Lomalta arkeen, helpotus vai ahdistus?

Miltä paluu arkeen tuntuu koirasta? Karkeasti ottaen koirissa on varmaankin kaksi ryhmää. Ne jotka alkavat oireilemaan ja ne toiset, jotka huokaisevat helpotuksesta ja kääntävät tyytyväisenä kylkeä: vihdoin rauha maassa. Käytös riippuu tietenkin koirasta, kaikki ovat yksilöitä ja reagoivat eri tavoin.

Meillä Mini kuuluu jälkimmäiseen ryhmään. Se on hyvä nukkuja. Minin leporytmi menee jonkin verran sekaisin kesäkuun alusta kun koulut loppuvat. Ministä huomaa kun sillä ei ole ollut riittävästi omaa rauhaa. Olen huomioinut sen käytöksestä seuraavia muutoksia: se on väsyneempi, sen omat leikit vähenevät, se hermostuu ulkona helpommin ja haluaa kotona syliin (koittaa varmaan saada ihmiset asettumaan). Mini muuttuu yhdenkin hyvin levätyn vuorokauden jälkeen iloisemmaksi ja osallistuvaksi omaksi itsekseen.

Käsitykseni mukaan koiran ”normaali” vuorokausi sisältää karkeasti jaoteltuna seuraavia asioita:

Uni/lepo 8h+8h= 16h (sisältäen sikeän yöunen ja päivälevon)
Syömiseen kulutettu aika noin 5-30 min
Ulkoilu noin 1-2 h                                                                                                                               Sosiaalinen elämä ja kotoilu noin 5 h

Loma-aikoina siis lepoaika kärsii eniten! Tämä on hyvä huomioida ja koettaa antaa koiralle mahdollisuuksia myös rentoutua. Koiraa voi jättää koiraa enemmän kotiin vaikka itse on menossa. Syyllisyyttä ei kannata potea vaikka ei ota koiraa joka paikkaan. Koirat yleensä valitsevat lepäämisen jos saavat päättää.

Miten sitten helpottaa niiden koirien oloa joka alkavatkin potemaan eroahdistusta, tai stressaa muuten paluuta arkisiin rytmeihin ?

Alla joitain työkaluja arkeen siirtymiseen:

 • tee lyhyitä poistumisharjoituksia, jätä koiralle ihanaa syötävää, kun lähdet (kuten pentuna)
 • pysy rauhallisena, liiku lomamoodissa 🙂
 • vaihda jokin/useampi omista rutiineistasi, se/ne, mitkä ovat koiralle ahdistuksen laukaiseva tekijä. (esimerkiksi pukeminen, meikkaaminen, hiuslakka, avaimet, käsilaukun nostaminen jne.) Jos jokin tietty toiminta aiheuttaa vinkumista, läähätystä, levottomuuttta tms. tee se asia eri paikassa, laita avaimet jo illalla laukkuun, ennakoi!
 • tee rauhallinen mutta paljon haistelua tarjoava aamukävely ennen kuin lähdet, näin koira on väsyneempi, nenätyö väsyttää. Lyhyt ja koiralle laadukas kävelyretki on parempi kuin pidempi ja vauhdikas. Jos koirasi haistelee paljon, iloitse siitä! Se tekee juuri sitä mitä sen kuuluukin tehdä. Koirien facebook ja tinderi on ulkona.
 • jätä ruuat esim. maitotölkkiin tai nappulat oven taakse eteiseen levälleen, jolloin koiralla on mukavaa puuhaa, kun ovi mennyt kiinni.
 • Käytä rauhoittavia tippoja tai pari tippaa laventeliöljyn tuoksua koiran petiin
 • jätä radio hiljaiselle (jos tämä sopii koirallesi, ei ole tarkoitus lisätä kierroksia)
 • Tule kotiin yhtä rauhallisesti kuin lähdit, tämä on tärkeää. Älä tee numeroa !
 • tarjoa lajityypillistä toimintaa kun olette ulkona, se vähentää automaattisesti koiran stressiä sekä tekee väsyneemmäksi, kun aistit saavat tekemistä.
 • ole/olkaa perheen kanssa rauhallisesti, mielentila tarttuu koiraan.
 • jos käytät jotain hokemaa lähtiessä ”mamma tulee taas kohta” ” voit mennä nukkumaan” tms, voit alkaa sanomaan sitä vaikka menet vain keittiöön tai vessaan. Se alkaa kuulostaa koirasta turvalliselta. Kerrot sitä koiralle ennekuin edes varsinaisesti lähdet ovesta, jolloin se alkaa luottamaan että hokema tarkoittaa myös paluuta, ei hylkäämistä.

Mikäli tilanne tuntuu vaikealta, käytä ammattilaisen apua.

Leppoisaa arkea ja ihanaa syksyä työelämään ja koulupoluille ❤

Terveisin, Taru & Mini

Kuvissa koiralle tärkeitä elämän alueita.

 

 

 

2 vastausta artikkeliin “Lomalta arkeen, helpotus vai ahdistus?

 1. On mukava huomata etätyöpäivinä, miten mielellään ja sikeästi koirat nukkuvat päivän silloinkin, kun olisin ”saatavilla”. Käydään päivällä lyhyesti ulkona, mutta vasta normaaliin kotiintuloaikaan ne alkavat piristyä ja hakeutua seuraan. Rauhoittaa omaa mieltä siitä, miten päivät mahtavat sujua ja havainnollistaa myös miten iso levon tarve aktiivisellakin koiralla oikeastaan on. Varsinkin toinen koiristani oireili nuorempana väsymystä pikemminkin yliaktiivisuudella ja jopa yli ”kiehumisella”, sekin oli tärkeä oivallus.

  Liked by 1 henkilö

 2. Kiitos kommentista.
  Erinomainen oivallus 🙂 Ihanaa myös kuulla että koirasi nukkuvat kun olet läsnä, sekin voi olla haasteellista joillekin koirille. Lepoasia on todella tärkeä, koska sen puute aiheuttaa paljon erilaisia oireita, riippuen yksilöstä. Moneen käytösongelmaan voi auttaa ihan vaan lepo ja muutenkin vähemmän aktiivinen jakso. Ihan sama ihmisilläkin, aina ei voi paahtaa täysillä joskus on vaan otettava rennommin ja karsittava stressitekijöitä. Henkinen ja fyysinen lepo auttaa moneen. Luonnonvaraiset koiraeläimet myös lepäävät paljon, aktiivisena aikana ne tekevät lajityypillistä toimintaa. Tasapaino on avainsana. Mukavaa syksyä teille 🙂

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s