Helppoa virikkeistystä tuoksuilla

Sain hetki sitten hienon muistutuksen siitä, miten helppoa koiran virikkeistys voi olla. Meillä on ystävä, joka muuttaa aina kesäkaudeksi merille. Hän lähettää kuulumisia postikorttien muodossa ja nyt kun kortteja on alkanut jälleen tippua postiluukusta Taisto Terrieri tunnistaa ystävän tuoksun jo ennen, kuin ehdin poimia kortin.

Tuoksuilla virikkeistys on helppoa, edullista ja koiralle mieluista. Olen jo aiemmin kirjoittanut luonnosta sisään kannettavista tuoksuista, mutta myös muita tuoksuja kannattaa hyödyntää. Huomioi aina, että koira ei syö mitään kiellettyä tai vaarallista ja seuraa koiran puuhaa esineiden parissa.

Kauppakassit

Kun tulen kotiin kaupasta annan Taisto Terrierin ensin nuuhkia kauppakassin läpi keittiön lattialla. Yleensä vielä nostan pakkaukset lattialle, jotta koiran on helpompi tuoksuttaa ja nuuhkia tuotteet läpi. Välillä jokin pahvipakkaus kiinnostaa erityisesti koiraa ja jos pahvilaatikko on heti tyhjennettävissä annan tyhjän pakkauksen koiran leikkeihin. Terrierin mieleen ovat myös multaiset vihannekset, joten saatan jättää näitä muutaman lattialle koiran nuuhkittavaksi.

Jos koira on erityisen innokas ja menee ”tolaltaan” tullessasi kotiin saattaa tuoksujen tarjoaminen rauhoittaa koiraa ja siirtää huomioita ihmisestä mielekkääseen ja rauhoittavaan tuoksutteluun.

Kirjat

Me luemme tarinoita kirjoista, mutta koirat tietävät myös minkälaisissa käsissä kirja oli ennen meidän kotia. Kun haen kirjoja kirjastosta, lainaan ystäviltä tai ostan divarista annan pinon myös koiran nuuhkittavaksi. Välillä kirja ei kiinnosta yhtään, varsinkaan uudet kirjat eivät terrieriä houkuttele, mutta jos kirja on ystävältä tai kovin luettu nuuhkittavaa riittää.

20180812_142027
Paras tuoksu on koirakirjoissa, tietysti.

Postipaketit

Paketti, joka on matkannut maailmalla on täynnä jänniä tuoksuja! Meillä Taisto Terrieri saa ensin nuuhkia paketin ulkopuolelta, sitten paketti avataan yhdessä, tutkitaan sisältä ja lopulta koira saa tyhjän pakkauksen leikkeihinsä.

Kirppistuotteet

Mikä tuoksujen taivas koiralle! Usein otan Taisto Terrierin myös mukaan meidän ihanalle lähikirppikselle, (josta koira saa myös tiskin takaa herkkuja, takuuvarma keino saada kaikki lähiseudun koirakot asiakkaaksi) mutta kotiin kannetut ostokset ovat myös oivaa nenätyötä. Uusi kesämekko olohuoneen lattialle ja koira nuuhkii pitkään mekon laskoksia ja ryppyjä. Toisinaan nappaan kirppiksen ilmaislaatikosta t-paidan tai muovimukin vain koiran iloksi, kotona nuuskuteltu tavara palautuu laatikkoon seuraavalla kirppiskerralla.

Ulkovaatteet ja käsilaukku

Välillä ulkotakki ja käsilaukku riittävät virikkeeksi. Kun olemme päivän töissä ja omissa menoissa keräämme tuoksuja vaatteisiin ja laukkuihin. Varsinkin, jos kotimatkalla on tervehtinyt muita koiria tai naapurin kissaa koiralle mielekkäitä tuoksuja on kertynyt vaatteisiin. Ulkotakki olohuoneen lattialle ja saan pienen oman hetken, ennen kuin lähdemme terrierin kanssa ulkoilemaan.

Leluvaihtarit

Vaihda koiran leluja työkaverin tai tutun kanssa. Lelu, joka tuoksuu toiselle koiralle on Taisto Terrierin mielestä ehdottomasti paras lelu. Jos lelu taas tuoksuu kissalle lelu on sekä kiinnostava, että jännä. Leluvaihtarit ovat oiva tapa tutustuttaa vieraat koirat toisiinsa pikkuhiljaa, mutta leluja voi myös vaihtaa ilman, että koirat koskaan tapaavat.

20170318_205035
Se riemu, kun päivän yksinolo palkitaan ihanalla, tuoksuvalla pahvilaatikolla.

Välillä unohtaa miten helppoa tuoksuilla virikkeistys on. Koiralla saattaa mennä kokonainen sateinen ilta sisällä tuoksutellessa erilaisia esineitä, jotka meistä ihmisistä eivät tuoksu miltään erityiseltä. Ja nenätyö väsyttää koiraa todella paljon, välillä tätäkin kannattaa hyödyntää, kun ihmisarki on erityisen kiireistä. Oman koiran nenätyötä seuraamalla oppii myös tuntemaan koiraansa paremmin. Jotkut esineet ovat koiralle enemmän mieleen, jokin tuoksu saa koiran lähes huumaantumaan ja jokin toinen tuhahtelemaan epäluuloisesti.

 

Yksi vastaus artikkeliiin “Helppoa virikkeistystä tuoksuilla

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s