leviämään tilaan.

Mukavaa ja rauhallista viikonloppua ❤ Taru & Mini

 

 

 

 

 

 

 

 

Herkkuja metsästämässä

 

Kille-koirani kanssa pähkäilin pitkään herkkujen kanssa. Se ei tuntunut olevan niistä juuri lainkaan kiinnostunut. Tylsistä tylsin juttu oli joku nakinpala, jota tungin Killen kuonon eteen. Luin ohjeita siitä, miten myös koiran eteen maahan voi vaikka heittää kourallisen nameja toisen koiran tullessa vastaan ja miten tosi hyvällä herkulla voi opettaa koiran ohittamaan nätisti. Ei onnistunut!

Yritin vaihtaa namit myös leluihin, joista koetin tehdä superkiinnostavia ja haluttavia – niillä sai leikkiä ihanaa vetoleikkiä vain ihan pikkuisen aikaa joskus sisällä ja ne piilotettiin nopasti takaisin kaapin kätköihin. No sama juttu, ulkona lelu ei kiinnostanut ollenkaan. Siellähän on monta kertaa mielenkiintoisempia asioita, kuten toisten koirien tuoksut, ehkä jopa juoksut ja toiset koirat itsessään sekä mielettömät, tuoreet riistanhajut tai puolikesyt urbaanioravat ja varislinnut.

Lopulta keksin ratkaisuksi tehdä nameista ”saaliita”! Liitin herkkuihin  jahtaamisen tyydytyksen ja liikkeen nautinnon. Nameista tuli heti monta kertaa arvokkaampia koiran kiinnostushierarkiassa!  Käytän siis kehusanaa ’je’, ja siitä palkkioksi saa herkun vaikkapa heitettynä maahan.

Tässä muutama tosi helppo tapa:

Heitä nami matalla liikkeellä maahan, niin että koira näkee namin lentävän ja pääsee jahtaamaan sitä ja lopulta myös tavoittamaan sen. Killellä heittely on saanut aikaan myös sen että se on motivoitunut etsimään namia pidempään. Aiemmin kun vain tiputin namin maahan se ei oikein jaksanut nuuskia sen perään.

Omat suunnanvaihdot ja takaperin juokseminen välillä lisäävät koiran keskittymistä palkan tavoitteluun.

Monelle koiralle heitellään nameja niin, että ne nappaavat ne  suoraan ilmasta – tätä voi hyödyntää myös palkkaamisessa, sillä se on useimmiten koirasta tosi kivaa. Meillä on tähän erikseen kehotesana ’nakkaa’. Siitä Kille tietää, että heitän namin ilmaan ja se osaa tavoitella sitä.

Lisäksi voi opettaa koiralle jonkin hauskan, dynaamisen toiminnon. Meillä Killen kanssa sujuu aika hyvin ulkona jo käsi-kehote, jolloin Kille käy koskettamassa ojennettua kämmentä ja saa siitä palkaksi namin heiton.  Toiminta voi olla mitä tahansa muutakin, kunhan se on aluksi niin helppoa, että koira jaksaa keskittyä siihen.

Koiran voi saada kiinnostumaan itsestään myös näin: Vie nami koiran kuonon eteen, mutta liikuta namikättä ja pidä vaikka jotain maiskuttavaa ääntä samalla, kun koira tavoittelee namia. Lisää liikettä ja kestoa ja vaihtele suuntaa. Oleellista on etei koira kyllästy tavoittelemiseen, eli anna aluksi herkku nopeasti ja lisää tavoitetta vähitellen.

IMG_6671
Kille odottaa että palkka heitettäisiin.

Namin heittelyissä, kehumisessa ja omassa liikkumisessa kannattaa kiinnittää huomiota koiran mielentilaan – koira saattaa innostua ja kiihtyä omistajan nopeista liikkeistä paljonkin. Ja heittely ja jahtaaminenhan on sellaisenaan kiihdyttävää.  Aina siis tunnustellen, että koira pysyy levollisena, sillä palkatessa palkkaa aina myös mielentilaa.

