Miksi koira nostaa tassua?

Koirien eleet ovat hyvin pieniä ja hienovaraisia. Koira ei voi sanoilla korostaa asioita, se viestii kehon kielellä, eleillä ja äänillä. Tulkitsijan tulee olla herkkänä, hereillä ja tarkkana. Koirat viestivät silmillä, korvilla, keholla, hännällä, äänillä, tassuilla, viiksikarvoilla, huulilla, kielellä jne. Ihmisten saattaa olla vaikea ja hankala tulkita näitä eleitä, koska ilmeet ja eleet menevät ohi todella nopeasti. Meiltä ihmisiltä menee paljon ohi viestejä joita koirat meille kertovat. Koirat keskenään lukevat signaaleita tarkemmin. Jotkut koirat tulkitsevat eleitä äärimmäisen hienosti. Tämä onkin ihan oma maailma jota on mielenkiintoista seurata kun oppii ymmärtämään niitä.

Netistä löytyy paljoin koirien rauhoittavista signaaleista. Löydät blogimme ”hyödyllistä sinulle” -osiosta esim. Turid Rugaasin kirjan rauhoittavista signaaleista. Pääset sinne myös tästä linkistä Kirjavinkit

Ajattelin keskittyä etutassun ilmaan nostamiseen. Se on vain yksi koiran rauhoittavista eleistä eli signaaleista. Koira kuitenkin ilmaisee sillä elellä jotain. Melko huomaamaton verrattuna esimerkiksi ääniviesteihin.

Tassun nostamisella voi olla eri merkityksiä, riippuen missä ja miten koira sen tekee:

  • rauhoittava signaali
  • tilanne on jännittävä
  • Seisonta (seisovat metsästyskoirat)                     tassun nosto 2
  • epämiellyttävä asia
  • huomionhakua
  • opittu tapa tilanteessa (ei temppuna)
  • koira haluaa tilaa
  • se on epävarma

 

 

Huomaatko tai tiedätkö millaisissa tilanteissa oma koirasi nostaa tassua?

Millainen tilanne on silloin, koiran näkökulmasta?

Kertooko koira sinulle jotain? tai kertooko jotain toiselle koiralle?

Tassunnosto tapahtuu yleensä silloin kun tilanne on vielä kohtuullisen lievä, eli koira ei ole vielä stresaantunut niin paljon että haluaa poistua paikalta. Tassun nostoa näkee koirapuistossa, koirien kohdatessa ja aika usein koirilla jotka on jätetty kaupan seinustalle odottamaan. Enempi tai vähempi stressaavia tilanteita ja paikkoja kaikki, riippuu koirasta.

Meillä Mini-mäyrikseni kanssa tätä tapahtuu usein kun ollaan ulkona. Olemme menossa eri suuntiin, Mini yleensä johonkin hajun perään ja minä (kun en hajusta edes tiedä mitään) erisuuntaan. Se alkaa ikäänkuin nojaamaan valjaisiin kohdassa jossa remmi kiristyy ja nostaa tassun. Kysyy samalla katsomalla minua, että ”Hei mennäänkö tänne?” Se rauhoittaa todennäköisesti minua ja itseään tassun nostolla.

Toinen tilanne jossa meillä tassu nousee on esimerkiksi lähellä lentävä lentokone, joku rämisevä asia ja vastaan tuleva koira. Mikä tahansa joka aiheuttaa epäilyä tai jännitystä koirassa. Pysähdytään tassu ilmassa ja ikäänkuin pohditaan tilanteen vakavuutta. Myös hajut voi metsässä olla jänniä ja tassu nousee.

Annan koiran rauhassa pohtia, vetäminen ja hoputtaminen ei auta. Koiran on hyvä saada tulkita asiaa ja ehdottaa ratakisua. Ehkä se kääntyy poispäin tai jähmettyy pidemmäksi aikaa, katsoo omistajaa tms. Ei kannata siis hosua, anna tilanteen tulla ja mennä. Koiran itseluottamus vahvistuu kun se saa kohdata rauhassa asioita. Se puhuu koiraa sinulle, älä ohita sen kieltä jos vain mahdollista. Kun huomaat koiran pienet signaalit sen ei tarvitse käyttää isompia.

Muistan lapsuudesta ihanat Lassie elokuvat. Lassie oli usein etutassu ilmassa!

Ehkä opetettua, ehkä se halusi palata kotiin tai ehkä se halusi eroon kuvausryhmästä.

Vain Lassie sen tietää 🙂

Lassie Dog

Teksti : Taru & Mini

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s