Kehu kouluttajaa!

Välillä koiramaailma ahdistaa, tekee mieli sulkea silmänsä lukiessa somen koulutuskeskusteluja, treenivinkkejä ja koirien myyntipalstoja. Sitten sitä sisuuntuu, koirien vuoksi, haluaa tehdä edes jotain koirien hyvinvoinnin puolesta. Haluaa, että edes yhden koiran elämä muuttuu paremmaksi.

Minulla ja ystävälläni Reetalla on tapana vinkata toisillemme positiivisia kirjoja, lehtijuttuja tai tapahtumia, jotka liittyvät koiriin, eläimiin ylipäätään tai luontoon. Keskitymme mieluummin hyvään, kuin vatvomme negatiivisia ilmiöitä. Ja tästä syntyi  #KehuKouluttajaa.

Varsinkin ensimmäisen koiran omistajalle saattaa tulla yllätyksenä, että koirien ja samalla kaikkien eläinten koulutus on varsinainen villi länsi. Kuka tahansa voi kertoa olevansa kouluttaja, vieläpä mieltää itsensä väkivallattomaksi ja samalla kouluttaa pelolla ja kivulla.

Koiranomistaja saattaa vilpittömästi uskoa epäpätevää kouluttajaa ja näin aiheuttaa ristiriitoja itsensä ja koiran välille. Pahimmillaan epäpätevä kouluttaja saattaa tuomita koiran kelvottomaksi ja vaatia koiran lopettamista. Vain, koska kyseinen kouluttaja ei osaa, ymmärrä ja hahmota koirien maailmaa.

Samalla ymmärryksemme koirista lisääntyy joka päivä. Uusia tutkimuksia julkaistaan hurjaa tahtia ja syntyy uusia tapoja kouluttaa koiraa, kuten esimerkiksi Do as I do, jossa koira oppii matkimalla ihmistä. Kouluttajana pärjää vain aikaansa seuraava, valveutunut ammattilainen.

Vinkataan siis hyvät kouluttajat kaikille koiranomistajille tietoon! Jaa tämän tekstin alle tai someen #kehukouluttaja- tunnuksella kouluttaja tai koirakoulu, johon olet ollut erityisen tyytyväinen. Tehdään yhdessä koirien elämästä entistä koiramaisempaa.

Kopio_ #Kehukouluttaja (1)

 

 

P.S. Taisto Terrierin kirsu mielii jo kesätuulien haisteluun. Blogi lomailee elokuun alkuun asti. Satunnaisia kuulumisia ja vinkkejä päivitän pitkin kesää Koiran Luonnon faceen ja instaan.

IHANIA KESÄSEIKKAILUJA!

20190608_122813

Kesäiset helpot virikkeet

Kesällä ei ole mitään parempaa, kuin seikkailla yhdessä koiran kera vailla suurempia suunnitelmia.

Kukkien, marjojen ja villiyrttien keruu

Kisataanko teillä siitä kuka löytää mehukkaimmat mustikat? Oletko poiminut kukkia koirasi kera niityltä? Meillä jokainen poimimani kukka nuuhkitaan tarkkaan, toisinaan jopa hieman maistellaan. Metsämansikat saan minä syödä, mustikat jaamme (melkein) tasan.

Kuoppien kaivuu

Hyvään koiran elämään kuuluu myös annos mutaa ja kuraa. Vie koira paikkoihin, joissa kuoppien kaivuu on sallittua ja kannusta koiraasi kaivamaan ja mönkimään. Voit myös piilottaa koiran leluja tai ruokaa maahan ja pyytää koiraa etsimään ne kaivamalla. Taisto Terrieri on erikoistunut uusien istutuskuoppien kaivuuseen puutarhassa. Osoitan koiralle kohdan, johon kuoppaa tarvitaan ja odottelen rauhassa sen valmistumista.

Tasapainottelu ja hyppiminen

Pidä huoli koiran lihaskunnosta kannustamalla koiraa tasapainottelemaan kaatuneilla puunrungoilla ja hyppimään kivillä ja kannoilla. Ota aina huomioon koirasi koko ja kunto, pitäkää hauskaa turvallisesti.
20190607_161717

Vesileikit

Sup lautailu, uiminen ja veneily koiran ehdoilla. Sup laudalla molemmat pääsevät lähelle luontoa ja stressi laskee. Uiminen kohottaa myös koiran kuntoa ja on oivaa viilennyskeino kesän helteillä. Veneillessä taas tuuli tuo koiran nenään tuoksuja kaukaa ja läheltä. Nenätyö väsyttää koiraa jopa tehokkaammin, kuin liikunta.