Lisäksi kannattaa  olla tarkka namien heittelyssä – nami ei saa mennä sellaisen paikkaan, jossa koira liukastuu tai joka on jollain tavoin liian haastava tai maassa on jotain terävää jne.

Näillä keinoin meillä ovat alkaneet sujua muiden koirien ja luonnoneläintenkin ohitukset.  Varmasti syvennämme näitä ja keksimme vielä vaikka mitä hauskoja leikkejä ja namipelejä ulos. On huippuhienoa nähdä koiran motivaatio ja innostus ja kokea niitä aivan parhaita hetkiä, kun Kille selvästi valitsee meidän namileikkimme riippumatta siitä mitä muualla tapahtuu!

p.S. Koirakoulu Vision sivuilla oli idea viikonpäivänameista – siis että namit jakaisikin etukäteen niin, että jokaiselle päivälle olisi eri namit. Tätä ajattelin kokeilla myös, tällä hetkellä vaihtelen nameja jatkuvasti ilman mitään järjestelmää. Vaikka viisi eri namskumakupäivää viikossa ja välillä yllärinä joku eikoisherkku lisäisi varmasti myös namien arvoa.

Reetta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Koiranulkoiluttajan Etiketti

Voisivatko koirien ulkoiluttajat noudattaa Kultaisen Käytöksen Etikettiä?

Me ihmisetkin noudatamme käytössääntöjä.

Siitä olisi apua erityisesti koirille, jotka ovat:

 • reaktiivisia
 • remmirähjääjiä
 • arkoja
 • teini-iässä
 • jännittäjiä
 • kipeitä / toipilaita
 • juoksussa
 • valeraskaana
 • juuri pentueen saaneet
yellow ribbon
Picture by lovely Michaela Istokova / see more www.misul-do.com 

Kun koirat kohtaavat, voimassa ovat kirjoittamattomat kohteliaisuussäännöt.

Keskenään (vapaana olevat) koirat ovat äärikohteliaita ja tekevät tuttavuutta hienovaraisilla eleillä ja kehonkielellä. Vapaana ollessaan koirat myös pystyvät valitsemaan etäisyyden omien tuntemustensa mukaisesti.

Vastaavalla tavalla ihmiset pyrkivät välttämään konflikteja toisten ihmisten kanssa. Jostain syystä emme vain tule ajatelleeksi, että koirat voisivat olla samanlaisia ja niilläkin voisi olla tarve väistää tai olla rauhassa.

 

Tässä lista helpottamaan jokapäiväisiä kohtaamisia!     

 •  Tuijottaminen on epämiellyttävää sekä ihmiselle, että koiralle, älä tuijota itse tai anna koirasi jäädä tuijottelemaan provosoivasti muita koiria.
 • Anna tilaa vastaantulijalle siis kaarra;  päin kävely tai liian läheltä kävely on tukalaa.
 • Mikäli lähestyt toista koirakkoa takaapäin, älä yllätä tai hiiviskele. Anna tilaa!
 • Kysy kohteliaasti saako tuntemattomaan koiraan koskea. Älä yllytä koiraa puhella tai rapsutuksellakaan.
 • Älä kumarru vieraan koiran ylle.
 • Anna koiran tervehtiä ensin – sieso itse rennosti vaikka vähän sivuttain koiraan.
 • Muista Kiitos, kun koirasi huomioidaan oikein 🙂
 • Koirat tarvitsevat vessarauhan – vaihda koirasi kanssa suuntaa nähdessäsi koirakon asioillaan – ei mitään kontaktia pyhällä hetkellä!
 • Kysy reilusti sopiiko tänään haistella / moikata – hyväksy vastaus
 • Keltainen nauha hihnassa tarkoittaa että koirakko tarvitsee tilaa.
 • Kun toinen koirakko treenaa tai kouluttaa – anna tilaa ja rauha harjoitella!
 • Lenkkeilijä – anna tilaa koirakoille – ohita vähän kauempaa!
 • Jos koirakko pyytää odottamaan tai näet että hänellä on jokin tilanne koiran kanssa menossa – anna tilaa!
 • Leveällä tiellä kannatta aina kulkea eri reunoilla  siten että ihmiset ovat keskellä ja koirat sivuilla- kun kerran tilaa on.
 • Kapealla kujalla – hiljennä vauhtia  – anna tilaa jos suinkin voit
 • Vaikka oma koirasi on kiltti, toinen voi olla superarka – anna tilaa!

