Koira koutsaa sometauolle!

Somessa on paljon hyvää ja hyödyllistä ja netti ylipäätään voi auttaa ja helpottaa monissa arjen tilanteissa. Toisaalta nettineuvoihin vaikkapa koiran sairaudenhoidon tai koulutuksen suhteen kannattaa suhtautua hyvin kriittisesti.

Moni kokee viettävänsä netissä liikaa aikaa. Aika moni myös ahdistuu erityisesti somessa käytävien keskustelujen vuoksi.  Keskustelu yltyy nopeasti pilkalliseksi, vähätteleväksi ja leimaavaksi. Monessa ryhmässä on jäseniä, joiden pääasiallinen toimintatapa on provosoida ihmisiä riitelemään.  Taitavimmakin keskustelijan on vaikea luovia joutumatta mukaan kiistelyyn.

Meille koiraihmisille on tietysti tuttua koiraryhmien riitaisuus. Itse olen luopunut lähes kokonaan keskusteluihin osallistumisesta ja oikeastaan lähinnä jaan mukavia linkkejä. Pahimmillaan pyörittelin jatkuvasti päässäni hyviä vastauksia ja perusteluja ja käytin valtavasti aikaa niiden kirjoittamiseen.

Me kaikki haluamme hyväksyntää, huomiota ja tykkäyksiä. Samalla on tärkeää huomata, että meidän arvomme ei ole millään lailla kiinni läsnäolosta verkossa. Sometus tekee myös ainakin osan meistä kiihtyneiksi ja poissaoleviksi. Koirat tietysti nauttivat paljon enemmän rauhallisista ja läsnä olevista ihmisistä.

Niin kutsuttua somepaastoa, siis somen täydellistä välttämistä tietyn aikaa suositellaan nykyään usein.   Somepaaston ongelma on kuitenkin vähän samanlainen kuin tiukan dieetin. Paaston jälkeen meno jatkuu samanlaisena ja somen maailma rävähtää silmille vähintään yhtä kaoottisena kuin ennen paastoa.

Jos somepaaasto ei tunnu toimivan mutta haluaa silti muutosta, voi vain yksinkertaisesti alkaa asettamaan itselleen lempeitä rajoja. Sometauottelun voi toteuttaa omien tarpeidensa mukaan niin, että saa aikaan kaipaamansa hallinnan tunteen: some ja netti ovat työkaluja, joita minä hallitsen ja hyödynnän, ei päinvastoin.

Koira on mahtava  sometaukotsemppaaja!  Yksi hyvä tapa aloittaa somenkäytön hallinta on nimittäin päättää panostaa enemmän koiran kanssa ulkoilemiseen ja touhuamiseen.  Eipä taida olla kiitollisempaa koutsia!  Päätä vaikka, että puhelin pysyy povitaskussa lenkin ajan. Pidä kiinni päätöksestäsi vaikka koirasi olisi juuri sinä päivänä täydellisen  söpö ja maisemat upeita. Tavoitteena on kokea asioita ja nauttia niistä ilman kuvaamisen ja päivittämisen tuomia loputtomia keskeyttämisiä. Tehkää kuntoilulenkkejä, joissa sykekin vähän nousee.  Tee maastossa koiran kanssa jotain mukavaa, sellaista, mikä saa sinut hymyilemään ja hyvälle tuulelle. Älä ota videoita! Kaikkea ei tarvitse tallentaa.  Keskity  siihen mitä koet, heittäydy yhteiseen seikkailuunne. Unohda ajatus siitä, että kaikki pitäisi aina jakaa muiden kanssa.

Itse olen huomannut seuraavien asioiden olevan hyödyllisiä somen käytön rajoittamiseen:

Sulje ilmoitukset puhelimesta.

Päätä, että saat olla kerrallaaan korkeintaan esimerkiksi tunnin somessa.  Jos some valvottaa, päätä myös ettet kurkkaa mitään viestejä tai vaikka katso sarjoja esimerkiksi yhdeksän tai kymmenen jälkeen illalla.

Keksi puhelimellesi jokin paikka kotonasi, vaikkapa kaapin hylly tai laatikko. Laita puhelin selkeästi pois käsiltä. Kuulet puhelut, mutta et ole koko ajan puhelimen orja.

Voit myös päättää, että käyt somessa vain välttämättömiä asioita ja yhteyksiä hoitaaksesi.

Uskalla antaa keskustelujen olla. Vältä erityisesti keskusteluja, jotka herättävät sinussa voimakkaita tunteita. Huomioi myös muutokset hyvään suuntaan: itse olen huomannut että esimerkiksi koiraystävällisten koulutus on leviämässä yhä laajemmin eri ryhmiin. Tällöin voit panostaa koiraystävällisiin keskusteluihin negatiivisten ja väkivaltaa lietsovien sijaan.

Kirjoihin, äänikirjoihin, radio-ohjelmiin, musiikkiin, käsitöihin, doodlaukseen, harrastelehtiin, avantouintiin tai vaikka ruuanlaittoon uppoutuminen ja koukuttuminen rauhoittaa, sillä ne tarjoavat vähemmän virikkeitä kuin netin kuva- tieto-, vaikutelma – ja äänitulva ja ne tarjoavat aivoille ongelmanratkaisujen tuomaa tyydytystä. Kirjojen lukeminen lisää tutkitusti empatiakykyä.  Joku voi innostua päiväkirjan kirjoittamisesta käsin. Se voi aluksi olla hankalaa, ja tuloksena voi olla vain rivi tai pari,  mutta tuottaa suurta tyydytystä kun alkaa sujumaan.

Kirjoita lista siitä, mikä sinulle on tärkeää somessa ja netissä.  Muokkaa omaa nettikäyttäytymistä oman listasi mukaan: seuraa vain sinulle oleellisia blogeja, ja vieraile vain facebook-ryhmissä, joissa on sinulle tärkeää ja hyödyllistä sisältöä.

Päämäärätön surffailu voi olla hauskaa, ja johtaa mahtaviin löytöihin, mutta se on myös kuluttavaa. Jos kuitenkin nautit siitä, suo itsellesi surffailua sopiva määrä.

Uskalla joskus vain olla ja tylsistyä. Ihmisaivot on rakennettu niin, että ennen pitkää alamme saamaan erilaisia oivalluksia.  Vaihtaisinko tuon pöydän paikkaa? Ai niin se temppu,joka minun piti opettaa koiralle!  Ja yhtäkkiä sinulla on vaikka kuinka paljon puuhaa.  🙂

 

Yksi vastaus artikkeliiin “Koira koutsaa sometauolle!

  1. Hyviä vinkkejä! Omalla kohdalla olen todennut, että liian tiukat säännöt ja paastot eivät toimi, mutta se tuntuu toimivan, että ilmoitukset ovat melkein aina pois päältä. Jos pitää keskittyä oikein hyvin, jätän puhelimen eri huoneeseen tai laukkuun, jotta ei tule kiusausta vilkuilla. Iltaisin puhelin menee tiettyyn kellonaikaan älä häiritse -tilaan, ja olen sopinut itseni kanssa, että sen jäljeen en itsekään kurki edes mukavia viestejä edes kavereilta, koska aivot jäävät surraamaan. Hassua kyllä, näiden rajoitusten kautta osallistuminen kiihdyttäviin keskusteluihin ja muutenkin ylenmääräinen viestien tarkistelu on vähentynyt! Ehkä sitä vaan huomaa, ettei maailma menekään ohi, vaikkei kaikkeen reagoisi heti? 😀

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s