Koirahierojalla

Meillä ihmisillä on silloin tällöin jänniä mielipiteitä koirien hyvästä elosta. Kuten, että koska koira on eläin ja eläimet elävät luonnossa ilman höpötyksiä kehonhuollosta, niin ei se oma koirakaan kaipaa hierontaa.

Vaikka varsinkin se ihan tavallinen sohvalla köllivä kotikoira saattaa kaivata hyvinkin kipeästi hierontaa. Jos koiran ulkoilutus on kolmesti päivässä hihnalenkki asfalttitiellä saattaa liikunta olla hyvinkin yksipuolista ja koiran lihakset jumissa.

Koira peittää vaivansa ja kun me lopulta huomaamme koiran liikkuvan kankeasti lihasjumit saattavat olla jo todella pahat ja pitkään vaivanneet.  Minullekin on käynyt näin. Samalla reissulla eläinlääkärikään ei tunnistanut Taisto Terrierin kipuja, vaan tarvittiin oman alansa asiantuntija, osteopaatti, hoitamaan koira kuntoon.

Älä odota oireita, vaan ennaltaehkäise koiran lihasjumit säännöllisillä hierojakäynneillä.

Nykyään käytän Taisto Terrierin meidän omalla koirahierojalla ja osteopaatilla säännöllisesti muutaman kerran vuodessa ja jos koira väliajoilla alkaa liikkua tai käyttäytyä poikkeavasti varaan ajan jommallekummalle herkemmin, kuin eläinlääkärille.

Koiran lihasjumin syitä on yhtä monia, kuin koiria. Ongelmat saattavat johtua koiran hihnassa vetämisestä, yksipuolisesta liikunnasta, koiran rakenteesta, stressistä, valjaiden tai pannan istuvuudesta, koiran koheltamisesta, kuten meillä usein, tai jostain ihan muusta. Lihasjumeja voi olla pennusta vanhukseen kaikilla roduilla, rotujen sekoituksilla ja niin minillä kuin jätillä.

Oman koirahierojan löytäminen vaatii hieman selvittelyä ja vaivaa. Ensimmäiseksi muista, että koirahierojat ovat ammattilaisia ja usein yrittäjiä. Hyvin harvoin, jos koskaan, koulutettu, pätevä, veronsa maksava yrittäjä on ilmainen tai erittäin halpa. Hinta ei takaa laatua, mutta hyvälle hierojalle maksaa ilolla koiransa hyvinvoinnista.

Kun löydät potentiaalin koirahierojan ja varaat aikaa kysele miten hän on alalle päätynyt, miten kouluttautunut ja ennen kaikkea miten hän kohtelee koiraa. Koirahieronnan tarkoitus on edesauttaa koirasi hyvinvointia, ei aiheuttaa traumoja, pakottaa koiraa tai pelotella. Vaikka koirasi ei olisi arka voit kysyä miten hieroja suhtautuu, jos koira pelkää vieraita ihmisiä. Koiramyönteinen hieroja antaa koiralle tilaa, kuuntelee koiraa ja saattaa jopa ehdottaa, että ensimmäisellä kerralla koira vain tutustuu uuteen ihmiseen ja tilaan, seuraavalla kerralla kokeillaan sitten hierontaa koiraa kuunnellen.

Osa hierojista tekee myös kotikäyntejä. Mieti, mikä sopii teille parhaiten. Jos kotona on jatkuva melske tai koira puolustaa kotiaan on helpompi tavata hierojan tiloissa, toisaalta arka koira saattaa rentoutua kotona nopeammin, kuin vieraassa tilassa, missä on muiden koirien tuoksuja. Meillä hieroja käy kotona ja osteopaatille menemme hänen tiloihinsa.

Se, että koira luottaa hierojaan on ehdottoman tärkeää, mutta myös sinun omistajana pitää luottaa ammattilaiseen. Koira vaistoaa mielialasi ja saatat siirtää oman epävarmuuden, epäilyn tai arkuuden koiraan. Älä siis valitse hierojaa, josta et pidä tai johon et luota.

Itse arvostan, kun hieroja ottaa vastaan meidät molemmat, koirani ja minut tasapuolisesti ja kertoo minulle mitä hän tekee ja miksi.  Meidän koirahieroja kuuntee koiraa ja antaa terrierin päättää hoidon kulusta. Joskus terrieri on kävellyt pois matolta kesken hieronnan ja koiran annetaan tehdä niin, sillä kertaa hieronta jäi siihen. Seuraavilla kerroilla koira on luottavainen tietäessään, että tilanteesta pääsee halutessaan pois.

Taisto Terrieri tunnistaa nykyään molemmat ystävänsä. Kun hieroja kävelee pihaan koira odottaa malttamattomana ovella ja kellahtaa matolle ennen kuin hieroja on valmis urakkaansa. Samoin osteopaatilla, toisinaan koira jopa johdattaa minut liiketilan ovelle, varma merkki siitä, että aika tulee varata!

Jos hieroja tekee koirallesi jotain mitä et ymmärrä tai mistä koirasi tai sinä et pidä kysy ja keskeytä tilanne rohkeasti.

Hyvä hieroja antaa myös ohjeet miten toimia ennen ja jälkeen hieronnan. Kuuntele ja toimi ohjeiden mukaan, niin koirasi saa parhaan mahdollisen hoidon.

Hyvä hieronta ja kehonhuolto lisää koirasi elämäniloa ja ehkä jopa elinvuosia.

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s