Syöminen ulkona

Heittele koiran ruoka nurmikolle, rantaveteen tai metsän siimekseen ja anna koiran etsiä ruoka. Oiva keino väsyttää innokas ja puuhakas koira

20180526_094232

Yhteiset päiväunet rantakalliolla

Mikään ei ole parempaa kesällä, kuin päiväunet ulkona! Viltillä nurmella, riippukeinussa koivujen välissä tai paljaalla rantakalliolla on ihanaa nukahtaa kylki kyljessä ilman aikatauluja.

Punkkitarkastus

Tästäkin voi tehdä yhteisen kivan hetken. Illalla viimeksi ennen sisäänmenoa rapsuttele ja kehu koira samalla, kun etsit mahdolliset punkit.

20170617_204006

Yhdessä ihmettely

Meidän suosikki! Valitse sopiva paikka, esimerkiksi puiston kulma, rantakivi, laituri, niityn laita. Istu mukavasti aloillesi ja koira asettuu viereesi. Kuunnelkaa, haistelkaa, nähkää ja kokekaa kesä yhdessä. Me istuimme viime viikonloppuna iltayöllä järven rannassa ja kohtasimme hirven. Aluksi kaikkia kolmea jännitti, mutta lopulta hirvi uskaltautui juomaan, terrieri rentoutui syliin ja minä ihmettelin hirven valtavaa kokoa.

Nautitaan kesästä ja yhdessäolosta rennosti!

 

Koiran koulutus viihteenä

Erehdyin eräänä iltana katsomaan Ylen dokumenttisarjaa Huonosti käyttäytyvät koirat. Jo nimi oli huono enne, koiria turhaan leimaava, eikä sarja ole yhtään sen parempi.

Lähtökohtana brittisarjoilla on loistavan mykistävä  luonto, johon koirat istuvat sulavasti. Kauniit nummimaisemat, vanhoja taloja ja tunnelmallista kaupunkimaisemaa. Itse kouluttaja henkii reilua ja rehtiä James Herriot henkeä perinteisessä liivissä ja silkkihuivissa. Ongelmakoirista saa myös näyttävää kuvamateriaalia ja draaman kaaren.

Kouluttaja sivuaa asiantuntijan ottein asiakaskoiran rotua, rodun käyttötarkoitusta kuitenkaan huomioimatta tätä koulutuksessa. Sen sijaan kouluttaja kauhistelee mahdollisia uhkia, jos koiran käytökseen ei puututa. Koiran omistajien tunteet ja väsymys saavat myös runsaasti huomioita, tämähän on hyvää viihdettä! Itse koulutus on usein, ongelmasta riippumatta, hihnasta nyppimistä, kieltämistä ja kehua. Koiran kehuminen oikeasta käytöksestä on ainut hyvä osa tämän kouluttajan koulutusta!

Itse koulutusta ei ohjelmassa juuri näytetä, mystisesti koiran käytös muuttuu nopeasti ja huomion saa jälleen onnesta kyynelehtivä ihminen, joka kertoo elämänlaadun parantuneen. Itse olen vakuuttunut, koirien elekieltä lukiessa, että kameroiden ulottumattomissa koulutuskeinot saattavat olla hyvinkin rajuja, niitä ei vain näytetä meille. Aivan kuten surullisissa Cesar Millanin ohjelmissa.

Jos koiralla on ongelmallista käytöstä ensin pitäisi tutkia koiran terveys, koska usein kipu saa koiran käyttäytymisen muuttumaan. Seuraavaksi tulisi käydä läpi koiran arki, se saako koira tarpeeksi puuhaa, virikettä, lepoa ja sosiaalisia kontakteja. Omistajan olisi hyvä ymmärtää minkälaiset ovat juuri hänen koiransa tarpeet, eikä olisi pahitteeksi lukea muutama hyvä koirakirja ja käydä koiran kera osaavan kouluttajan pentukurssilla. Jos arki koiran kanssa on edelleen haastavaa on suositeltavaa varata aika koulutetulta, asiantuntevalta eläintenkouluttajalta.

Koiraa EI saa nyppiä hihnasta, pelotella tai muuten käyttää henkistä tai fyysistä väkivaltaa.

Kun koiralle opetetaan uusia käyttäytymismalleja se vaatii usein runsaasti toistoja ja mukana saattaa olla takapakkia, saman käytöksen opettamista eri ympäristöissä ja tilanteissa. Tämä ei taivu helposti pureskeltavaksi viihteeksi televisioon ilman hyvää ohjausta, taitavaa kamerankäyttöä ja osaamista.