Kultaisen käytöksen ulkoiluetiketti tarkoitaa siis sitä, että kunnioittaa muita koirakkoja ja antaa lähtökohtaisesti aina tilaa toisille. Keltaista nauhaa aktiivisesti rummuttavat tahot ovat tuoneet tätä sanomaa esille jo pitkään. Olisi upeaa, jos tällainen tapa toimia leviäisi ihan normaaliksi ulkoilukäytänteeksi. Kaikkea ei voi ennakoida ja varoa, mutta useimmiten konfliktin voi välttää ja helpottaa paljon koirien elämää sen ihanimmalla hetkellä, ulkoillessa.

Kohteliaita ulkoiluja ja  pidetään TURVAVÄLIT  kunnossa!

T: Taru & Mini

koiran-luonto-yellow-ribbon-illustration-MI
Picture by lovely Michaela Istokova / see more http://www.misul-do.com

Remmissä kävelyn jalo taito

Jostain syystä koiramaailmassa tarkastellaan usein remmissä nätisti kävelyä jonkinlaisena irrallisena taitona. Näin ei kuitenkaan taida olla vaan koiran elämässä kaikki liittyy kaikkeen.

Oman koirani Killen kanssa olemme tehneet melkein kahden vuoden matkan kohti nätisti kävelemistä. Miksi niin kauan? Jos olisimme opiskeleet taitoa yhtään nopeammin, minun olisi pitänyt pakottaa, alistaa ja rankaista Killeä. Sitä en tee missään tilanteessa.

IMG_6207
Maailma on niin mielenkiintoinen ja haluan kokea kaiken kerralla!

TUNNISTA SYY KISKOMISEEN

Kiskova koira voi ilmentää monia asioita: se voi olla energinen, tylsistynyt, turhautunut, kipeä, kiihtynyt, stressantunut, murrosiässä jne. Aina ei siis kyse ole siitä, että koiralle ei ole opetettu miten remmissä kävellään. Koira voi osata täydellisen remmikävelyn sisällä, mutta ulkona kaikki unohtuu. Joskus koiran elämäntilanne voi jatkua kuukausia niin että se on liian kiihtynyt ulkona pystyäkseen oppimaan mitään, eikä se kiinnostu herkuista eikä ihmisestään vaikka tämä tekisi sirkustemppuja. Monesti  erityisesti koiran murrosikä ja aikuistuminen on niin iso mylläkkä koiran mielelle, ettei se pysty keskittymään muuhun kuin hajuihin. Muutto uuteen paikkaan voi tehdä koirasta uudelleen kiskojan jne.

Oleellista onkin tunnustella koiran kiihtymis- ja turhautumistasoa. Me Killen kanssa olemme kulkeneet pienen pienin askelin kohti yhä suurempaa malttia kävelemisessä. Pitkän aikaa Killelle oli äärimmäisen turhauttavaa joutua pysähtymään, niin turhauttavaa, että siinä kohtaa minkään asian opettaminen olisi ollut koiralle ankeaa. Ja tietysti haluan että koira oppii iloisessa ja innostavassa mielentilassa.  Riemuni oli valtava, kun huomasin miten maltti lopulta alkoi lisääntyä isoin harppauksin. Kille oli lopulta jo noin kahden vanha, kun se viimein alkoi olla kypsä edes omaksumaan nätisti kävelemisen ideaa. Sitten olikin hauska seurata, miten se alkoi oivaltaa niin kiskomatta kävelyä, kuin kontaktia ja miten ylpeästi se sitten on niitä toteuttanut.

IMG_20180120_145710
Tämä kuva ei ole niin kummoinen, mutta meille tässä näkyy valtava asia: Kille ottaa kontaktia ja kulkee rinnalla vaikka ympärillä on mm. eläinten jälkiä ja vaikka mitä mielen kiiintoista!

