Läsnäoleminen, sinun ja koiran parhaaksi.

Aina ei tarvitse suorittaa saadakseen yhteyden koiraan.

Koira tarvitsee myös välillä rauhallisen ja turvallisen omistajansa läsnäoloa.

Koirasi toivoisi sinunkin välillä rauhoittuvan. Olethan hänelle rakkainta maailmassa!(tosin meillä ehkä sijoitun ruuan ja unen jälkeen listalle).  Stressaantuneena katoat kauemmaksi, signaalisi koiran suuntaan muuttuvat. Se ei ymmärrä enää äänensävyjäsi, kiristynyttä ilmettäsi, jäykkää kehon kieltä. Koira alkaa ehkä rauhoittelemaan sinua jolloin sekään ei voi levätä.

Kiirettä, stressiä, kauppoja, ruuhkaa, jonoja, lapsia, koulua, töitä ……muistipaikat alkaa olla täynnä, hartiat jännityy, hengitys on pinnallista, energiat vähissä, hermo kiristyy…..

Onneksi ihmisen ja koiran väliseen energia-suhteeseen voi vaikuttaa:

kun ihminen rentoutuu – koira rentoutuu – kun koira rentoutuu – ihminen rentoutuu.

Sama toimii ihmistenkin kesken. Kaiken touhuamisen ja velvollisuuksien vastapainoksi on tärkeää saada stressihormonit alas.

Anna olla, päästä välillä irti kaikesta ja keskity hetki itseesi. Kaikki on hyvin.

summer-2826300_1920Olette ansainneet tämän hetken ❤

Helppo rentoutusharjoitus:

 • Löydä oma mielipaikkasi. Sisällä tai ulkona. Kotona kuitenkin helpointa aloittaa jos koira ei ole tottunut tämäntyyppiseen olemiseen
 • Sammuta kaikki ylimääräiset laitteet ja äänet
 • Laita mukavat vaatteet niin ettei mikään hankaa tai kiristä.
 • Vähennä keinovaloja, korvaa kynttilöillä
 • Istu rennosti mutta ryhdikkäästi, sinulle mukavassa asennossa (tuolilla, lattialla, kivellä,kannolla,kalliolla, laiturilla)
 • Sulje silmät mahdollisuuksien mukaan ja hengitä muutama kerta oikein syvään.
 • Laske hartiat alas. Rentoudu.
 • Päästä hetkeksi irti ihan kaikesta menneestä ja tulevasta
 • älä vaadi itseltäsi mitään vaan suo tämä pieni hetki täysin itsellesi

Vie ajatukset omaan hengitykseesi, keskity siihen missä se tuntuu. Vatsassa, selässä, nikamissa, sieraimissa jne. ihan rauhassa. Jos ajatus harhailee palauta mieli hengityksen seuraamiseen. Jos sinulla on jännitystä tai kenties kipua jossain kohtaa kehoa, hengitä sille kohdalle. Rauhassa. Pulssi laskee, hyvä ja rauhallisempi energia leviää ymärillesi.

angry 4

Koirasi osaa tämän jo! Koirat elävät tätä hetkeä, ovat siis 100% läsnä.

Siinäpä opettelemista ihmisille.

Yhdessä meditointi tai ihan vain oleminen sisällä ja ulkona vahvistaa suhdetta. Koirasi luottaa sinuun entistä enemmän. Suhde paranee.

Rentous luo luottamusta ….huomaat että harjoituksen jälkeen koirakin on asettunut ehkä lähellesi makaamaan. Ihanaa, tuo ihminen on taas oma itsensä.

Ottakaa välillä pari pykälää renommin, Because You Worth It.

Kotijoogan jälkeen hän käpertyi siihen ❤ syke laskee.

Lotus

Temppukoulussa

Minä kaivoin sateisena iltana Taisto Terrierin temppukorin esiin ja koira meni sekaisin!

Koirani saa haistella tuoksuja ulkona, etsiä, repiä ja kaivaa ruokansa, mutta koko kesän temppukori on ollut sohvan alla. Temput ovat koulutusta, joka ei varsinaisesti helpota arkea, kuten vaikka hihnassa kulkemisen tai rauhoittumisen taito, mutta yhtä kaikki, Taisto Terrieri rakastaa temppujen opettelua ja oivaltamista.

Kun harjoittelemme uutta taitoa meillä molemmilla on hauskaa, koira yrittää keksiä ratkaisua ja saa yltäkyllin kehuja, kiitosta ja hiukan herkkujakin, nämä ovat tärkeitä yhdessäolon hetkiä meille molemmille.

Itse tempulla ei ole niin väliä, tosin tiedän jo, että eniten Taisto Terrieri nauttii, kun saa tökkiä tassulla tai kuonolla esineitä tai tehdä pieniä kehonhallintatemppuja. Hän ei pidä esineiden ottamisesta suuhun, eikä varsinkaan niiden kantamisesta, jos toimintaan ei liity vahvasti suolistus ja repiminen.