Hyvä kouluttaja taas ottaa huomioon itse koiran, on kiinnostunut juuri tästä eläimestä enemmän, kuin omistajan kyynelistä. Hyvä kouluttaja myös kertoo mihin koulutus perustuu, miksi jotain tehdään ja miten se vaikuttaa koiran käytökseen. Nopeita poppakonsteja ei ole.

Netistä löytyy vetoomuksia juuri tämän ohjelman opettamisen puolesta. Olisin niin toivonut, että Ylellä olisi perehdytty ohjelmaan hieman tarkemmin ennen sarjan ostoa tänne meille nähtäväksi.

Jos kaipaat hyvää, informatiivista ja oikeasti eläimen hyvinvointia lisäävää katsottavaa niin tämä sarja on hyvä,  Youtubesta löytyy muutama jakso.

 

Onko kesäloma koiralle stressiä vai iloa?

Kuvittele olevasi koira, joka on tottunut elämään isommassa perheessä ja kaikki ihmiset lapsesta aikuiseen lähtevät aamulla kiireellä ulos talosta. Talo hiljenee ja koira käy tyytyväisenä huokaisten jatkamaan unia. Yhtenä aamuna rytmi muuttuu. Talo ei tyhjenekään aamulla, vaan lapset lisääntyvät. Ihmisaikuiset lähtevät edelleen pois, mutta sen jälkeen talon valtaavat lapset ja lasten äänet. Koira ei pysty entiseen tapaan nukkumaan, vaan huolestuneena kuuntelee ja seuraa lapsien puuhia kerryttäen univelkaa.

Tai koiran oma ihminen jää yhtenä kauniina aamuna kotiin, alkaa kaivaa kaapeista ja kellareista oudolta tuoksuvia laukkuja, pakkaa ne ja koiran autoon. Ajetaan koiralle jo tutulle mökille, missä tuoksut ja vapaus valtaa koiran mielen. Koira nauttii olostaan ja samalla rytmi muuttuu. Ihmiset valvovat yöt, mökillä käy tuttuja ja tuntemattomia vieraita, ihmiset puuhaavat ja koira osallistuu niin innokkaana, ettei malta nukkua.

IMG_5421
Koiran luonteella on väliä. Osa seuraa taustalla, osa on aina puuhassa.

Koirat lukevat meitä kuin avointa kirjaa ja tietävät jo pienistä eleistä ja vinkeistä mitä seuraavaksi tapahtuu. Aamulla herätyskellon ääni tarkoittaa tuttuja aamurutiineja, illalla tutun TV-sarjan tunnusmusiikki tietää iltaruokaa, avainten kilinä ulkoilua. Viestimme koko ajan koiralle pienillä ilmeillä ja eleillä mitä seuraavaksi aiomme ja mitä tapahtuu. Lomalla kuitenkin käytöksemme, rytmimme ja koko asuinympäristö saattaa muuttua kertaheitolla. Koira yrittää ennakoida ja lukea meitä, se väsyttää, rytmin muutos väsyttää ja kaikki uusi on ehkä koirasta vielä niin huikean hienoa, ettei koira millään malta enää levätä.

20170720_112651

Me kaikki saamme parhaan kesän ikinä, kunhan pidämme huolta, että koiralla on tilaisuuksia, paikka ja aikaa levätä. Samalla saatamme ehkäistä koiraa syksyllä vaanivan eroahdistuksen. Yhtä suuri yllätys, kuin kesän tiivis yhdessäolo, saattaa olla se, että yhtenä aamuna kaikki koiran ilo on ohi ja ihmiset katoavat taas päiväksi pois kotoa.

Itse löysin Bullet Journal kalenterin viime talvena. Aluksi opettelin käyttämään tekniikkaa oman arjen hallintaan, mutta aika pian ymmärsin sen helpottavan myös koiran elämän seurannassa. Nykyään minulla on joka kuukausi oma aukeama Taisto Terrierin elämän hallintaan. Oma kalenterini on hyvin yksinkertainen, käyn illalla viimeksi läpi päivän kulun, merkitsen rasteilla valmiiksi tekemiin taulukkoihin seuraamani asiat ja käyn läpi seuraavan päivän tapahtumat.

