KOULUTA HYVÄLLÄ, SAAT HYVÄÄ

 

Blogimme esittelyssä kerrotaan, että haluamme sitoutua kouluttamaan koiramme sekä kohtelemaan koiria muutenkin eettisten periaatteiden mukaisesti.

Viittaamme pohdintaan siitä, mikä on oikein tai väärin koirankoulutuksessa. On nimittäin olemassa monta menetelmää, joilla voidaan saavuttaa kutakuinkin samat tulokset. Rankaisuun perustuva menetelmä voi joskus olla jopa tehokkaamman tuntuinen. Jokainen rankaisu kuitenkin kuvainnollisesti leikkaa palasen koiran sielua. Rankaisuun, pakottamiseen tai jääkauden tapaiseen huomiotta jättämiseen perustuvat menetelmät vahingoittavat koiraa fyysisesti tai psyykkisesti ja vaarantavat samalla koiran ja ihmisen välistä luottamusta. Kehu ja sopiva palkkio taas motivoi, innostaa ja parantaa koiran luottamusta ihmiseen.  Kun tiedämme, että koira on tunteva olento ja että kaikkien nisäkkäiden perustunteet ovat samat, eettinen valinta onkin sellaisten menetelmien käyttö, jotka eivät vahingoita koiran hyvinvointia.

Parhaillaan elämme hienoa aikaa, kun vähin erin vahvistuu koiran ja muiden eläinten kognition ja oppimisen tuntemus ja sen myötä  asenneilmaston muuttuminen koiria kohtaan. Nähdään paremmin koirien stressi ja ymmärretään, mitä koira oikeasti voi ymmärtää ja mitä ei. Koiran kognitiiviset taidot eivät esimerkiksi riitä erottamaan sitä mikä on oikea tai väärä mutta rankaisulla se oppii välttelemään tiettyjä asioita ja palkitsemalla ja kehumalla suuntaamaan toimintansa toivottuun suuntaan.

Suhtaudu kaikkeen koiran käytökseen neutraalisti

Salli itsellesi koulutustilanteiden tunteet. Opettele vähittäin olemaan tilanteissa neutraalimmin. Opettele ajattelutavan muutos: koiran toiminta ei suuntaudu sinuun henkilökohtaisesti. Mitä paremmin ymmärrät koiran eleet ja lajinmukaisen käyttäytymisen sekä stressin merkit, sitä paremmin pystyt toiminaan kussakin tilanteessa ja asettumaan myös koiran asemaan. Koira ei osaa ärsyttää, teeskennellä, pelleillä tai sikailla, sillä on aina syy käytöksensä. Jotkut kokevat, että väkivallattoman vuorovaikutuksen keinot auttavat ihmistä hallitsemaan myönteisellä tavalla koulutustilanteiden aiheuttamia tunteita:

http://www.basambooks.com/kirja/978-952-260-418-7/vakivallaton-viestinta/

Valitse ystävyys ja hyvinvointi

Kun tavoitteena on sinun ja koirasi välinen luottamus ja ystävyys sekä koirasi hyvinvointi, valitse palkkio ja kehu. Palkkion ja kehun kanssa toimimisen ilo lisää myös omaa hyvinvointiasi. Palkitse toivottua, jätä ei toivottu huomiotta.  Paraskaan palkka ei auta kaikkeen, metsän otusten jahtaus on vain niin suurenmoisen hauskaa, että sitä parempaa asiaa ei ole. Näin esimerkkinä. Salli tämä koirallesi. Kun koira pelkää tai on kierroksilla älä vaadi siltä suorituksia tai ”kuulolle”. Johdonmukaisuus ja rauhallisuus auttaa aina koiraasi, vaikka siltä ei akuutissa tilanteessa tuntuisikaan. Opettele hengittämään, se on tärkein koulutustaitosi. Sen jälkeen: opettele nauramaan, täyttämään jokainen solusi hymyllä. Huumori on sisäinen aurinko, joka valaisee koulutuspolkusi. Auta koiraasi löytämään sisäinen motivaatio tehdä asioita kanssasi.  Sisäinen motivaatio selitetään kivasti vaikkapa täällä:

http://www.trainer4you.fi/blogi/sisainen-motivaatio-esiin-itsemaaraamisteorian-opeilla/

Sovellat ajatuksia vain koiraasi! 🙂

Kouluttamiseen liittyvät paineet voivat syntyä häpeästä ja sosiaalisesta paineesta

Ei ole niin tärkeää, mitä muut ajattelevat koirasi käytöksestä. Unohda häpeä ja paine hyvästä käytöksestä. Etsi hyvä kouluttaja tueksesi. Valitse kouluttaja, joka on sitoutunut Suomen eläintenkouluttajien eettisiin sääntöihin. Löydät ne täältä:  http://www.elaintenkouluttajat.com/yhdistys/463-2/  Rankkoja koulutusmenetelmiä käyttävät henkilöt saattavat alitajuisesti pelätä hallinnan menettämistä ja haavoittuvuuden esiintuloa.  Kovin moni, minä itsekin, on ollut tilanteessa, jossa hallintaan perustuva koulutusmenetelmä tuntuu houkuttavalta. Varokaamme kuitenkin guruja, jotka sanovat, että meillä ei ole tarpeeksi auktoriteettia. Todellisuudessa jokainen saa olla juuri sellainen kuin on, ei tarvitse piilottaa mitään, varsinkaan epävarmuutta ja pelkoa, erityisesti epäonnistumisen pelkoa. Niiden hyväksyminen on vakaa pohja, jolle rakennat kaiken hyvän suhteessa koiraasi. Uskalla olla salliva, käytä huumoria, herkkyyttä, intuitiota ja kehitä askel askeleelta mielen vakautta. Älä pelkää epäonnistumista, sillä epäonnistumista ei ole, on vain se yhteinen matka. Usein juuri vaikea tilanne tai epäonnistuminen on se tärkeä kaarre polullanne, joka kertoo sinulle, että koirasi tarvitsee vielä lisää aikaa.  Jokainen koira on yksilö, ja senkin elämäntilanteet vaihtlevat, kuten ihmisen. Jos jokin koira oppii kulkemaan hihnassa kuin itsestään, sinun koirasi saattaa tarvita paljon aikaa ja tukea sen tai muun asian kanssa. Pysyvää on vain koulutuksen väkivallaton lähtökohta.  Sitä paitsi oikeastaan ainoa tavoite koiran osaamiselle on se, että koira kokee olevansa suhteellisen turvassa paikassa kuin paikassa, eikä aiheuta vaaraa tai suurta häiriötä ympäristölle. Kaikki muu on vain plussaa.  🙂

Lopuksi

Arkikouluttamisen ja harrastamisen tarkoitus on hauskuus ja kahden eri yhdessä asustavan eläinlajin välisen suhteen paraneminen.

On jo viimein aika hylätä vaativa suhtautuminen koiriin. Koirat ovat täydellisiä joka hetki, juuri sellaisina kuin kulloinkin ovat. Niitä ei tarvitse koko ajan muokata johonkin suuntaan. Jos ajattelee koiraa vain koulutuksen kannalta, jonkinlaisena muovailuvahamöykkynä, joka aina on epätäydellinen, koiran ainutlaatuinen yksilöllisyys ei saa tilaa kasvaa.

Koulutuksen tavoite on antaa koiralle iloa, aivojumppaa, taitoja, itsetuntoa ja arvokkuutta! Se on rakkauden teko.   ❤

Reetta

img_2650

Jokaisena hetkenä opitaan jotain. Vaikka olemaan rauhassa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s