Esimerkkejä meidän harjoittelemista tempuista

 • nimetyn sormen tökkääminen
 • keilaus, koira juoksee huoneen toiseen päähän, kaataa keilat ja juoksee takaisin
 • värierottelu, koira tökkää kuonolla nimeämääni muovikantta
 • pikkuautojen ralli, koira siis tökkii pikkuautoa pitkin lattiaa kuonolla
 • respan kellon soitto
 • valon sytyttäminen
 • lelujen nimeäminen
 • skeittaus

Jos haluat kokeilla koirasi kanssa kohdetyöskentelyä sen peruskaava on aina sama. Kun koira oppii idean uuden kohteen oppimiseen menee yleensä vain hetki. On itseasiassa mahtavaa seurata koiraa, joka uuden esineen nähdessään lähtee heti tarjoamaan erilaisia tapoja koskettaa esinettä. 

Miten alkuun

tarvitset:

-iloisen, positiivisen energian teille molemmille

-esineen tai kohteen. Ole luova! Etsi kirpputoreilta lasten leluja, käytä arkisia esineitä temppuihin. Olen nähnyt koiran, joka kuullessaan ”MÖRKÖ TULEE” työnsi päänsä ruukkuun ”piiloon”.

-koiralle mieluisen palkan

Valitse esine, esimerkiksi respan kello ja päätä tavoite, esimerkiksi, että koira painaa tassulla kelloa. Aseta esine sinun ja koiran väliin, todennäköisesti koira uteliaana vilkaisee esinettä tai tulee jopa tutkimaan sitä. Palkkaa koira heti, kun hän kiinnostuu esineestä, alussa siis jo katseesta. Pikkuhiljaa pyydä koiralta lisää, eli katse ei riitä, vaan koira liikahtaa kohti esinettä, sen jälkeen tassu hipaisee kohdetta. Pikkuhiljaa koira oivaltaa idean ja lähtee tarjoamaan käytöstä. Jos se on, mitä haluat, palkitse koira, jos se on jotakin muuta, älä huomioi. Anna koiran itsensä oivaltaa haluamasi liike, mutta samalla pidä huolta, ettei koira turhaudu tai kyllästy. Kun koira on oivaltanut, että palkan saa respan kelloa painamalla voit nimetä tempun. Meillä tämän tempun nimi on BILEET! Kun kello on lattialla ja huikkaan sanan bileet Taisto Terrieri ryntää painamaan kelloa ja saa palkaksi vinkulelun.

Muista, että itse tempun oppiminen täydellisesti ei ole pääasia. Tärkeintä on, että teillä on hauskaa ja koira saa mieluista puuhaa. Pidä temppukoulussa runsaasti taukoja, palkkiot mieluisina ja valitse temput koirasi mukaan. Arka koira saattaa säikähtää kovia ääniä, pentu pureskella keilat tai koiravanhus olla jo hiukan kankea.

Kohdetyöskentelyä voi ehdottomasti harjoitella myös ’oikeassa’ koulutuksessa. Koiran voi totuttaa sen avulla esimerkiksi omaan paikkaan, hoitotoimenpiteisiin, hihnakävelyyn, ja moneen muuhun, mutta nyt on tarkoitus vain pitää hauskaa.

 

 

Koiran Luonto Parkour

 

Pureskelu, yksi koiran perustarpeista.

Koiran yksi perustarpeista on pureskelu. Joillain yksilöillä siihen on tarvetta enemmän toisilla taas vähemmän. Tarve kuitenkin on olemassa jokaisella koiralla ja se tarve tulee tyydyttää.

Jo pienillä koiranpennuilla on tarve pureskella ja käyttää hampaitaan. Pentu oppii voimakäyttöä omassa pentueessaan ja emoltaan. Pentukoirien puremisen tarve on hyvä ohjata virikkeistämisen avulla luvalliseen puremiseen. Pentujen kanssa ennakointi on tärkeää. Ohjaa luvalliseen virikkeistämiseen jo ennen kuin pentu ehtii nakertaa kiellettyä kohdetta. Älä huomioi ei toivottua hampaiden käyttöä, ohjaa oikeaan toimintaan.

Pureskelu ja repiminen on luontaista käyttäytymistä koiralle. Pureskelu laskee koiran stressitasoja ja kuuluu koiraeläimen elintapoihin. Pureskelu on lajityypillistä toimintaa. Ruokinnassa on hyvä kiinnittää huomiota siihen että pureskelu on osa syömistä. Monet koirien ruuat ovat valmiiksi liian pehmeitä mössöjä, jolloin pureskelu jää toteutumatta.

Vertaisin tätä siihen että me ihmiset syötäisiin vauvojen mössöjä tai keittoa kaiken ikää. Ihmisenkin on hyvä syödä porkkanaa, näkkileipää, omenaa ja lisäksi pureskella ruoka hyvin.

koira ja luu 2

Virikkeistämisestä voit lukea lisää alla olevista linkeistä:

Syöminen ilman ruokakuppia ?

