Koira mukana turuilla ja toreilla

Kävin Taisto Terrierin ja ystäväni kera Lux Helsingissä tällä viikolla. Tapahtuma on kävelyreitti kaupungissa valoteokselta toiselle ja me olemme osallistuneet koiran kanssa tapahtumaan koko terrierin iän. Kävely uusilla kaduilla tuo vaihtelua ulkoiluun, samalla koira nuuhkii tuoreita tuoksuja ja minä näen taidetta ja ystävääni. Taisto Terrieri on osallistunut elämänsä aikana muihinkin rientoihin, käynyt puistokonserteissa ja pihajuhlissa, taidenäyttelyissä, kirpputoreilla ja markkinoilla, mutta aina koiran ja ympäristön ehdoilla.

Vasta vierailun jälkeen huomasin, että Lux Helsinki toivoo koirien jäävän kotiin ja koiria seuranneena tapahtuman kannanotto on mielestäni huikean koiraystävällinen. On ahdistavaa nähdä iloinen joukko ihmisiä nauttimassa yhdessä olosta ja hihnan päässä koira, jota pelottaa. Koira yleensä vielä yrittää pyytää apua omistajaltaan ihmisen tätä huomaamatta.

Ulkoilmatapahtumissa monikin asia saattaa pelottaa koiraa. Ihmisiä on paljon, ne ovat lähellä, välkkyvät valot tai musiikki saattavat hämmentää koiraa, samoin omistajan huomioimattomuus. Koiralla saattaa olla kylmä, kuuma tai vaikka jano. Tuoksuja on liikaa ja ne ovat vieraita.

Taisto Terrieri viihtyy ihmisten keskellä, ei häiriinny helposti ja malttaa pysähtyä ja odottaa. Liikumme aina väkijoukkojen laitamilla, missä koira ei häiritse muita, sillä on tilaa nuuskia ja pääsemme tarvittaessa nopeasti pois paikalta. Terrieri on hassusti niin pieni, etteivät ihmiset välttämättä huomaa koiraa maassa, mutta niin iso, että sylissä kantaminen on molemmille epämukavaa. Tapahtuman lisäksi tarkkailen koko ajan sekä ympäristöä, että koiraani. Kierrämme, väistämme tai vaihdamme suuntaa koiran tarpeiden mukaan. Jos koira ei viihdy lähdemme heti pois ja keksimme muuta puuhaa.

Tärkeintä on tuntea oma koira ja liikkua koiran ehdoilla. Koiran voi totuttaa pikkuhiljaa ihmisjoukkoihin, kannustaa koiraa rauhoittumaan ja rentoutumaan erilaisissa julkisissa tiloissa, pitää huolta, että koira tottuu erilaisiin ääniin, lattiapintoihin ja valoihin. Koiralla tulee aina olla turvallista ihmisensä seurassa ja koiran tulee tietää, että vaikeista tilanteista pääsee pois.

Toki pitää huomioida myös muut ihmiset. Joku saattaa pelätä koiria, toinen voi yrittää lähestyä koiraa liian tuttavallisesti ja saattaapa mukana olla muitakin koiria, jotka voivat yllättää oman koiran. Rehellisesti koiran kera tapahtumista ei pysty nauttimaan, kuten jos koiran jättää kotiin, osa koiristakin saattaisi mieluummin valita kodin, jos ne pystyisivät.

Koiraa ei tarvitse ottaa mukaan kaikkialle, mutta toisinaan turvallinen piipahdus koiraystävällisessä tapahtumassa on molemmille hyvää virikettä, irtiotto tavallisesta ulkoilusta ja huikea yhteinen seikkailu, pienissä hetkissä, harkitusti.

 

2 vastausta artikkeliin “Koira mukana turuilla ja toreilla

 1. Luxissa näkyi paljon koiria! On tainnut mennä järjestäjien toive ohi useammaltakin, myös itseltäni. Minäkin otan mielellään koiria mukaan kaupunkiretkille, kun tilanne sallii, ja se tosiaan on niillekin mieluisaa vaihtelua. Varsinkin toiselle koiralleni tuntuu tulevan suorastaan kiire, kun se tajuaa että suuntaamme cityyn – luultavasti se toivoo pääsevänsä herkkukauppaan 🙂

  Tykkää

  1. Kiitos kommentista! Luxissa tosiaan oli paljon koiria, sekä niitä, jotka pelkäsivät, että niitä, jotka viihtyivät. Minusta on huikean hienoa, että järjestäjä on ottanut koirat huomioon ja kehottaa omistajia miettimään onko tapahtuma sopiva omalle koiralle.
   Ihanaa, että teiltä löytyy citykoira! Taisto Terrieri rakastaa kauppakeskuksia, yhdistää niihin vinkulelut😊

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s