Hyvinvoiva koira luonnollisella ruokinnalla

Arvostelukappale saatu kustantajalta BoD.

Koiranomistajien kesken on muutamia kestoaiheita, joista saa väittelyn aikaiseksi hyvinkin nopeasti, yksi niistä on koiran ruokinta. Yhden mielestä ainut oikea valinta on  kuivanappula, toinen vannoo raakaruuan nimiin, kolmas valmistaa koiran ruuat itse ja neljäs yrittää selvitä viidakossa ja löytää omalle koiralle parhaan ruokintatavan.

Taisto Terrieri oirehti vatsallaan hyvinkin voimakkaasti pentuna ja kävimme jo silloin koirien ravintoterapeutilla selvittämässä mikä ruoka sopii koiralle parhaiten. Sen jälkeen Terrieri on voinut pääsääntöisesti hyvin minun valmistamallani kotiruualla.

Ilman ravintoterapeuttia olisin saattanut rämpiä erilaisten ruokavalioiden suossa hyvinkin paljon pidempään etsien parasta vaihtoehtoa. Vaikka tietoa on saatavilla todella paljon on maallikon vaikea erottaa hyvää huonommasta ja ymmärtää mikä juuri omalle koiralle on se paras ruokintavaihtoehto.

Malinin uusi kirja Hyvinvoiva koira luonnollisella ruokinnalla on oiva ja selkeä sukellus ruokinnan sekavaan maailmaan.

Ensimmäinen reaktioni kirjasta oli, että se on aivan liian ohut! Miten ihmeessä 116 sivua riittää kattamaan aiheen, kun kirjahyllyssäni on useampi tiiliskivi ruokinnasta. Mutta juurikin selkeys on kirjan salaisuus. Asioista ei tehdä turhan vaikeita, kirjassa ei ole millintarkkoja ohjeistuksia, eikä ehdottomuuksia.

Kirjassa edetään selkeästi eri ruokinnan suuntauksista ruuan määrään, painonseurantaan ja ruuan käsittelyn kautta sisältöön ja lisäravinteisiin.

Selkeän ruokaympyrän kautta on helppoa pohtia onko oman koiran ruokinnassa korjattavaa ja kirjassa on hyvät ohjeet ruokavalion muokkaamiselle tai kokonaan uudeksi uudistamiselle.

Erityisen kattavasti Malin on kirjoittanut erilaisista luista. Kun yleisiä uskomuksia on, että luut joko putsaavat koiran hampaita tai katkovat ne on todella mielenkiintoista ymmärtää, että luita on hyvinkin erilaisia ja vaihtoehtoja riittää.

Toinen itselleni mieluinen osuus kirjassa on lisäravinteet. Jos koiranomistaja lopulta päättää omalle koiralleen sopivan ruokavalion seuraava kompastuskivi onkin lisäravinteet. Sen selvittäminen mitä koira tarvitsee, mitkä valmisteet ovat parhaita ja millä annostusmäärällä vaatii hurjasti aikaa ja mielenkiintoa. Malinin kirja tarjoaa oivan oikotien aiheeseen.

Ja mitä olisi ruokinta ilman kakkaa! Kirjassa on oma mielenkiintoinen osuutensa myös ulosteen analysointiin.

Itse jäin kaipaamaan lisää tietoa erilaisista lihoista. Liha on koiran ruokavalion perusta, mutta ainakaan Taisto Terrierille kaikki lihat eivät sovi ja olisi mielenkiintoista lukea aiheesta lisää.

Kaiken kaikkiaan Malinin uusi kirja on todella hyvä perusteos kaikille, jotka haluavat tarjota koiralleen monipuolisen ja vaihtelevan ruokavalion. Kirjan mukana ei tule milligramman tarkkoja ohjeistuksia, mutta tämä onkin vapauttavaa. Kirja antaa raamit tavalle ruokkia oma koira koiran omien yksilöllisten tarpeiden ja mieltymysten mukaan. Helposti ja koiran parhaaksi.

Malinin aiemmin julkaistusta Haukun herkut kirjasta täällä.

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s