Virike pitää virkeänä

Pureskelu hoitaa myös hampaita. On hyvä huolehtia hampaiden kunnosta, aivan kuten ihmisilläkin, terveet hampaat ovat yksi hyvän elämän ehto. Niitä pitää pystyä käyttää läpi elämän.

Meidän omistajien tulee järjestää koiran elämä niin että purekselun tarve tulee turvallisesti tyydytettyä. Jos koira ei saa koskaan pureskella se saattaa aiheuttaa turhautumista. Ruokaa voi antaa pahvipakkauksista jotka koira saa repiä ja palkkiona toimii sisällä oleva ruoka. Erilaiset luut ja jäädytetyt ruuat esim. kongista tarjoiltuna ovat pitkäkestoista puuhaa. Puutarhaletkun pala, auton rengas, vanha kenkä, nahkarukkanen mikä tahansa hyvä pureskleuesine, joka on luvallinen ja turvallinen koiralle.

Pureskelu on yksi tapa purkaa stressiä, ahdistusta ja jännitystä, koska se tuottaa mielihyvää ja rauhoittaa koiraa. Jos koiralle ei ole järjestetty turvallista ja luvallista pureskelun kohdetta, niin se saattaa purkaa paineitaan mihin tahansa lähellä olevaan. esim. kengät, sohvat, auton penkit yms. meille ihmisille arvokkaisiin kohteisiin. Koira ei ymmärrä että nämä ovat vääriä kohteita.

Luut ja rustot ovat erinomaisia pureskelun tyydyttäjiä. Pitkäkestoinen pureskelu on  koiralle mitä ihanin hetki elämässä. Nykyään on paljon vaihtoehtoja saatavilla ! Kysy ja tiedustele, aloita varovasti jos koirasi ei ole tottunut luiden pureskelija.

Etsi sopivimmat vaihtoehdot omalle koriallesi. Kaikilla ei ole sama maku. Kaikkien masut ei kestä samoja luita. Tarjoa useaa erilaista vaihtoehtoa ja anna koiran valita. Valinnanmahdollisuus on tärkeä asia.

Itse käytän ydinluita silloin kun esim. siivoan tai teen jotain sellaista että haluan täyden rauhan, kuten blogijuttujen kirjoitus 🙂

Vinkki: jos koirasi pelkää imuria. Pitkäkestoinen herkkuluu omassa rauhassa vie huomion pois imurista. Koira oppii yhdistämään hyvän asian ja imurin, stressi laskee.

Älä jätä koiraa yksin luiden kanssa. Muista ruokarauha myös koiralle.

koira ja luu
Anna otsikko

 

DIY solmupallo

Jos osaat ommella hurautat hetkessä koirallesi hauskan solmupallon!

Tarvitset:

 • Sakset
 • Ompelukoneen
 • Neulan ja lankaa
 • Vanutäytettä (esim vanhan tyynyn sisus)
 • Palan kangasta
 • Hiukan kärsivällisyyttä

img_5437.jpg

Leikkaa kankaasta (minä käytin kolmea erilaista kuosia) 6 palaa. Yhden palan koko on noin 60cm x 16cm. Mitä pidempi ja kapeampi pala, sitä väljempi pallosta tulee. Ota myös huomioon koirasi koko, pienelle koiralle sopii pienempi pallo kuin isolle.

 

IMG_5439

 

Taita palat pituus suunnassa nurja puoli ulospäin ja ompele jokaisen palan pitkä sauma. Jos teen pallon joustavasta kankaasta käytä ompelukoneen joustavan materiaalin ompeluun tarkoitettua tikkiä. (Suora ommel ei kestä joustavassa materiaalissa, mutta esimerkiksi siksak on hyvä.)

 

Käännä kaikki kangasputkilot oikein päin ja täytä ne vanulla.

IMG_5441

 

IMG_5444
Vakuuta koiralle, ettei lelun idea ole vanun repiminen ulos putkiloista:)

IMG_5446

Ompele 4 putkiloa käsin renkaiksi. Mitä enemmän epäilet koiran retuuttavan lelua sitä paremmin ompele saumat kiinni. Itse ompelin kaksinkertaisella langalla ja pienillä, tiiviillä pistoilla. Päättele myös lanka hyvin.

 

 

IMG_5447

Aseta 4 ommeltua rengasta kuvan mukaisesti. Kaksi rengasta on vaakatasossa kahden muun renkaan sisällä.

Pujota nyt toinen ompelemattomista putkiloista pallon renkaiden yli ja ali kuin korinpohjassa. Ompele tämäkin putkilo renkaaksi. Tee samoin jäljellä olevalle putkilolle.

 

Muokkaa pallo muotoonsa, pyöritä samalla käsin ommellut saumat pallon sisälle.

Anna pallo koiralle leikkiin. Pallon uumenin voit kätkeä koiran lempinameja, luun tai vaikka vinkulelun.

