Miten eläin reagoi äänenkäyttöön ? vai pitäisikö olla hiljaa paikallaan? tai käyttää kehonkieltä ?

Ääneen ja äänensävyyn vaikuttavat monet asiat. Onnellisuus, väsymys, innokkuus, uhka, pelko ja niin edelleen, lähes kaikki tunnetilat tulevat ilmi äänessämme.

On hyvä miettiä mikä on kehon ja äänen yhteinen viesti vastaanottajalle.

Kehon kieli on äärimmäisen tärkeä eläinten kanssa toimiessa. Eläimet käyttävät keskenään kommunikoidessa todella paljon erilaisia eleitä, koska sanoja ei ole. Olen jonkin verran lukenut rauhoittavista signaaleista ja perehtynyt asiaan, ja yllätyin kuinka paljon samankaltaisuuksia löytyy. Esimerkiksi hevosia ja koiria seuraamalla huomaa että niillä hyvin samankaltaisia eleitä. Molempien ”pakoon reaktiota” edeltää samankaltaiset kehon viestit. Myös jos on epäluuloa tai pelkoa jotakin kohtaan eleet ja reaktiot on samankaltaisia.

Erittäin hyvä kirja luettavaksi aiheesta on Turid Rugaasin – rauhoittavat signaalit.

Kun käsket toista osapuolta – keho jännittyy automaattisesti – ääni kovenee – muutut uhkaavaksi. Ilmeesi on myös erilainen. Mikäli toimit näin, koirasi yrittää mitä suurimmalla todennäköisyydellä rauhoitella sinua! Koira ei myöskään opi sellaisessa tilanteessa jossa joutuu rauhoittelemaan omistajaa.

Esimerkki omasta elämästä, ennen mitään ymmärrystä rauhoittavista signaaleista: Yritän opettaa ihanalle kultsu-pojalleni tottis juttuja aukealla paikalla……se ei keskity vaan touhuaa ihan jotain muuta, olemme aivan eri fääreissä…..alan huutaa koiralle  hermostuneena…… ja silloin se ”vain” istuu tai makaa paikallaan. Niinpä, se yritti viestittää koko kehollaan että rauhoitu hyvä ihminen! …tuossa tilanteessa oli moni muukin asia pielessä, mutta se osasi kyllä rauhoitella minua kun aloin hermostua. Jälkeenpäin mietittynä olisimme tehneet todella paljon perusasioita toisella tavalla.

Koko yhteiselon ajan voi miettiä omaa elekieltään sekä  äänenkäyttöä eri tilanteissa. Siinä riittää ajattelemista ja opettelemista 🙂

Eli siis, kun pyydät nätillä äänellä, mielesi on iloisempi ja rennompi, näytät rennommalta ja kehosi on rennompi. Tämä toimii koiraan ja ylipäätään eläimiin paremmin (siis ihmiset mukaan lukien). Toki palkkion laatu, kehun määrä ja oikea-aikainen reagointi toivottuun käytökseen auttavat paljon. 

Kun elät koiran kanssa, puhu sille aina nätillä äänellä ja kehu koiraa maailman parhaaksi. Se vahvistaa suhdettanne ❤

”Puhu äänellä jonka kuulen” on hyvä lause jota kannattaa miettiä. Joskus kuiskaus on puheääntä tehokkaampi. Kokeile joskus kuiskata koirallesi. Sanat sinänsä ovat merkityksettömiä, niitä koira ei ymmärrä. Se seuraa enemmän äänenpainoa, silmiä, eleitä. Myös niitä hyvin pieniä joihin emme itse kiinnitä mitään huomiota.

