Koiran kaverit

2015-05-24 09.25.13.jpg

Taisto Terrierillä on omat ihmis-ja koiraystävänsä. Pentuna Taisto Terrieri kävi koirien päiväkodissa ja kerran kävellessämme kadulla koira tervehti nuorta naista  ja tämä koiraani. Kävi ilmi, että olimme kohdanneet koirapäiväkodin hoitajan ja molemmat olivat innoissaan toistensa kohtaamisesta minun seisoessa hölmistyneenä vieressä.

On tärkeää, että koiralla on kavereita, mutta myös ystävyyden laatu on tärkeää. Koirien tulee leikkiä tasavertaisina, molemmilla/kaikilla tulee olla mukavaa ja koiran pitää voida myös halutessaan vetäytyä omaan rauhaan. Myös leikkitapa on hyvä huomioida, toiset koirat painivat, toiset pitävät kilpajuoksusta, toiset riekkuvat ympärillä… seuraa koiraasi ja mieti minkälainen koirakaveri koirasi on.

Taisto Terrieri rakastaa kilpajuoksua! Mutta pelkää helposti laumoja. Joten yhden tai kahden tutun juoksijakaverin kanssa vietetty hetki koirapuistossa on sopiva.

Koiran on hyvä saada leikkiä vapaana ilman hihnaa ja koirapuisto on hyvä ja turvallinen aidattu kohtauspaikka, mutta suhtaudu vieraisiin koiriin lievällä varauksella.

Kannattaa ensin opetella tuntemaan oma koira, tarkkailla sen jälkeen vierasta koiraa ja jos vaikuttaa siltä, että  koirat voisivat viihtyä  keskenään kysyä vielä toisen koiranomistajan mielipide. Sen jälkeenkin  koiria on syytä tarkkailla. Jos kummassakaan on pienintäkään merkkiä epävarmuudesta, pelosta, agressiivisuudesta tai muusta ’ei-stressittömästä’-käytöksestä koirat on syytä erottaa ja keksiä oman koiran kanssa mieluisaa muuta puuhaa.

Koirien suuri kokoero voi myös olla ongelma. Vaikka molemmat koirat ovat mukavia ja viihtyvät keskenään voi iso koira vahingossa leikin tiimellyksessä satuttaa pienempää. Kun Taisto Terrieri oli pentu annoin hänen leikkiä saman ikäisen isomman pennun kanssa. Leikki sujui hyvin, mutta pienempi terrieri jäi vahingossa jalkoihin, eikä Taisto Terrieri ole sen päivän jälkeen sulattanut kyseistä rotua lähellään. Typerä virhe, jonka olisin voinut välttää kieltämällä leikin.

Me suosimme siis koirapuistoja vain tuttujen koirien kanssa. Lopulta koirien leikkihetket ovat varsin lyhyitä, eikä aina tarvitse leikkiäkään. Välillä koirat istuvat rintarinnan puiston laidalla ja ihmettelevät yhdessä ohikulkijoita. Taisto Terrieri ja Mini Mäyräkoira eivät yleensä leiki, mutta käymme yhteisillä lenkeillä,  jolloin koirat kulkevat tasatahtia ja selvästi viihtyvät toistensa seurassa.

Taisto Terrierillä on myös koirakaveri Kaapo, joka kuvassa. Kaapo ja Taisto ovat tunteneet pennuista asti ja ovat samanikäisiä. Koirat pääsevät lähes viikottain yhteiselle lenkille, jossa haistelevat kilpaa huumaavia tuoksuja. Ja nauttivat toistensa seurasta ilman kummempaa ohjelmaa tai leikkiä.

Taisto Terrierillä ei tällä hetkellä ole muun lajin eläinkavereita, ikävä kyllä. Hevosia, lehmiä ja lampaita käymme ihmettelemässä aina, kun on tilaisuus. Muiden lajien kanssa ystävystyminen on koirakohtaista ja riippuu niin koiran luonteesta, pentuiän sosiaalistamisesta, kuin rodustakin. Ja aina tietysti ihmisen viitseliäisyydestä. Huolella tehty tutustuttaminen on ystävyyden perusta.

Yksi helppo tapa aloittaa koirien tutustuminen toisiinsa on lelujen vaihto. Eli eläimet eivät näe tai kohtaa toisiaan, mutta saavat nuuskittavaksi toisen lelun. Tämä on myös oivaa virikkeistämistä! Sadepäivän varalle on hyvä jemmata vaikka työkaverin koiran lelu. Koirien ei ehkä ole koskaan tarve kohdata, mutta vieraalla lelulla leikki on hyvää vaihtelua koiran arkeen.

Entä ne ihmiskaverit? Niitäkin on hyvä olla! Koiralle tekee hyvää tutustua myös perheen ulkopuolisiin ihmisiin ja kokea hyviä leikkihetkiä heidän kanssa. Luota tuttuihin, mutta samalla kerro koirastasi kaikki oleellinen, älä oleta, että vieras tuntee koirasi tai että ajattelette automaattisesti koirista samalla tavalla.

Ja aivan kuten ihmisillä aina ei koirillakaan ole hyvä päivä. Välillä toinen koira-tai ihmiskaveri on ärsyttävä ja silloin on parempi viedä koira yksin rauhalliselle kävelylle ja antaa koiran rentoutua haistelemalla mieleisiä tuoksuja polkujen varsilta, sosiaalinen ehtii olla seuraavanakin päivänä.

Mari

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s