Pallo on kankaista riippuen konepestävä. Tarkkaile lelun kuntoa ja seuraa koirasi leikkiä!

img_5450.jpg

 

 

 

 

 

 

Ärsyttävä koira

Kerron salaisuuden. Toisinaan toivon, ettei minulla olisi ollenkaan koiraa.

Älä ymmärrä väärin. En luopuisi koirastani mistään hinnasta, me viihdymme yhdessä ja toivon etten joudu luopumaan koirastani vielä moniin vuosiin.

Vaikka koira on ihmisen paras ystävä, tarjoaa seuraa, puuhaa ja sosiaalista kanssakäymistä välillä ei jaksa. Ja se on ihan ok.

20180717_112541
Liassa kierivä koira saa verenpaineen nousuun.

Minun heikkoja hetkiä:

-Välillä olisi mahtavaa lähteä ex tempore kaupungille, reissuun tai vain olla. Vaikka nykyään koiran saa onneksi moniin rientoihin mukaan, koira vie aina myös huomioita. Pitää valita ravintolassa paikka, jossa koiralla on hyvä olla, pitää seurata koiraa, sen viihtymistä ja varmistaa, että myös ympäristö kestää koiran. Jos koira jää kotiin pitää laskea tunteja, miettiä pissalenkkejä, potea huonoa omaatuntoa yksin odottavasta koirasta. Tai reissuhaaveiden ensimmäinen suunnitelma koskee koiraa, sitä missä koira on tuon ajan. Mitä valitsenkin koira jyskyttää takaraivossa olemassaolostaan.

-Inhoan todella paljon koiran mukanaan kotiin tuomaa pientä hiekkaa. Vaikka pyyhin koiran tassut, valitsen eteiseen sopivan maton niin lattialla ja sängyllä on hiekkaa ja muuta luontoa. Ehkä joskus jopa punkki. En myöskään lämpene luulle, jonka löydän tyynyn alta tai johon kompastun olohuoneessa. Enkä varsinkaan kestä koiran kierimistä raatojen päällä tai lietteessä.

Sitten on vaikeampi asia.

-Koiran mahavaivat. Kaikki sympatiani on koiran puolella, kun se pyytää yöllä ulos kolmannen kerran mahan kupliessa. Mutta miten vaikeaa onkaan jättää lämmin sänky ja laahustaa ulos kesken yöunien!

-Koiran käytös on myös joskus saanut pohtimaan, että jätän tyypin lenkillä sidottuna lyhtypylvääseen ja vain katoan paikalta. Ymmärrän täysin, että koira pelkää, tarvitsee tilaa, ei itsekään viihdy, mutta välillä olisi niin paljon helpompaa, jos se naapurin ärisevä musta koira voitaisiin ohittaa katua pitkin, ei ojanpohjia myöden. Tai se ärtymys, mikä nousee tapaninpäivänä, kun jokainen lenkki on kaartelua kodin lähellä raketteja väistellen seuraavat pari viikkoa.

IMG_5421
Koiran luonteella on väliä. Osa seuraa taustalla, osa on aina puuhassa.

Lähes aina ärtymykseni koiraan on oire omasta stressistä. Kun oikein kuuntelee itseään huomaan, että oma väsymys, kiire tai vaikka flunssa on taustalla vaikuttamassa. Oma pinna on kireällä ja kaikki ärsyttää. Koiraan on helppo purkaa oma turhautuminen. Sen, että ”joutuu” ulos vähintään kolmesti päivässä, että vaatteet on täynnä koirankarvoja ja kakkapussit aina hukassa.

Koiran käytösongelmat ovat monimutkaisempi ongelma. Olen kerran lohduttanut puolituttua hysteerisesti itkevää koiranomistajaa puistonpenkillä useamman tunnin. Omistaja oli aivan loppu koiran todella vaikeaan eroahdistukseen. He saivat apua useammaltakin taholta, mutta edistyminen oli hidasta ja arjen oli pakko rullata. Etsimme koiralle muutamaksi päiväksi hoitopaikan, jotta ihminen sai ensin omaan stressiinsä tauon.

Tässä onkin hyvä muistaa lentokonesääntö. Auta ensin happinaamari itselle, sitten vasta muille. Jos on itse todella väsynyt koiraongelmiin ei pysty auttamaan koiraa. Kun omistaja on tyytyväinen ja onnellinen on koirankin helpompi hengittää ja rohkaistua.

Jos oma koira ärsyttää ohimennen se on normaalia. Kenenkään elo ei ole täydellistä kaiken aikaa. Tärkeää on yrittää tunnistaa omat kipukohdat ja syyt niiden taustalla. Minä esimerkiksi imuroin todella usein. Imuroidulla lattialla jaksan leikkiä veto-ja retuutusleikkejä koirani kanssa paljon iloisempana, kuin hiekan keskellä. Toisinaan annan koiran ystäville yökylään ihan vain, koska se on mahdollista ja tekee kaikille hyvää. Meille paras ärtymyksen poisto on kuitenkin yhteinen seikkailu. Pakkaan reppuun eväät ja lähden koiran kera jonnekin, pois kotinurkilta. Koira nauttii uusista tuoksuista, minä muistan taas mikä elämässä on tärkeää ja hartiat laskevat.