ASETA JÄRKEVÄ TAVOITE

Tavoitteen asettaminen ja sen realistisuus on järkevää. Minusta ei kannata miettiä miten muut toimivat tai miten joku tottelevaisuusvaliokoira seuraa, vaan miettiä, millaista kävelyä juuri minä ja koirani haemme.

Meidän tavoitteemme on tällainen: Kille saa tutkia vapaasti ympäristöä pitkässä remmissä, mutta remmi ei saa kiristyä. Kille osaa tulla tarvittaessa vierelleni. (vaikkapa suojateillä, ja kun väistämme muita) Kille osaa kävellä remmin kiristymässä myös lyhyessä remmissä. Yhteisillä lenkeillämme Kille voi valita suunnan ja tutkia sitä kiinnostavia paikkoja, mutta samalla välillämme on yhteys ja koira myös seuraa minua iloiten, kun ehdotan sille suuntaa.

MEIDÄN MALTTIKONSTIT

Olen käyttänyt seuraavia konsteja kävelymaltin harjoittelussa:

Aloitin siitä, että kaikesta koiran minuun kohdistamasta huomiosta, katseesta, jopa sattumalta minuun päin kävelemisestä seuraa kehua ja palkkiota. (namien heittelyä) Kontakti alkoikin lisääntyä, mutta muuten Kille pyyhälsi eteenpäin yhtä intona kuin ennen. Nätisti kävelyn opettely muodostuukin useasta palasta. Siis lisää paloja peliin:

Seuraamisharjoituksia tein häiriöttömässä paikassa ja vähitellen huippukivoja seuraamispätkiä ulkona tilanteissa, joissa koira on levollinen.

Kun koira kiskoo, eli kun vauhti lisääntyy ja remmi kiristyy, pysäytän pehmeästi. (en kiellä) Liikkeelle läjdetään kun koira ottaa kontaktin. Silloin palkitsen sitä kiskomatta etenemisestä. Palkkioina käytän seuraavia:

 • Pääsy eteenpäin koiralle tärkeään kohteeseen heti kun koira ottaa kontaktia.
 • Herkkupalojen heittely palkkioksi, kun koira ottaa kontaktia koska herkun antaminen suoraan suuhun on Killestä epämotivoivaa. Herkkupalojen heittelystä kannattaa tehdä erikseen kiva peli tai leikki. Mm koirakoulu Dololla on impulssikontrollin opetteluun erikseen mainiota kursseja.
 • Juoksupyrähdys yhdessä koiran kanssa, kun se lähtee toivottuun suuntaan (esim kun pyydän Killeä lähtemään toiseen suuntaan sen nähdessä vaikkapa koiran tai rusakon)
 • Jollekin koiralle lelun kiskominen tai jahtaaminen voi olla mahtava palkkio myös ulkona. (meille ei vielä)
IMG_20180120_145621
Tarjoan kontaktia! Tuun ihan sun luo ja tuijotan! Oon niin taitava ja teen kaiken ihan täysillä.

TUNTUMA KOIRAN MIELENTILAAN ON KOULUTUSTAITO!

Tällä hetkellä Kille kulkee enimmän osan aikaa todella hienosti.  Muistan kehua ja yllätyspalkita sen silloin tällöin myös jo omaksutusta taidosta. Silti yhä toisinaan hajut vetävät ensin kuonon ja sitten koko koiran mukanaan. Ja monesti lenkin alkupää mennään kiihtyneemmässä mielentilassa.  Tämä on aivan luonnollista, onhan minulla lenkkikaverina vahva, energinen, nopeasti kiihtyvä, päättäväinen, nuori, leikkaamaton uros.

Kun Kille ei nykyään enää erityisen paljoa turhaudu, pystyn rauhallisesti muistuttamaan joka kerran, kun vauhti kiihtyy. Johdonmukaisuuteni asiassa on nyt koiralle tärkeä tuki. Samalla on hauska huomata, miten koira itsekin saa koottua ja rauhoitettua itsensä ja miten se myös nauttii yhteistyöstä.  Näin impulssien hallitseminen tuo myös koiralle rakennetta kaaoksen keskelle!

