Miten kuvailet koiraasi?

Olin ystäväni ja Taisto Terrierin kanssa kävelyllä ja ystäväni jäi odottamaan koiran kera kaupan pihaan, kun käväisin nopeasti kaupassa. Tullessani takaisin ystäväni kertoi miten terrieri oli tyynesti istunut paikoillaan vaikka pihaan oli kurvannut rekka, rekan lastauslaituri ja siinä häärivä kuski olivat koiran vieressä ja joukko lapsia syöksähti koiran nenän edestä ohi. Kotikadulle kääntyessämme kulman takaa meidät yllätti nainen kahden mustan ison koiran kera ja Taisto Terrieri pelästyi ja rähisi isosti. Puolen tunnin tapahtumien mukaan voisin kuvata koiraani luottavaiseksi, rauhalliseksi  viilipytyksi tai remmiräyhäksi ja ongelmakoiraksi, joka ei sovellu kaupunkiin.

IMG_20180331_121324_917

Olen viime aikoina pohtinut paljon sitä miten kuvailemme koiraamme vieraalle ja miten valitsemme sanat. Ihmisten välisessä maailmassa olisi todella haastavaa, jos parisuhteen toinen osapuoli olisi koko ajan sitä mieltä, että oma puoliso on oikeastaan ihan kamala, ilkeä, kuvottava ja typerä. (Ja kyllä, tiedän, että tällaisiakin suhteita löytyy). Kun toisesta koko ajan ajattelee negatiivisesti niin ajatus saattaa myös muuttua totuudeksi. Hyvää on vaikea nähdä, kun toinen ottaa koko ajan päähän.

Aivan samoin, jos arki tai koulutus ei koiran kanssa suju kuvataan koiraa usein tyhmäksi, alistavaksi, dominoivaksi, typeräksi ja ehkä jopa hulluksi. Kun koira on vain koira, joka ei osaa, ymmärrä ihmistä tai saa olla oma itsensä koirana.

20170902_121457

Aloin itse kerätä kalenteriin joka ilta yhden adjektiivin terrieristä, jonkin sanan, joka kuvaa koiraa siltä päivältä. Listalta löytyy sekä kauniita, ihanasti koiraa kuvailevia, mutta myös muutama vähemmän mairitteleva sana.

Kuten siltä päivältä, kun aloitimme uuden harrastuksen. Terrieri oli niin täpinöissään päästessään pitkästä aikaa treenihalliin, että koira hyppi, pomppi, haukkui, herätti pahennusta ja sai minut vajoamaan häpeästä maan alle. Vain, koska oli niin innokas ja malttamaton.

Jos kalenteriin kertyy koirasta enemmän negatiivisia adjektiiveja kannattaa pysähtyä ja pohtia mistä se johtuu, mikä koirakon elossa on huonosti ja miten asiat saa korjattua. Toisaalta, kun yksittäinen huono päivä osuu kohdalle ja kyseenalaistaa miksi ylipäätään on koiran hankkinut on helpottavaa lukea läpi listaa koiraa kauniisti kuvaavista sanoista. Koira muuttuu jälleen maailman parhaaksi ja tärkeimmäksi ja huono hetki unohtuu.

20170617_204006

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s