Se kaikkein helpoin taito: Luoksetulo!

Niimpä niin. Luoksetulo on yksi niistä asioista, jotka koiraihmisille aiheuttavat päänvaivaa remmissä nätisti kulkemisen lisäksi. Luoksetulon kouluttaminen on tietenkin yksi helpoimmista asioista –  kun ymmärtää, että se vaatii ihmiseltä aikamoista luopumisprosessia – luopumista nopeista tuloksista, luopumista siitä vaanivasta ajatuksesta, että koirani kokee ehkä muut asiat mielenkiintoisemmaksi kuin minut ja vielä luopumista siitä tärkeimmästä: koiran ei koskaan TÄYDY tulla ihmisen luokse. Luoksetulo ei siis ole vaatimus, jota koiran tulee noudattaa.  Luoksetulo on koiralle ihanin asia maailmassa. Se on lahja, joka tuottaa suunnatonta riemua. Se merkitsee kehua ja ihaninta herkkua tai muuta palkintoa. Luoksetulo ja sen harjoittelu on asia, joka parantaa sinun ja koirasi välistä luottamusta. Myös kaikki mikä tapahtuu luoksetulon jälkeen on oltava hauskaa ja palkitsevaa. Muista että vaikka kaikki jankuttavat luoksetulon tärkeydestä, loppujen lopuksi vain harvoilla koirilla luoksetulo on oikeasti vahva ja myönteinen asia. Ei siis painetta!  Juuri sinusta ja koirastasi tulee luoksetulon mestareita! No niin siinä ne tärkeimmät, nyt vain harjoittelemaan!

 

  • Aloita harjoittelu kotona. Tee luoksetulon kehotteesta jotain ylivoimaisen mahtavaa: sano kehote ja anna samalla koiralle superherkku tai sen kiihkeästi rakastama lelu. Toista muutamia kertoja aina sopivasti silloin tällöin kun koira on sopivan levollinen mutta silti kiinnostunut.
  • Ota hiukan välimatkaa ja tee sama. Voit harjoitella tätä pitkään vain kotona ja kun tuntuu että koira on vaikka rappukäytävässä tai kotipihalla rauhallinen, kokeile siellä lähietäisyydellä.
  • Laajenna harjoittelua vähitellen helppoihin paikkoihin, joissa ei ole liikaa häiriötä. Aloita aina lähietäisyydellä.
  • Muistuta itseäsi siitä että harjoittelu on kevyttä ja hauskaa, tee paljon toistoja mutta älä jankkaa. Nauti itse harjoittelusta ja riemusta ja palkitsevuudesta, jota koira kokee.
  • Käytä palkintona aina jotain ihanaa, jota koira ei muuten saa. Yllätä koira joskus vaikka kokonaisella jauhelihapihvillä!
  • Mieti, miten saat koiran pysymään luonasi hetken palkinnon antamisen jälkeen. Älä kuitenkaan vielä kiinnitä koiraa tai pakota jäämään sitä paikoilleen. Sen vaiheen vuoro tulee sitten myöhemmin.
  • Jos joskus käytät kehotetta ja koira ei tulekaan älä huoli, totea että tilanne oli koirallesi liian vaikea. Palaa helpompaan. Jos kuitenkin alkaa tuntua, että kehote ei enää kiinnostakaan koiraa lainkaan, olette vain siirtyneet liian nopeasti liian vaikeisiin tilanteisiin. Voit palata takaisin helpompiin vaiheisiin tai mikä ihaninta – jos sössit harjoittelun kanssa voit vain vaihtaa kehiotesanan ja aloittaa harjoittelun alusta.
  • Loppujen lopuksi kehote toimii yhä vaikeammissa paikoissa ja tilanteissa. Mutta hei, siihen prosssiin menee kuukausia ja vuosiakin joskus! Älä koskaan kuuntele niitä jotka sanovat että kyllä koiran pitää osata sitä ja tätä jo vaikkapa kuuden kuukauden iässä. Älä ylipäätään kuuntele liikaa neuvojia. KUUNTELE KOIRAASI! ❤

Ja nyt loppukevennys: Luoksetulon kehote voi toki olla sana ”tänne” tai ”täällä”. Mutta se voi olla mikä tahansa muukin sana. Miten olisi vaikka peruna? Keiju? Pytty? Rakas? Ihanaa?  Minun kehotteeni on tällä hetkellä KIP. Onneksi sanat eivät lopu kesken!

Kille treenailee:

img_9236

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s