Koira kotona

2015-12-24 11.18.18Seison keskellä yötä liukkaan kallion reunalla, on kylmä, puin unisena liian vähän päälle ja yritän keksittyä etsimään Otavaa taivaalta. Taisto Terrieri syö ruohoa ja parantelee niin vatsanväänteitä.

Tämä on yksi niistä hetkistä, kun pohdin miksi minulla on koira. Miksi ihmeessä otin tuon nelijalkaisen pöhkön, joka tuo syvästi inhoamaani pientä hiekkaa sisälle, tekee valkoisella turkillaan mustien vaatteiden käytön haastavaksi ja joka kätkee luita tyynyni alle.

Yleisesti kuulee sanottavan, että ihmiset ottavat koiran lenkkikaveriksi. Koira kotona on kuitenkin paljon enemmän. Lenkkikaveri kannattaa etsiä naapuruston ihmisistä. Jos haluaa antaa koiralle mielekkäitä ulkoiluja koira kulkee nenä maassa. Siinä ei oma kunto kasva, tosin mielenrauha lisääntyy näillä rauhallisilla kävelyillä.

Jotkut ottavat koiran seuraksi. Ehkä minäkin.  Kun Taisto Terrieri saapui maailmaani eräs ystäväni totesi, etten enää koskaan ole yksin. Oikeassa oli! Seuraa saa vessaan, sänkyyn ja sohvalle.  Taisto Terrieri on ollut mukana kampaajalla, kahviloissa, ystävillä, vietämme uuden vuoden tiiviisti kotona ja jos emme ole yhdessä lasken tunteja jälleennäkemiseen samalla kun seuraan kännykästä Taisto Terrierin unta.

Toiset yrittävät eläimen avulla opettaa lapselle vastuuta, ottavat eläimen lapselle seuraksi. Meillä ihmisillä on toisinaan jännittävä mielikuva eläimistä, että ne elävät vain meidän tahtiin ja meille. Koira on joidenkin mielestä paras, kun eläin vie innokkaasti ulos, leikittää lapsia, mutta on muun ajan näkymätön, hajuton ja mauton. Millä tahansa eläimellä on tarpeita ja oikeus hyvään elämään. Lapsi voi olla hyvää seuraa koiralle ja päinvastoin, mutta lapsi ei pysty takaamaan koiralle hyvää koiran elämää.

Koiran ulkonäkö on joillekin tärkeää. Koiran pitää olla tietyn värinen, korvien lurpat, hännän kihara, rodun harvinainen tai koiran tulee olla mahdollisimman halpa, nopeasti saatavilla.  Taisto Terrieri näyttää välillä lelukoiralle söpöllä ulkonäöllä, mutta se ei houkutellut tai hämännyt minua. Halusin koiran, joka on tarpeeksi pieni julkisiin kulkuneuvoihin ja kaupunkiin, mutta samalla tarpeeksi aktiivinen retkeilyyn ja vaelluksille. Otin koiran, joka mielellään vaanii, saalistaa ja suolistaa. Jos ei oikeita eläimiä, niin sitten leluja ja pahvilaatikoita.

Koira opettaa myös omaa rajallisuutta ja luopumista. Todennäköistä on, että Taisto Terrieri elää lyhyemmän elämän, kuin minä. Joskus kuitenkin tulee eteen se hetki, kun koirasta on luovuttava. Toisaalta minulla on kukkarossa paperi, josta käy ilmi, että kotona on koira ja paperissa ystävien numerot, jotka ovat lupautuneet hätäavuksi, jos jotain sattuisi. Keskustelu siitä, mitä koiralle tapahtuu, jos kuolisin on myös käyty lähipiirin kanssa.

Vaikka toki koira itsessään tuo seuraa koiran mukana tulee myös koko joukko muita ihmisiä ja eläimiä.  Koira tutustuttaa lähiseudun toisiin koiranomistajiin, koirakursseilla saa uusia ystäviä, vieraat alkavat jutella helpommin julkisissa kulkuneuvoissa, eläinlääkärien ja koiranulkoiluttajien puhelinnumerot täyttävät kännykän.

Otin koiran myös uteliaisuudesta, halusta tutustua toiseen lajiin, oppia uutta itsestä ja eläimestä. Tässä kohdin Taisto Terrieri onnistui yli odotusten. Innostuin koirista niin, että olen viittä vaille valmis eläintenkouluttaja. Tiedän sekä koirista, muista eläimistä, että itse kouluttamisesta enemmän, kuin ikinä ennen ja samalla tiedostan, etten tiedä eläimistä tai kouluttamisesta juuri mitään.

Vaikka en ole koskaan pitänyt itseäni mitenkään arkana on koira lisännyt myös rohkeutta. Yksin telttailu on hieman ahdistava ajatus, mutta koiran kanssa telttailu on huikea seikkailu! En myöskään tiennyt minkälaiseen tunnemyrskyyn voi syöksyä, jos oma koira on pulassa. Miten voikin kiintyä tassujen ääneen lattialla, tuhinaan vieressä.

En ottanut Taisto Terrieriä pelastaakseni hänet. Tosin juuri tämä koira oli jäänyt myymättä pentueesta, mutta kadulta en koiraa pelastanut. Ehkä seuraava koirani, jos sellaisen aika joskus tulee, on kodinvaihtaja, pelastettava. Koira, joka tarvitsee rakastavan kodin.

On syy koiran hankintaan mikä tahansa jokaisen omistajan on velvollisuus antaa koiralle, tai mille tahansa eläimelle, niin hyvän elämä kuin mahdollista.

Eli ravitsevaa, monipuolista ravintoa, riittävästi lepoa, turvaa, rakkautta, liikuntaa ja lajille tyypillistä puuhaa. Ja viemään yöllä tarvittaessa ulos.

Vaikka minä aikoinaan tein päätöksen koiran hankinnasta olemme me toisillemme yhtä tärkeät. Minä luon säännöt ja puitteet yhteiselle elämälle, Taisto Terrieri luo siihen sisältöä ja rytmiä. Olisinko koskaan nähnyt niin monia auringonnousuja, kohdannut upeita ihmisiä, oppinut niin paljoa tai ymmärtänyt omia piintyneitä tapojani, kuin ilman koiraa. Enää en jaksa hätkähtää luuta sohvatyynyn alla, hiekkaa lattialla tai koirankarvaa kaikkialla.

Kun tulen väsyneenä kotiin töistä minut ottaa aina vastaan onnesta sekaisin oleva koira. Taisto Terrieri kuuntelee kärsivällisesti kaikki jaaritukseni inttämättä koskaan vastaan. Ulkoilun jälkeen vieressä tuhiseva koira on lämmin, rauhoittava ja asiat tärkeysjärjestykseen laittava. Introverttiyttä ei tarvitse sen enempää selittää, kun vetoaa kotona olevaan koiraan. Koira on huikea keskustelunavaus julkisissa, poluilla ja turuilla. Kaikki hyvät ja huonot tavat, joita Taisto Terrierillä on ovat minun opettamia. Niistä voin palkita ja torua vain itseäni.

Kun Taisto Terrieri on saanut syötyä tarpeeksi ruohoa osaan jo odottaa kahta oksennuskertaa. Sen jälkeen pääsemme lopulta sisälle, Otava jää taivaalle kiertämään, annan koiralle vatsalääkkeen, lopulta pääsen lämpimään peiton alle ja tuhiseva koira tekee pesää viereeni. Tässä hetkessä kaikki on hyvin.

Mari

 

 

 

 

 

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s