Yksi tapa leikata koiran kynnet

Videolla onnistuttiin kohtuullisen hyvin. Vielä on paljon kehitettävää !

Manikyyripäivä….onko se hirveä stressikohtaus vai mukava yhteinen juttu ?

Olen tallilla katsellut kuinka rennosti hevoset ottavat kengityksen tai kavion vuolemisen. Jalka ja kavio kerrallaan tehdään homma loppuun. Usein tapahtuma on hyvin rauhallinen ja jotkut hevoset jopa nuokkuvat toimituksen edetessä. Hevosia on opetettu tähän varsasta saakka. Ison eläimen kanssa ei oteta riskejä. Et voi myöskään ottaa niskalenkkiä tai kaataa hevosta selälleen, ainoa mahdollisuus on että opetetaan asia kivaksi. Pakottaminen aiheuttaa eläimessä ahdistusta, paniikkia ja pakoreaktioita.

Positiivisuudella ja palkinnoilla syntyy luottamusta ja saadaan hyvää tulosta aikaan.

Tällä samalla ajatuksella ajattelin että opetan koiralleni kynsienleikkuun. Vaikka kyseessä on paljon hevosta pienempi otus, niin samalla tavalla sille voi opettaa tuon asian rauhallisesti ilman pakkoa, rimpuilua, nahkahanskoja , niskalenkkiä tms. mikä on tosi ikävää ja ahdistavaa molempien mielestä.

Mini tietää jo nykyään milloin kynsiä leikataan, se tykkää kun näkee leikkurit. Aloitin ihan pentuna siitä että se sai nameja leikkureiden kanssa, namit lattialla leikkureiden ympärillä. Eli se oppi että leikkurit tiesi hyvää asiaa, ne on vaarattomat. En siis tehnyt niillä alkuun mitään vaikka ne oli kädessäni tai lattialla. Pikkuhiljaa pyysin Miniä istumaan eteeni ja sitten koskin leikkureilla tassuun ja siitä sai namin. Tästä edettiin siihen että otin tassusta varovasti kiinni ja leikkasin yhden kynnen. Lopetin alkuun aina heti kun tilanne oli vielä rauhallinen vaikka se oli vain yksi tai kaksi kynttä. Lopuksi sanon kiitos ja lopetan. Perään vaikka vähän leikkiä tai jotain pureskeltavaa.

Suoriudumme nykyään  hyvin kynsienleikuusta. Katson että tilanne on rauhallinen kotona ja että koira on rauhallinen. Muutama syvä hengitys ja aloitetaan. Oma energia vaikuttaa suoraan koiraan. Ei siis kannata hermoilla. Nostan Minin on pöydälle ja istun itse tuolilla. Saan paremman asennon. Ison koiran kanssa tämä on ehkä parempi lattialla. Takajalan kynnet koitan leikata niin että koira on sivuttain jolloin ei tarvitse kurkotella koiran yli. Vaikka koira sietääkin usein omistajan lähellä oleminen voi tässä kohtaa miettiä esim. hammaslääkärissä oloa….ei niin mukava toimenpide muutenkaan ja joku on kokoajan iholla….naamassa kiinni. Jokaisella koiralla on varmasti myös ”oma tila” 🙂

Tämä on vain yksi tapa, tiedän että jotkut rennoimmat makaavat selällään kynsien leikkuun ajan. Sitä tavoitetta kohti edetään 🙂

4 vastausta artikkeliin “Yksi tapa leikata koiran kynnet

 1. Suuri kiitos tästä! Nyt koira, joka on pelännyt ja tärissyt leikkuun ajan, kisaa siitä kumpi pääsee ensin leikkuuseen. Huomattavasti mukavampaa kaikille.

  Liked by 1 henkilö

 2. Niinhän se menee. Koira pitää totuttaa uusiin asioihin rauhallisesti ja ajan kanssa. Asiat, joista koiralle jää positiivinen mielleyhtymä, onnistuvat tulevaisuudessa nätisti. Ja on totta, että oma vireystaso ja energia välittyvät koiraan – usein koiran huono käytöskin johtuu omistajan mielentilasta ja siitä, ettei ole edetty asian kanssa koiran ehdoilla.

  Tykkää

  1. Hei Mimmi,
   Kiitos kommentistasi. Meillä ihnmsillä on usein niin kovin kiire asioiden kanssa, koira ei sitten ymmärräkkään kun muutama vaihe tottuttelusta tai harjoittelusta jääkin väliin. Hitaasti ja rakkaudella hyvä tulee 🙂
   Mukavia kevätpäiviä 🙂 toivottelee Taru ja Mini mäykky

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s