Remmirähinästä

Viime viikolla Reetta kirjoitti hyvän artikkelin hihnassa vetämisestä. Mutta mitä tehdä kun remmirähinä tai joku muu tilanne on jo päällä tai tulossa sekunnin päästä?

Ulkoillessa tulee tilanteita jolloin remmin joko toisessa päässä alkaa tapahtua tai kenties molemmissa päissä, stressitasot nousee ja mahdollinen rähinä ja tempoilu alkaa. Koiran kuuloaisti on tässä kohtaa mennyttä, turha siis huutaa, koira ei pysty nyt mihinkään. Parasta vain koittaa päästä tilanteesta pois ja koittaa rauhoittaa oma mieli koetusta tilanteesta.

Remmikäytökseen vaikuttaa ehkä noin miljoona erilaista asiaa tai seikkaa. Esimerkiksi: omistajan fiilikset, koiran olotila, koiran menneet tapahtumat, onko kipuja jossain, onko nälkä, hiertääkö ulkoiluvaljaat/vaatteet, onko tienoolla juoksuisia narttuja, kellonaika, sää, valittu lenkkireitti, hajut, vastaantulijat, koiran ikä, onko kuuma, tai kylmä, onko hiekoitus hiekkaa tassuvälit täynnä, tiesuola kirvelee takatassussa, jne jne.

Itse uloslähtö olisi hyvä tehdä mahdollisimman neutraaliksi tapahtumaksi. Eteisessä läähättävä ja kierroksilla oleva koira (ja omistaja) vie juuri sen olotilan remmin toiseen päähän. Uloslähdöt muodostuvat rutiineiksi ja koira innostuu jo pienestä liikkeestäsi jonka se yhdistää uloslähtöön.

Koita löytää se tekeminen/sana/sanominen/liike joka saa koiran kierrokset nousemaan ja mieti jokin toinen toimintatapa tilalle. Yllätä itsesi ja koirasi. Esimerkiksi valjaat voi laittaa jossain muualla kuin eteisessä (se kodin ahtain paikka, yleensä). Jos puhe innostaa koiraa niin tee lähteminen sanattomasti. Jos mahdollista käytä toista ovea uloslähtöön. Valjaita voi pitää hetken aikaa silloinkin kun ei lähdetä ulos. Laita vaikka sohvalla valjaat, hetken päästä otat pois ja olet kuin mitään ei olisi tapahtunut. Näin saatte asiaan liittyen uusia rauhallisia tilanteita. Tai laita vain remmi keittiön lattialle niin kuin sen kuuluisi olla  siellä, se muuttuu ajan kanssa neutraalimmaksi.

Minulla on kokemusta remmiin sidotuista kakkapusseista. Ne suhisee ja liehuu ulkona, aiheuttavat hämmennystä koirassa. Ostin uuden taluttimen jossa on kiinteä kangassäiliö pusseille, tilanne rauhoittui. Remmissä liehuvat ja suhisevat kakkapussit saattavat myös pelottaa vastaantulevaa koiraa jolloin sen signaalit ovat erilaiset.

Olisiko tänään hyvä mennä ihan johonkin täysin normaalista poikkeavalle reitille? Poluttomaan metsään ? Koirasi voi yllättyä tästä ja käyttää nenää metsän hajujen nuuskimiseen jolloin stressi purkautuu ja se saa olla enemmän koira.  Todennäköisesti siellä on myös vähemmän stressaavia kohtaamisia, molemmat voitte rentoutua ja saatte onnistumisia.

Parkkipaikat, roskisalueet, purojen varret, kauppojen ympäristöt, venesatamat, rannat, rakennusten kivijalat, teollisuusalueet, hylätyt talot, vallihaudat, saattavat olla koiralle todella kiinnostavia paikkoja ja tarjoavat elämyksiä eri aisteille.

Meillä haistellaan lähellä olevan teollisuusalueen rakennusten kivijalat, ehkä siellä kivijalassa tai rakennusten alla asuu hiiriä, rottia, siilejä , jänöjä ym….mutta sinne pitää päästä tutkimaan. Se on minulle aina toisinaan melko tylsää, mutta onneksi sain joulupukilta langattomat kuulokkeet ja voin käyttää hyödyksi tuon ajan. Mini mäyräkoirani viihtyisi siellä vaikka koko päivän 🙂

 

Tate ja Mini
Taisto ja Mini lenkillä 🙂

Ihminen voi ennakoida paljon, ei kaikkea, mutta useimmiten. Koirat ovat äärikohteliaita olentoja, eivät tuijota vastaantulijaa, kiertävät  tai kaartavat kauempaa, antavat tilaa toiselle ( niinhän me ihmisetkin teemme). Ahtaat kävelytiet ja remmissä kulkeminen monesti aiheuttavat sen että koira ei voi toimia kuten se vapaana ollessaan tekisi.

 

Muista olla kohtelias ja antaa myös vastaantulevalle koiralle tilaa ja mahdollisuus !

 

Ihania keväisiä lenkkejä kaikille 🙂

 

 

Alla muutama vinkki, saattaa  pelastaa  joitain tilanteita.

Vaihda kadun puolta ajoissa

Kaarra vähän kauempaa, anna tilaa, ei kohtisuoraan toista koiraa päin

Rentouta hartiat, hengitä syvään, kireä mieli ja hihna lisää jännitettä

Pysähdy sivummalle odottamaan, anna tilanteen mennä ohi

Vaihda suuntaa, usein me ihmiset ollaan jumissa reittiin ja eteenpäin menemiseen.

Käytä rakennuksia ja pysäköityjä autoja hyväksi jos tarvitsee näköestettä

Kerro vastaantulijalle reilusti  jos ette halua tänään kontaktia

Huomiomerkki on erinomainen tähän ongelmaan. Lue lisää  Turid Rugaas / Kiskomatta paras, kirja löytyy suosittelemme linkin alta

 

 

 

 

2 vastausta artikkeliin “Remmirähinästä

  1. Olen itse onnistunut äitini koiran kanssa vähentämään rähinöitä remmissä kontaktiharjoituksilla. Varmasti asiaan on vaikuttanut myös oma, oikeanlainen asenteeni, mutta ahne koira on ollut helppo ottaa kontaktiin namipalkalla. Toki tämä on vaatinut minulta ennakointia, hyvissä ajoin vieraan koiran huomaamista, mutta olen myös saanut huomata, kuinka ennen häntä ja korvat pystyssä vierasta koiraa tuijottanut koira on vieraan koiran huomatessaan alkanut jo pyytämättä ottaa kontaktia minuun.
    Hyvä teksti ja todella arka aihe. Kaupunkialueella ja tiheään rakennetussa taajamassa maaston vaihtaminen ei aina tosin ole niin helppoa. Onneksi itse asun edes hieman pöpelikössä. Oman koiran kanssa pääsee metsään suoraan kotiovelta.

    Tykkää

  2. Hienoa Mimmi 🙂 hyvä että olette saaneet kohtaamisia rauhallisemmiksi. Namit ovat hyvä apuväline. Ehkäpä joskus ei tarvitse enää namia vaan riittää että koira turvaa sinuun ja oppii itse olemaan rennommin. Kaupunkiympäristö on haastellinen, eikä aina löydy vaihtoehtoja ja tilanteita vain tulee eteen. Kaupungissa on ehkä autoja yms. näköestettä mitä taas maaseudulla ei löydy niin helposti. Hyvä asia on kutenkin se että jo tiedostaa asian ja psostiivinen asenne auttaa molempia. Mukavaa kevättä ja rentoja lenkkejä teille.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s