Kun koira hyökkää toisen päälle

Hyökkäävät koirat ovat olleet jo jonkin aikaa otsikoissa ja lähes jokaisella koiranomistajalla on tarina kerrottavana aiheesta.

Kun oman koiran kimppuun käy vieras koira on valmis tekemään mitä vain, jotta oma koira pelastuu.

Jotta oman koiran kimppuun ei käydä

Ennakoi. Jos tiedät asuinalueellasi pihan, jossa on aitaa vastaan hyökkivä koira vältä aidan vierustaa. Samoin, jos tunnistat kadulla koiran, joka usein räyhää pyri ohittamaan koirakko kaukaa tai ainakin niin, että välissänne on jokin este, pensas, auto, oja tms. Vaikka räyhäävä koira ärsyttäisi ja vaikuttaisi sinun ja koirasi liikkumiseen on parempi suojella omaa koiraa turhalta stressiltä, kuin altistaa koirasi sille.

Älä tuomitse. On ehkä ärsyttävää, että kaikki koirat eivät osaa ohittaa muita koiria kauniisti ja hiljaa, mutta et tunne toisen koirakon tarinaa. Reaktiivinen koira saattaa olla kivusta äreä, potea omia huonoja kokemuksia, omistaja saattaa olla kokematon tai koulutus olla vaiheessa. Jos vieras koira on toistuvasti kohti hyökkivä voit iloisesti vinkata omistajalle hyviä ongelmakoirakouluttajia tai jos koira näyttää kärsivän huonosta hoidosta tee koirakosta ilmoitus eläinsuojeluviranomaisille.

Ole valpas koirapuistossa. Koirien tulee saada juosta vapaana, mutta hyvässä seurassa tai yksin, ei jahdattuna tai jahtaajana koirapuistossa. Suhtaudu varauksella vieraisiin koiriin koirapuistossa, tarkkaile koirien leikkiä ja vie koirasi pois, jos koirasi ei viihdy. Jos koirapuistossa on käynyt sääntöjen vastaisesti juoksuinen narttu saattavat urokset ottaa hyvinkin herkästi yhteen nartun tuoksun huumaavina.

Jos vieras koira käy oman koirasi päälle

Jos ehdit huomata vieraan koiran aikomuksen hyökätä oman koirasi päälle yritä siirtää nopeasti hyökkäävän koiran huomio kovalla äänellä. Riippuen koirien koosta voit yrittää suojata omaa koiraasi astumalla koirien väliin, toimii paremmin pienillä koirilla. Yleinen ohje on, ettei omaa koiraa saa nostaa syliin, mutta jos pystyt näin suojelemaan omaa koiraa niin toki syli on hyvä turva. Ongelma on, että jos hyökkäävä koira on suuri ja hyppää sinua vasten saatat kaatua ja olette molemmat hyökkääjän ulottuvilla. Itse olen kerran nostanut pennun syliin turvaan, kääntänyt selän hyökkäävälle koiralle ja ottanut tukea puusta. Pentu oli turvassa minun ja puun välissä, kunnes toisen koiran omistaja sai oman koiransa hallintaan.

Jos vieras koira saa otteen omasta koirastasi pyri peittämään hyökkäävän koiran näkö. Heitä koiran päälle esimerkiksi huivi tai takki. Koira, joka ei näe eteensä saattaa hämmentyä ja irrottaa otteensa ja saat vaatteen suojissa koirasi kauemmaksi turvaan. Hyökkäävä koira saattaa myös hämmentyä esimerkiksi päälle heitetystä vedestä, jos sinulla on vesipullo matkassa.

Kun oma koirasi on turvassa hengitä, rauhoitu ja tutki oma koirasi. Pyri laskemaan oma kiihtymyksesi ja osoita koirallesi hallitsevasi tilanteen. Jos itse lähdet mukaan reaktioon, huudat ja meuhkaat annat vieraalle koiralle syyn jatkaa ja omalle koiralle syyn suurempaan pelkoon.

Jos vieraan koiran omistaja on paikalla vaihda yhteystiedot ja vie oma koirasi aina varmuudeksi eläinlääkäriin tarkastukseen. Et välttämättä löydä itse tutkimalla kaikkia mahdollisia haavoja tai murtumia, joten varmista vammojen laatu aina eläinlääkärillä.

Älä tee hyökkäyksestä numeroa omalle koirallesi. Anna koirallesi aikaa toipua, kannusta ja rohkaise koiraa kuten normaalistikin ja ole rento. Me omistajat saatamme huomaamattamme pahentaa oman koiramme toipumista. Jos esimerkiksi oman koiran päälle käy tietyn näköinen koira ja jatkossa aina samannäköisen koiran osuessa kohdalle me kiristämme oman koiran hihnaa saattaa oma koira lukea meitä ja huolestua tilanteesta. Minulle kävi näin Rajasaaren koirapuiston kanssa. Taisto Terrierin päälle käytiin Rajasaaressa ja pitkään minä jännitin saaressa käyntejä niin, että terrierikin alkoi jännittää, eikä kummallakaan ollut mukavaa. Kun minä opettelin rentoutumaan saaressa käynnit jälleen onnistuivat, tosin käymme vain ruuhka-aikojen ulkopuolella ja tarkkailen herkeämättä sekä vieraita, että omaa koiraani.

Jos oma koirasi on hyökkääjä

Ennakoi. Opettele tuntemaan oma koirasi ja anna koiralle paras mahdollinen elämä. Huolehdi, ettei koirasi kärsi kivuista, kouluta koiraasi, tarpeen mukaan ammattitaitoisen kouluttajan avulla, tarjoa koirallesi monipuolinen koiramainen elämä. Varmista, ettei koirasi ole stressaantunut. Jos koirasi ei pidä joistakin koirista ennakoi. Vaihda kadun puolta, väistä ja kierrä. Älä vie koiraasi liian vaikeisiin tilanteisiin.

Pidä koirasi kytkettynä. Älä anna koirasi kulkea taajamissa ja kaupungissa ilman hihnaa. Opeta koirasi myös kulkemaan hihnassa kauniisti. Tarkasta, että hihna ja panta ovat ehjät, kestävät ja koiralle miellyttävät.

Jos koirasi rähinöi opeta koirallesi varmuuden vuoksi kuonokopan käyttö. Kuonokopan tulee olla miellyttävä ja turvallinen asia koirallesi.

Jos koirasi kaikesta huolimatta pääsee käymään toisen koiran päälle ole reilu. Etsi syy oman koirasi käytökseen, älä rankaise koiraasi. Selvitä kärsiikö koirasi kivuista, ota avuksi pätevä ongelmakoirakouluttaja ja tee töitä ongelman ratkaisemiseksi.

Anna yhteystietosi toisen koiran omistajalle, tarjoudu korvaamaan eläinlääkärikulut ja kysele loukkaantuneen koiran kuulumisia.

Etsi apua ja ratkaisuja, älä syytä koiraasi, vaan ratkaise ongelma. Älä myöskään jää kiinni tapahtuneeseen. Opi tilanteesta, muuta koiran elämää niin, ettei vastaavaa enää pääse tapahtumaan ja unohda häpeä.

Turvallisia ulkoiluja!

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s