Jos koira ärsyttää pysyvämmin on syytä istua alas ja miettiä ratkaisuja. Välttää tilanteita, joissa ärtymys herää, etsiä koiralle hetkeksi muita ulkoiluttajia tai hoitopaikka. Pyytää apua läheisiltä ja ammattilaisilta. Ehkä jopa harkita koirasta luopumista. Tärkeintä on, että tunnustaa asian itselleen ja etsii ongelmaan ratkaisun, koska kummankaan, ei sinun tai koiran etu, ole pilata elämää huonossa seurassa.

20180602_122455
Seikkailu parhaassa seurassa.

Paluu arkeen, Koiran näkökulmasta

Miltä paluu arkeen tuntuu koirasta?

Koiralle voi olla isokin muutos lomakauden jälkeen palata arkeen. Ihmiset muttuvat kiireisiksi,  ilmapiiri voi tulla stressaavaksi ja koiraa huomioidaan vähemmän. Tai sitten koiraa huomioidaan enemmän mahdollisten treenien ja niiden mukanaan tuoman jännityksen kautta. Moni koira kokee kuitenkin rutiinien paluun elämäänsä turvallisena ja hyvänä asiana. Perheen koiralla/koirilla alkaa myös arki.

Koiralle arki on joko kauhistus tai helpotus. Toiset koirat alkavat oireilemaan muutosta jollain tavalla ja toiset  huokaisevat helpotuksesta ja kääntävät tyytyväisenä kylkeään. Vihdoin rauha maassa. Rutiinit. Isäntäväki on päivät kouluissa ja työssä.

Käyttäytyminen ja suhtautuminen riippuu tietenkin koirasta, kaikki ovat yksilöitä ja reagoivat eri tavoin. On myös paljon koiria jotka eivät ole paljoa itsekseen. Nykyään tehdään paljon etätöitä ja omat ihmiset ovat kotona erilaisista syistä. Koira tottuu myös tähän elämäntyyliin ja muutokset pitkiin yksioloihin ovat taas vastavuoroisesti näille yksilöille isoja muutoksia.

Koiran ”normaali” vuorokausi sisältää karkeasti jaoteltuna seuraavia asioita jos perhe on poissa päivät:

 • Uni/lepo 8h+8h= 16h (sisältäen sikeän yöunen ja päivälevon)
 • Sosiaalinen elämä/kotoilu noin 5 h
 • Syömiseen kulutettu aika noin 5-30 min
 • Ulkoilu noin 1-2 h

Loma-aikoina siis lepoaika usein saattaa kärsiä eniten. Ihmiset ovat enemmän kotona tai mökillä. Reissataan yhdessä jne. Koiran oma-aika vähenee verrattuna normaaliin arkeen. Tämä on hyvä huomioida (jo lomakin aikana) ja koettaa antaa koiralle mahdollisuuksia myös rentoutua. Syyllisyyttä ei kannata potea vaikka ei ota koiraa joka paikkaan. Koirat yleensä valitsevat lepäämisen turvallisessa paikassa mikäli saavat valita.

Miten sitten helpottaa niiden koirien oloa, joka alkavat potea eroahdistusta tai stressaavat muuten paluuta arkisiin rytmeihin ?

Alla joitain työkaluja arkeen siirtymiseen:

 • tee lyhyitä poistumisharjoituksia, jätä koiralle ihanaa syötävää kun lähdet        (paluu pentunajan harjoituksiin on hyvä asia )
 • pysy rauhallisena, liiku lomamoodissa 🙂 auttaa myös itseäsi!
 • vaihda omista rutiineista se/ne, jotka ovat koiralle ahdistuksen laukaiseva tekijä. Esimerkiksi pukeminen, meikkaaminen, hiusten laitto, avaimien ääni, käsilaukun nostaminen jne. Jos jokin tietty toiminta aiheuttaa vinkumista, läähätystä, levottomuuttta tms. tee se asia eri paikassa, laita avaimet jo illalla laukkuun, ennakoi!
 • tee rauhallinen mutta paljon haistelua tarjoava aamukävely ennen kuin lähdet, näin koira on väsyneempi ja jää helpommin nukkumaan.  Lyhyt ja koiralle laadukas kävelyretki on parempi kuin pidempi ja vauhdikas. Jos koirasi siis haistelee paljon, iloitse siitä! Se tekee juuri sitä mitä sen kuuluukin tehdä.
 • Koirien facebook, tinderi ja alueuutiset on ulkona.
 • jätä ruuat esim. maitotölkkiin tai nappulat oven taakse eteiseen tai olohuoneeseen levälleen, jolloin koiralla on mukavaa puuhaa, kun ovi mennyt kiinni.
 • Laita rauhoittavia yrttitippoja tai pari tippaa laventeliöljyn tuoksua koiran petiin
 • jätä radio hiljaiselle (jos tämä sopii koirallesi, ei ole tarkoitus lisätä kierroksia)
 • Tule kotiin yhtä rauhallisesti kuin lähdit, tämä on tärkeää. Älä tee numeroa !
 • tarjoa lajityypillistä toimintaa kun olette ulkona, se vähentää automaattisesti koiran stressiä sekä tekee koiran väsyneemmäksi, kun aistit saavat tekemistä.
 • ole/olkaa perheen kanssa rauhallisesti, mielentila tarttuu koiraan.
 • jos käytät jotain hokemaa lähtiessä ”mamma tulee taas kohta” ” voit mennä nukkumaan” tms, voit alkaa sanomaan sitä, vaikka menet vain keittiöön tai vessaan. Se alkaa kuulostaa koirasta turvalliselta. Kerrot sitä koiralle ennekuin edes varsinaisesti lähdet ovesta, jolloin se alkaa luottamaan että hokema tarkoittaa myös paluuta, ei hylkäämistä.