IMG_6243
Lenkkeilyn keskeinen tehtävä on ennen kaikkea koiran tarpeiden toteutuminen.

Olen ollut tilanteissa, joissa koira omaksuu remmissä kävelyn kerrasta! Silloin on todella kyse siitä, että sille ei ole vain opetettu asiaa. Osalle koirista kävelyn oppimiseen menee syystä tai toisesta enemmän aikaa. Silloin kärsivällisyys ja ymmärrys ja ”tuntu” koiran mielentilasta ovat tärkeimmät koulutusvälineet!

Reetta

 

 

 

Koiran tavarataivas

Koiran mukana kotiin kulkeutuu hiekkaa, kuraa, ehkä jokunen punkki ja melkoinen määrä tavaraa.

IMG_5132
Pieni osa Taisto Terrierin tavaroista.

Eteisestä löytyy heti tärkeimmät. Ulkoiluvälineet. Taisto Terrierin korista löytyy kahdet valjaat, kaksi pantaa, nahkahihna, liina, flexi ja kokoelma heijastimia, tassupyyhkeitä ja kakkapusseja.

Pyrin pitämään korissa vain tarpeellisen. Varavaljaat ovat kultaa kalliimmat, kun käyttövaljaista hajoaa lukko lauantai-iltana. Tai koira heittäytyy ulkona kierimään kurassa. Erittäin harvoin käytössä on panta. Lähinnä tarvitsemme sitä kesällä, uintireissuilla. Hihnoista eniten käytössä on flexi tai liina, kaupunkireissuilla lyhyt nahkahihna on helpoin ja siistein.

Vaatekorista löytyy sadetakki, toppatakki, 2,villapaitaa ja topatut tossut, joita ei ole käytetty kertaakaan. Tossut saimme edesmenneen koirakaverin perintönä, siinäkään perheessä tossuja ei oltu käytetty koiran elinaikana. Vaatteiden tarve riippuu toki koirasta ja turkin laadusta. Taisto Terrieri lähtee sadesäällä helpommin ulos sadetakilla ja talven viimassa ja pakkasessa toppatakki on tarpeen. Villatakit ovat ehkä turhakkeita, käytössä ne ovat viileällä säällä veneilemässä tai mökillä.

Kylppäristä löytyy koiran oma lääkelaatikko. Lääkkeet vatsakipuihin, korvahuuhde, punkkipihdit ja retkeilyyn ensiapulaukku. Lisäksi hyllyllä ovat kynsisakset ja harja turkin hoitoon. Koirashamppoo, aurinko- ja tassurasvat odottavat kesää hyllyn perällä.

Keittiössä on oma laatikko, josta löytyy retkiruokaa, virikeleluja ruokintaan ja mieluiset kuivanamit. Toisessa laatikossa on koulutustarvikkeet, haju- ja värierotteluun, keilaamiseen ja muuhun puuhaan. Koska Taisto Terrieri syö kotiruokaa ja minä rakastan pakastemarjoja on koiran ruuille oma pieni pakastin. Näin minä saan päivittäiset marjat ja silti tilaa löytyy myös erissä ostamalleni lihalle, josta teen kerran viikossa koiran ruuat.

Tavarat, jotka eivät ole välttämättömiä, mutta meille tarpeellisia löytyvät vaatehuoneen laatikosta. Terrierin retkitarpeet. Makuupussi, pelastusliivit, reissuviltit, pyyhkeet ja kokoontaittuvat ruokakipot.

Ympäri asuntoa ripoteltuna löytyy vielä leluja, palloja ja koiran Tärkeitä-Piilotettuja-Asioita. Sadepäivien tarpeellinen peli ja puuhalaatikko löytyy sohvan takaa ja työpöydän viereltä löytyy peti, jota Taisto Terrieri käyttää vain luiden kätkemiseen. Se ideaali kuva koirasta, joka nukkuu jaloissa, kun itse tekee töitä koneella ei siis meidän perheessä toteutunut.

Melkoinen määrä tavaraa pienelle eläimelle. Vaikka olen pentuhuuman jälkeen välttänyt turhia ostoksia on tavaraa kertynyt iso matkalaukullinen.

