Mielekäs koiran elämä

Mihin ihmisryhmään kuulut, siihen, jolla on menoa ja suunnitelmia joka illalle, siihen toiseen äärilaitaan, jossa yksikin sovittu tapaaminen viikossa täyttää kalenterin, vai jonnekin puoliväliin? Entä koirasi? Ja otatko koirasi luonteen ja tarpeet huomioon suunnitellessasi koiran harrastuksia ja menoja?

Taisto Terrieri vaatii tekemistä, menoa ja meininkiä, mutta vastapainona meillä pitää olla iltoja, jolloin vain torkumme sohvalla, emmekä tee mitään. Terrieri nauttii suunnattomasti koirakavereidensa seurasta, mutta mieluiten yhteisellä lenkillä molempien puuhatessa omiaan, eikä koirapuistossa riekkuen.

Terrierin omalla lenkillä matka vie toisinaan tutulle koirakoulun ovelle ja koira pyytää sisään oppimaan uutta. Samalla Taisto Terrieri väsyy ja ärtyy nopeasti, jos treeniä on liikaa.  Taisto Terrierin lempipaikkoja maailmassa ovat niin metsä, merenranta, kuin ostoskeskukset ja kaikki liikennevälineet, kaikkea tarpeeksi, mutta ei mitään liikaa.

On koira tullut elämään pentuna tai aikuisena ottaa aikansa, että oman koiran oppii tuntemaan, ihan kuin ihmissuhteissakin. Tarvitaan paljon yhteistä aikaa, yhteisiä seikkailuja ja retkiä, luottamusta ja keskustelua, että oppii toisen mieltymykset ja luonteen. Ja erityisesti tarvitaan  malttia ja taitoa kuunnella mitä toinen kertoo. Jos koira ei koskaan tule kuulluksi koira joutuu joko alistumaan tahdottomaksi tai koira saattaa purkaa stressin ja ahdistuksen räyhäämiseen.

Oman koiran mieltymyksiä voi testata aluksi antamalla koiran päättää ulkona lenkin suunnan ja pituuden. Koira päättää mistä kadunkulmasta käännytään ja pistäydytäänkö samalla koirapuistossa, metsässä, kahvilassa vai tyhjällä parkkipaikalla nuuskimassa tuoksuja.

Koiran mielialaa kannattaa myös merkitä muutamalla sanalla kalenteriin. Onko koira väsynyt, ärtynyt vai iloinen treenien jälkeisinä päivinä? Jos koiran kanssa käy kahvilassa haluaako koira seuraavana päivänä metsään ja nauttii hiljaisuudesta ja tuoksuista? Viihtyykö koirasi vauhdikkaasta menosta koirapuistossa vai tonkisiko hän mieluummin ojien pohjia yksin? Nukkuuko koirasi tarpeeksi ja muuttuuko unen tarve menojen mukaan?

Elääkö koirasi mielekästä koiramaista elämää, vai onko koirasi olemassa vain sinun tarpeitasi varten?

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s