Jos sinulla on tilanne ja tunne esim. lenkillä että nyt mennään eri laduilla….koira vetää johonkin ja itse olet menossa toiseen suuntaan. Kokeile joskus ihan vaan rauhallista odottamista, älä sano mitään ennekuin olet rauhallinen ja sitten voit pyytää koiraa mukaasi nätisti. Muista kehua heti kun koirasi tulee luoksesi tai seuraa haluttuun suuntaan. Rauhallinen toiminta on houkuttelevampaa kuin hermostuneena hihnasta nykiminen. On myös kohteliasta ilmoittaa koiralle jos haluat vaihtaa suuntaa ja koira kulkee edelläsi tai haistelee jotain. Ilmoita että mennään täältä tai tee jokin merkki jotta koira voi varautua muutokseen. Nämä ovat usein hyvin pieniä asioita mutta auttavat todella paljon yhteisen sävelen harmoniaan.

Koirat lukee eleitä todella hyvin. Ne oppivat ennakoimaan tilanteita katselemalla meitä ihmisiä. Ne oppivat kädenliikkeistä, kehon kielestä, olkapäiden asennosta, silmistä, otsarypyistä, suun liikkeistä, toisinaan hyvin hyvin pienistä asioista ne jo tietävät mitä seuraavaksi tapahtuu.

Kävin Mini koirani kanssa Smart Dog testissä jossa yksi osio on juuri tätä eleiden lukutaitoa. Äärimmäisen mielenkiintoista. Minin vahvuuksia eleiden lukemisessa olivat silmien sekä kehon-  ja käsien lukutaito. Nappisilmä kyllä seuraa tarkkaan mitä ihminen tekee. Kirjoitamme myöhemmin lisää testistä  kun kaikkien koirat ovat sen käyneet.

Lue lisää SmartDOG™-testit linkin kautta

Jonain päivänä koirasi kuulo saattaa heikentyä tai siitä tulee kuuro. Tällöin eleet ja kehon käyttö ovat tarpeellisempia kuin ääni. Usein kuurous ei haittaa koiraa juurikaan. Se tuntee eleesi ja ilmeesi todella hyvin. Silloin elätte visuaalisuuden maailmassa, voit opettaa paljon asioita erilaisilla käsimerkeillä tai muilla apuvälineillä.

Alla on pari videota, toisessa annan koiralle merkin että vaihdamme suuntaa ja kehun. Toisessa on  ihan vaan masurapsuja ja kehumista 🙂 Hän tykkää. Meillä on hyvä suhde.

2 vastausta artikkeliin “Miten eläin reagoi äänenkäyttöön ? vai pitäisikö olla hiljaa paikallaan? tai käyttää kehonkieltä ?

 1. Todella paljon hyviä pointteja!
  En ole ikinä ymmärtänyt sitä, että koiran kuuroudesta tehdään iso numero. Koiran on yllättävän vaikea oppia sanojen merkityksiä, se turvautuu niin paljon mieluummin muihin signaaleihin, joita omistaja ei välttämättä edes tajua käyttävänsä. Väittäisin että moni koira istuu automaattisesti jos niiden eteen menee seisomaan ja sanoo minkä tahansa sanan. 😀
  Ja nimenomaan, koira kuulee kyllä kuiskauksenkin. 🙂 Moni tuntuu luulevan, että koiraa pitää käskeä tiukasti ja melkeinpä vihaisesti jotta se tottelisi, vaikka ystävällinen äänensävy on kaikin puolin parempi.

  Liked by 1 henkilö

 2. Kiitos palautteesta 🙂
  Koirien oma keskinäinen elekieli on rauhan kieli. Ihminen saattaa toiminnallaan turhan usein korostaa omaa kommunikointiaan niin että se muuttuu koiran näkökulmasta aivan toisenlaiseksi. Tiedän ja tunnistan tämän omasta kokemuksesta. Nyt kun olen lukenut ja opiskellut aihetta on avautunut aivan uudenlainen maailma. Asiat voi saada toimimaan paremmin koirien (ja muidenkin eläinten) kanssa muuttamalla omaa käytöstä. Tästä aiheesta voi aina oppia lisää ja päästä syvemmälle. Onnistumiset ovat äärimmäisen palkitsevia ! Ihanaa kesää, Taru & Mini 🙂

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s