Koiran bullet journal

Löysin Bullet Journalin viime vuonna etsiessäni apua arjen hallintaan. Aluksi systeemi tuntui hankalalle, aikaa vievälle ja piirtämistäkin olisi pitänyt osata, mutta jokin kalenterissa silti kiehtoi. Kun luin Ryder Carrollin, idean kehittäjän, kirjan tajusin, että juuri tätä olin etsinyt. Tämä kalenterit ja muistilaput yhdistävä metodi tulisi pelastamaan arkeni ja jäsentämään elämäni uudella tavalla. Nyt olen melkein vuoden kokeillut erilaisia omia tapoja rakentaa kalenteria ja olen löytänyt ne juuri meidän perheelle sopivat.

Sen lisäksi, että kalenteri jäsentää ihmisten elon myös koira ja muut lemmikit hyötyvät metodista. Aiemmin minulla oli paljon luuloja siitä, miten Taisto Terrieri voi ja toimii, nyt tiedän faktat.

Merkitsen joka ilta koiran omalle kalenteriaukeamalle jonkin avainsanan koiran päivästä ja kirjaan ylös koiran mielialan. Näin huomaan helposti onko koiran elossa kaikki kunnossa ja jos ei ole niin pystyn helpommin etsimään syitä ja seurauksia.

Esimerkiksi seuraan koiran levon tarvetta. Kirjaan kalenteriin pidemmät ulkoilut, vapaana olot ja arjesta poikkeavat tapahtumat.  Taisto Terrieri on aina ollut hyvinkin herkkävatsainen ja kalenterin avulla selvittelin pitkin talvea koiran vatsavaivojen syitä. Kirjasin ylös ruokailut, ruuan laadun, jopa kellonajat, mutta vatsavaivojen syy ei auennut.  Lopulta keksin vatsan herkistyvän usein, jos tylsät, joutilaat illat olivat vähissä ja varsinkin, jos minä olin stressaantunut. Kun ihminen vähensi omaa stressiä ja hengitteli koirakin voi paremmin.

Samoin jäljitin helposti keväällä koiran selkävaivojen syyt. Erään uintiretken jälkeen koiran mielialakalenteri vaihtoi äkisti väriä ja hoksasin koiran liukastelleen rantakivillä selän jumiin. Olisin toki huomannut koiran käytöksen ja liikkumisen muutoksen ilman kalenterikin, mutta kalenterista näin heti, koska muutos tapahtui ja mitä olimme juuri niinä päivinä puuhanneet. Näin oli helppo kertoa koirahierojalle epäilyt selkäjumista ja selkä saatiin hoidettua kuntoon nopeasti.

Bullet Journal on ehdottomasti myös oiva tapa suunnitella koiran koulutusta ja pitää treenipäiväkirjaa, mutta yhtälailla on tärkeää havannoida koiran arkea, huomata siinä muutokset ja korjata tarvittaessa suuntaa ja hakea apua.

Jos itse tekniikka tuntuu haastavalta voi samat asiat merkitä ihan tavallisen kalenterin sivuille. Joka ilta jokin avainsana koiran elämästä ja koiran mieliala symbolilla, värillä tai sanoin. Juuri niin, kuin itselle tuntuu hyvälle.

Esimerkiksi pennulle voisi pitää sosiaalistamiskalenteria, merkitä siis ylös mitä koiran kanssa on puuhattu ja miten koira on seikkailuihin suhtautunut. Remmiräyhän kanssa kalenteriin kannattaa merkitä räyhälenkit (niitä saattaa olla paljon vähemmän, kuin itse luulee), aralle voi tehdä rohkaistumiskalenterin ja ihan jokainen koira hyötyy hyvinvoinnin ylös kirjaamisesta. Siinä vaiheessa, kun eläinlääkäri kysyy miten ja milloin koiran vaivat alkoivat on niin helppoa kaivaa kalenteri esiin ja näyttää missä kohtaa muutos tapahtui.

IMG_5812
Terrierin elokuu. Kalenterissa on jokaiselle päivälle jokin avainsana, kuten rokotukset, uintiretki, puistoleikit. Jäätelötikussa jokainen raita on yksi kuun päivä. Eri värit kertovat koiran mielialasta. Väsymykselle ja iloisuudelle on omat värit, samoin huonotuulisuudelle tai riehakkuudelle.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s