Vuodenajasta riippuen kirjaan ylös erilaisia tapahtumia, esimerkiksi nyt kesäkuussa merkitsen ylös pidemmät retket, uintikerrat, punkit, terrierin levon määrän ja mielialan.  Varmistan rastittamalla isommat seikkailut kalenteriin, etten vahingossa seikkaile koiran kera liikaa, että retkien välissä on varmasti riittävä määrä lepoa. Koiran mielialan ylös merkitseminen on osoittautunut meillä oivaksi keinoksi. Jos terrieri on monta päivää peräkkäin väsynyt on syytä pohtia rutiineja, äreys puolestaan on merkki joko hieronnan tarpeesta tai orastavista vatsavaivoista. Kirjaamalla löytyneet punkit varmistan, että käytän tarpeeksi tehokasta öttiäistorjuntaa. Helppoa, nopeaa ja tehokasta.

Koiran omistajana sinun ei ole pakko opetella kesälomaan mennessä uutta kalenteritekniikkaa, mutta omaa koiraa ja koiran hyvinvointia kannattaa seurata myös lomalla. 

Hyvää kesää kaikille koulunsa päättäville ja  lomansa aloittaville!

IMG_5653
Taisto Terrierin rentous. Edes tiellä ohi kulkeva koira ei huoleta.

 

 

Helppoa virikkeistystä tuoksuilla

Sain hetki sitten hienon muistutuksen siitä, miten helppoa koiran virikkeistys voi olla. Meillä on ystävä, joka muuttaa aina kesäkaudeksi merille. Hän lähettää kuulumisia postikorttien muodossa ja nyt kun kortteja on alkanut jälleen tippua postiluukusta Taisto Terrieri tunnistaa ystävän tuoksun jo ennen, kuin ehdin poimia kortin.

Tuoksuilla virikkeistys on helppoa, edullista ja koiralle mieluista. Olen jo aiemmin kirjoittanut luonnosta sisään kannettavista tuoksuista, mutta myös muita tuoksuja kannattaa hyödyntää. Huomioi aina, että koira ei syö mitään kiellettyä tai vaarallista ja seuraa koiran puuhaa esineiden parissa.

Kauppakassit

Kun tulen kotiin kaupasta annan Taisto Terrierin ensin nuuhkia kauppakassin läpi keittiön lattialla. Yleensä vielä nostan pakkaukset lattialle, jotta koiran on helpompi tuoksuttaa ja nuuhkia tuotteet läpi. Välillä jokin pahvipakkaus kiinnostaa erityisesti koiraa ja jos pahvilaatikko on heti tyhjennettävissä annan tyhjän pakkauksen koiran leikkeihin. Terrierin mieleen ovat myös multaiset vihannekset, joten saatan jättää näitä muutaman lattialle koiran nuuhkittavaksi.

Jos koira on erityisen innokas ja menee ”tolaltaan” tullessasi kotiin saattaa tuoksujen tarjoaminen rauhoittaa koiraa ja siirtää huomioita ihmisestä mielekkääseen ja rauhoittavaan tuoksutteluun.

Kirjat

Me luemme tarinoita kirjoista, mutta koirat tietävät myös minkälaisissa käsissä kirja oli ennen meidän kotia. Kun haen kirjoja kirjastosta, lainaan ystäviltä tai ostan divarista annan pinon myös koiran nuuhkittavaksi. Välillä kirja ei kiinnosta yhtään, varsinkaan uudet kirjat eivät terrieriä houkuttele, mutta jos kirja on ystävältä tai kovin luettu nuuhkittavaa riittää.

20180812_142027
Paras tuoksu on koirakirjoissa, tietysti.

Postipaketit

Paketti, joka on matkannut maailmalla on täynnä jänniä tuoksuja! Meillä Taisto Terrieri saa ensin nuuhkia paketin ulkopuolelta, sitten paketti avataan yhdessä, tutkitaan sisältä ja lopulta koira saa tyhjän pakkauksen leikkeihinsä.

Kirppistuotteet

Mikä tuoksujen taivas koiralle! Usein otan Taisto Terrierin myös mukaan meidän ihanalle lähikirppikselle, (josta koira saa myös tiskin takaa herkkuja, takuuvarma keino saada kaikki lähiseudun koirakot asiakkaaksi) mutta kotiin kannetut ostokset ovat myös oivaa nenätyötä. Uusi kesämekko olohuoneen lattialle ja koira nuuhkii pitkään mekon laskoksia ja ryppyjä. Toisinaan nappaan kirppiksen ilmaislaatikosta t-paidan tai muovimukin vain koiran iloksi, kotona nuuskuteltu tavara palautuu laatikkoon seuraavalla kirppiskerralla.

