Talvi

Talven ensimmäinen lumisade on monelle koiralle suuri ihmetyksen ja riemun aihe. Tassujen alla tuntuu erilainen kylmyys, lumi muuttaa ääniä, tekee niitä lisää ja maan tuoksut katoavat. Lumikasoista syntyy uusia esteitä ja vuoria tienvarsille kiivettäväksi. Lumessa voi kaivaa, möyriä ja leikkiä!
Pohjavillattomat koirat kuitenkin palelevat hyvinkin nopeasti, jo viiden asteen pakkanen on niille todella kylmä. Meidän pakkasia kestävät parhaiten alkuperäisrodut, joilla on paksu pohjavilla, kuten porokoira ja husky.

Koiran palelemista voi olla vaikea tunnistaa, koska saaliseläimenä se peittää heikkoutensa, tässä palelemisen, viimeiseen asti. Merkkejä palelemisesta ovat mm. töpöttävä kävely, tassujen nostelu ja lopulta tärinä.Huomioi koirasi olo myös autossa talvella! Älä jätä koiraa kylmään autoon palelemaan!

Uroskoiran kivekset ja nartun nisät, molemmilla karvaton vatsanseutu, korvat, hännänpää ja tassut ovat herkimpiä alueita paleltumille. Paleltuman tunnistaa ihosta, joka muuttuu kokonaan tai osin valkoiseksi. Jos epäilet koirasi kärsivän paleltumista ota aina yhteys eläinlääkäriin.

Kylmällä ilmalla kannattaa huomioida, että liikkuva koira palelee vähemmän, eli lyhyemmät lenkit koko ajan liikkeessä suojaavat vaatteen ohella koiraa. Koiralle, jonka turkki ei riitä lämmittämään on hyvä hankkia takki, joka on helppo pukea ja huoltaa, ei vaikeuta koiran liikkumista, ei pelota koiraa ja suojaa isojen lihasten alueet. Todella kovilla pakkasilla voi koiralle harkita myös tossujen laittoa. Tossut suojaavat tassuja myös maantiesuolalta ja lumelta. Lumen tarttumista tassuihin voi myös estää leikkaamalla tassukarvat lyhyeksi ja käyttämällä tassuvoidetta. Suosi luonnollisia, lisäaineettomia, tassurasvoja.

Kun maltat totuttaa koiran rauhassa ja kiirehtimättä uusiin varusteisiin säästät teidät molemmat vuosien stressiltä ja ärtymykseltä. Pidä ensin uusi takki tai tossut lattialla esillä. Anna koiran rauhassa nuuhkia tuotteet. Voi ripotella muutaman koiran herkun takin päälle tai viereen ja antaa koirasi syödä namit. Pikkuhiljaa koirasi totuttua takkiin voit pitää takkia kädessä ja antaa koiran syödä herkkuja samasta kädestä. Jos koira ei pelkää pue takki koiran päälle. Kehu, palkitse ja ota vaate pois. Vastaavasti voit totuttaa koirasi tossuihin, uusiin valjaisiin tai muihin varusteisiin. Totuttelu voi tuntua työläältä, mutta on huomattavasti arkea ja molempien elämänlaatua parantava tekijä.

Kunhan liikutte talvella koiran kylmyyden siedon huomioiden tämä voi olla myös hauskin vuodenaika. Lumi tekee lähipuistosta kaivamisesta nauttivan koiran paratiisin. Lumeen on helppo piilottaa leluja, herkkuja, luita koiran etsittäväksi. Lumessa on hauska möyriä yhdessä!

Miten koirasi reagoi, jos teet lumienkelin kesken ulkoilun? Onko koira huolestunut? Riemuissaan? Taisto Terrieri rakastaa lumileikkejä! Pehmeässä lumessa on hauska pyöriä, kieriä, pöllyttää lunta ja parasta taitaa olla koskemattomaan hankeen hyppy ja lumen sekaan solahtaminen. Koiran kanssa lumessa telmiminen tekee hyvää myös ihmiselle! Toppahousuissa lumihangessa koiran kanssa konttaava ihminen parantaa samalla ympäristönkin mieltä. Yhtenä talvena telmiessäni Taisto Terrierin kanssa lumessa ohi kävelevä pariskunta kävi keskustelun

-Mikä toi on? Aikuinen ihminen kierii lumessa? Onkohan se sekaisin?

-Ai toi! Ne on usein täällä! Se vissiin leikkii koiran kanssa. Se nauraa paljon. Tulee lapsuus mieleen. Toi koira ainakin nauttii.

Ja mikä on minusta parasta talvessa? Se, kun ensin ulkoillaan, nautitaan lumesta,  tullaan sisälle, keitän ison pannun hyvää teetä ja saan viereeni raukeana tuhisevan koiran. Se hetki, kun lämpö palaa jäseniin ja kaikki on maailmassa hyvin. Mari

 

Advertisement

2 vastausta artikkeliin “Talvi

  1. Ilahduttava positiivisuus – sitä sinussa on ja se välittyy maalaamiesi mielikuvien kautta. Ihanaa! Aikuinen, joka osaa laskea aikuisuuden muurin ja ryhtyä lumileikkeihin koiran kanssa. 🙂

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s