Miksi koira kierii hajuissa?

Onko haju hyvä vai paha, koiran mielestä?  Koiran nenä on herkkä ja haistaa todella paljon enemmän kuin meidän nenä. Se onkin ainoa fakta.

Kun ihminen ja koira haistelee kukkia, olisikohan kommentit samat? Nenät aistivat ja kertovat aivoille todennäköisesti eri asioita.

 

Miksi koira kieriskelee (pahassa) hajussa?

Teoria yksi

Koira haluaa hajun itseensä ja kuljettaa sitä mukanaan. Samaan tapaan kuin me ihmiset laitetaan hajuvettä. Tuoksut täytyy saada mukaan.  Hajut ovat viestejä muille vastaantulijoille.

Teoria kaksi

Koira haluaa häivyttää omaa hajuaan. Tähän voi olla montakin syytä. Ehkä koria on pesty ja se ei pidä siitä että sen ominaishaju katosi. Ehkä se on kipeä ja lääkekuurilla, se haluaa peittää kemikaalien tuoksut. Heikkoutta ei näytetä. Koiralla on jokin muu syy peittää omaa hajuaan. Syy voi olla hormonaalinen.

Teoria kolme

Hyvin alkukantainen teoria, että koira haluaa saalistajana hämätä saalistuskohdetta harhauttamalla sitä hajuilla. Saalis ei haista petoa niin selkeästi. Toiminta saattaa olla koiran perimässä ja geeneissä. Siksi toiminta on voimakkaampaa toisilla yksilöillä ja vähemmän toisilla.

Teoria neljä

Koira yksinkertaisesti vain tykkää hajusta ja kierii siinä ihan omaksi iloksi. Ehkä omistajan harmiksi 🙂

Vaikea sanoa mikä on oikein tai onko mikään edellisistä. Kiinnostavia teorioita on ja aihetta on tutkittu mm. susien ja muidenkin villieläinten osalta. Netistä löytyy paljon artikkeleita aiheesta.

Ennen kuin tuomitsee koiran hajumieltymyksiä, kannattaa miettiä että nenämme ovat hyvin erilaiset ja meille kuvottava onkin koirasta ehkä aivan ihana. Syitäkin voi olla monia. Koira todennäköisesti toimii vaiston varassa. Hajut vain ovat hieman erilaisia koiran nenään tuolla luomukategoriassa. Yhtäkaikki kieriminen on koiralle luontaista toimintaa. Koita itse suhtautua rauhallisesti ja anna kierisekellä.

Ennakoi jos mahdollista ennen sitä haisevaa kasaa kieriskelyä. Kiinnitä koiran huomio muualle esim. nameilla. Tämä voi olla haastavaa etenkin jos koira on vapaana.

Omalle Mini mäyräkoiralleni kieriminen on aika tavallista. Onnekseni usein niin miedoissa hajuissa että en tosiaan tiedä mikä kyseisessä paikassa on niin ihanaa. Minun kannalta onkin hyvä niin. Vielä ei ole kieritty kakkakasoissa, ihan todella hyvä niin 🙂

Pari videota Minin kieriskelystä. Tässä kieritään antaumuksella, en haistanut tai löytänyt paikasta mitään…? Tämä on parin viikon takaiselta lenkiltä.

 

Toinen video viime talvelta. Tässä on lintujen ruokaa ja jonkin verran linnunkakkaa, joten ehkä se on se ”ihana” parfyymi…

 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s