Ulkovaatteet ja käsilaukku

Välillä ulkotakki ja käsilaukku riittävät virikkeeksi. Kun olemme päivän töissä ja omissa menoissa keräämme tuoksuja vaatteisiin ja laukkuihin. Varsinkin, jos kotimatkalla on tervehtinyt muita koiria tai naapurin kissaa koiralle mielekkäitä tuoksuja on kertynyt vaatteisiin. Ulkotakki olohuoneen lattialle ja saan pienen oman hetken, ennen kuin lähdemme terrierin kanssa ulkoilemaan.

Leluvaihtarit

Vaihda koiran leluja työkaverin tai tutun kanssa. Lelu, joka tuoksuu toiselle koiralle on Taisto Terrierin mielestä ehdottomasti paras lelu. Jos lelu taas tuoksuu kissalle lelu on sekä kiinnostava, että jännä. Leluvaihtarit ovat oiva tapa tutustuttaa vieraat koirat toisiinsa pikkuhiljaa, mutta leluja voi myös vaihtaa ilman, että koirat koskaan tapaavat.

20170318_205035
Se riemu, kun päivän yksinolo palkitaan ihanalla, tuoksuvalla pahvilaatikolla.

Välillä unohtaa miten helppoa tuoksuilla virikkeistys on. Koiralla saattaa mennä kokonainen sateinen ilta sisällä tuoksutellessa erilaisia esineitä, jotka meistä ihmisistä eivät tuoksu miltään erityiseltä. Ja nenätyö väsyttää koiraa todella paljon, välillä tätäkin kannattaa hyödyntää, kun ihmisarki on erityisen kiireistä. Oman koiran nenätyötä seuraamalla oppii myös tuntemaan koiraansa paremmin. Jotkut esineet ovat koiralle enemmän mieleen, jokin tuoksu saa koiran lähes huumaantumaan ja jokin toinen tuhahtelemaan epäluuloisesti.

 

Villiyrtit koriin ulkoilun lomassa

Koiran kanssa kävelyllä ehtii aistia kevään vihreyden, linnun laulun ja auringon. Ottamalla mukaan korin ja pari paperipussia saa samalla reissulla kerättyä seuraavan päivän vihersalaatin ja bonuksena tehtyä kyykkytreenin. Aiempi kirjoitus villiyrteistä täällä. Linkissä tarkemmin kerättävistä kasveista ja niiden käsittelystä.

 • Poimi vain kasveja, joita tunnet. Vielä saatat ehtiä osallistumaan villiyrttikurssille, joita järjestetään useamman tahon toimesta pitkin maata.
 • Vältä vilkkaan tien varrelta poimimista, samoin jätä väliin koirien pissapolut
 • Kerää sieltä täältä, jotta kasvusto ei kärsi
 • Noudata jokamiehenoikeuksia, esim. kuusenkerkkiin tai puiden lehtiin tarvitset maanomistajan luvan

20190516_163311

Koira kannattaa tutustuttaa uuteen harrastukseen leikin ja puuhan varjolla. Kun lähdette keruuretkelle ota koiralle pidempi liina tai hihna, jotta koiralla on mahdollisuus oma-aloitteisesti tutkia ympäristöä ja tuoksuja sinun kerätessä yrttejä. Jos koira on levoton, eikä malta pysähtyä pidä aluksi keruuhetket lyhyinä ja näin koiralle  mielekkäinä. Voit heitellä koiran nameja heinikkoon ja antaa koiralle näin nenäpuuhaa ja palkitsevaa tekemistä. Tai ottaa koiralle mukaan lelun ja leikittää koiraa samalla sillä, kun itse etsit täydellisiä vuohenputkia. Meillä Taisto Terrieri piilottaa omaa leluaan, jota sitten yhdessä etsitään ja toisinaan koira saa palkaksi uintikerran, kun on ensin malttanut odottaa kasvien keruun ajan. 

20190501_144013.jpg

Keruuhetki päättyy meillä aina yhteiseen meditaatiohetkeen kalliolla tai nurmelle. Tutkin Taisto Terrierin turkin punkkien varalta, hieron kevyesti TTouch-tyyliin ja kuuntelemme yhdessä lintujen laulua. Ihanan rentoa ja hartioita laskevaa!

Ja kannattaa muistaa, että villiyrttejä voi myös tarjota koiralle pienen pienin annoksin. Itse olen osallistunut muutama vuosi sitten koirien villiyrttiluennolle, jonka järjesti Malin Ekblom.

20190516_174628

 

 

Oletko tietämättäsi julma koiranomistaja?