Mikäli tilanne tuntuu vaikealta, käytä ammattilaisen apua. Kysy neuvoja!

 

Leppoisaa arkea ja ihanaa syksyä työelämään, koulupoluille ja tassuttelijoille ❤

Mini mäyräkoirani saa nyt alkuun olla päivät kaikessa rauhassa, nukkua ruususen uniaan. Syyskuussa aloitamme rally tokon alkeiskurssin. Tulee vähän aivojumppaa molemmille 🙂  kivaa tekemistä siis tiedossa.

Terveisin, Taru & Mini

virikeruokailua 2                 angry 4

Virikeruokailua, rauhallista yhdessä tekemistä tai olemistaa, lempeästi.

 

Ne kärkkäät koirapiirit

Tapahtui kesällä.

Eräässä Facebookin koiraryhmistä pennun omistaja pyysi vinkkiä koiran käytösongelmaan. Huvikseni luin kommentteja riippumaton uumenista ja hämmennyin. Osa vastauksista perustui suoraan pelolle ja väkivallalle. Oli aivan pakko kommentoida! Yleensä en osallistu näihin väittelyihin, mutta kuva pennusta jyskytti takaraivossa, enkä voinut antaa asian olla.

Jaoin oman vinkkini, linkkasin listan Suomen Eläintenkouluttajista. Kerroin myös, ettei pelko tai kipu ikinä kuulu koulutukseen. Soppa oli valmis.

Yritin kerta toisensa jälkeen kysyä mihin kyseenalaiset koulutusmuodot perustuvat, miksi niitä suositellaan ja miten ne toimivat. Vastauksia en saanut, mutta sain ivaa,  nimittelyä ja panettelua.

Itse pennun omistaja ei keskustelua kommentoinut mitenkään, luulen hänen hämmentyneen kysymyksen nostattamasta some-raivosta ja vetäytyneen taustalle.

Minä jäin miettimään huutelijoita. Somessa on helppo kenen tahansa olla oman alansa asiantuntija. Neuvoja jaetaan, vaikkei kokemusta tai osaamista olisi. Tyyliin ’Sen serkun-kaiman-veljen-tyttären koirakin oppi tällä, niin oppii ne muutkin Murret’. Toinen ryhmä on yhden miehen show’n kannattajat. Puhutaan johtajuudesta, luulojen poistamisesta ja hierarkiasta. Ja sitten on ne, jotka vain haluavat olla jotain mieltä, vaikka eivät ehkä erota koiraa kissasta.

Usein kuulee sanottavan, ettei riitaisempaa ryhmää ole, kuin koiranomistajat. Some antaa vielä lisämahdollisuuden omaan pätemiseen ja samalla vastapuoli on tuntematon, joku, jota saa solvata ja nimitellä mennen tullen vastuuta kantamatta. Itse koira ja alkuperäinen kysymys unohtuu matkalla kokonaan.

Oma missioni on nyt ja aina koiran hyvinvointi. Koiraa ei pidä pakottaa, pelotella tai hallita kivulla. Hyvä kouluttaja perustelee kantansa, tuntee teorian ja käytännön. Seuraa aikaansa, oppii uutta. Eikä myöskään loukkaa muita ihmisiä tökeröllä käytöksellään, ei pyri guruksi, eikä alenna muita.

Nyt some on täyttynyt tappajakoirista. Yksi vetoaa kiellettäviin rotuihin, toinen syyttää hihnan päätä, kolmas vaatii kuria. En vähättele ongelmaa, se on todellinen ja sille pitää tehdä jotain. Mutta olisiko se jokin sittenkin tiedon lisääminen? Jos jokainen koiranomistaja tai sellaiseksi aikova perehtyisi oikeasti itse koiraan eläimenä ja kyseiseen rotuun tai rotujen sekoitukseen ja itse koiran luonteeseen niin päästäisiin jo pitkälle. Vielä, jos kouluttaminen tapahtuisi ilman kipua ja pelkoa oltaisiinkin jo varmalla puolella. Ja täydellistä olisi, jos koulutuksessa tukena olisi ammattilainen, ei naapurin Pertti.

