Koiran ja koirakon kiusaajista

Jokainen koiranomistaja on taatusti joskus kohdannut mielensäpahoittajan, sen jota koira ärsyttää. Koira pissaa väärään paikkaan, haukkuu, sotkee, aiheuttaa allergiaa, ylipäätään on olemassa. Tai sen, joka täysin tietoisesti pyrkii koiran iholle, tulee kohti, odottaa koiran reaktiota. Välillä nämä kohtaamiset huvittaa, välillä ne jäävät häiritsemään ja pilaavat päivän.

Kun itse toimii muita kunnioittaen, ennakoi, kannustaa ja kouluttaa koiransa pärjäämään ihmisten maailmassa on vahvoilla mielensäpahoittajien parissa. On hyvä muistaa, että kiusaaja elää muiden reaktiosta, hakee konfliktia ja vastustusta. Useinkaan  kiusaajan valitus ei ole henkilökohtaista, vaikka se siltä tuntuu. Jos juuri sinä ja koirasi ette olisi sivunneet henkilön elämää hän olisi purkanut pahan olon johonkin toiseen koirakkoon.  Välillä mielensäpahoittajien murheet ovat niin outoja, ettei tiedä mitä ajatella.

Taisto Terrieri on oppinut kaupungissa pissaamaan sadevesiputkien kohdalle. Koira nostaa jalkaa putken kohdalla ja usein pissa valuu suoraan maahan, koira kun on melko matala ja putken pää liian korkealla.  Erään ohikulkijan mielestä paikka oli täysin väärä. Sadevesikouru on tarkoitettu sadevedelle, ei koiran tarpeille. Siitä huolimatta, että koiran pissa ei tappanut nurmea, kasveja, puita, syövyttänyt metallitolppia, jäänyt haisemaan betoniporsaaseen, ei ollut lähellä ovea, näyteikkunaa, porttikongia, rappurallia tai lasten leikkipaikkaa.

Toisinaan olen huomannut kantavani kakkapussia lenkillä pidempään ihan sen vuoksi, että kakkapoliisit näkevät minun olevan vastuullinen koiranomistaja, että juuri minulle ei tarvitse tulla valittamaan maahan jätetyistä kasoista. Joskus tämäkään ei riitä,  olenhan koiranomistaja ja näin vastuussa kaikista koirien kakkakasoista.

Kerran istuin ystäväni ja vieressä nukkuvan Taisto Terrierin kanssa nuotiopaikalla meren äärellä. Olin valinnut levähdyspaikan koiran ehdoilla, olimme kauempana nuotion tuoksuista, muista koirista, polusta ja leikkivistä lapsista. Paikalla oli myös sokerihumalainen partiolaisten joukko, jotka rymysivät, juoksivat ja pomppivat holtittomasti kaikkialla. Innokkaat lapset juoksivat niin läheltä meitä, että pelkäsin lasten joko kolhivan koiraa tai koiran pelästyvän ja ärähtävän. Kun huomautin asiasta sain vihaisen palauteryöpyn vartion vetäjältä. Hänestä koiran, joka saattaa ärähtää häirittynä, paikka ei ole tässä maailmassa.

Toki Titanicin kannelta pelastetaan ensin naiset, lapset, muut ihmiset ja sitten vasta lemmikit. Toki koiran tulee osata käyttäytyä ja olla herättämättä pelkoa ihmisissä, mutta koiralla on myös oikeuksia. Koiralla on oikeus oleskella sallituilla alueilla turvallisesti luottaen siihen, ettei kukaan ryntää kohti, koske ilman lupaa tai tietoisesti ärsytä.

Pahimpia kiusaajia ovatkin ne, jotka pyrkivät vaikuttamaan itse koiraan. Se, joka alkaa itse räksyttämään nähdessään koiran,  se naapuri, joka rimputtelee ovikelloa saaden koirat haukkumaan tai se, joka ripottelee myrkkylihapullia luontoon.

Lievempien kiukuttelijoiden kohdalla paras vastus on ilo ja huomioimattomuus. Itse pyrin vastaamaan kiukkuun iloisesti toivottaen hyvää päivänjatkoa, lähden juttelemaan  jostakin aivan muusta koiralle ja saatan jopa kaivaa vinkulelun taskusta. Terrieri, joka onnellisena vinguttaa lelua suussaan peittoaa äänellä kenen tahansa marisijan.

Jos mielensäpahoittaja on oikein ärsyttävä on tietysti helpointa poistua paikalta ja antaa tyypin etsiä uusi kohde kiukulleen.  On hyvä muistaa, että koira lukee meidän omistajien tunteita ja kun jo itse kiusaaja herättää hämmennystä soppa on valmis, jos paikalla on äkäisten ihmisten lisäksi mukana räyhäävä koira.

Jos lähiympäristössä liikkuu potentiaali koiravihaaja ja tämän oppii tunnistamaan on hyvä ennakoida ja vaihtaa suuntaa ennen kohtaamista. Jos kotia häiriköidään olisi hyvä saada tekijä kiinni itse teossa ja väliajaksi viedä koirat hoitoon muualle yksinolon ajaksi. Tärkeintä on suojella koiraa häirinnältä ja sen jälkeen pyrkiä saamaan tekijä lopettamaan toimintansa,  viranomaisten avulla jos tarve.

Kannattaa myös verkostoitua oman alueen koirakoiden kanssa ja vaihtaa vinkit mahdollisista häiriköistä, kerätä pois epäilyttävät lihapullat ja olla aktiivinen yhteisössä.

Ja keskittyä hyvään. Nauttia olosta ja elosta koiran kera, eikä antaa yksittäiselle huonoa oloa potevalle henkilölle liikaa valtaa omassa päivässä ja elämässä.

 

 

 

 

 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s