Olen tällä viikolla seurannut ystäväni seikkailua erään Facebook ryhmän ylläpitäjänä, ryhmässä on kiehunut ja kuohunut eläinten kohtelun ja koulutuksen tiimoilta. Jäsenet eivät suvaitse eläimeen kohdistuvaa väkivaltaa, mutta samalla moni vaatii eläimeltä ehdotonta kuuliaisuutta, sen ymmärtämistä, että ihminen on johtaja ja eläimen kaikenlaisten luulojen ja kapinoinnin pois kitkemistä. Jos tämän kouluttamiseen vaaditaan erilaisia pakotteita, kipua aiheuttavia apuvälineitä tai pelottavia keinoja se ei ole näiden samojen jäsenten mielestä väkivaltaa, vaan hyväksytty tapa kouluttaa.

Vastaavaan törmää päivittäin koiramaailmassa. Me kaikki paheksumme liian rajua metsästyskoirien koulutusvideota, piikki-ja sähköpantoja, mutta silti koiria nypitään hihnasta, viritellään mitä omituisempia hihnaratkaisuja vetämisen estämiseksi tai käytetään sitruunapantoja tai suihkutellaan vesipullolla kouluttamisen nimissä.

Ymmärrän täysin tavallisen kotikoiran omistajan olevan hämmentynyt kaikenlaisten koulutusohjeiden viidakossa, varsinkin, jos oman koiran käytös stressaa ja ahdistaa. Jos esimerkiksi oma koira haukkuu yksin kotona ja on itse todella väsynyt ongelmaan on helppo ostaa se kaikkien nopein ratkaisu tilanteeseen. Ja jos vielä myyjä ja ehkä jopa kouluttaja tai ainakin some suosittelee sitruunapantaa niin ei välttämättä tule mieleen kyseenalaistaa  tuotetta ja sen vaikutusta koiraan. Tai jos ammatikseen kouluttava hyvin vakuuttavasti kertoo laumanjohtajuudesta niin saattaa olla hyvin vaikeaa kyseenalaistaa kouluttajaa, varsinkin, jos on tuore koiranomistaja.

Koiran, ja eläinten ylipäätään, koulutus on ottanut hurjan isoja harppauksia ihan viime vuosina. Meidän isovanhempien aikana koira oli pihalla ketjussa, koiraa käytettiin ehkä metsällä, se ilmoitti vieraista ja asui kopissa. Sitten koira muutti mukaan kaupunkiin ja pääsi sisälle ja koiran koulutus perustui hetken selättämiseen ja kuritukseen.

2000-luvulle tultaessa ymmärrys koirasta lisääntyi ja koiria alettiin tutkia enemmän. Nyt tuntuu, että uusia mielenkiintoisia tutkimuksia koiran tavasta ymmärtää maailmaa julkaistaan viikoittain.  Ja samalla tapa kouluttaa koiria muuttuu koko ajan. Kuka olisi vielä hetki sitten osannut aavistaa, että koirat oppivat katsomalla ja matkimalla ihmistä? Do as I do-kurssit ovat juuri nyt super suosittuja.  Jännittävää nähdä minkälaista koirien koulutus on viiden tai kymmenen vuoden kuluttua!

Minusta meistä jokaisen, joka omistaa koiria tai muita eläimiä, tulisi pohtia minkälainen kouluttaja itse on. Vaikka koira olisi aivan tavallinen kotikoira on sillekin opetettava miten ihmisten maailmassa pärjää.

Jos on omistanut koiria parikymmentä vuotta on todennäköisesti kouluttanut koiraa jossakin vaiheessa keinoilla, joita ei enää hyväksytä. Osa meistä kouluttaa edelleen koiriaan liian rajusti, osa tarkoituksella ja osa ymmärtämättään. Osa jopa kouluttaa ammatikseen ja käyttää väkivaltaisia menetelmiä samalla, kun silmät kirkkaana kertoo koulutuksen perustuvan koiran luontaiseen käytökseen ja olevan väkivallatonta.

Jos menneisyydessä on kohdellut koiraa kaltoin asia kannattaa käsitellä omassa mielessään ja antaa itselle anteeksi. Ajat ja tavat ovat muuttuneet, ymmärrys on lisääntynyt ja tehdä nyt toisin. Vanhaan ei kannata jäädä kiinni.

Jos olet uusi koiranomistaja ota selvää erilaisista tavoista kouluttaa, mieti miksi jotakin tehdään, miten se vaikuttaa koiraan ja mikä saa koiran muuttamaan käytöstä. Kysy ja kyseenalaista.