Meistä jokainen voi olla alku muutokselle. Mitä jos jokainen meistä kohtelisi niin koiria, kuin kanssaihmisiä kunnioituksella? Ei jätetä ketään yksin, ei anneta tilaa kiusaamiselle, ei tallota varpaille tai tassuille. Kysytään miten toinen voi, kehutaan ja kannustetaan. Pidetään huolta, autetaan ja etsitään yhdessä apua. Tehdään maailmasta parempi kaikille, yhdessä.

Mari

 

Nautitaan Kesästä-lehti

Me teimme teille, ihanat lukijat, kesälehden!

Lehti on meidän lahjamme teille. Olemme kiitollisia jokaisesta tykkäyksestä, kommentista ja palautteesta, jonka olemme saaneet. Erityisesti tarinat siitä, miten blogimme on vaikuttanut koirien elämään sykähdyttävät joka kerta.

Blogi rientää heinäkuun ajaksi lomalle, päivitämme satunnaisesti facebookia ja instagramia.

Huikeaa kesäseikkailua koiraystävien kera!

Toivoo Koiran Luonto

Osallistu Voimauttavan hevostoiminnan pienryhmään.

Tervehdys Juhannuksen jälkeen toimituksesta 🙂

Pätevöidyn Voimauttavan hevostoiminnan ohjaajakoulutuksessa.

Etsin pienryhmiini kiinnostuneita henkilöitä.

Hoese eye2

Tuntuuko sinusta toisinaan siltä että koiranomistajuudessa on haasteita? Ryhmässä keskustelemme aiheesta ja hevosavusteisesti mietimme uusia näkökulmia. Toisen eläimen avulla voi oppia itsestä ja koirasta lisää.

Saat kauniissa maalaismaisemassa tauon samanhenkisten ihmisten kanssa, läsnäoloa ja kenties uusia voimavaroja koira-arkeen. Pieni hevoslauma asustaa tilalla ja voimme yhdessä hyödyntää hevosen ja/tai hevosten läsnäoloa. Vertaistukea ja keskustelua pienryhmässä. Ilman pakkoa ja suorittamista.

Aika: heinäkuussa aamupäivisin ja pääsääntöisesti arkipäivinä. Elokuussa viikonloppuisin. Aikataulu tarkentuuu vielä.

Paikka: Niemenkylä (Siuntio) / tarvitset auton tai voin ottaa esim. Veikkolasta kyytiin.

Et tarvitse aiempaa hevoskokemusta. Sinulla on koira tai ollut koira, suunnittelet koiran ottamista.

Jos arastelet hevosia, se ei ole ongelma. Tutustumme rauhassa omien tuntemustesi mukaan hevoseen.

Laita minullle viestiä:  tarusto73@gmail.com

P.s. Saa vinkata kaverille myös. Ryhmät ovat maksuttomia.

Terveisin toimituksen Taru 🙂

IMG_1371

 

Koirani syö mesiangervoa, miksi?

Olemme kesäisellä säällä ulkoilemassa ja Mini pysähtyy tarkastelemaan lähimipiä polunvarren kasvustoja, tämä kohta on hieman kosteikkomainen. Kiinnitän huomota siihen että kasvien haistelu ja tarkastelu on nyt erilaista kuin pissojen tai muun hajun haistelu. Kasvit tutkitaan jotenkin rivakalla otteella ja sitten se oikea löytyy. Mini mäyrikseni alkaa syömään valittua kasvia kuin märehtiä konsanaan. Olen ihmeissäni, mitä nyt? mikä tuo kasvi on joka syödään noin intensiteetillä? ja miksi?

MesiangervoIMG_0989Ensin selvitin mikä kasvi on kyseessä ja Mesiangervosta selvisi seuraavaa :

 •  alentaa kuumetta ja hoitaa tulehduksia
 • hien- ja virtsaneritystä lisäävän ja antireumaattisen vaikutuksen takia sitä käytetään niveltulehduksiin, reumaattisiin vaivoihin, kihtiin ja sidekudostulehduksiin.
 • antiseptinen ja virkistävä vaikutus
 • vaikuttaa ulkoisesti ja sisäisesti käytettynä kipuihin, päänsärkyihin, hermosärkyihin ja lihaskouristuksiin.
 • käytetään vahvistamaan sydäntä, hoitamaan verisuonten kalkkeutumisia, verenpainetautia ja ohentamaan verta aspiriinin tapaan.

Vaikea sanoa mihin vaivaan hän tätä kasvia alkoi syömään, koska itse en huomannut mitään erikoista koirassa. Ehkä se olikin osittain ennaltaehkäisevää.  Mini sai jotkatapauksessa kasvista todennäköiseti sen mitä tarvitsi, juuri sillä hetkellä. Luonnonlääkintää parhaimmillaan! Eläimet tietävät mitä tarvitsevat, luota siihen.