2014-12-15 19.09.31
Lahjapaperien repiminen on Taisto Terrierin mieleen.

Meidän ihmisten tapana on osoittaa kiintymystä tavaralla. Olen itsekin kantanut matkoilta tuliaisina Taisto Terrierille leluja. Lelu on toki mieleinen, mutta koirani on taatusti iloisempi minun kotiinpaluusta, kuin uudesta lelusta lelukopassa. Joillekin meille on tärkeää, että panta ja hihna sointuvat yhteen omaan vaatetukseen, koira kulkee trendiväreissä, koira saattaa harrastaa jotakin, mikä vaatii tykötarpeita, kuten meidän retkeily.

Ostaa sitten koiralle uuden ruokakupin, takin tai shampoon jokainen meistä tekee valinnan. Tuotteen hinta, laatu tai vaikka tuotteen väri ratkaisevat ostammeko tuotteen tältä vai tuolta myyjältä. Tuotteiden alkuperää voi olla vaikea selvittää, tai sitä minkälaisissa oloissa tuote on tehty. Itse yritän suosia kotimaisia valmistajia, Aasia on epäilyttävä alkuperä niin Taisto Terrierin leluille, kuin ruuallekin. Suosin myös kirpputoreja, vaihtokauppaa ystävien kesken ja lainaamista.

Nettikaupat ovat helppoja, jos kyseessä on vaikka ruoka. Itse tilaan ruokaa noin joka toinen kuukausi kotiovelle toimitettuna. Palvelu on loistavaa, lihan alkuperän saa selvitettyä ja kuski kantaa painavan laatikon ovelle. Täydellistä!

Vaikeampia ovat sovitettavat tuotteet. Esimerkiksi takkia tai pelastusliiviä en ostanut sovittamatta. En myöskään ostanut automaattisesti halvinta mallia, vaan tutkin ominaisuuksia ja materiaaleja niin hyvin, kuin tietoa löysin. Erityisvarusteissa, kuten pelastusliiveissä kannattaa kuunnella myös myyjää. En tiennyt, että osa liiveistä on jopa vaarallisia koiralle, kun liivien kelluntapiste on väärä.

Taisto Terrieri rakastaa leluja! Varsinkin uusia leluja. Joten kierrätän leluja ystävien kesken. Toiselta koiralta tuoksuva lelu on paljon kiinnostavampi, kuin oma jo kertaalleen retuutettu. Samoin pidän aina osan leluista piilossa. Pestyt lelut odottavat vuoroaan kaapissa ja menevät koiralle aina uudesta. Lelujen vaihtopäivä on terrierin joulu.

2015-03-04 19.31.29
Älypelit eivät ole välttämättömiä, mutta helpottavat sadepäivien energianpurkua.

Ostamista voi myös välttää kekseliäisyydellä. Pahvilaatikolla voi kouluttaa ja virikkeistää, ihan tavalliset kodin tavarat muuttuvat pienellä vaivalla koiran puuhamaaksi. Lattialle asetettu peili ja sen päälle ripotellut namit saavat Taisto Terrierin kerta toisensa jälkeen hämmentymään uudesta leikkikaverista.

Me koirien omistajat olemme valtava joukko kuluttajia ja meidän ostovalinnoilla on merkitystä. Jos me kaikki jättäisimme fleecestä tehdyt lelut kauppaan niiden valmistus lopetettaisiin, tai jos vaatisimme, että lelut ja tarvikkeet ovat valmistettu tehtaissa, joissa työntekijöille maksetaan kunnon palkka. Tai koirien herkkuluut ja namit olisivat oikeasti turvallisia ja ravitsevia. Tai suosisimme kotimaisia valmistajia aina, kun mahdollista.

Lisää koirien ympärillä pyörivästä rahasta tässä ansiokkaassa kirjassa

 

 

Namaste Aurinko ja luokse tuleminen!

