Sehän on KOIRA

Oletko kuullut tuon hieman närkästyneen lausahduksen?

Minä olen kuullut sen mm.

Kun odotin Taisto Terrieri vieressäni liikennevalojen vaihtumista kaupungilla. Samaan aikaan katua ylittänyt nainen ei voinut mitenkään ymmärtää, miksi kerron koiralle valojen vaihtuvan ja meidän lähtevän liikkeelle. ”Sehän on koira, eikä ymmärrä puhetta.”

Kun kaupan eteen yksin odottamaan jätetty koira haukkuu ikävää ja pelkoa ja jäin odottamaan koiran seuraksi omistajaa. ”Sehän on koira, ja teen sille mitä haluan”,  oli omistajan lausahdus, kun kerroin koiran ikävöineen.

Kun koira altistetaan sivurooliin ihmisten viihteessä ja tuodaan yleisön eteen esittämään roolia, jota koira ei ymmärrä. ”Sehän on koira, ei sillä ole tunteita, hyvin se pärjää.”

Kun suren rescuekoiran elämää liian isolla, liian meluisalla, liian yksinäisenä tarhalla. ”Sehän on koira, niitähän riittää.”

Välillä ihmetyttää miksi ihmeessä koira aikojen alussa ystävystyi ihmisen kanssa ja jos se kaikkien koirien kantaisä tietäisi mihin kaikkeen ihminen on koiran altistanut olisiko tuo esi-isä luikkinut sittenkin takaisin metsään saalistamaan itse oman ruokansa ja jättänyt ihmisen selviytymään yksin.

Me ihmiset otamme koiran helposti itsestäänselvyytenä omilla ehdoillamme. Koiran kuuluu olla hiljaa, huomaamaton, poissa tieltä, paitsi kun kaipaamme lenkkiseuraa tai huvia.  Koiran tulee sopeutua kaikkeen ja kaikkiin tilanteisiin kylmiltään tai koira on huono, kouluttamaton, häiriintynyt ja lauman johtajaksi pyrkivä. Koiralla ei voi olla huonoja päiviä, pelkoja tai kipuja, sehän on koira.

Koira ei kuitenkaan ole ihmisen egon jatke, lapsen lelu, viihdettä, kone, lapsen korvike, uusiutuva luonnonvara tai ylipäätään tunteeton ja tahdoton otus.

Opetellaan kaikki tuntemaan ensin oma ja lähipiirin koirat, seurataan niiden tapaa puhua, olla läsnä ja omia täydellisiä yksilöitään. Mietitään miksi koira käyttäytyy niin kuin käyttäytyy, mistä koira nauttii ja mistä ei. Luodaan yhdessä maailma, jossa koirilla on hyvä olla omana itsenään. 

Sehän on koira,

  • yksilö, jolla on oma perimä, tausta, kokemukset ja niistä syntyneet tavat ja käytösmallit.
  • joka puhuu koirien kieltä omalla murteellaan. Kommunikoi omista lähtökohdistaan tavalla, jonka on oppinut ja jota kuunnellaan.
  • joka on oikeutettu hyvään koiramaiseen elämään ilman pelkoa ja kipua.

 

 

 

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s