Mikä ongelmakoira?

Ongelmakoiralla tarkoitetaan yleensä koiraa, jonka käytös on epämiellyttävää joko omistajalle tai koiralle itselleen.

Jokainen koira käyttäytyy joskus omistajan mielestä ongelmallisesti. Usein käytös on ohimenevää, kuten koiran reagoiminen yllättävään ääneen tai uroksen innostuminen juoksuisesta nartusta. Käytös saattaa olla omistajan mielestä ärsyttävää, mutta omistaja ja koira elävät siitä huolimatta sopuisasti yhdessä, eikä käytös määritä arkea.

Toisinaan koiran käytös saattaa kuitenkin olla häiritsevää ja molempien arkea ja yhteiseloa rajoittavaa.

Koiran käytökselle on aina olemassa syy. Koira saattaa olla stressaantunut, on oppinut toiminnan kannattavaksi tai taustalla on tunne, kuten pelko, kipu tai innostus. Koira ei ikinä kosta, käyttäydy tahallaan huonosti, eikä protestoi.

Koira oppii aina, myös silloin, kun emme tietoisesti kouluta koiraa. Kun esimerkiksi koira haukkuu rapun ääniä helposti me ihmiset yhdymme kuoroon. Koira haukkuu, me kiellämme, koira haukkuu lisää, me kiellämme korottamalla ääntä. Kierre on valmis! Ihminen ei ymmärrä miksi koira ei lopeta, tottele,  koira taas kokee, että rapun uhka on todellinen, koska ihminenkin metelöi sen vuoksi!

Tai kun kadulla vastaan tulee juokseva lapsi. Omistaja saattaa vaistomaisesti kiristää koiran hihnaa lyhyemmäksi, ettei koira vain pelästytä lasta. Lapsi juoksee kohti, hihna kiristyy, mikä on koirasta epämiellyttävää. Koira siis yhdistää lapsen ja ikävän tunteen kaulalla toisiinsa.

angry 5
Kun koira käyttäytyy ei-toivotulla tavalla, joka häiritsee omistajaa tai koiraa itseään puhutaan ongelmakoirasta.

Jos koirasi käyttäytyy omasta mielestäsi ongelmallisesti, hengitä, istahda alas ja mieti mitä käytöksen taustalla on. Älä syytä tai syyllisty, äläkä jää ongelman kanssa yksin. Suurin osa ongelmista on ehkäistävissä ja ratkaistavissa.

ÄLÄ IKINÄ RANKAISE KOIRAA ONGELMAKÄYTÖKSESTÄ! Jos esimerkiksi koira haukkuu kotona sitruunapanta saattaa lopettaa haukun, mutta ei koiran tarvetta haukkua.

Eli: Koira kuulee rapusta ääntä, se pelottaa koiraa, koira haukkuu karkoittaakseen äänen aiheuttajan. Sitruunapanta estää koiran haukun, mutta edelleen koira pelkää. Pahimmillaan koira pelkää sekä ääniä, että sitruunan suihkausta kuonolla. Nyt pelko saattaa purkaantua vaikka pureskeluna tai hätäpissana. 

angry 3
Kunhan ongelmakäytöksen syy(t) löytyvät käytös on yleensä ratkaistavissa.

Seuraa koiraasi, tarkkaile mitä tapahtuu ennen ongelmakäytöstä, missä tilanteissa ongelmakäytös ilmenee ja miten itse käyttäydyt tilanteissa.

Pyri ennakoimaan ja ehkäisemään tilanteet, joissa koiran käytös on ongelmallista. Jos koira rähisee ulkona mustille koirille yritä kiertää mustat koirat kaukaa, tai vaikka vaihda koirasi kanssa suuntaa. Tai jos koirasi pureskelee kengät piloille piilota kengät kaappiin ja anna koirallesi sallittua pureskeltavaa.

Jos et itse keksi käytöksen syytä tai pysty sitä muuttamaan älä jää asian kanssa yksin, vaan pyydä rohkeasti apua! Jos koiran käytös on toistuvasti ongelmallista se vaikuttaa omaan tunteeseen koirastasi, koirasi vaistoaa ärtymyksesi ja yhteiselonne vaikeutuu entisestään.

Some, koirapuistot ja koirapiirit on täynnä wannabe-kouluttajia. Suhtaudu heidän neuvoihin kriittisesti. On ehdottoman positiivista, että me koiranomistajat jaamme kokemuksia ja vinkkejä, ne antavat aina uusia näkökulmia omaan koiramaiseen eloon, mutta kouluttaminen on ammattilaisten työtä!

Oikean, pätevän kouluttajan löydät esimerkiksi täältä.

Aina, kun otat yhteyttä kouluttajaan kysy mikä hänen taustansa on, miten hän kouluttaa (ei ikinä kivun tai pelon kautta) ja onko hänellä ollut asiakasta, jolla on samankaltainen ongelmakäytös, kuin koirallasi. Jos yhtään epäilet kouluttajan pätevyyttä tai et muuten luota kouluttajaan etsi käsiisi toinen, teille paremmin sopiva kouluttaja. Kyse on myös henkilökemiasta ja sinulla tulee olla kouluttajan opissa turvallinen ja luotettava olo. Ole rehellinen kouluttajalle. Hän tekee työtään teidän vuoksi ja mitä enemmän tilanteesta kerrot sitä paremmin hän saa kiinni ongelman syistä. Noudata kouluttajan ohjeita! Harvoin ongelmakäytös ratkeaa silmänräpäyksessä, vaan vaatii työtä teiltä kaikilta kolmelta.

Se, että koirallasi on ongelmakäytös ei tee sinusta huonoa koiranomistajaa, eikä koirastasi ongelmakoiraa. Teillä on vain väliaikainen ongelma, joka on mitä todennäköisimmin hoidettavissa ammattilaisten avulla.

angry 4

 

 

 

 

 

 

2 Comments on “Mikä ongelmakoira?

  1. Linkki kouluttajiin ei toimi ainakaan minun luurillani. Saisinko toimivan linkin?

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: