Koiran hammashuolto

Meidän perheessä pitkään ja hartaasti suunniteltu Taisto Terrierin hammashuolto on lopulta tältä vuodelta tehty. Nyt kun koira on keski-ikäinen pyrin entistä tarkemmin huolehtimaan, että koira käy säännöllisesti terveystarkastuksissa.

Kuten ihmisillä, myös koirilla hampaiden kunto vaikuttaa niin käytökseen, kuin terveyteen yleisesti. Paha hammaskipu on niin hirvittävä tuska, ettei sitä toivo kenellekään, eikä varsinkaan koiralle.

Aikuisella koiralla on 42 pysyvää hammasta ja näiden harjaus on tärkeä osa koiran hyvinvointia. Se, kuinka usein koiran hampaita tulee harjata riippuu hampaiden kunnosta ja koirasta itsestään. Koira tulee myös totuttaa harjaamiseen koiralle sopivaan tahtiin, harjaamisen tulee olla koiralle mieluista, eikä pakokauhua aiheuttava toimenpide. Testaa erilaisia harjoja, palkkioita, tapoja harjata hampaat ja aloita harjoitukset pienesti, hammas kerrallaan. Harjaamisessa tärkeää on liike, joka poistaa bakteerit hampaan pinnalta, mutta hammastahna saattaa toimia koiralle miellyttävä palkkiona ja motivaationa harjaukseen.

Harjauksen lisäksi koiran hampaista voi pitää huolta erilaisin purutikuin, markkinoilla on paljon erilaisia valmisteita mistä valita omalle koiralle sopivimmat.

Säännöllisen kotihoidon lisäksi koira kannattaa käyttää kerran vuodessa hammastarkastuksessa, jossa hampaat myös röntgenkuvataan ja puhdistetaan. Hampaiden rötgenkuvaus on erityisen tärkeää, kolmannes hammasongelmista paljastuu vasta kuvattuna. Ihmisten yleinen hammasongelma, paradontiitti, vaivaa myös koiria. Se on tulehdustila, joka vaikuttaa itse ienkudokseen, mutta myös yleisemmin koiran terveyteen, jos bakteerit kulkeutuvat verenkierron kautta koiran suusta muualle koiran elimistöön.  Ei siis riitä, että koiran hampaat puhdistetaan esimerkiksi ultraäänilaitteella, vaan on tärkeää tutkia myös ientaskut.

Vaikka koiran hammashoito tuntuu kalliilta ja on ärsyttävää, ettei vakuutus korvaa laskua on hyvä hammashuolto koiran terveyden kannalta todella tärkeää.

Itse jännitän hammashuoltopäivinä eniten Taisto Terrerin nukutusta, on raastavaa, kun nukutettu koira kannetaan toimenpidehuoneeseen ja poistun aina nyyhkivänä kotiin odottamaan koiran kotiutumista. Mutta on myös helpottavaa tietää, että koiran hampaat ovat kunnossa, koiralla ei ole hampaisiin liittyviä kipuja, eikä tulehdustiloja. Ja meidän perheessä molemmat saavat urheuspalkinnon hammashoidon jälkeen. Taisto Terrieri saa valita uuden lelun ja minulla on koira, jonka hampaat hohtavat jälleen valkoisina ja kiiltävinä.

 

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s