Vihdoin ihana Aurinkoinen sunnuntai !

tämä outo valoilmiö tapahtui siis viime sunnuntaina 7-1-2018

aurinkoa tammikuussa
Ihana Itämeri ja Aurinko armas

Mini-mäyräkoira autoon ja ulos! Ajettiin rannalle. Aurinko muuttaa hetkessä kaiken: energian, maiseman, värit, Itämeren, luonnon, tuoksut…. meidän molempien aistit kiittävät. Namaste!

Mini näytti nauttivan, olihan melkein, korostan siis melkein 🙂 kesäinen meininki. Lämpötila oli väärä…..Hiekkaranta, meri liplatti kivasti, aurinko paistoi siniseltä taivaalta.

Rantakivillä
Etsi Mini kuvasta

Eihän me nyt ilman namien piilotusta ja maksapasteijaa tehty tätäkään ulkoilua 🙂
Miten oiva kivikasa tähän touhuun ! Tämä sattui olemaan juuri sopivan korkuinen, tuosta päältä joutui ihan tosissaan venyttämään takasääriä ja vatsaa.
Hirmuisesti kun varvisteli niin ei jäänyt herkut saamatta.

 

Herkkua kviikassassa 2
Maksapasteijaa, nam!

Huomasin että ranta on hiljentynyt,  joten ajattelin kokeilla pitkästä aikaa luokse tulemista…kuinka hyvin se on muistissa? nyt kun oli kerrankin tilaa ja valoisaa.

Ei me kaikessa olla täydellisiä, ei todellakaan, mutta tämä asia me osataan. Olen onnistunut (ainakin omasta mielestä, sehän on pääasia) tässä hyvin.

Kohta kolme vuotta olen tehnyt samaa rutiinia, siis ihan pennusta asti. Käytän huomiomerkkiä kahteen asiaan, tai oikeastaan se tarkoittaa Minille kahta asiaa. Merkki on nivoutunut samaksi. Saan merkillä sen huomion esim. suuntaa vaihtaessa. Mini on myös oppinut että mamman luokse kannattaa mennä, palkintona tulee herkkua! Olen siis sen arvoinen että kannattaa tulla.

Jollain toisella koiralla palkka voi ollae esim. ihana lelu.

Tee itsestäsi kannattava/palkitseva koiralle.

Luoksetulo on hyödyllinen ennen kaikkea ennakoinnissa. Silloin se vielä toimii takuuvarmasti. En osaa sanoa paniikkitilanteista, onneksi, sillä meillä ei ole niitä ollut. Mutta saattaa siinäkin tilanteessa olla tuttu signaali koiralle ja toiminta lähteä selkärangasta.  Teen merkin suulla (sama kuin hevosen kannustus), näin ääni on neutraali, siihen ei tule mitään tunnetiloja mukaan. Tunnetilasi vaikuttaa koiran luoksetuloon. Esim. joudut huutamaan hädissäsi tai tai olet kiihdyksissä, tunteet välittyy äänensävyyn heti.

Ketju on tämä:

merkki – kehu (heti kun tulee sinua kohti) – palkkio – kiitos (meillä herkku loppuu)  – mennään (tietää että matka jatkuu, usein edelleen vapaana)  – merkki – kehu – palkkio jne

Toimii metsässä ja vaikka koira olisi vähän kauempanakin. Kyllä ne kuulee.

Palkkiota voi vähentää ja on tarkoituskin kun homma alkaa toimia. Joka kerralla ei tarvitse saada herkkua. Tuosta tulee automaatio kun toistaa tarpeeksi.

tässä video:

Otetiin me ihan vaan chillatenkin, puiston penkillä.

puistonpenkillä
No en mä nyt oikeen haluaisi poseerata…:-)

Kesää odotellessa. Paistoi se aurinko useampana päivänä!

Namaste 🙂

 

 

 

 

The Science Dog

By Linda P. Case

eläinlääkintää ja elämänlaatua

Eläinlääkärin mietteitä eläimistä ja niiden elämästä

Eläinkoulutus

Koulutus, virikkeet, hyvinvointi, käyttäytyminen

Häntä heilumaan

Koirista, käyttäytymisestä, koulutuksesta, hyvinvoinnista.

Pikku Kekkosen tarinoita

Aussiherrat Kekkonen ja Väinämöinen arjen aarreaittaa penkomassa