Kun muutetaan

20170725_112334-01

Me muutimme Taisto Terrierin kanssa kesällä. Muuttomatka oli lyhyt, eivätkä ulkoilumaastot vaihtuneet, mutta tein silti huolellisen pohjatyön muuton suhteen.

Muutto voi olla hyvinkin omituinen kokemus koiran kannalta. Pahimmillaan ihmiset muuttuvat kiireisiksi, asunto täyttyy laatikoista ja sitten, varoittamatta, yksi päivä ne oudot laatikot ja koira ovat uudessa asunnossa, joka tuoksuu vieraalle, äänet ovat erilaisia, kuin vanhassa kodissa ja omat ihmiset edelleen poissaolevina tavaran järjestelyissä.

Edellisessä asunnossamme Taisto Terrieri pelkäsi rapussa naapureita. Rappu oli hämärä, lattia liukas ja kerran naapuri kumartui koiran ylle juuri, kun valot sammuivat. Tavoitteena oli siis saada sekä uusi asunto, että rappukäytävä terrierin hyväksytyiksi.

Meillä kävi tuuri ja sain avaimet hyvissä ajoin ennen muuttoa, enkä remontoinut asuntoa. Ennen kuin vein Taisto Terrierin ensimmäistä kertaa asuntoon kävin viemässä sinne sekä uuden lelun, että terrierin lempiherkkuja lattialle.

Ensivisiitillä raput olivat liukkaat ja pelottavat, etenimme Taisto Terrierin vauhdilla ja palkitsin koiraa rohkeudesta sekä herkuilla, että kehulla. Uusi asunto tuoksui vieraalle ja kaikui, mutta lelu ja namit helpottivat jännitystä.

Aloimme käydä uudessa asunnossa aina iltalenkin päätteeksi. Vein joka kerta jonkin Taisto Terrierin tavaran mukanamme. Pikkuhiljaa asunnosta löytyi koiran omia leluja ja tuoksut sekoittuivat. Levitin viltin lattialle ja makoilimme lattialla. Kotiuduimme hitaasti. Näin uuden asunnon äänet, valot ja tuoksut tulivat koiralle pikkuhiljaa tutuiksi eikä koira ollut ihmeissään, kun muuttopäivän jälkeen saapui uuteen kotiinsa.

Ainahan muutto ei ole näin sujuva. On etäisyyttä, kiire, remonttia, ihmisten tuhat muutakin asiaa, koira kannattaa kuitenkin huomioida niin hyvin, kuin pystyy. Kun muuton tekee koiralle helpoksi koira kotiutuu nopeammin, ei hauku vieraita ääniä tai pode eroahdistusta niin herkästi.

Muuttovinkit

-Vie etukäteen uuteen asuntoon koiralle lelu ja nameja. Näin uusi koti on heti alusta koiralle mieluinen paikka.

-Ota aikaa. Istu uudessa asunnossa rauhassa, näytä koirallesi, että paikka on turvallinen, siellä voi loikoilla ja rauhoittua

-Muuttopäivänä vie koira hoitoon. On aivan turha yrittää huolehtia sekä muutosta, että koiran lenkityksestä samana päivänä

-Unohda stressi!  Jos stressaat kuitenkin älä pura sitä koiraan. Koira saattaa olla todella hädissään uudesta tilanteesta ja hermostuu vain lisää sinun kiukusta.

-Pura koiran peti ja lelut heti alussa muuttolaatikoista ja tee koiralle rauhallinen nurkkaus uuteen kotiin

-Jos muutitte uusien lenkkimaastojen ääreen huomio koiran mahdollinen hämmennys myös ulkona. Jos kaikki tuoksut ovat uusia koira saattaa pinkoa nenä maassa, vieraat koirat saattavat innostaa liikaa, puiden varjot ovat vieraita. Tee alueesta pikkuhiljaa koiralle tuttu ja turvallinen.

-Jotta uuteen kotiin ei liity eroahdistusta aloita koiran yksinolotreenit pikkuhiljaa, anna koiran ensin tottua uuden talon ääniin ja tuoksuihin.  Jätä koira yksin vasta, kun koira on täysin rento ja rauhallinen uudessa ympäristössä.

-Jos koira muuttaa yksin, on pentu tai kodinvaihtaja toimi samoin. Voit viedä tulevalle koirallesi sinulta tuoksuvan lelun tai vaikka huivin ja näin koira ehtii tottua tuoksuusi ennen muuttoa. Sama pätee myös uuteen laumanjäseneen. Uudet eläimet voi aluksi tutustuttaa toisiinsa pelkästään tuoksuilla.

Sujuvaa muuttoa!

 

 

 

 

 

 

 

 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s