Tämä on tapahtunut ensimmäisen kerran edellisen kesän lopussa ja nyt kerran tämän kuluvan kesän aikana. Ei siis usein, mutta täytyy tarkailla asiaa ja siihen liittyviä mahdollisia käytösmuutoksia tai tapahtumia. Kannattaa miettiä syytä taustalla ennemmin kuin kieltää koiraa syömästä. Ruohon syömisen kanssa on sama juttu, miksi koira haluaa puhdistaa suolistoa? Tukos, kipu, stressi, puutos, jokin sisäelimellinen tarve jne.

Ihania kesäulkoiluja!   Taru & Mini ❤

IMG_1064 Katso video alla, siitä näkee kettä kasvin lehdet syödään huolella.

 

 

 

 

 

 

 

 

Koira on koira

Suomessa elää arvioiden mukaan noin 700 000 koiraa. Luku on huikea! Koirien yleistyessä myös koiramyönteisyys on pikkuhiljaa lisääntynyt. Itse olen käyttänyt Taisto Terrierin kera palveluja, jotka vielä muutama vuosi sitten tuntuivat olevan koirien ulottumattomissa ikuisesti, kuten vaikka kahvilat tai ravintolat.

Kävimme keväällä myös elokuvissa. Tietenkään Taisto Terrieri ei piitannut itse elokuvasta, mutta koira vaikutti erittäin tyytyväiselle puolentoista tunnin kiireettömään rapsutteluun. Minä jäin miettimään kotimatkalla pitääkö koiran päästä mukaan? Kenen etu on, että koira on mukana kahviloissa, kirjastossa, ostoksilla tai muissa riennoissa?

2015-09-27 13.21.59
Kuraiset tassut ovat onnea, ainakin koiran mielestä.

Me ihmiset olemme taitavia unohtamaan, että koira on koira. Koira ei automaattisesti ymmärrä ihmisten tapoja, osaa käyttäytyä, kuten me haluaisimme. Monesti julkisissa tiloissa näkee koiria, jotka eivät viihdy. Koira pelkää, haluaisi liikkua, kaipaa rohkaisua, ei osaa rauhoittua,  lattia on liukas, paikka meluisa tai jotain ihan muuta. Omistaja on keskittynyt omaan maailmaansa, eikä edes huomaa koiran ahdinkoa.

Jos koira ei viihdy julkisissa tiloissa koiraa ei pidä sinne viedä. Koiran omistaja on aina vastuussa koirastaan, myös siitä, että koira ei tarpeettomasti stressaannu tai kärsi.

Toisaalta on myös hurja joukko koiria, joiden elämä on tavattoman tylsää. Koira saa rakkautta, ruokaa ja ulkoilua, mutta koiran elämästä puuttuu virikkeet, uuden oppiminen ja kokeminen.

2016-08-28 08.07.26
Kaupunkikoira ihmeissään.

 

Koira on eläin, jolla on lajilleen ja rodulleen tyypillisiä tarpeita. Koiran persoona ja luonnekin vaikuttavat koiran mieltymyksiin ja haluihin. Se, että opettelee tuntemaan oman koiransa ja luo juuri tälle yksilölle parhaan mahdollisen elämän on suurin rakkauden osoitus, jonka koiralleen voi antaa.

Ihminen on jalostuksen kautta korostanut ja vahvistanut rotujen piirteitä. Edelleen kotikoirissamme on nuo rodun tyypilliset tarpeet tallella. Terrieri nauttii saalistuksesta, lelujen ravistelusta ja suolistuksesta, noutaja haluaa noutaa, paimenkoira paimentaa. Myös monirotuiset koirat kantavat rotujen kirjoa ja tarpeita mukanaan. Koira joka ei saa olla koira, eikä pääse toteuttamaan itseään saattaa turhautua, ärtyä tai masentua. 

Koiran tulee saada leikkiä, kaivaa, juosta vapaana, haistella, kieriä ja saalistaa. Olla koira. Mutta koira kaipaa myös sosiaalisuutta, yhdessä oloa. Tasapaino on avain onneen.

Kun koiran elämässä on koiralle sopivasti lepoa, leikkiä ja virikettä ja kahvilassa käynnit tehdään koiraa kuunnellen saattaa näistä yhteisistä hetkistä tulla molempien viikon kohokohtia. Koiranomistajan omatunto ei soimaa, kun koira on mukana kahvilassa, eikä kotona yksin. Koira taas saa vaihtelua arkeen uusien tuoksujen ja kokemusten kautta.

tori
Parasta juuri nyt. Yhteiset toriretket.

Meille on Taisto Terrierin kera muodostunut uusi viikonloppurutiini. Ensin kävellään torille, juodaan siellä kahvit, tehdään ostokset ja sen jälkeen mennään rantaan kastamaan tassut ja kävellään mutkitellen takaisin kotiin. Molemmat saavat toteuttaa itseään, molemmilla on hyvä mieli yhdessä olosta ja seikkailusta. Ja kyllä, me molemmat myös menisimme uudelleen elokuviin! Eri syistä, mutta yhdessä viihtyen.

Mari