Kirjoja koirista

Rakastan (koira)kirjoja! Se tunne, kun hyvä kirja vie mennessään on täydellinen. Samalla oppii uutta, samaistuu, ihmettelee, soveltaa ja parhaimmillaan elo koiran kera paranee entisestään. Koska hyvät vinkit tulee aina jakaa eteenpäin tässä minun tämän hetken mieluisimmat koirakirjat. Ne, joihin palaan aina uudelleen ja jotka kulkevat sohvan ja yöpöydän väliä, jos eivät ole lainassa ystävillä.

Klassikot.

Tuire Kaimion Pennun Kasvatus ja Koirien Käyttäytyminen ovat kirjat, jotka soisi löytyvän jokaisen koiran omistajan kotoa ahkerasti luettuna. Kirjoista saa hyvät perustiedot koiramaiseen eloon, koiran kehitykseen ja käytökseen.

Tommy Wirénin ja Päivi Romppaisen Onnistu Koirasi Koulutuksessa kirja taas takaa, että omistaja ymmärtää miten koiraa koulutetaan oikein. Kirjassa käydään sujuvasti läpi kouluttamisen perusteet ja annetaan vinkit perustaitoihin. Vaikka kävisitkin koirasi kera koirakoulussa (valitse pätevä, eläintenkouluttajien eettisiin sääntöihin sitoutunut ), niin tämä kirja on hyvä perusteos ymmärtämään miten koulutus toimii ja miten koira oppii.

Turid Rugaas, Rauhoittavat Signaalit kuuluu myös kirjoihin, jonka soisi tulevan koiran mukana jokaiseen kotiin. Tämän kirjan avulla opit lukemaan koiraasi aivan uudella tavalla. Kun me ihmiset sanomme, että koira yllätti, yhtään ei ennakolta nähnyt miten koira käyttäytyy tätä kirjaa ei ole luettu ja sisäistetty. Kirjan avulla opit lukemaan niin omaa, kuin vastaantulevaa koiraa ja ymmärrät miten ne keskustelevat.

Jos hallitset englannin tai ruotsin kielen hyvien koirakirjojen valikoima on huomattavasti laajempi, harmittavan harvat kirjat käännetään suomeksi.

Brian Hare ja Vanessa Woods, The Genius Of Dogs.   Loistavaa kerrontaa, hauskoja tarinoita ja paljon, paljon faktaa. Toisinaan Courseran sivuilla on tarjolla kirjaan perustuva ilmainen Brianin vetämä nettikurssi. Suosittelen kaikille, joita kiinnostaa koira, käytös ja taustat myös yleisemmin.

Karen Pryor, Don´t Shoot The Dog. Jos olet kiinnostunut kouluttamisesta tai haluat ymmärtää miten muokata käytöstä.  Kannustus, oikea palkka oikeaan aikaan toimii myös meille ihmisille, kirjan oppeja voi siis soveltaa myös lähipiirin ihmisiin. Toimii.

Grisha Stewart, BAT 2.0. Jos koirasi on remmiräyhä, arka tai muuten outo saatat innostua tästä Grishan kehittämästä tekniikasta. Kirja on omaan makuuni hieman liian lavea ja kerrontaa olisi voinut tiivistää, mutta itse tekniikka on huikean upea. Suomen BAT-guru on Miira Hellsten ja suosittelenkin käymään myös hänen kursseilla.

Annie Phenix, The Midnight Dog Walkers kirja tuo vertaistukea ja lohtua reaktiivisten koirien omistajille. Kirja on selkeä, tarinat räyhäävistä koirista ja onnistumisista ovat mielenkiintoisia ja antavat vinkkejä kaikkien koirien arjen parantamiseen. Facebookista löytyy myös kirjaan pohjautuva vertaistukiryhmä.

Tom Mitchell, How To Be A Concept Trainer. Tämä kirja on päällimmäisenä yöpöydällä tällä hetkellä. Googlasin jossain vaiheessa uusia ideoita Taisto Terrierin leikittämiseen ja löysin nämä sivut. On mielenkiintoinen ajatus kouluttaa koira leikin avulla ja ainakin meidän lyhyen kokemuksen perusteella tämä toimii. Taisto Terrieri rakastaa leikkejä ja pelejä, joita pelaamme tyhjässä koirapuistossa tai olohuoneessa ja koira onkin kasvattanut itseluottamusta ja rohkeutta.

Linda Tellington-Jones, Getting in TTouch with Your Dog Book. Meidän sohvakirjamme! Rentoutan Taisto Terrieriä soveltamalla kirjan hieronta- ja kosketustekniikoita. Kirjan sisältö on ajaton, kuvat ovat retroa, joka saa hymyn huulille.  Epäilen tämän olevan Taisto Terrierin lempikirja, niin onnellisena koira huokaa, kun saa tahtonsa läpi ja hieronta alkaa.

 

Kun etsit hyviä koirakirjoja kiinnitä huomioita julkaisuvuoteen! Osa kirjoista kestää hyvinkin aikaa, mutta suurin osa ei. Varsinkin koulutukseen liittyvä tietotaito kehittyy hurjaa vauhtia ja se, mikä eilen oli hyväksyttyä on tänään vanhentunutta ja jopa väkivaltaa.

Nettikirjat ovat usein halvempia ja helpommin saatavilla, kuin fyysiset kirjat. On siis ehkä järkevää ensin lukea pätkä kirjaa netin kautta ja jos kirja vaikuttaa erityisen hyvälle ja aikaa kestävälle tilata se omaan hyllyyn. Nykyään koirakirjoja löytyy jonkin verran myös äänikirjoina, sekin on oiva vaihtoehto lukemiselle.

Mukavia lukuhetkiä!

IMG_5657
Työpöydän kirjapino.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s