Kiinnitetään kaikki huomiota omaan tapaan kouluttaa, ollaan koiralle reiluja, ei aiheuteta stressiä, kipua tai pelkoa, mahdollistetaan koiralle hyvä, turvallinen ja onnellinen elämä.

 

 

 

 

 

DIY Huopapallo

Huopapallo on helppo tehdä. Poimuihin voi kätkeä koiran namit, pallo on pehmeä, kevyt, helppo ravistaa ja kantaa.

Tarvikkeet:

 • Paksua villahuopaa (ei fleeceä). Huovan tulee olla sen verran paksua, että pallo pysyy ryhdissä.
 • vahvaa ompelulankaa, esimerkiksi tikkaus-tai virkkauslankaa
 • silmäneula
 • sakset
 • kynä ja muotti, esimerkiksi sopivan kokoinen lautanen tai kulho

IMG_5720

Piirrä huovalle muotin avulla 8 ympyrää. Taisto Terrierin pallossa ympyrän halkaisija on noin 17cm. Leikkaa ympyrät.

IMG_5729

Taittele jokainen pala yksitellen ensin puoliympyräksi  ja sitten vielä puoliksi. Ompele jokainen pala erikseen kulmasta parilla tiiviillä pistolla, jotka menevät kaikkien neljän huopakerroksen läpi. Näin pallo on helpompi koota ja poimut pysyvät muodossa rajussakin leikissä.
IMG_5730

Ompele seuraavaksi 2 taiteltua palaa rinnakkain yhteen, sitten seuraavat 2 samalla tavalla ja nämä 4 palaa taas yhteen ympyräksi. Ompele kaksi samanlaista neljän palan ryhmää ja nämä kaksi ympyrää kiinni toisiinsa keskeltä.  Mitä enemmän epäilet koirasi retuuttavan lelua sitä vahvemmaksi tee ompeleet. Päättele langat solmien ja leikkaa langan päät pois. Muotoile pallo.

IMG_5731

Täytä poimut koiran nameilla ja anna pallo leikkiin. Kuten aina, seuraa koiran leikkiä ja lelun kuntoa. Huovasta riippuen lelu on konepestävä.

IMG_5740

 

Oletko läsnä koirallesi?

Sain itseni jokin aika sitten kiinni tiuskimisesta. Olin mielestäni kiireinen ja jokin kotityö oli tärkeämpi, kuin leikkiin kutsuva Taisto Terrieri. Kuva alakuloisesta koirasta, joka kävelee pois häntäänsä riiputtaen jäi sentään vaivaamaan ja omatunto kolkutti.  Päätin pitää päiväkirjaa hetkistä, kun olen läsnä koirani seurassa.

Aluksi. Aina ei tarvitse ehtiä, eikä koiran jokaiseen leikkikutsuun ole pakko vastata. Välillä arki vie mennessään ja on muutakin elämää, kuin koira, se on ymmärrettävää, mutta oletko koskaan miettinyt miten usein olet läsnä koirallesi?

Meillä ulkoilut ovat pääsääntöisesti terrierin omaa aikaa. Taisto Terrieri saa nuuskuttaa ja tutkia mitä haluaa ja minä kuljen mukana. Viikonloppuisin, kun on enemmän aikaa saatamme leikkiä kentällä tai kannustan terrieriä parkour-temppuihin, näissä hetkissä puuhaamme iloisesti yhdessä.

Kotona annan koiralle usein omaa puuhaa, virikkeistän koiran touhuamaan itsenäisesti, jotta minä saan tehtyä omat askareeni. Päivittäisen rapsuttelun hoidan sohvalla samalla, kun luen kirjaa, puhun puhelimessa tai selaan toisella kädellä somea. Toki myös leikimme, kun minulla on aikaa.

Parin viikon merkinnät kalenterissa olivat melko ankeaa luettavaa, en todellakaan ollut läsnä koiralleni niin paljon, kuin olin luullut. En esimerkiksi ollut kertaakaan rapsutellut koiraa tekemättä samalla jotakin muuta. Leikkihetkiä sentään oli kertynyt joka päivälle, mutta suurimman osan vuorokaudesta vietimme samassa tilassa omissa touhuissa.

Päätin vähentää virikkeistystä ja lisätä tilalle yhteistä leikkiaikaa. Leikin ei tarvitse olla kestoltaan ja menoltaan hurjaa, meillä on useampi lyhyt leikkihetki pitkin iltaa ja välissä terrieri puuhaa omiaan tai lepäilee. Kun könysimme sohvalle jätin kirjat ja lehdet lukematta ja keskityin vain koiraan.

