Positiivista ärtymystä

Meidän perheessä on ollut viime aikoina riittämiin ärtymystä.  Terrieri on potenut selkävaivoja ja ihminen somen kiemuroita.

Tällä hetkellä terrieri kuntoutuu kotijumpalla ja metsäkävelyillä, joten kiukku koiran osalta alkaa olla selätetty. Ihmisellä on vielä hiukan matkaa.

Niin paljon hyvää kuin someen liittyykin, on huikeaa miten helppoa on jakaa ja löytää tietoa ympäri maailmaa, niin välillä ihmisten puutteelliset käytöstavat ja epämääräiset luulot saavat sykkeen nousuun. Viime aikoina erityisen sykähdyttävää on ollut positiivisten koulutustapojen mitätöinti ja väheksyntä.

Positiivisen koulutuksen idea pähkinänkuoressa on keskittyä siihen, mitä koiran halutaan tekevän, eikä siihen mitä koira ei saa tehdä. Koiraa kannustetaan tekemään oikein luomalla tilanteet ja olosuhteet otollisiksi, sekä palkkio sellaiseksi, että koiralla on niin mahdollisuus, kuin motivaatio onnistua.  Koira haluaa tehdä, kuten koulutamme, koska oikeasta käytöksestä seuraa aina jotakin hyvää ja miellyttävää. Eikö kuulostakin hyvälle? Luulisi, ettei tästä voi hermostua, mutta niin vaan somessa huudellaan, että näin syntyy ongelmakoiria, kukkahatut kukoistaa ja maailma tuhoutuu.

Muutama ärsyttävin uskomus liittyen kouluttamiseen:

Koska emo, niin minäkin. Me saatamme nähdä, että emo ärähtää pennuille, mutta me emme välttämättä näe sitä kaikkea muuta kommunikointia. Emmekä missään  nimessä ole koiria ja osaa puhua täydellistä koiraa, joten, annetaan emon ja pennun olla lauma. Me ihmiset jaamme koirien kanssa kotimme, mutta emme ole emo ja puhumme eri kieltä. Älä siis pelota koiraasi alkamalla murista, roikota niskasta tai muuten kurita koiraasi, koska mielestäsi emokin tekee niin.

Koira, jolle ei ole opetettu EI-sanaa tekee mitä huvittaa. Koira tarvitsee rajat ja ne voi opettaa vain kieltämällä. Koira, jota ei ole koulutettu mitenkään tekee mitä huvittaa. Koira, joka on koulutettu pelolla/kivulla ei ehkä uskalla tehdä mitään. Koira, joka on koulutettu kannustaen tekee mikä on kannattavaa. Eli jos olet opettanut koiralle, että sinun vieressä kulkeminen on kannattavampaa, kuin pitkin peltoja viiletys, niin koira itse valitsee sinut ilman pakkoa, omasta halusta.

Koira lihoo/nameja pitää kantaa mukana koiran elinikä. Ensinnäkään namit eivät ole ainoa koiraa motivoiva asia. Koulutuksessa voi hyödyntää myös lelut, koiran kehumisen ja  palkitsemisen pääsyllä jonnekin, eli koira määrittää palkkion. Esimerkiksi ulko-oven viereen kannattaa istua, koska niin ovi aukeaa ja pääsee ulos.

Ruokakipot ovat ihmisen keksintö ja koiralle yhdentekeviä. Koiran päivän ruuan voi käyttää kokonaan palkkioina, jolloin koira tekee työtä ruuan eteen, tämä saattaa olla jopa mielekkäämpää koiralle, kuin kupista syöminen. Tai koiran ruoka-annoksen kokoa voi säädellä sen mukaan, miten paljon koiraa ruokitaan koulutuksen lomassa. Nameja ei myöskään tarvitse kantaa taskussa koko koiran elämää, vaan koulutuksen ajan. Kun koira oppii, niin namien määrää voi vähentää ja lopulta pelkkä vihje toimii koiralle motivaationa.

Hätätilanteet. Hyvin usein vedotaan siihen, että koiran juostessa auton alle tai syödessään myrkkylihapullaa on koiralle pakko karjua ja huutaa, jotta koiran henki säilyy. En ymmärrä miksi varma luoksetulo ei toimisi koiran syöksyessä tielle, tai mitä se huuto auttaa, kun koira syö lihapullaa. Koira oppii erittäin helposti ja nopeasti pysyttelemään omistajansa lähellä, jos motivaatio on kohdillaan. Tai katsekontaktin avulla pyytämään luvan syömiseen. On huomattavasti helpompaa ja turvallisempaa, että koira vapaaehtoisesti kysyy luvan syömiseen, kuin se, että ihminen paniikissa kaivaa lihapullaa väkisin koiran suusta.

Juuri tämä rotu tarvitsee vahvaa johtajaa ja tiukkaa komentoa. Kaikkia eläimiä voi kouluttaa positiivisin keinoin, myös ihmistä. Siinä vaiheessa, kun krokotiili oppii pitämään kitaansa auki, merileijona olemaan paikalla röngenkuvissa, tiikeri ojentaa tassun vapaaehtoisesti verikokeen ottoa varten ja kala ui itse vaa´alle punnitukseen herkkujen avulla voi miettiä miksi näiden eläinten kanssa koulutus toimii, muttei oman koiran.

Jos haluat oppia lisää koiran motivoinnista, niin facebookiin on tällä viikolla perustettu uusi, ihana ryhmä. Koiralähtöinen koirankoulutus. Ryhmään pääsy edellyttää muutamaan ylläpitäjän laatimaan kysymykseen vastaamista, mutta se kannattaa. Tehdään yhdessä parempi maailma kaikille meille. Ilolla koirien kera.

Advertisement

Yksi vastaus artikkeliiin “Positiivista ärtymystä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s