Koira on koira

Suomessa elää arvioiden mukaan noin 700 000 koiraa. Luku on huikea! Koirien yleistyessä myös koiramyönteisyys on pikkuhiljaa lisääntynyt. Itse olen käyttänyt Taisto Terrierin kera palveluja, jotka vielä muutama vuosi sitten tuntuivat olevan koirien ulottumattomissa ikuisesti, kuten vaikka kahvilat tai ravintolat.

Kävimme keväällä myös elokuvissa. Tietenkään Taisto Terrieri ei piitannut itse elokuvasta, mutta koira vaikutti erittäin tyytyväiselle puolentoista tunnin kiireettömään rapsutteluun. Minä jäin miettimään kotimatkalla pitääkö koiran päästä mukaan? Kenen etu on, että koira on mukana kahviloissa, kirjastossa, ostoksilla tai muissa riennoissa?

2015-09-27 13.21.59
Kuraiset tassut ovat onnea, ainakin koiran mielestä.

Me ihmiset olemme taitavia unohtamaan, että koira on koira. Koira ei automaattisesti ymmärrä ihmisten tapoja, osaa käyttäytyä, kuten me haluaisimme. Monesti julkisissa tiloissa näkee koiria, jotka eivät viihdy. Koira pelkää, haluaisi liikkua, kaipaa rohkaisua, ei osaa rauhoittua,  lattia on liukas, paikka meluisa tai jotain ihan muuta. Omistaja on keskittynyt omaan maailmaansa, eikä edes huomaa koiran ahdinkoa.

Jos koira ei viihdy julkisissa tiloissa koiraa ei pidä sinne viedä. Koiran omistaja on aina vastuussa koirastaan, myös siitä, että koira ei tarpeettomasti stressaannu tai kärsi.

Toisaalta on myös hurja joukko koiria, joiden elämä on tavattoman tylsää. Koira saa rakkautta, ruokaa ja ulkoilua, mutta koiran elämästä puuttuu virikkeet, uuden oppiminen ja kokeminen.

2016-08-28 08.07.26
Kaupunkikoira ihmeissään.

 

Koira on eläin, jolla on lajilleen ja rodulleen tyypillisiä tarpeita. Koiran persoona ja luonnekin vaikuttavat koiran mieltymyksiin ja haluihin. Se, että opettelee tuntemaan oman koiransa ja luo juuri tälle yksilölle parhaan mahdollisen elämän on suurin rakkauden osoitus, jonka koiralleen voi antaa.

Ihminen on jalostuksen kautta korostanut ja vahvistanut rotujen piirteitä. Edelleen kotikoirissamme on nuo rodun tyypilliset tarpeet tallella. Terrieri nauttii saalistuksesta, lelujen ravistelusta ja suolistuksesta, noutaja haluaa noutaa, paimenkoira paimentaa. Myös monirotuiset koirat kantavat rotujen kirjoa ja tarpeita mukanaan. Koira joka ei saa olla koira, eikä pääse toteuttamaan itseään saattaa turhautua, ärtyä tai masentua. 

Koiran tulee saada leikkiä, kaivaa, juosta vapaana, haistella, kieriä ja saalistaa. Olla koira. Mutta koira kaipaa myös sosiaalisuutta, yhdessä oloa. Tasapaino on avain onneen.

Kun koiran elämässä on koiralle sopivasti lepoa, leikkiä ja virikettä ja kahvilassa käynnit tehdään koiraa kuunnellen saattaa näistä yhteisistä hetkistä tulla molempien viikon kohokohtia. Koiranomistajan omatunto ei soimaa, kun koira on mukana kahvilassa, eikä kotona yksin. Koira taas saa vaihtelua arkeen uusien tuoksujen ja kokemusten kautta.

tori
Parasta juuri nyt. Yhteiset toriretket.

Meille on Taisto Terrierin kera muodostunut uusi viikonloppurutiini. Ensin kävellään torille, juodaan siellä kahvit, tehdään ostokset ja sen jälkeen mennään rantaan kastamaan tassut ja kävellään mutkitellen takaisin kotiin. Molemmat saavat toteuttaa itseään, molemmilla on hyvä mieli yhdessä olosta ja seikkailusta. Ja kyllä, me molemmat myös menisimme uudelleen elokuviin! Eri syistä, mutta yhdessä viihtyen.

Mari

 

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s