Tutkimuksissa on todettu koiran ja ihmisen vuorovaikutuksessa oksitosiini hormonien lisääntyvän molemmilla. Sekä koira, että ihminen siis nauttivat toistensa läsnäolosta ja molemmat voivat paremmin, kunhan molemmat ovat läsnä.

Jännittävänä yksityiskohtana tutkijat toteavat, että ihmisten välisessä parisuhteessa rakkaus saattaa ajan myötä hiipua tai arkistua, jolloin rakkaushormonin määrä pienenee, kun taas  koiran kohdalla oksitosiinitaso pysyy korkeana läpi elämän.

Todennäköistä on myös, että koira, joka saa huomiota ja yhteistä puuhaa stressaa vähemmän, on rauhallisempi, kasvattaa itsevarmuutta ja on sosiaalisempi, kuin yksinään puuhaava kaverinsa.

Ja nyt ehkä mietit vaikuttiko läsnäolon lisääminen meidän arkeen mullistavasti? Kyllä. Meidän kotona on ehkä aiempaa hiukan sotkuisempaa, pyykit viikkaamattomina pidempään ja kirjojen lukeminen hidastunut, mutta meillä on myös paljon hauskempaa! Keksimme uusia leikkejä, nauran enemmän, terrieri on leikkisämpi ja samalla huokaisee useammin onnesta sohvalla silmiin katsoen.

Ja läsnäoloharjoitukset kannattaa ulottaa myös läheisiin ihmisiin! Kun kysyt miten menee katso silmiin, kuuntele vastaus ja keskity. Ole läsnä joka hetkessä ja nauti rakkaiden läsnäolosta!

DIY pussukka kakkapusseille

Koiranomistajan painajainen on, kun tajuaa lenkillä, ettei taskun pohjalta löydy yhtäkään kakkapussia. Koiran painajainen saattaa olla hihnaan sidotut tuulessa selän takana rapisevat ja liehuvat kakkapussit. Ratkaisu molempiin ongelmiin on pieni, omaan tyyliin sopiva kierrätyskankaasta ommeltu pussukka. Täytä pussukka kakkapusseilla, kiinnitä koiran hihnaan ja lasket molempien stressikertoimia.

 

Tarvikkeet

 • pala joustamatonta (kierrätys)kangasta. esim. puuvillaa tai ulkoilukangasta
 • 10cm pitkä vetoketju
 • noin 6cm pitkä nauha tai nyöri
 • ompelulankaa
 • ompelukone
 • sakset ja pari nuppineulaa
 • silitysrauta
 • karabiini tai rengas, jolla kiinnität pussukan hihnaan
 • kynä

 

Leikkaa kankaasta noin 10cm x 20cm kokoinen pala. Huolittele reunat joko ompelukoneen siksakilla, saumurilla tai harkkosaksilla. Taita ja silitä palan lyhyiltä sivuilta nurjalle 0,5cm saumanvarat ja merkitse kynällä palaan pitkän sivun keskikohta.

img_5697.jpg

IMG_5698

Kiinnitä vetoketju nuppineuloilla palan lyhyisiin päätyihin. Jätä yläreunaan 0,5cm saumanvara ja vasta sen jälkeen alkaa vetoketjun hammastus. Jos vetoketju on liian pitkä sen voi lyhentää lopuksi.

IMG_5699

Ompele ompelukoneella vetoketju kiinni.

 

IMG_5701

Taita pussukka niin, että vetoketju kohdistuu keskimerkin kanssa päällekkäin. Ompele pussin pohja suoralla ompeleella kiinni 0,5cm saumanvarojen avulla.

IMG_5702

Avaa vetoketju ja käännä pussukka nurinpäin. Yläreuna muodostuu päinvastoin, kuin pohja. Aloita ompelu vetoketjun reunasta ja lopeta keskimerkkiin. Ennen ompelua aseta ripustusnauha nuppineulan avulla lenkiksi yläreunan puoliväliin. Ompele lenkin kohdalla muutaman kerran edestakaisin, jotta ripustuslenkki varmasti kestää.

IMG_5703

Siisti langanpätkät, käännä pussukka oikeinpäin, ripusta nauhalenkkiin metallirengas tai karabiini, täytä pussukka kakkapusseilla ja kiinnitä koiran hihnaan.

Pussukka on kankaista riippuen konepestävä, huomioi, että sateessa pussukka ja sisällä olevat muovipussit saattavat kastua.

IMG_5704