Paluu arkeen, Koiran näkökulmasta

Miltä paluu arkeen tuntuu koirasta?

Koiralle voi olla isokin muutos lomakauden jälkeen palata arkeen. Ihmiset muttuvat kiireisiksi,  ilmapiiri voi tulla stressaavaksi ja koiraa huomioidaan vähemmän. Tai sitten koiraa huomioidaan enemmän mahdollisten treenien ja niiden mukanaan tuoman jännityksen kautta. Moni koira kokee kuitenkin rutiinien paluun elämäänsä turvallisena ja hyvänä asiana. Perheen koiralla/koirilla alkaa myös arki.

Koiralle arki on joko kauhistus tai helpotus. Toiset koirat alkavat oireilemaan muutosta jollain tavalla ja toiset  huokaisevat helpotuksesta ja kääntävät tyytyväisenä kylkeään. Vihdoin rauha maassa. Rutiinit. Isäntäväki on päivät kouluissa ja työssä.

Käyttäytyminen ja suhtautuminen riippuu tietenkin koirasta, kaikki ovat yksilöitä ja reagoivat eri tavoin. On myös paljon koiria jotka eivät ole paljoa itsekseen. Nykyään tehdään paljon etätöitä ja omat ihmiset ovat kotona erilaisista syistä. Koira tottuu myös tähän elämäntyyliin ja muutokset pitkiin yksioloihin ovat taas vastavuoroisesti näille yksilöille isoja muutoksia.

Koiran ”normaali” vuorokausi sisältää karkeasti jaoteltuna seuraavia asioita jos perhe on poissa päivät:

 • Uni/lepo 8h+8h= 16h (sisältäen sikeän yöunen ja päivälevon)
 • Sosiaalinen elämä/kotoilu noin 5 h
 • Syömiseen kulutettu aika noin 5-30 min
 • Ulkoilu noin 1-2 h

Loma-aikoina siis lepoaika usein saattaa kärsiä eniten. Ihmiset ovat enemmän kotona tai mökillä. Reissataan yhdessä jne. Koiran oma-aika vähenee verrattuna normaaliin arkeen. Tämä on hyvä huomioida (jo lomakin aikana) ja koettaa antaa koiralle mahdollisuuksia myös rentoutua. Syyllisyyttä ei kannata potea vaikka ei ota koiraa joka paikkaan. Koirat yleensä valitsevat lepäämisen turvallisessa paikassa mikäli saavat valita.

Miten sitten helpottaa niiden koirien oloa, joka alkavat potea eroahdistusta tai stressaavat muuten paluuta arkisiin rytmeihin ?

Alla joitain työkaluja arkeen siirtymiseen:

 • tee lyhyitä poistumisharjoituksia, jätä koiralle ihanaa syötävää kun lähdet        (paluu pentunajan harjoituksiin on hyvä asia )
 • pysy rauhallisena, liiku lomamoodissa 🙂 auttaa myös itseäsi!
 • vaihda omista rutiineista se/ne, jotka ovat koiralle ahdistuksen laukaiseva tekijä. Esimerkiksi pukeminen, meikkaaminen, hiusten laitto, avaimien ääni, käsilaukun nostaminen jne. Jos jokin tietty toiminta aiheuttaa vinkumista, läähätystä, levottomuuttta tms. tee se asia eri paikassa, laita avaimet jo illalla laukkuun, ennakoi!
 • tee rauhallinen mutta paljon haistelua tarjoava aamukävely ennen kuin lähdet, näin koira on väsyneempi ja jää helpommin nukkumaan.  Lyhyt ja koiralle laadukas kävelyretki on parempi kuin pidempi ja vauhdikas. Jos koirasi siis haistelee paljon, iloitse siitä! Se tekee juuri sitä mitä sen kuuluukin tehdä.
 • Koirien facebook, tinderi ja alueuutiset on ulkona.
 • jätä ruuat esim. maitotölkkiin tai nappulat oven taakse eteiseen tai olohuoneeseen levälleen, jolloin koiralla on mukavaa puuhaa, kun ovi mennyt kiinni.
 • Laita rauhoittavia yrttitippoja tai pari tippaa laventeliöljyn tuoksua koiran petiin
 • jätä radio hiljaiselle (jos tämä sopii koirallesi, ei ole tarkoitus lisätä kierroksia)
 • Tule kotiin yhtä rauhallisesti kuin lähdit, tämä on tärkeää. Älä tee numeroa !
 • tarjoa lajityypillistä toimintaa kun olette ulkona, se vähentää automaattisesti koiran stressiä sekä tekee koiran väsyneemmäksi, kun aistit saavat tekemistä.
 • ole/olkaa perheen kanssa rauhallisesti, mielentila tarttuu koiraan.
 • jos käytät jotain hokemaa lähtiessä ”mamma tulee taas kohta” ” voit mennä nukkumaan” tms, voit alkaa sanomaan sitä, vaikka menet vain keittiöön tai vessaan. Se alkaa kuulostaa koirasta turvalliselta. Kerrot sitä koiralle ennekuin edes varsinaisesti lähdet ovesta, jolloin se alkaa luottamaan että hokema tarkoittaa myös paluuta, ei hylkäämistä.

Mikäli tilanne tuntuu vaikealta, käytä ammattilaisen apua. Kysy neuvoja!

 

Leppoisaa arkea ja ihanaa syksyä työelämään, koulupoluille ja tassuttelijoille ❤

Mini mäyräkoirani saa nyt alkuun olla päivät kaikessa rauhassa, nukkua ruususen uniaan. Syyskuussa aloitamme rally tokon alkeiskurssin. Tulee vähän aivojumppaa molemmille 🙂  kivaa tekemistä siis tiedossa.

Terveisin, Taru & Mini

virikeruokailua 2                 angry 4

Virikeruokailua, rauhallista yhdessä tekemistä tai olemistaa, lempeästi.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s